INTERVIEWS

Forfatter Mette Moestrups 10 leveregler

Lyt til træerne, læs mere poesi, tjek ud af de sociale medier og skriv i stedet tanker og breve ned i hånden. Sådan lyder opfordringen fra forfatter Mette Moestrup, der her deler sine 10 leveregler.

Mette Moestrups 10 leveregler

Forfatter Mette Moestrup er kendt i og uden for Danmark for sine digtsamlinger – senest ‘Til den smukkeste ’ – og har også udgivet den prisbelønnede fællesbog ‘Frit flet’ med Naja Marie Aidt og Line Knutzon. Her får du hendes 10 leveregler.

1. Lyt til træer. Jeg var over 40, før det gik op for mig, at alle mennesker ikke går og lytter til det enkelte træ. Det har jeg selv gjort hele mit liv i den tro, at det var 100 procent normalt. Og jeg kan helhjertet anbefale trælytning til alle. Zoom ind på et træ med din høresans. Luk alt andet ude, bare et par minutter. Hvert eneste træ har sin helt egen lyd. En ung birk klirrer som sølvklokker, måske. Et dybt brus går gennem en ældgammel ahorn. En stormfuld nat har et æbletræ en fest.

2. Husk, at folk, der har flere penge og mere magt end dig, ikke er en skid mere værd end dig.

LÆS OGSÅ: Anne Glad: Læg telefonen væk!

3. Gå ud i mørket. Undgå kunstige lyskilder. Åh, når nattesynet begynder at virke: Mørkets storslåede skønhed.

4. Få en notesbog efter dit hjerte. Mærk efter – hvilken farve skal den have? Skal den være stor eller lille? Linjeret, ulinjeret? Find også det rette skriveredskab. En blyant, en sort kuglepen, eller en rød, en glitrende guldtusch? Lad din håndskrift, kruseduller, tanker flyde frit. Skriv dagbog, notater, drømme, ideer, breve til dig selv.

5. Tilbring tid sammen med mennesker, som ikke spejler dig. Som ikke kommer fra samme sted i landet eller verden som dig, som ikke har samme alder, seksualitet, religion, uddannelse, økonomi, præferencer som dig.

6. Bliv ved med at lytte til ny musik.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø: Jeg vil være vågen i mit liv

7. Tag en pause fra SoMe. Læg mobilen fra dig. Gå helt offline af og til, i dage- og ugevis, vær mere analog.

8. Tænk mindre på, hvordan du selv, dit ansigt, din krop, din elskov, dit liv ser ud udefra, og mere på, hvordan det opleves indefra.

9. Læs mere poesi. Dansk poesi fra i år, i går. Poesi fra alle tider, alle steder. Poesi er ikke luksus. Som den afroamerikanske digter og aktivist Audre Lorde (1934-1992) skrev: ‘Poesi er en måde at give det navnløse et navn på, så det kan blive tænkt.’

10. Når du er fortabt og fortvivlet, så prøv at læse den kashmiriske mystiker og kultdigter fra 1400-tallet Lal Ded (Moder Lalla). Jeg lover dig, hendes poesi er vis og vild:

‘Bitter can be sweet and sweet poison.
It’s a question of what the tongue wants.
It’s hard work to tell what it wants, but keep going:
the city you’re dreaming of is at the end of this road’. 

LÆS OGSÅ: Filminstruktør May el-Toukhy: Alle skal have nogle at spejle sig i