INTERVIEWS

François Zimerays 10 leveregler

Han var Frankrigs første menneskerettighedsambassadør og har som advokat ført sager ved Den Internationale Straffedomstol. Han har lige udgivet bogen ‘Med franske øjne’, og efter fem år som ambassadør i Danmark rejser François Zimeray nu tilbage til Frankrig. Her deler han sine 10 leveregler.

François Zimeray: mine 10 leveregler

1. Hav mod til at være den, du er, og til at sige, hvad du mener. Det er svært i en verden, hvor friheden er truet af politisk korrekthed. Men det er en værdi, jeg gerne vil give videre til mine børn.

2. Giv det feminine mere plads. Man siger, at mænd skal sætte kvinder fri. Og ja, det skal vi! Men kvinder skal også befri mænd, for i dag dikteres verden af en konkurrence mellem alfahanner – hvem er bedst, hurtigst, stærkest. Konsekvensen er en umenneskelig verden, der ødelægger klimaet og jordens ressourcer. Vi har brug for mere femininitet, for jeg tror, at kvinder er meget mere bevidste om helt andre, vigtige værdier.

LÆS OGSÅ: Margrethe Vestager - Kommissæren holder fridag

3. Vis ansvar. Dét vil jeg også gerne give videre: Ideen om, at vi alle kan være med til stoppe ødelæggelsen af Jorden og reparere den igen.

4. Giv noget videre. Forpligtelsen til at give videre til den næste generation er vigtig. Det er svært i en tid præget af selfies og selvoptagethed.

5. Gør plads til humoren. Den er vejen til ‘lethed’ og fantasi. Alt for mange tager sig selv alt for alvorligt, men politisk korrekthed er ren gift mod humor og lethed. Der er så meget, vi ikke længere kan røre, for der vil altid være en, der hævder at blive krænket. I mit arbejde har jeg oplevet totalitære regimer over hele verden, og en af de tydeligste markører for et diktatur er manglen på humor.

6. Betragt optimisme som en moralsk pligt. Uden den er det som at have givet op på forhånd. Men lad optimisme og pessimisme gå hånd i hånd. De hører sammen, og vi må ikke glemme at se verden, som den virkelig er. Hvor mørk den også kan være.

LÆS OGSÅ: Puk Damsgårds 10 leveregler

7. Nyd stilheden. Sluk telefonen. Gå en tur alene. Jeg voksede op før smartphonen, og hvor mange timer har jeg ikke brugt på bare at lade tankerne vandre? Set på skyerne, ventet på at mine forældre skulle komme hjem, eller at en skoletime skulle slutte. Jeg vil gerne vise den yngre generation dette ‘landskab af alene’.

8. Hold altid fast i håbet. Når livet er svært, så husk, at der er lys for enden af tunelen. Solen vil altid skinne igen.

9. Når livet er godt, så husk at nyde det. Det gode i livet varer måske ikke evigt.

10. Husk poesien. Da jeg var ung, syntes jeg, at poesi var kedeligt. I dag ved jeg, hvor vigtigt det er for at kunne leve.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Paul Smith

Læs mere om: