INTERVIEWS

Georg Jensen | Viviannas ikoniske designs lever videre

Vivianna Torun Bülow-Hübe slog igennem for over 50 år siden, men hendes stringente nordiske design fra dengang inspirerer stadig Georg Jensen til nye smykkekollektioner, der hylder hendes originalitet som kvindelig kunstner og sølvsmed.

– Jeg ville være fortvivlet, hvis jeg skulle tænke på, hvor mange af mine smykker der er blevet kopieret, så i stedet vælger jeg at se på det som et kompliment, hver gang det sker. Og hvis en person ikke kan se forskel på en billig efterligning og den ægte vare, så er kopien nok det bedste valg for dem.

Så kontant var den svenskfødte sølvsmed Vivianna Torun Bülow-Hübe, da hendes succes var på sit højeste i 1990’erne efter flere årtiers samarbejde med det danske smykkefirma Georg Jensen, som havde katapulteret hende op i verdenseliten med bl.a. bøjleuret og Dew Drop-kollektionen.

LÆS OGSÅ: Interview med sangerinde Camille Jones: 'Jeg venter aldrig til i morgen’

De regnes stadig for hendes mest kendte og markante design, men de mange andre smykker, som hun lavede før og efter, indtil sin død i 2004, er stadig efterspurgte, samtidig med at de er til inspiration for det kreative team, som nu varetager arven efter Vivianna Torun Bülow-Hübe hos Georg Jensen. 

Så hun må glæde sig i sin himmel over ikke at blive kopieret, men stadig nyfortolket.

Archive trækker på inspiration fra bøjletemaet i det organiske sølvarmbånd med cabochon af peridot, topas eller ametyst. 3.825-7.950 kr.
Foto: PR
Archive trækker på inspiration fra 
bøjletemaet i det organiske sølvarmbånd med cabochon af peridot, topas eller ametyst. 3.825-7.950 kr.

 

– Vivianna var forud for sin tid med sine design. Hun var en meget innovativ kunstner, som skabte elegante smykker påvirket af naturens enkelhed, og de er stadig opsigtsvækkende i deres modernitet den dag i dag, så de tiltaler nutidens kvinder. Derfor er Vivianna fortsat en evig kilde til inspiration for Georg Jensens designteam, siger David Chu, kreativ direktør hos det danske smykkefirma.

Sidste år præsenterede Georg Jensen et overdådigt halssmykke på den internationale smykke- og urmesse Baselworld, hvor de havde klædt et af Vivianna Torun Bülow-Hübes mest ikoniske design fra 1950’erne på i kaskader af smaragder og rubiner for – med David Chus ord – ’at bryde grænserne for vores design og vise nyskabelse.’

Runa-halsringen i guld med halvædelstene er en nyfortolkning af et smykke, Vivianna Torun Bülow-Hübe skabte til maleren Pablo Picasso for 60 år siden. Fra 49.600 kr.
Foto: PR

Runa-halsringen i guld med halvædelstene er en nyfortolkning af et smykke, Vivianna Torun Bülow-Hübe skabte til maleren Pablo Picasso for 60 år siden. Fra 49.600 kr.

Halsringen i guld og ædelstene havde en pris på omkring en million kroner, men når den genopstår i år i Runa-kollektionen med ametyst, tigerøje, sort jade eller malakit, er det i en noget billigere udgave. Og lanceringen sker netop for at kunne udbrede kendskabet til en stor kunstner til nye generationer.

– Den er inspireret af en halsring, som Vivianna lavede til sin personlige ven Picasso i en langt mere primitiv udgave, men gennem vores fortolkning omfavner vi fortiden, udforsker nutiden og kigger mod fremtiden, mener David Chu.

Den ægte vare
Han og hans team i København kan trække på Georg Jensen-arkivet, som indeholder den svenske kvindes originale design, men også – med hendes families velsignelse – udvikle nye kollektioner inspireret af hendes måde at tænke og arbejde på.

– Det er vigtigt, at man stadig kan læse både Georg Jensen og Vivianna i den måde, vi forvalter arven til fremtidens kvinder på, siger David Chu.

Dew Drop er et af de mest banebrydende design fra 1950’erne, som nyfortolkes i guld og med farvede stene. Øreringe, 7.300-14.000 kr.
Foto: PR
Dew Drop er et af de mest banebrydende design fra 1950’erne, som nyfortolkes i guld og med farvede stene. Øreringe, 7.300-14.000 kr.

LÆS OGSÅ: Fashionable samlere | Tasker

Læs mere om: