INTERVIEWS

Googles Malou Aamund: De her 5 trends kommer til at ændre din hverdag

Malou Aamund – Googles direktør i Danmark – opridser fem stærke trends, som allerede er i gang med at forandre Danmark og vores hverdag i et hidtil uset tempo. Malou Aamund er en af de mest erfarne og højest placerede kvinder i den danske tech-branche.

Mød Malou Aamund her:

I dag hjælper Google Maps os med at finde vej til en ukendt adresse og tæller tid på kilometer og skridt, før foden har taget første skridt, eller bilnøglen er sat i tændingen. Diskussioner omkring spisebordet er også hurtigt overstået som et sæt i en tenniskamp, fordi vi hurtigt googler os frem til svaret på spørgsmålet. Google er en del af vores liv fra morgen til aften.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Malou Aamund suger selv viden til sig mange steder – fx fra sine døtre, TED-talks på YouTube og bøger om hjerne-forskning.

Men den næste generation – de såkaldte millennials – slår slet ikke op på nettet med bogstaver. De unge generationer (født 1980-2000) hopper direkte ind til videoer på YouTube for at se, hvordan et krævende fysikforsøg skal laves, eller en festlig makeup skal lægges.

Både Google og YouTube er under vingerne på moderselskabet Alphabet, som er verdens mest værdifulde brand og verdens næstmest succesfulde børsnoterede selskab.

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk: Dansk stil er i høj international kurs

I Danmark er det Malou Aamund, der sidder som direktør for Google. Hun er en af de mest erfarne skikkelser i den danske tech-verden og kan sætte flueben ud fra at have arbejdet hos de tre store: IBM, Microsoft og nu Google.

Når Malou Aamund ser verden lidt fra oven, øjer hun fem mega-trends, som allerede nu griber ind i vores hverdag – og vil gøre det med endnu større hastighed fremover.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Google er en del af alle danskeres hverdag. Når vi skal finde vej, slå noget op eller tjekke billeder eller ser videoer og tv-serier på YouTube, som Google også står bag. Malou Aamund har været direktør i Danmark siden efteråret 2016.

1. Viden er et globalt tag selv-bord – for de få

Trådløst internet gør viden tilgængelig for alle over hele verden. I dag har 3,4 milliarder mennesker ud af verdens befolkning på syv milliarder adgang til internet. Det betyder, at en landmand i Kenya har adgang til den samme information som en investor i London. Elever i den indiske storby Chennai har i princippet adgang til de samme kilder, som en professor fra Oxford-universitetet i England. I 2020 vil fem milliarder mennesker have adgang til al verdens viden gennem 25 milliarder mobiler og computere. Flere vil have en mobil i lommen end adgang til rent drikkevand.

Som sci-fi-forfatteren William Gibson, der opfandt ordet ‘cyberspace’, har sagt: ‘Fremtiden er her allerede, men den er ulige fordelt’.

Milliarder af mennesker lever stadigvæk på sorte pletter af verdenskortet, hvor der ikke er adgang til wifi og dermed viden – enten fordi de politiske magthavere ikke ønsker at give denne mulighed, eller fordi landet ikke er teknologisk rustet til det. Derfor sender Google store heliumballoner op i højere luftlag som en slags flyvende mobilmaster, så befolkninger i fx Sri Lanka får adgang til wifi, som de ellers ikke har.

Også den amerikanske orkanhærgede stat, Puerto Rico, fik hjælp via wifi-ballonerne, da strømmen var væk i ugevis – og dermed gjorde Google det muligt for nødhjælpsorganisationer at koordinere redningsarbejdet igen.

Tip: En time før Malou Aamund går til ro om aftenen, slukker hun for mobilen og computeren for at give hjernen ro og få en god nattesøvn. Den første time om morgenen er der også slukket for de mobile enheder for at starte morgenen i ro og mag.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Danskerne hører blandt de mest digitale nationer i verden, men udviklingen stopper ikke her. Teknologien vil forandre mange job i fremtiden, og Google tilbyder bl.a. gratis onlinekurser, så alle har mulighed for at dygtiggøre sig.

LÆS OGSÅ: Anne Linnet: 3 gange, mit livsmod er blevet sat på prøve

2. Intelligente maskiner lærer hurtigere end mennesket

Kunstig intelligens – kaldet AI, som står for ‘Artificial Intelligence’ – er den anden store tendens, hvor computersystemers algoritmer bliver bedre til at løse opgaver ud fra de erfaringer, som de har opsamlet fra tidligere data.

Sidste år besejrede Googles maskine AlphaGo den kinesiske mester i Go. Det er et brætspil, som de færreste i Europa forstår, men som er et stort hit i Kina: Hvor skak indeholder 20 mulige ryk i første runde, indeholder Go 361 ryk, og det siges, at Go har flere udfaldsmuligheder, end der findes atomer i universet.

Forklaringen på, at maskinen for første gang vandt over mennesket, skal findes i, at maskinen bygger oven på viden – data – som den samler ind og bygger oven på i en højere hastighed, end mennesket er i stand til. Det kaldes også ‘Machine Learning’.

Hvis du bruger Googles søgemaskine, Gmail, YouTube, Google Maps, Google Translate eller opbevarer dine fotos i Google Photos, har du brugt Machine Learning. Når du gerne vil have et ord oversat, så spørger Google dig, om du var tilfreds med det oversatte ord eller ej. Det er en del af den proces, hvor computersystemet bliver mere og mere præcist i sin oversættelse til gavn for de næste brugere.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Malou Aamund står i spidsen for Google i Danmark og vil gerne tage hul på debatten om, hvad teknologi kan give et samfund som det danske – på alle niveauer: fra sundhedsvæsnet til den enkelte iværksætter og elev.

3. Sundhedsvæsnet bliver skarpere og hurtigere

Selv en erfaren læge kan have svært ved at opdage de tidlige spor af sygdom, og det kræver flere ressourcer at dykke ned i, end der er til rådighed for den enkelte patient.

Google vil gerne hjælpe radiografer, der kigger på røntgenbilleder, eller patologer, der kigger på prøver fra menneskekroppen, til at blive bedre til at stille en diagnose.

Fx arbejder det anerkendte Moorfields Eye Hospital i London med et kunstig intelligens-computersystem, som er i stand til at analysere fotos af øjne og spotte tidlige tegn på alvorlige sygdomme eller tab af syn fx i forbindelse med diabetes. Systemet bygger hele tiden oven på tidligere erfaringer med at spotte de første tegn på alvorlig sygdom, så den nyeste viden hele tiden er tilgængelig for lægerne.

Når folk i USA googler depression i USA, møder de ‘The Clinical Depression Knowledge Panel’ inklusive et link, så brugerne kan teste, om de er klinisk depressive, via et klinisk validt spørgeskema kaldet PHQ9-testen.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Malou Aamund er en af de få i Danmark, der både har en karriere i erhvervslivet og har overlevet det politiske spil på Christiansborg som ordfører for Ny Alliance (senere Liberal Alliance), som hun i 2008 skiftede ud med Venstre. Malou Aamund og hendes mand, Mikael Bertelsen, har skiftedes til at have gang i krævende job og projekter, mens den anden har taget det primære ansvar derhjemme. Da Malou Aamund var udstationeret for IBM i USA, var det Mikael Bertelsen, der gik hjemme med parrets tre piger.

Her henter Malou Aamund selv inspiration

 • Ofte tænder jeg for TED-talks, mens jeg børster tænder og gør mig klar om morgenen.
 • Lytter hele døgnet til Radio24syv, hvor husbonden Mikael Bertelsen arbejder, og følger med på TV2 News.
 • Jeg elsker at gå dybt på udvalgte områder som fx hjerneforskning eller udenrigspolitik. En af mine yndlingsbøger er ‘At tænke – hurtigt og langsomt’ af nobelprisvinderen Daniel Kahneman.
 • Jeg lærer af næste generation – mine børn og de unge på CBS. Det er rigtigt spændende at lytte til alle generationer.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

At styre sin energi er vigtigt for Malou Aamund, for så overkommer hun mere – også på jobbet. Yoga, en tur i bølgerne – også om vinteren – og sommerhuset i Tisvilde er honningkrukker, som fylder hende op indefra. 

LÆS OGSÅ: Brødrene Avaz - De iranske brødre, der laver danske film på amerikansk

4. Digitale evner tæller

Den fjerde store tendens er behovet for nye digitale færdigheder. Enhver business og iværksætter kan få en plads på det globale marked, så længe de bedste digitale værktøjer bliver taget i brug. Vi lever i en tidsalder, hvor mikrovirksomheder kan få lige så stor succes som en multinational virksomhed – tænk bare på fx Airbnb.

Men for at lykkes – og det gælder os alle sammen – kræver det, at vi holder os opdateret og lærer nye færdigheder: Iværksættere, ledige, MBA’s og hjemmegående fædre – og de små, der begynder i børnehaven, og dem, der træder ind i deres liv som pensionister.

Danmark er blandt de mest digitale nationer med bl.a. Nem-id og digital skatteindberetning, men generelt ser billedet anderledes ud i Europa. EU-Kommissionen slår fast, at 47 procent ikke har de nødvendige digitale færdigheder – og ikke har udsigt til at få dem i nær fremtid. 90 procent af alle job vil i fremtiden kræve digitale færdigheder.

Eftersom alle fortjener at nyde godt af den digitale udvikling, tilbyder Google gratis digitale onlinekurser, så alle har chancen for at opfinde den næste gode idé eller finde på nye muligheder inden for det, som interesserer den enkelte mest. Indtil nu har vi trænet fem millioner mennesker i digitale færdigheder over hele Europa og alene i Danmark 30.000 mennesker, der vil investere i deres egen fremtid, deres karriere eller deres forretning. Som fx den lokale legetøjsbutik Geppel i Nykøbing Sjælland, der fik færre og færre kunder ind i den fysiske butik, men nu oplever et boomende salg, fordi de gik online. Eller start-up-virksomheden First-8, som blev startet af to unge danske fyre, der ville udbrede førstehjælp til hjertestop til hele landet efter deres tid i Livgarden, men manglede kapital, og så var igennem Googles Succes Online-træningsprogram. Siden har de opnået flotte resultater i form af øget omsætning og flere kunder og har hyret flere folk for at følge med succesen, samtidig med at de hjælper folk i hele landet, der ellers ville dø af pludseligt hjertestop.

5. Nye stemmer bliver hørt

Som iværksætter er du med til at skabe fremtiden og hjælpe dit lands økonomi. Du er med til at bane vejen for andre med gode ideer og bygge bro mellem store og små virksomheder, som lærer af hinanden.

Men iværksætteri betyder også at tænke anderledes og se nye muligheder for at blive hørt og gøre en forskel i andre menneskers liv. Et godt eksempel på det findes i hobetal på videostreamingkanalen YouTube. På YouTube har du en stemme ud fra, hvad vi kalder de ‘fire friheder’: 1. Friheden til at høre til. 2. Friheden til at opsøge muligheder. 3. Friheden til at søge viden. 4. Friheden til at udtrykke sig frit.

Foto: Andreas Houmann – Styling: Vibe Dabelsteen – Makeup Liv Jensen / Agentur Cph – Fotoassistent: Philip Mar Serejo – Stylingassistent: Malene Fryd Ejsing. Tak til Skodsborg Kurhotel

Malou Aamund er god til at være ‘på’, når det kræves – men også meget bevidst om at være off- line, når hun er hjemme. – Jeg er ekstremt god til ikke at tage telefonen. Nogle synes, at jeg er for god en gang imellem, siger hun.

Det er Humza Arshad fra Storbritannien et eksempel på – han har deltaget i vores YouTube-‘creators for change’-program. Han var meget optaget af, at unge britiske piger blev lokket til at blive brude til jihad-krigere i Syrien og Irak – ofte rekrutteret gennem de sociale medier. De færreste af dem vidste, at de var en del af såkaldt Islamisk Stat og hvilket liv, der ventede dem. Pigerne var ikke klar over konsekvenserne af deres beslutning og vidste ikke, at de ved at forlade deres familier meldte sig til hellig krig.

Humza Arshad besluttede sig for at gøre noget ved det, så han har turneret på tværs af hele Storbritannien og har inviteret folk til møder og work-shops for at vise, hvad der sker, hvis en ung pige bliver jihad-brud – og på den måde har han sparet mange unge piger fra en fatal skæbne.

Andre laver deres eget liv om til det bedre som fx en enlig mor til fire, der har bygget sit eget hus ved at kigge på YouTube-videoer. Det er empowerment.

Blå bog: Malou Aamund

 • Født 28. juli 1969 som datter af billedkunstner Susanne Aamund og erhvervsmanden Asger Aamund, der er fast gæst hos ‘Mads & Monopolet’ og en ivrig stemme i den offentlige debat.
 • Malou Aamund arbejdede som model allerede som 15-årig, og efter gymnasiet tog hun til New York og arbejdede for Eileen Ford, hvor også Renée Toft Simonsen var i stald.
 • Hun er uddannet cand.merc. fra Copenhagen Business School i København i 1995. Fra 1997 til 2007 arbejdede hun hos IBM – sidst som leder for hele Nordøsteuropa.
 • I 2007-2008 folketingsmedlem for Ny Alliance (senere Liberal Alliance), senere skiftede hun til Venstre 2008-2011, hvor hun bl.a. var it-ordfører.
 • I 2011 blev hun direktør for Microsoft Denmark Enterprise & Partner Group.
 • I december 2016 skiftede hun det visitkort ud med at være landechef og direktør for Google i Danmark.
 • Privat er Malou Aamund mor til tre piger, Aia (22), Olivia (18) og Luka (13) og gift med tv- og radiojournalist Mikael Bertelsen, der bl.a. har grundlagt Radio24syv. Familien bor i Skovshoved nord for København.