INTERVIEWS

Halima Aden: Mode har lært mig, at alt er muligt

Hvordan går man fra at bo i en flygtningelejr i Kenya til at blive en af verdens største modeller? Hvordan er det at være kvinde med hijab i modebranchen? Og hvad er den største misforståelse om kvinder med hijab? Halima Aden, 22, er verdens mest succesfulde hijabklædte model, og så kæmper hun for andre unge, der var knap så heldige som hende. Her er Halimas historie, om rejsen fra flygtningelejr til catwalk

Det er svært at tro, at Halima Aden, en af modebranchens største pionerer, kun er 22 år gammel. Den somalisk-amerikanske model er født i en kenyansk flygtningelejr, men flyttede som seksårig til USA med sin mor hvor hun de seneste år har skrevet modelhistorie. Du kender hende måske som den første model med hijab og burkini på forsiden af det eftertragtede amerikanske magasin Sports Illustrated’s årlige Swimsuit-nummer. Men inden da, blev hun også den første hijabklædte deltager i skønhedskonkurrencen Miss Minnesota, den første hijabklædte model på forsiden af Vogue og den første hijabklædte model på de internationale modeugers podier. Halima har siden sin karrieres spæde start skabt håb for andre unge kvinder, der ikke før har passet ind i modebranchens snævre ideal – senest som ambassadør for UNICEF samt muse for smykkemærket Pandora. Vi har mødt hende i forbindelse med lanceringen af Pandoras nye smykkekollektion, som Halima er muse for.

Hvordan startede din karriere?

- Skønhedskonkurrencen i Miss Minnesota, USA, i 2016. Dér startede min karriere som model, fordi det var første gang, at nogen havde båret en burkini og en hijab i Miss Universe-organisationen, som gav medieopmærksomhed verden over.

LÆS OGSÅ: Christine Pram: Kvinden der gik ind i en lampe - og ændrede sit liv

Halima Aden: 'Jeg følte mig aldrig repræsenteret'

Hvordan var det at vokse op og aldrig se nogen modeller eller skuespillerinder iført hijab? Har du følt dig repræsenteret i din opvækst?

- Nej, jeg følte mig ikke repræsenteret da jeg voksede op på grund af, at jeg aldrig så kvinder med hijab i mainstream-medier. Så at være den person for så mange små piger i mit samfund har været en drøm, og jeg kan ikke understrege vigtigheden i at føle sig repræsenteret - det du ikke kan se, kan du ikke være. Jeg synes, at unge mennesker fortjener at se mange forskellige mennesker, de kan se op til, inklusive mennesker, de kan forholde sig til.

Hvem så du op til, da du var ung?

- En stor del af min historie er, at jeg ikke havde nogen at se op til, der lignede mig. Men havde jeg stærke kvinder, jeg kunne se op til? Ja. Iman, (en somalisk model, skuespillerinde, iværksætter og David Bowies enke) som var en af de første farvede modeller i branchen. Hun er en supermodel, der prydede forsiden af fransk Vogue som den første farvede kvinde. Hun var bestemt en, jeg så op til.

LÆS OGSÅ: Helene & Camilla: Dominerer dansk design 

Hvad har mode lært dig?

- At alt er muligt! Og når jeg siger alt, mener jeg alt. Mode har bragt mig tilbage til den flygtningelejr, jeg er født og opvokset i, verden rundt og tilbage igen. Det har lært mig, at når du ikke ændrer, hvem du er, og alligevel vælger at tage den mest bumlede vej, så vil universet belønne dig. 

Hvad er dit største karriere-øjeblik?

- Det at blive udnævnt til at være UNICEF-ambassadør var det største øjeblik i min karriere. Jeg blev født i en flygtningelejr og har set, hvilken indflydelse UNICEF har haft på mit liv. Det er så utroligt at være talsmand for verdens mest sårbare børn.

Den største misforståelse om hijab

Hvad tror du er den største misforståelse, folk har af kvinder, der bærer hijab?

- Jeg tror, den største misforståelse er, at det ikke er et valg for kvinderne. Jeg kan bekræfte, at jeg har venner og familiemedlemmer, der ikke bærer hijab, og har andre, der gør det. Så det handler i virkeligheden om personlig præference, og hvor folk er på deres spirituelle rejse. Og i alt beskedenhed, er det op til den enkelte at definere sig selv. Det ser anderledes ud fra den ene kvinde til den anden.

Hvordan har årene i flygtningelejren formet dit liv, og dig som person?

- Årene i flygtningelejren har givet mig et andet livssyn. Jeg kan se verden velvidende om, at min barndom blev brugt i verdens største flygtningelejr hvor jeg i en tidlig alder så menneskelighedens ødelæggelser, fra malaria til sult, til ikke at have fast husly. At være glemt. Min lejr i Swahili betyder bogstaveligt talt ’midt ude i ingenting'. Jeg er gået fra det ekstreme liv, til at bo i en verden opfattet som luksus. Min barndom definerede ægte luksus for mig, som gør at jeg vågner taknemmelig op hver dag, dedikeret til at arbejde hårdt for at sikre, at andre får de samme muligheder.

Hvad er dit første minde fra USA?

- Det første jeg husker, er min flyrejse til USA. Hvilket er sjovt, fordi jeg i dag flyver mindst en gang om ugen. Men jeg kan bare huske, hvor svært det var at rejse fra Kakuma (Kenya) til St. Louis Missouri (USA). De første syv måneder i USA var som et sammenstød mellem to verdener. To meget forskellige ekstremer. Og på mange måder byttede vi ét sæt udfordringer for nogle nye. 

Hvordan tror du, dit liv ville have set ud, hvis du og din familie ikke var flyttet til USA?

- Jeg tror, vi stadig ville være i lejren. Nu hvor jeg kender til fakta om flygtningelejre, ville jeg højst sandsynligt have haft min egen familie nu, 22 år gammel, hvilket er vanvittigt at tænke på. Men da jeg var på besøg i min gamle lejr, var pigerne på min alder der stadig. Derfor er jeg så begejstret for at være her med Pandora og fejre med UNICEF, fordi målet er: At piger en dag får muligheden for at blive uddannet og leve det liv de drømmer om. Jeg er så stolt af at være ambassadør for UNICEF, særligt efter selv at have set, hvilken forskel de gør for udsatte børn. Jeg håber, at jeg som ambassadør kan hjælpe unge overalt i verden så de kan få en uddannelse og forfølge deres drømme. 

Hvordan er det at være rollemodel for så mange mennesker?

- Det føles virkelig som livets største gave. Det er en ære at være i en position, hvor andre kan se din historie og bruge den til noget positivt i deres liv. Det er det største livet har givet mig. En chance for at dele min historie, som har løftet og inspireret så mange unge kvinder i mit samfund – ikke kun i det muslimske. Jeg får beskeder fra kristne forældre, der takker mig for at få ydmyghed til at være sejt, udføre det arbejde, jeg udfører med UNICEF, og for at være et forbillede, deres døtre kan se op til.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Hvilke kvinder inspirerer dig?

- Det gør min mor, de kvinder der arbejder på mit team og mine agenter. Det er virkelig sejt at være et sted i min karriere, hvor jeg konstant er omgivet af succesrige kvinder, hvad enten det er de andre Pandora muser eller bare hver dag. Jeg føler mig privilegeret over at samarbejde med hårdtarbejdende kvinder, og det har været den største motivation for mig. Det har været inspirerende at være chef i mit eget liv. 

Hvordan var det at se dig selv på forsiden af magasinet Sports Illustrated?

- At skyde Sports Illustrated var som en drøm der kom i opfyldelse! At arbejde med MJ Day (Sports Illustrateds chefredaktør) har været intet mindre end fantastisk. Jeg elsker hendes vision og alt hvad hun laver med magasinet. Jeg kan ikke takke hende nok. 

Du er i dag en del af Pandoras musekampagne med fem andre inspirerende kvinder. Hvad betyder det for dig at være en af Pandoras muser?

- At være en af Pandoras muser betyder at jeg får mulighed for at arbejde med magtfulde kvinder og fejre søsterskab gennem smykker. Jeg har besøgt Pandoras produktion, hvor jeg så det sunde og inspirerende arbejdsmiljø, de tilbyder deres ansatte. De andre muser Larsen Thompson, Tasya van Ree, Georgia May Jagger, Margaret Zhang og Natalie Emmanuel ser jeg nærmest som mine søstre, såvel som kollegaer for Pandora. 

Halima Aden med de andre Pandora muser

LÆS OGSÅ: Victoria Beckham: Kvinden, der gjorde det umulige

Halima Adens seks karrierehøjdepunkter

  1. Halima Aden blev i 2016 den første deltager i Miss Minnesota, USA, der tog del i konkurrencen iført hijab og burkini. Efterfølgende skrev hun kontrakt med modelbureauet IMG Models – også som den første hijabklædte model.
  2. Halima Adens fik sit gennembrud i 2017, da hun gik til Kanye Wests Yeezy-show under modeugen i New York. Kort tid efter gik hun shows i Milano for både Max Mara og Alberta Ferretti.
  3. I 2018 blev Halima Aden den første kvinde klædt i hijab, der prydede forsiden af britisk Vogue.
  4. Kort tid efter blev Halima udnævnt som UNICEF-ambassadør. ”En drøm er gået i opfyldelse”, udtalte hun dengang.
  5. Da Halima Aden i 2019 prydede Sports Illustrated’s årlige Swimsuit Issue, var hun den første model iført hijab og burkini, der havde været på magasinets forside.
  6. Halima bliver sammen med 5 andre kendte ansigter muse for det danske smykkemærke Pandora

LÆS OGSÅ: Siri Tollerød fravalgte modellivet på toppen - dét her betyder mere