INTERVIEWS

Helena Christensen & Camilla Stærk: Kom helt tæt på et inspirerende venskab

Et nyt dansk designeventyr – som født ud af H.C. Andersens magiske fantasi – giver genlyd fra USA over Europa til Kina. Fortællingen om dansk design har ikke længere kun afdøde mandlige ikoner i hovedrollerne, men skabes nu også af to stærke kvinder, der boltrer sig legesygt med at designe alt fra briller, lingeri, smykker, badetøj og sko til arkitektur og kunstprojekter. Mød mode- og møbeldesigner Camilla Stærk og fotograf og designer Helena Christensen

Enhver, der har set svaler på en mørkegrå, tordenvejrstung sommerdag, kan ikke undgå at blive imponeret: Den lille sorte fugl skærer sig vej gennem luften for at fange insekter som et elegant missil, der pludselig snurrer rundt om sig selv og ændrer kurs. Altid på vej, men aldrig ad en fastlagt rute. Så det er ingen tilfældighed, at Helena Christensen og Camilla Stærk har valgt svalen som logo for deres fælles brand, Stærk&Christensen, fordi den lille atletiske fugl minder dem om deres danske rødder og symboliserer kreativ frihed. Men svalen er mere end det for Camilla Stærk og Helena Christensen, for dens flyverstil afspejler også deres indbyrdes legende tilgang til design – ligesom de igen og igen henter inspiration fra svalens elegante sorte silhuet, som bliver sat i spil på alt fra solbriller skabt i samarbejde med brillefirmaet Pared til et præfabrikeret sort hus med indbygget gym og selvstændig spa-pavillon, som de har skabt for det amerikansk-filippinske byggefirma Revolution Precrafted, og som har høstet roser fra arkitekturanmeldere.

Helena Christensen & Camilla Stærk: Flyver med svaler

Deres brede designportefølje er skræddersyet til et moderne publikum i det 21. århundrede, der heller ikke begrænser sig til kun én jobtitel på visitkortet, gamle udtryksformer og støvede traditioner. Helena Christensen: Alle danskere har et meget poetisk forhold til svaler – lyden af dem, synet af dem, når det bliver uvejr, hvilket det tit gør i Danmark – og når de kommer flyvende i flok med deres smukke lyd. Vi følte begge to, at svalerne figurerede gennem vores barndom, og mærkede, hvordan de gav os en følelse af frihed – en flugt mod noget smukt. Altid på vej og meget trygt. Vi har boet så meget i udlandet, at det er svalerne, som vi tænker på, når vi har hjemve – det er dem, vi flyver med og vi bliver inspireret af, når vi fx laver sko eller smykker. Camilla Stærk: Der er noget oldnordisk over svalerne, og vi har forskellige minder om dem. Helena voksede op i byen, hvor de fløj lavt gennem gaderne – jeg voksede op på landet. Der er en styrke i dem som par – de flyver så hurtigt og laver så ‘twists and turns’.

‘Folk tror faktisk tit, at vi er søstre eller – hvis den ene har en dårlig dag – mor og datter’ Helena Christensen.

‘Folk tror faktisk tit, at vi er søstre eller – hvis den ene har en dårlig dag – mor og datter’ Helena Christensen.

HELENA: Kjole Missoni, 15.825 kr. Halskæde Boucheron hos Hartmann’s, 28.000 kr. CAMILLA: Bukser Hyun Mi Nielsen, 16.925 kr. Underkjole Vintage Bælte Stærk Archive Top Vintage

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Mød Helena Christensen og Camilla Stærk her:

Helena: Man kan ikke forudsige svalerne, og der er også noget uforudsigeligt over os og vores samarbejde – og vores kreative frihed. Der er ingen, der styrer os, for det er der ingen, der kan. Vi er åbne over for forslag, men hvis det er noget, som vi føler meget for, så skal vi nok få overbevist dem om, hvorfor det skal være sådan. Det er nok min styrke, at jeg trumfer igennem. Camilla sidder og smiler i baggrunden, og så er det mig, der lægger ud med den taktik.

LÆS OGSÅ: De største danske modeller nogensinde

Om Stærk&Christensen

 • Studie i New York, hvor Helena Christensen og Camilla Stærk udstiller deres fælles arbejder inden for mode, interiør, arkitektur, fotografi og film. Derudover kan man købe deres design af sko og solbriller på staerkand- christensen.com. Her sælger de også ud af deres garderobe og vintagefund, fx tasker, smykker og kjoler for at samle penge ind til velgørende projekter, som står dem nær.
 • I 2014 lavede Stærk&Christensen en galleriudstilling for Copenhagen Design Week, Photo Festival og Copenhagen Fashion Week, der blev vist og præsenteret hos Etage Projects i København.
 • I 2018 skabte designduoen et præfabrikeret hus i samarbejde med Revolution Precrafted med indbygget fitnessrum og en spapavillon. Bygningen hedder The Swallows – svalerne – og kan købes og sættes op på et stykke jord. Huset blev designet som en hyldest til den danske kulturarv med en reference til vikingerne. 
 • Sidste år designede Stærk&Christensen også en kollektion af solbriller med referencer til Hollywoods glam-periode for det australske brillefirma Pared Eyewear, som bl.a. kan købes hos danske thejewelleryroom.com

LÆS OGSÅ: 16 solbriller til både vinter og sommer 

– Vi er begge glade for vintageting og ting med sjæl. Den måde, gamle ting er lavet i hånden og med stor koncentration og kærlighed, sætter vi begge stor pris på, forklarer Helena Christensen om samarbejdet med Camilla Stærk.

– Vi er begge glade for vintageting og ting med sjæl. Den måde, gamle ting er lavet i hånden og med stor koncentration og kærlighed, sætter vi begge stor pris på, forklarer Helena Christensen om samarbejdet med Camilla Stærk.

AT SIDDE OVER FOR

…designduoen Helena Christensen og Camilla Stærk er en intens oplevelse, som tænder på kontakten for både gåsehud og våde øjne, fordi deres selskab er som at være tæt på noget stort – som at stirre ned i en åben, pulserende vulkan med direkte kig ind i jordens indre, ind i en anden kreativ verden: Helena Christensen og Camilla Stærks magiske univers. Det virker ærligt og ikke påduttet, at designduoen kommer med et andet udgangspunkt end så mange andre inden for mode og livsstil, der stadig bare vil fylde verden og vores skabe op med flere ting og sager for selv at få flere penge ind på bankkontoen. Helena Christensen og Camilla Stærk har en ambition om at forskønne kvinder og hverdagen på så mange forskellige måder, som det er muligt.

De vil tilføre vores liv noget poesi ud over det, som vi har i forvejen. De deler gavmildt ud af deres eget univers. Camilla: Vi har ikke noget valg, sådan har vi det begge to. Passionen, ilden og trangen til at kreere er en konstant strøm inden i os begge. Den kommer fra hjertet – faktisk fra hele kroppen. Helena: Det er det, som vi selv tror på: At designet skal komme et specielt sted fra, når du smider noget ud i verden i dag, fordi der er så stor masseproduktion af ting, som bliver skabt uden nogen som helst form for sjæl. Hvis vi skulle lave noget sammen, skulle det være, fordi det kom fra vores hjerter og virkelig betød noget personligt for os. Helena Christensen er ordmennesket, der taler – ikke kun på egne vegne, men med fælles tunge for brandet Stærk&Christensen. Selv om hun sætter ordene hurtigt sammen som i et spil Scrabble, er Camilla Stærk med hele tiden, med øjenkontakt, godkendende nik og med et supplerende ord, hvis der opstår et blankt felt.

HELENA: Kjole Hyun Mi Nielsen, 32.945 kr. Ring Boucheron hos Hartmann's, 31.000 kr.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Tilsammen er designduoens nærvær lige så intenst som en tibetansk munk, selv om folk afbryder interviewet for at hilse på Helena Christensen, eller livet banker på med sin larmende baggrundsstøj. Ved første øjekast kan Helena Christensen og Camilla Stærk virke som et umage par, fordi de kommer fra hvert sit ringhjørne af modebranchen: Den ene tilhører stadig den oprindelige gruppe af fotomodeller, som tilførte modelrollen sit eget fernis af personlighed frem for kun at være et yndigt ansigt og en smuk krop og derfor blev udråbt til supermodeller – en flok kvinder, der stadig er i høj kurs på den internationale modebørs.

Helena Christensen gik show for Dolce & Gabbana i sommer og optræder i deres SS19-annoncer, og hendes veninde Christy Turlington afsluttede Marc Jacobs’ modeshow i New York i februar. Helena Christensen er opvokset på Amager, men hun har levet hele sit liv i en rullekuffert mellem modens metropoler med fast adresse i New York, er glad for farver og vintagetøj, helst med referencer fra 1950’erne og 1960’erne. Den anden – Camilla Stærk – er en prisbelønnet modedesigner med eget brand og kunstner. Hun er vokset op på landet på en gård uden for Næstved, men hun er mere sjæleligt forbundet med New York, glad for sort tøj med gotiske og romantiske referencer.

HELENA: Skjorte Hermès, 41.900 kr. Tørklæde Hermès, 3.000 kr. Ringe Helenas egne CAMILLA: Trenchcoat Hermès, 69.300 kr. Solbriller Stærk&Christensen + Pared, 2.000 kr. Ring Hartmann's, fra 9.500 kr. 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Helena: Jeg har været omgivet af farver og passioneret kaos, siden jeg var lille, fordi jeg voksede op i et barndomshjem, der var meget præget af min mors peruvianske rødder. Farver er en stor del af mit liv, og jeg er draget mod den form for kunst, men jeg er lige så fascineret af mørke og dystre farver. Jeg finder en stor genkendelse i mit indre over vinterens mørke dage med de nøgne grene og tunge skyer. Jeg tror, at Camilla og jeg på samme måde er fascineret af visuel kunst, former og brug af farver og derigennem finder vores fælles kreativitet. Camilla: Jeg er vokset op i et hjem, hvor begge dele var repræsenteret: minimalistisk i arkitektur, møbler og indretning og farver og passioneret kaos i form af kunst og ikke mindst personligheder. Jeg har, så længe jeg kan huske, været draget af det mørke udtryk – det er, som om det tilbyder mig ro. Fra naturen i den blå time på en vinterdag til al den specifikke kunst, poesi og film noir, som det viser sig, at både Helena og jeg altid har haft en kærlighed til – og som har gjort så stort indtryk på os begge, og nu er en del af vores kreative univers.  Helena Christensen og Camilla Stærk er flettet ind i hinanden på en måde, hvor 2+2=5, i et personligt venskab og et kreativt samarbejde, som oser af gensidig respekt for hinanden. Camilla: At have en dyb respekt fra en person, som man selv har en stor respekt for, er en helt speciel ting og en velsignelse. Helenas uendelige grin og fjollerier gør livet smukkere og sundere. Helena og venskaber som det giver mig en tro på, at der er en mening med det store hele.

Begge kvinder har hver på deres facon stærke bånd til deres forældre og deler en fælles ballast i den kærlighed og tiltro, som de har fået med hjemmefra. De er fyldt op indefra og behøver ikke at jagte anerkendelsen udefra. Camilla: Vores barndom og opvækst har givet os en indvendig styrke, en åbenhed og en nysgerrighed samt en fast tro på, at man kan, hvad man vil. Men der er da masser af udfordringer at overkomme hver eneste dag. Vi lærer hele tiden, både fra vores udfordringer og erfaringer fra før i tiden og nu. Noget essentielt, som vi altid kommer tilbage til, er: Lyt til mavefornemmelser og det allerførste indtryk.

Camilla: Helena og venskaber som det giver mig en tro på, at der er en mening med det store hele.

Camilla: Helena og venskaber som det giver mig en tro på, at der er en mening med det store hele.

HELENA: Buksedragt Blanche, 1.699 kr. Silketørklæde Hermès, 3.000 kr. Sandaler Robert Clergerie, 4.095 kr. CAMILLA: Trenchcoat Max Mara, pris på forespørgsel Handsker Max Mara, pris på forespørgsel Tunika Hyun Mi Nielsen, 13.300 kr. Sko Stærk&Christensen, 2.975 kr. Solbriller Stærk Christensen + Pared, 2.000 kr.

Det var lige præcis, hvad Helena Christensen og Camilla Stærk gjorde, da de første gang mødtes tilbage i 2000. Helena: Jeg havde netop været med til at starte Nylon Magazine (et internationalt kunst- og modemagasin, red.), og Camilla havde lige haft sit første modeshow som designer, så jeg skulle fotografere hende og lave et portræt.

Hun kom op i sommerhuset i Rågeleje, og vi havde med det samme et slags kreativt bånd mellem os, som vi besluttede at udforske. Vi rejste sammen til Prag og lavede en lille bog over Camillas kollektion, som jeg fotograferede. Siden da gik det stille og roligt hen og blev et partnerskab og et tæt venindeforhold. I New York er vi klart hinandens valgte familie. Folk tror faktisk tit, at vi er søstre eller – hvis den ene har en dårlig dag – mor og datter. Camilla: Nemlig. Det er, som om vi skulle finde hinanden. Jeg tror, at der er en mening med det hele et eller andet sted.

LÆS OGSÅ: Derfor er danske modeller i høj kurs i udlandet 

NÅR CAMILLA STÆRK & Helena Christensen

…skal sætte hinandens styrker på en formel, bliver det hurtigt tydeligt, at de hver især har mange facetter og kreative talenter, som falder i hak hos hinanden som brikker i et puslespil, hvor et motiv pludselig kommer til syne. Camilla: Helenas kreative styrke kan jeg tale længe om. Helena og jeg mødes jo omkring en form for poesi. Vi har en tiltrækning mod det samme, og vi har en klar vision af, hvad vi er tiltrukket af. Helena ser den klare vision – der er ingen slinger i valsen. Det er meget specifikt, hvad Helena kan, og hvordan hun ser tingene, og hun har en meget specifik linse til at stille skarpt på et koncept og kunne skære noget fra. Helena: Det er faktisk det, som vi kan sammen: at skære alt det overflødige fra og fokusere. Og det oplevede vi, lige fra første gang vi mødtes. Vi var så forskellige. Nogle gange møder du nogen, og så kaster du dig ud i et venskab, men vi blev faktisk venner gennem vores respekt for hinandens visuelle, æstetiske kreativitet – vi inspirerede hinanden, før vi åbnede op for det følelsesmæssige.

Helena Christensen har en forkærlighed for vintagetøj og har en unik samling af særligt smukke kjoler, fundet over hele verden.

Helena Christensen har en forkærlighed for vintagetøj og har en unik samling af særligt smukke kjoler, fundet over hele verden.

Kjole Versace, 22.225 kr. Ringe Helenas egne

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Helena: Camillas styrke er, at hun arbejder stille og målrettet, hurtigt og meget effektivt. Og hun har en af de mest talentfulde måder at anskue kunst på og bruger det aktivt til at kreere design. Jeg har altid beundret, hvor smukt og unikt hendes design er – og hvor personligt og anderledes det er.  Hun arbejder meget stille og hurtigt – gerne om natten. Når vi arbejder sammen, siger vi nærmest ikke noget, fordi vi har den der telepatiske kommunikation mellem os. Det er meget, meget stille og målrettet. Vi sætter os en eftermiddag – gerne oppe i bjergene i den nordlige del af staten New York, hvor vi tit er, og så sidder vi og arbejder på noget. Vi giver os altid hen, fordi vi elsker hinandens ideer. Den ene starter på en ide, og den anden afslutter den. Vi kan sidde i timevis nærmest i total stilhed og bare nikke til hinandens moodboards, tegninger eller fotos. Så behøver vi nærmest bare at holde noget frem for den anden. ‘Ja, det var lige det, jeg selv tænkte’. Det er ret skægt. Camilla er en af de eneste personer, som jeg kan være helt stille med i lang tid, uden at det føles underligt, og det er en meget vigtig detalje ved vores venskab.

LÆS OGSÅ: Noona Smith-Petersen: Sådan fik jeg en karriere i modebranchen

Beslægtede sjæle

Camilla Stærk og Helena Christensen ser hinanden som ‘kindred spirits’ – beslægtede sjæle – og endnu har de aldrig været uvenner. Helena: Det er vi på så mange måder, at det både er magisk og næsten uhyggeligt. Vi får begge kuldegysninger bare af at tale om det. Vi tænker så ens, at vi siger tingene samtidig til hinanden, sms’er hinanden samtidig eller sender hinanden det samme billede fra Instagram. Vi sender det samme billede til hinanden samtidig! Jeg siger til Camilla: ‘Jeg har lige ... ’. Og så siger hun: ‘Det er simpelthen løgn’. I starten flippede vi ud over det, men nu er det bare sådan, det er. Det er virkelig underligt. Camilla: Det er en kæmpe gave at have det sådan.

LÆS OGSÅ: Er moden en mandeklub? 

Deler I smag?

Helena: Ja, absolut. Vi har gennem tiden åbnet os for den andens smag, så vi faktisk har nærmet os hinandens stilretninger totalt, og nu er det en stor sammensmeltning. Det er fantastisk at kunne være enige om alt kunstmæssigt. Camilla kunne designe en hel møbelkollektion, og jeg ville kunne stå 100% inde for den – og omvendt. Vi ville endda kunne gøre det samtidig i hvert sit rum og komme frem til nærmest samme resultat.

Mange af Helena Christensen og Camilla Stærks ideer fødes her – i Helenas hus i staten New York.

Mange af Helena Christensen og Camilla Stærks ideer fødes her – i Helenas hus i staten New York.

Jeg tror, at vi tænker anderledes, fordi vi ikke er uddannede arkitekter. Det er viden, som vi har suget til os på en organisk måde, så vi får lov til at udfolde os kreativt, som et barn ville gøre det: uden nogen restriktioner og med åbne, nysgerrige øjne. Bagefter sætter vi os med et teknisk team og går alt igennem, så fx huset også holder konstruktionsmæssigt, og derigennem lærer vi en masse nyt om arkitektur. 

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: Dyrholm af Danmark

I DAG ER CAMILLA STÆRK

… bosat i Los Angeles, hvor mange kunstnere er rykket til fra New York på grund af de høje ejendomspriser og det kolde klima. Hun er vild med det kunstneriske fællesskab og mørke, mystiske ‘old Hollywood’, som også er en del af hendes design-dna. Camilla: Det er kun i en periode. Mit hjem og mit hjerte vil altid være i New York – det vidste jeg, første gang jeg sætte min fod i byen. Jeg har fulgt processen med et nyt produktionssetup for Stærk&Christensen – vores kommende tøjkollektion, og så har vi færdiggjort en serie kortfilm, der er et nyt kunstprojekt, og som vi har arbejdet på i længere tid. Vi åbner dørene for dette her i løbet af foråret på The National Arts Club i New York, og vi glæder os helt vildt til at løfte sløret for disse film sammen med vores samarbejdspartnere.

Helena: Heldigvis kommer Camilla stadig en del til New York, og så sms’er vi hinanden flere gange om dagen eller ‘mødes’ på Instagram, hvor vi enten roser fotos til skyerne eller piller det helt fra hinanden, mens vi slår os på lårene af grin.

Designer Tom Ford har opkaldt læbestifter efter både Camilla Stærk og Helena Christensen.

Designer Tom Ford har opkaldt læbestifter efter både Camilla Stærk og Helena Christensen.

CAMILLA: Kjole By Malene Birger, 2.799 kr. Tørklæde Stærk&Christensen, pris på forespørgsel HELENA: Kjole By Malene Birger, 2.799 kr. Tørklæde Hermès, 3.000 kr. Ringe Helenas egne

Er der noget, I ikke deler?

Helena: Nej, det er der faktisk ikke. Det er helt ned til barberskraberen.

Hvad drømmer I om at skabe i fremtiden?

Camilla: En heste-ranch. Helena: Jeg kunne godt tænke mig at designe pools. Jeg er besat af floder og søer og ville gerne designe pools, så de ser ud som en del af naturen.

Som svaler på en dansk sommerdag er der ingen grænser for, hvor højt og langt Stærk&Christensen kan flyve. Verden har kun set begyndelsen af deres kreative eventyr.

Blå bog: Helena Christensen 

 • Født 25. december 1968 i København, bor i New York. Har en søn, Mingus Lucien Reedus på 19 år, med skuespilleren Norman Reedus.
 • Begyndte sin modelkarriere som 20-årig i Paris, hvor Karl Lagerfeld var en af de første, der fik øjnene op for hende. Hun har prydet alverdens forsider utallige gange, bl.a. Vogue, Marie Claire, IN og Elle.
 • Begyndte sin karriere som fotograf, mens hun var fuldtidsmodel og altid havde sit kamera med på jobrejser. Hun sugede alt til sig fra fotograferne under sin karriere foran kameraet, så hun selv har kunnet bruge det bag kameraet.
 • Er fotograf for FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og rejser til flygtningelejre over hele verden for at fotografere og interviewe kvinder.
 • Ud over Stærk&Christensen er hun medejer og ‘creative director’ for parfumefirmaet Strangelove, der specialiserer sig i dufte med sjældne og udsøgte ingredienser og sælges på bl.a. net-a-porter.com

Blå bog: Camilla Stærk 

 • Født 10. september 1974 i København – opvokset på en gård uden for Næstved.
 • Bor i dag i Los Angeles. Hun flyttede til New York i 2006, men før det boede hun i London for at forfølge designdrømmen.
 • Hun gik på Ravensbourne College of Design and Communication i London.
 • Hun er meget inspireret af Karen Blixen.
 • Har sit eget modebrand, Stærk, og nu også Stærk&Christensen. I 2015 lancerede hun et online-galleri og -butik.
 • Hun er også kortfilminstruktør, kunstner og arkitekturdesigner.
 • Hun har også været stylist på flere projekter, hvor Helena Christensen er involveret.

LÆS OGSÅ: Vogue's Sally Singer: Tips til at navigere i den digitale tidsalder