INTERVIEWS

Iben Hjejle: Jeg fik et stempel, som er svært at slippe af med

I mange år var Iben Hjejle dronning af danske actionkomedier og sidenhen dronning af tv-comedy. Men skuespilleren låste sig selv fast og kunne ikke kende sig selv i ‘den skrappe Iben’ fra skærmen. En stressdiagnose, et nyt venskab og #metoo-bølgen fik hende til at stoppe op og finde ud af, hvad hun egentlig gerne ville. Og turde sige det højt. Nu spiller hun teater for første gang i mange år og nyder at koncentrere sig om én ting.

Niels Bohr. Tycho Brahe. H.C. Ørsted.

Store danske videnskabsfolk, som har ændret den måde, vi forstår verden på. Og som langt de fleste danskere – også dem, der ikke har den mindste interesse for naturvidenskab – kender navnet på.

Men hvad så med Inge Lehmann? Det navn får nok knap så mange klokker til at ringe. Men kvinden, som i 1936 beviste, at Jorden har en fast kerne, hører med, når man taler om de danske videnskabsfolk, der har rykket ved vores opfattelse af, hvordan verden hænger sammen.

Hun døde som 104-årig i 1993, men denne måned genopstår hun på teaterscener Danmark over, når Folketeatret drager på turné med forestillingen ‘Jordens indre’, som handler om Inge Lehmann.


Bluse Amalie Hove, pris på forespørgsel - Underkjole Pernille Feilberg, pris på forespørgsel - Ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 119.000 kr.

Iben Hjejle spiller rollen som Inge Lehmann, og når skuespilleren ser tilbage, virker det næsten skæbnebestemt, at hun skulle trække i den danske seismologs kittel og runde briller.

LÆS OGSÅ: Cecilie Stenspil: Vi oplever alle angst for, at vores familie skal gå i stykker

Hun var faktisk, helt tilfældigt, ‘ramt ned i’ en udsendelse på DR om Inge Lehmann for noget tid siden, fortæller hun. Kort tid efter havde hun Folketeatrets chef, Kasper Wilton, i røret med et tilbud om at spille hovedrollen i et nyskrevet teaterstykke om netop hende. I første omgang lagde hun ikke to og to sammen, men skulle lige kigge på materialet og tygge på tilbuddet. Tilfældigvis kom hun forbi Frue Plads i indre København en dag, og der fik hun for første gang øje på en skulptur, hun ikke havde bemærket før. Foran den gamle universitetsbygning, trukket lidt frem i forhold til alle de klassiske buster af mænd som netop Ørsted og Bohr, bemærkede hun en sort stenstøtte, der skilte sig ud. Hun gik nysgerrigt nærmere, og det viste sig, at støtten – som blev indviet i 2017 – var tilegnet Inge Lehmann.

– Der faldt alle brikkerne på plads, fortæller Iben Hjejle, som efterfølgende sagde ja tak til rollen i ‘Jordens indre’.

Kom med Iben Hjejle og IN på fotoskydning, da billeder billederne til magasinet blev taget i Dyrehaven:

Angsten for at sige nej

Det er første gang i mange år, den danske skuespillerinde spiller teater. Da IN møder hende, er der en lille måned til premieren på forestillingen, men absolut ingen nerver at spore hos den danske veteran. Kun en smittende glæde og energi, når hun fortæller om forestillingen, om Inge Lehmann – ‘som holder mig vågen hele natten, fordi jeg ligger og læser om hende’ – og om det at lave teater igen.

Hun fortæller, hvordan det er første gang i mange år, hun kun har gang i én ting. Hvordan hun nyder nu at kunne nørde og gå i dybden med det, hun laver. At ‘sutte’ på det, som var det et dyrebart bolsje, beskriver hun det med smil i øjnene.

– Jeg har sagt ja til alt for mange ting. Jeg har spredt mig ud som det tyndeste lag smør og lidt helt sindssygt af ‘arbejds-FOMO’: ‘Dét er også spændende, dét er også sjovt, og nej, hvor er det et privilegium at blive spurgt om ting!’ Lige pludselig knækker filmen, fordi der ikke er kommet nok ind på den anden konto, siger Iben Hjejle, som selv gik ned med stress for fire år siden, mens hun spillede titelrollen i tv-serien ‘Dicte’.


Kjole Stella McCartney, 13.750 kr. - Skjorte Mark Kenly Domino Tan, 2.300 kr. - Bøllehat Cos, 320 kr.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø: Jeg vil være vågen i mit liv

Kroppen sagde stop, fordi hun havde sagt ja til for meget, men også fordi hun havde sagt ja til for meget, hun egentlig ikke havde lyst til.

– I 90’erne lavede jeg en masse ‘slå på tæven’-film som ‘Gamle mænd i nye biler’. Ultravold blandet med sjov og spas – Tarantino på dansk. Jeg var om ikke dronningen, så kronprinsessen af dem. Det slap jeg ikke så godt fra, siger hun nøgternt og uddyber:

– Jeg fik et stempel, som er svært at slippe af med. Som hende den skrappe Iben Hjejle, som jeg slet ikke selv kender. Det kørte for den slags damer. Senere var det comedy – det blev mit liv at være med dér. Men jeg låste mig fast i det. Og når kun man er kendt for én ting, for én facet af sit talent, så bliver man træt og ked af det og får stress.

Det er først nu, Iben Hjejle tør sige det højt. Dengang var hun bange for at grave sin egen grav.

– Det var en hæmsko for mig, men jeg turde ikke tale om det, fordi jeg var bange for at blive ‘lukket ude’, fortæller skuespilleren.

Iben Hjejle gik ned med stress, da hun optog ‘Dicte’. Siden har hun kun medvirket i et par afsnit af tv-serien ‘The Rain’. – Tv-serier får mit kontrolpanel til at bimle. Formatet er stressfremkaldende, fordi du næsten aldrig har tid til at fordybe dig.

Trøje Ganni, 2.499 kr. - Hue Filippa K, 750 kr.

Jordskredet Weinstein

Hendes jahat og ‘nu skal vi alle sammen være gode kammerater’-attitude røg, da stressen satte ind. Men det var ikke kun den, der fik hende til for første gang i mange år at sætte farten ned og mærke efter, hvordan hun egentlig havde det, og hvad hun egentlig gerne ville. Og måske endda sige det højt.

– Der skete det fuldstændig skelsættende, at Harvey Weinstein blev opdaget. Det var et jordskred, som både var forfærdende og forvirrende og fuldstændig vidunderligt. Pludselig kom der et kor fra Jordens indre, som sagde ‘jeg kender det godt, jeg har prøvet det, jeg har stået ved siden af det, jeg turde ikke, jeg kunne ikke, jeg følte mig undertrykt’. Det var et smukt øjeblik, siger hun om jordskredet i Hollywood, hvor mange års sex- og magtmisbrug blev afsløret.

Iben Hjejle kan selv historier om, hvordan en filmboss engang sagde til hende, at han ikke forstod, hvorfor hun skulle have så mange penge for sit arbejde, fordi hendes daværende kæreste, komikeren Casper Christensen, da måtte ‘tjene styrtende med penge’. Men hun har ikke oplevet seksuel chikane.


Kjole Benchellal, pris på forespørgsel - Bælte Givenchy, 3.659 kr. - Hue Ganni, 599 kr. - Sokker Ganni, 249 kr. - Ringe Josephine Bergsøe, Ibens egne - Støvler Notabene, 3.300 kr.

– Jeg har aldrig selv følt mig krænket, men jeg har stået ved siden af kvinder, som blev krænket, mobbet, tilsidesat og seksuelt nedgjort, fortæller hun.

– Jeg har altid været en af drengene, forklarer skuespilleren.

– Jeg er blevet opdraget kønsneutralt. Det var ikke noget, mine forældre gjorde ‘med vilje’, de var ikke hippier, men de var stærkt venstreorienterede skolelærere. Så de var ligeglade med, om jeg klatrede i træer eller legede med dukker, siger hun videre.

I dag har hun mange kvindefællesskaber, fortæller hun og slår et slag for, at et ord som søstersolidaritet bliver ‘støvet af og forgyldt’.

Sitter-succes

I samme periode, hvor #metoo-bølgen rullede, og Iben Hjejle stadig kunne mærke efterveerne af sin stress, mødte hun tv-værten Signe Lindkvist. De to kvinder slog benene væk under hinanden. Simpelthen. De udfordrede og inspirerede hinanden på en måde, som ingen af dem var vant til.

Jeg har altid haft min søn, mens jeg har lavet film og tv og det, som nogle kalder min ‘Hollywood-periode’. Han har været mit guldanker, det, der altid var det vigtigste. Min største passion er at være mor – alt andet er sekundært.

Jakke Ralph Lauren, 3.000 kr. - Kjole Rabens Saloner, 1.750 kr. Ring Ibens egen - Øreringe Ole Lynggaard Copenhagen, 16.200 kr.

– Hvad er det her? Vi kan ikke stoppe med at pille i hinandens hjerner. Der sker noget, når vi ’slår hovederne sammen’, siger Iben Hjejle om følelsen.

De to kvinder ville gerne ‘lave noget sammen’. Men hvad? Signe Lindkvists kæreste fik dem til at sætte sig ned og lave en ‘dosmerseddel’ over, hvad det var for et projekt, de gerne ville have gang i, fortæller Iben Hjejle. Teater? Tv? En roman? Nej, det skulle være en podcast, fandt de ud af.

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: Min rolle i 'Dronningen' er den mest udfordrende i min karriere

Den dag, IN møder Iben Hjejle, fylder deres podcast et år. Og hun og Signe Lindkvist er lige blevet nomineret til værtsprisen ved årets uddeling af radiopriser, Prix Radio.

– Vi løber aldrig tør for stof, for vi udkommer som os selv, siger Iben Hjejle om podcasten ‘Sitter’, hvor hun og makkeren debatterer stort og småt og både har været omkring Margrethe Vestagers nye EU-tjans, Smukfest i Skanderborg og ‘Selfrighteous Prædikantpikkemænd’.

Verden vender

Hun og Signe Lindkvist talte om, at det kunne være, de skød sig selv i foden rent karrieremæssigt ved at lave deres egen podcast, hvor de ‘bare var sig selv’. At branchen måske ville sige ‘nej, men så skal vi i hvert fald ikke bede om hende der Iben Hjejle’. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod. Og Iben Hjejle er lykkelig over at have taget springet. For nu går hun på arbejde med en følelse af at have valgt fremfor at være blevet valgt.

– Rejs dig op, hvis du ikke kan lide den stol, du sidder i. Find en anden stol! siger hun med eftertryk.

Den ‘nye Iben Hjejle’ har talt.


Kjole Stella McCartney, 13.750 kr. - Skjorte Mark Kenly Domino Tan, 2.300 kr. - Gummistøvler Hunter, 1.095 kr. - Ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 119.000 kr.

Hun fortryder ikke, de valg hun har taget i sin karriere – eller at hun ikke tog flere fravalg. Men hun er et andet sted nu, hvor hun godt tør at sige både fra og til. Hun har ikke spor imod, at hun ‘lyder som en kæmpe stenalderkvinde’, når hun siger, at hun har ‘ladet sig dø’ på Facebook. Og hun er ikke bleg for at lange ud efter det moderne menneskets trang til at ‘bedøve sig selv med alkohol eller skærm’ i stedet for at ‘sætte sig ned og stirre på noget i 30 år’, ligesom hendes scene-alter ego Inge Lehmann gjorde, før hun kunne udbryde ‘dér var den!’.

– Hjernen er jo et fuldstændig vidunderligt instrument, som vi har fucket med – undskyld, jeg siger det – med skærme og støj og larm og fjant. Og det bliver værre og værre, indtil det stopper op, og der på et tidspunkt er nogle børn, der siger, ‘ja, men altså, jeg vil egentlig gerne bare sidde og pjaske i den her vandpyt’, forudser Iben Hjejle.

Hun rejser sig fra bordet, hvor hendes kaffekop er blevet tom, og der kun er krummer tilbage på tallerkenen.

– Nu skal jeg ind og prøve en paryk, siger hun om den aftale, hun har på teatret om lidt. Hun smiler og giver hånd og er ude af døren. Man kan høre hende småsludre med de scenefolk, hun møder på vejen. Og hendes latter, som runger gennem teatrets indre.


Buksedragt Blanche, 1.799 kr. - Bælte Givenchy, 3.659 kr. - Øreringe Polar, 2.190 kr.

Blå bog: Iben Hjejle

  • Født 22. marts 1971, opvokset i Søborg uden for København.
  • Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1996.
  • Hun fik sin første filmrolle i ‘Portland’ samme år, men slog for alvor igennem med dogmefilmen ‘Mifunes sidste sang’ fra 1999, som hun vandt en bodil for.
  • Siden har hun medvirket i bl.a. ‘Blinkende lygter’, ‘Gamle mænd i nye biler’, ‘Inkasso’, ‘Direktøren for det hele’, ‘Klovn the Movie’ og ‘Flugten’ samt haft en række roller i internationale film, bl.a. ‘High Fidelity’.
  • Hun er også kendt for sine roller i tv-succeserne ‘Anna Pihl’, ‘Klovn’ og ‘Dicte’.
  • Hun har været gift med trommeslageren Emil de Waal, som hun har en voksen søn, William, med. I dag danner hun par med filminstruktøren Ulrik Wivel.

LÆS OGSÅ: Katrine Greis-Rosenthal: Jeg er kommet gennem nåleøjet, og det forpligter