INTERVIEWS

Ida Rud: Tal til dig selv som til din bedste ven

Ida Rud sætter nye standarder for, hvad vi kvinder deler med hinanden på Instagram – blå mærker, hår på hagen, strækmærker og alle følelserne indeni.

Ida Rud er 36 år, kropsaktivist, filmanmelder, journalist, debattør og foredragsholder. Hun udvider rammerne for kropsidealer anno 2018 og kickstarter samtaler om, hvordan kvinder viser sig selv på Instagram og i det offentlige rum. Følg hende på Instagram: @ida_kys

Hvilke karaktertræk har du fået med hjemmefra?

- Min mor lærte mig noget, som både er en velsignelse og en forbandelse: Behandl andre, som du gerne selv vil behandles. Når folk taler grimt, prøver jeg at møde dem og indlede en dialog, men nogle gange har jeg også lyst til at sige ‘hop i havet’ eller ‘du er en idiot’. Det er bare ikke konstruktivt at svare igen på den måde. Da jeg blev mobbet som barn, spurgte min mor altid: ‘Hvorfor tror du, at du blev mobbet? Har de mobbet dig, eller fik de måske bare sagt det på en forkert måde?’ Men jeg blev jo altid ked af det. I dag har jeg lært at følge op og spørge: Hvad mener du med det? For tiden er det især mænd, der skriver med nogle grimme ting, hvis jeg har skrevet en klumme. Men det har givet mig styrke til at klare verbale tæsk. Jeg har fået hård hud og bukker ikke under.

LÆS OGSÅ: 12 råd til god søvn efter ferien

Hvad er din bedste side?

- En af mine styrker er, at jeg har selvironi. Jeg kan grine ad mig selv og tager ikke mig selv alvorligt. Jeg er ikke bange for at vise mig selv som uperfekt. Jeg tager ikke 100 selfies for at få et godt billede, jeg tager måske fem og vælger et af dem. Jeg tager billeder af min dobbelthage, hvis jeg snubler på gaden eller taber æg og kartofler ud over det hele. Jeg griner af det i stedet for at lade det være dråben, som får bægeret til at flyde over. Noget andet ved mig er, at jeg har en gennemslagskraft, fordi jeg har en evne til at formulere mig præcist og reflekterende. Det gør, at andre som regel respekterer mig, også selv om de ikke er enige med mig.

LÆS OGSÅ: 10 ting, som glade kvinder gør hver dag

Hvad kæmper du mest med?

- Min største dæmon for tiden er et professionelt dårligt selvværd – jeg har ikke selvtillid i forhold til det, jeg gør arbejdsmæssigt. Jeg har altid haft dårlig selvtillid på alle parametre i forhold til, hvem jeg er som menneske og omkring mit udseende. Det er jeg heldigvis kommet efter. Men det halter på arbejdsfronten, og det er ret destruktivt. Så det er noget, jeg har sat mig for at ændre på: At rose mig selv for mit arbejde, når jeg holder foredrag, skriver, laver interview. Jeg er også meget konfliktsky – det er jeg ikke så glad for at være, men det er noget, som jeg øver mig på. Jeg har en side, hvor alle helst skal være glade, stryges med hårene og ikke blive sure. Samtidig er jeg egentlig ret genert og indadvendt og plejede at være en af dem, der sad i hjørnet uden at markere mig. Nu er jeg både ret meget i fokus og også pludselig én af dem, der blander sig i offentlige debatter og gør meget ud af at have forståelse og sympati for alle. Men der er faktisk nogle mennesker, som jeg ikke kan have sympati for: Racister og fremmedfjendske personer. Folk, der hader kvinder eller ikke accepterer homoseksuelle eller andre minoriteter. Der har jeg en ret kort lunte.

Hvornår bander andre over dig?

- Når de synes, at jeg med mit budskab glorificerer overvægt. At jeg går ud og siger, at det er super-duper at være fed. Men jeg opfordrer ikke folk til at være ligeglade med deres vægt. Jeg hylder sundhed. Men i min optik er mental sundhed vigtigst. Jeg har den indstilling, at hvis man er glad, så smitter det af på ens overskud og vilje og lyst til at være mere aktiv og lave bedre mad. Man skal først og fremmest kæmpe for at være glad, ikke kæmpe for vægttab og strenge diæter.

Hvornår vidste du, at du ville være kropsaktivist? 

- Det skete meget intuitivt. Jeg syntes, at det var sejt, at andre gjorde det. Jeg er inspireret af udenlandske plussize-modeller og især de kvinder og mænd med psykiske problemer eller fysiske skavanker, som deler ud af deres tanker og oplevelser på Instagram. Jeg begyndte at gøre det samme for lidt over tre år siden, da jeg mistede min far. Min mor var lige bagefter tæt på at dø, min bror var ulykkelig. Jeg stod for alt det praktiske og skubbede mine egne følelser og behov til side i den periode. Da min mor var blevet rask, tog jeg en kort ferie til Paris for at få ro til at finde ud af, hvordan jeg havde det. Jeg var ulykkelig. Helt klichéagtigt var jeg 32 år, og min far var lige død i en alder af 65 år. Livet er kort, og jeg havde hadet mig selv hele livet. Jeg havde altid ventet på at blive tynd, så mit liv kunne begynde. Men det nyttede ikke at vente på det længere. Jeg valgte at blive glad, tale pænt til mit eget spejlbillede og til mig selv. Instagram er blevet min personlige dagbog, selv om den er offentlig. En tilfældig morgen så jeg mig selv i spejlet bagfra – og så min numse. Den var faktisk meget pæn. Det var første gang, at jeg havde tænkt noget pænt om min krop. Så jeg tog et foto af den for at se, om den stadig var pæn på billedet. Det var den. Jeg delte det med rystende fingre og troede, min konto ville blive lukket, fordi jeg brød en uskreven lov ved at dele noget så forbudt og frastødende. Men folk skrev til mig ‘det er det bedste billede jeg har set på Instagram’. Så fik jeg mod på at gøre mere af den slags.

Hvad vil du gerne forandre?

- Jeg vil gerne opnå, at ingen føler sig forkerte, uanset hvordan de ser ud. Det er så giftigt at føle sig forkert. Jeg tror, behovet for at råbe eller være grim ved andre kommer af en følelse af utilstrækkelighed. Hvis man hviler i sig selv, under man også andre folk gode ting, og det skaber en dominoeffekt af kærlighed. Hvis alle har det godt, spreder det sig. Mit råd er, at man skal tale til sig selv som til sin bedste ven. Jeg ville aldrig tale sådan om andre mennesker, som jeg engang talte til mig selv, indtil en veninde sagde: ‘Det er et menneske, jeg elsker, som du taler om – og det gør mig meget ked af det.’

LÆS OGSÅ: Derfor er det yt at være på slankekur

Læs mere om: