INTERVIEWS

INTERVIEW | Helen Mirren – blufærdig, bramfri og ude med riven

Helen Mirren kan i år fejre 50-års jubilæum som skuespiller. Opskriften på succes er enkel: Kom til tiden, og lad være med at være et røvhul. Sådan lyder karrieretippet fra den 71-årige veteran, der som barn forkyndte, at hun ville være ‘verdens største skuespillerinde’ – og blev det.

4 fakta om Helen Mirren

  • Født 26. juli 1945 i London.
  • Hun har siden 1997 været gift med den amerikanske instruktør Taylor Hackford.
  • Hun har ingen biologiske børn, men Taylor Hackford har to fra et tidligere ægteskab.
  • Helen Mirren står på rollelisten i stribevis af film, tv-serier og teaterstykker. Blandt de mest mindeværdige er: Mistænkt (1991-2006), The Madness of King George (1994), Losing Chase (1996), Gosford Park (2001), Calendar Girls (2003), Elizabeth I (2005), The Queen (2006), The Last Station (2009), Love Ranch (2010), Hitchcock (2012), Woman in Gold (2015) og Skønheden i alting (2016)

I 1960’erne, hvor Helen Mirren var en del af Royal Shakespeare Company-skuespilkorpset, kaldte den britiske avis The Guardian hende ‘The Sex Queen of Stratford’. Hun var ikke begejstret for titlen. Men hun var ikke synderligt overrasket, for det var ikke unormalt, at kvinder, der turde vise deres sensualitet på teatret eller på film, blev kategoriseret efter det – og ikke deres evner. 

Foto: Getty Images

Skuespillerinden virkede da også ublufærdig og selvsikker i film som ‘Caligula’ fra 1979, som vel kan kaldes en kunstnerisk, blød pornofilm, og Peter Greenaways ‘Kokken, tyven, hans kone og hendes elsker’ (1989), hvor hun i rollen som Georgina har sex med en fremmed på et offentligt toilet.

Men Helen Mirrens oplevelse af de situationer var en helt anden end både The Guardians og publikums. Hun husker tydeligt den følelse, hun havde, da hun gik fuldkommen nøgen ned ad trappen under indspilningerne af filmen ‘Savage Messiah’ fra 1972: Hun følte sig krænket og flov. Hun overvejede ligefrem, om hun kunne brække et ben for at undgå at indspille den scene.

Foto: Getty Images

LÆS OGSÅ: Torsdags-10’er | Helen Mirren - 10 bedste looks fra den røde løber

Lille pige, store drømme

I dag er hun 71 år – og glad for, at dagene som ‘sexdronning’ er ovre. Selv om hun stadig har sexappeal og er en smuk kvinde, er det ikke det første, folk tænker på, når de ser hende, tror hun. Hun føler endelig, at publikum ser hende som meget mere end det. Og det er det, hun hele tiden har ønsket sig – lige fra hun trippede ind på de skrå brædder i en meget ung alder.

Helen Mirren voksede op under beskedne kår i en arbejderklassefamilie i Chiswick i det vestlige London. Men hun vidste, at hun ville blive ‘den største skuespillerinde nogensinde’ og placerede sig på et gadehjørne for at blive opdaget. Hun smiler lidt ved tanken i dag, men hun er sikkert også imponeret over, at den lille pige med russiske aner kom så langt – og faktisk er meget tæt på den beskrivelse, hun drømte om.

– Jeg er meget heldig, siger Helen Mirren, da IN møder hende i Beverly Hills – på alle måder langt fra Chiswick.

– Jeg sidder her sammen med dig, fordi jeg lige er blevet færdig med at indspille en film. Og nu skal jeg i gang med endnu en. I løbet af mit liv har jeg set mange geniale skuespillerinder have virkelig svært – uretfærdigt svært – ved at finde arbejde, efter de er fyldt 40 eller 50 år. Og hvis man skal tjene til føden som skuespiller, skal man arbejde hele tiden. Jeg er pissesur over så uretfærdigt, det er, siger skuespillerinden bramfrit.

Foto: Getty Images

Nul retouchering

I 1995 fik hun sin første Oscar-nominering for ‘The Madness of King George’. Siden da har hun været nomineret tre gange, og i 2007 vandt hun en Oscar for ‘The Queen’. Hun har desuden gjort sig fortjent til 13 Golden Globe-nomineringer og er gået hjem med tre af statuetterne.

Hun har i modsætning til flere af sine kvindelige kollegaer ikke ændret sit udseende med plastikkirurgi. Som hun sidder foran mig i et solrigt hotelværelse i Californien, er de fine rynker i hele hendes ansigt tydelige. Hendes hud er smuk, men det er tydeligt, at her er en kvinde, der står ved sin alder. Det er måske lige præcis derfor, at hun har været L’Oréal Paris’ ansigt siden 2014.

– Jeg har sagt til dem, at jeg ikke vil have billederne retoucheret. Hvis de vil have mig, så må de tage mig, som jeg er, siger Helen Mirren med et meget bestemt tonefald.

Det er lang tid siden, Helen Mirren begyndte at skille sig af med sit ‘The Sex Queen of Stratford’-image. Hun fik rollen som politi­kvinden Jane Tennison i den britiske tv-serie ‘Mistænkt’, hvor hun spillede en hårdkogt og lettere alkoholiseret politiinspektør i et kønsdiskriminerende miljø. I dag beskriver hun serien som utrolig vigtig for hendes karriere og hendes anseelse som skuespiller, men på et tidspunkt tog rollen over. Hun havde fået nok af at gå i ét med Jane Tennison. Helen Mirren var nødt til at genfinde sig selv og bevise, at hun kunne mere end det. Og så kom tilbuddet om at spille Englands dronning Elizabeth den 2. i ‘The Queen’.

Foto: Getty Images/AOP

Den britiske befolkning, der forguder deres kongelige, var begejstret for resultatet, og nu var Helen Mirren pludselig også blevet opgraderet.

– Nu var jeg ikke længere politikvinde, siger Helen Mirren om offentlighedens opfattelse af hende.

– Nu var jeg dronning.

 

Opfør dig ordentligt

Helen Mirren har alderen til trods ikke tænkt sig at gå på pension. Hun er aktuel i den roste ‘Skønheden i alting’, hvor hun spiller over for bl.a. Kate Winslet og Will Smith, og hun har tre film mere på vej alene i år. Hun er heller ikke færdig med at spille teater, for ‘det er en vigtig muskel at træne’. Hun frygter, at hun en dag ikke vil være i stand til det, hvis hun ikke holder det ved lige. Hun er direkte bange for den dag, hvor hun ikke længere kan.

Foto: AOP

– Jeg føler mig som kunstner på grund af teatret. Jeg begyndte på teatret og var ikke interesseret i film eller tv som ung. Det var uvigtigt i sammenligning med teatret. Det var nærmest som en kirke for mig. Det var yderst vigtigt for mig som menneske, og jeg følte, at det var en vigtig del af vores kultur. Hvert tredje eller fjerde år føler jeg, at jeg er nødt til at vende tilbage for at få fornemmelsen af, at jeg er en del af noget kulturelt betydningsfuldt, siger Helen Mirren.

Helen Mirrens bedste råd til unge, håbefulde skuespillertalenter er ganske enkelt: ‘Kom til tiden og lad være med at være et røvhul’.

– Det er interessant at se den yngre generation af skuespillere, for de forstår ikke, at det handler om teamwork, og at man skal være i stand til at samarbejde og få det til at fungere i fællesskab – ikke bare for sig selv. Men det er de unge, der har den underlige idé om, at det hele handler om dem. Det gør det bare ikke. Det hele handler ikke bare om dig som skuespiller. Det handler om det, vi skaber – og det, vi skaber i fællesskab. Det lærte jeg meget hurtigt, da jeg startede på teatret, for det er det, teatret handler om, lyder opsangen fra veteranen.

Publikums ansvar

Helen Mirren er udmærket klar over, at hun er en af få modne kvinder, der har formået at fastholde en succesfuld karriere. Der er ikke mange roller for kvinder på hendes alder, og der er generelt færre roller for kvinder – unge som gamle.

– Løsningen er hos publikum, siger Helen Mirren om den uligevægt.

– Publikum skal vise, at der er efterspørgsel på flere film for kvinder, for at de bliver lavet. Det er en meget kommerciel branche, og det er utroligt dyrt at lave film. Man kunne bygge et helt hospital for pengene. Der er derfor et stort økonomisk ansvar forbundet med at lave film. Så det er publikum, der skal efterspørge dem, tilføjer hun.

Helen Mirren pointerer, at Hollywood har en generel tendens til at glemme forskellige målgrupper. Det gælder for kvinderne, men det gælder også for børn og unge, latinamerikanerne og sorte.

– Jeg vil rose min mand, for han har sørget for to Oscars til sorte skuespillere, siger Helen Mirren om sin mand, instruktøren Taylor Hackford, der instruerede Jamie Foxx i ‘Ray’ og Louis Gossett Jr. i  ‘Officer and a Gentleman’.

– Han lavede en film om latinos, ‘Blood In, Blood Out’, og gjorde Benjamin Bratt og Jesse Borrego til stjerner. Så han har været en fantastisk hjælp i forhold til mangfoldighed i Hollywood. Vi har brug for flere Taylor Hackfords, som er klar til at kæmpe for at gøre det rigtige i denne verden, siger skuespillerinden stolt om manden, som hun har været sammen med siden 1986

– At se fordomme blive gjort til skamme er noget af det mest spændende, jeg har oplevet i mit liv, siger hun.

Foto: Getty Images

LÆS OGSÅ: Jodie Foster: ’Jeg troede ikke kvinder måtte instruere’