INTERVIEWS

Interview | Legendariske Julianne Moore

Julianne Moore kan det hele – også spille en excentrisk dansk professor. En rolle, som den 55-årige skuespillerinde både brugte danske veninder og sine egne erfaringer, med en skotsk mor i USA, til at finde ind til.

Blå bog: Julianne Moore

  • Født 3. december 1960.
  • Gift med instruktør og producer Bart Freundlich i 2003. Sammen har de børnene Caleb og Liv.
  • Skrev børnebogen ‘Freckleface Strawberry’ (Fregnefjæs Jordbær) i 2007.
  • Oscarnomineret fire gange for ‘Boogie Nights’ (1998), ‘Enden på legen’ (2000), ‘Far From Heaven’ (2002) og ‘The Hours’ (2002). Hun vandt endelig for ‘Jeg er stadig Alice’ i 2015.
  • Vigtige film: ‘Short Cuts’ (1993), ‘Jurassic Park: The Lost World’ (1997), ‘The Big Lebowski’ (1998), ‘Den ideelle mand’ (1999), ‘Laws of Attraction’ (2004), ‘A Single Man’ (2009), ‘The Kids Are All Right’ (2010), ‘Crazy, Stupid, Love’ (2011), ‘What Maisie Knew’ (2012), ‘Maps to the Stars’ (2014).
  • Julianne Moore vandt en Golden Globe for at spille politikeren Sarah Palin i tv-filmen ‘Game Change’ i 2016. Hun vandt også prisen for ‘Jeg er stadig Alice’ i 2015.

Se også Julianne Moore som INs torsdags-10'er, hvor vi har fundet hendes 10 bedste looks

Julianne Moore med dansk accent

Alle fik lov til at løfte Julianne Moores Oscar. Hun var på vej hjem i flyveren fra Los Angeles til sit hjem i New York, og hun havde lige vundet den prestigefulde oscarstatuette for sin rolle som den Alzheimers-ramte Alice i ‘Jeg er stadig Alice’, og hendes medpassagerer skulle have del i glæden også.

Med på flyet havde Julianne Moore også sit manuskript til ‘Maggie’s Plan’, for selv om hun lige havde fejret sin oscarsejr til storslåede afterpartys, skulle hun allerede næste dag filme med Ethan Hawke på en skøjtebane i New York. Så hun skulle lige kaste et sidste blik på sine ret så skrappe replikker, så hun var klar til at træde ind i den noget særegne karakter Georgette Nørgaard.

– Jeg spiller en dansk kvinde, siger Julianne Moore om sin rolle i filmen, som ikke får dansk biografpremiere, men kan streames eller lejes.

Filmen er instrueret af Rebecca Miller, og hun og Julianne Moore fandt hurtigt fælles fodslag i arbejdet med filmen og dens kvindelige hovedrolle.

– Vi var begge interesserede i at udforske en europæisk karakter – og mor. Rebeccas mor var fra Østrig, og min mor var fra Skotland. Vi var meget optaget af ideen om, at hun kom fra en fremmed kultur og var bosat som udlænding i USA. Vi kunne begge relatere til, at de andre børn syntes, vores mødre var underlige, fordi de havde en accent og virkede anderledes rent kulturelt, fortæller Julianne Moore.

Se flere billeder i galleriet nederst i artiklen...

Julianne Moore med sine ‘filmdøtre’ – Kristen Stewart og Kate Bosworth, som hun spillede sammen med i ‘Jeg er stadig Alice’.

Genial, direkte, skræmmende

Hun taler med en version af en dansk accent i filmen. Hun har desuden en særdeles (og lettere overdrevet) skarp toneføring, så hun fremstår som en meget hårdhudet dame og noget stram i betrækket. Julianne Moore gjorde meget ud af denne accent under forberedelserne til filmen. Hun snakkede først og fremmest meget med et par danske veninder, som kom hjem til hende for at læse alle hendes replikker, mens hun lyttede intenst til. Hun fik også en sproglærer til at hjælpe sig, lyttede til dansk på internettet og var også et smut forbi København, hvilket hun i den grad nød.

– Hun er en genial professor ved Columbia, der har en meget stor karriere, og vi ville gerne præsentere hende som noget, hun senere viser sig ikke at være, siger Julianne Moore om Georgette, der virker excentrisk, genial og intimiderende og siger sin mening direkte uden blusel.

– Man har mange formodninger om, hvem hun er, fordi filmen handler om kvinden Maggie, der ender med at gifte sig med Georgettes mand. Maggie er den anden hustru, mens jeg er den første, så hun hører hele tiden om Georgette gennem manden. Min karakter er beskrevet som skræmmende, men så snart Maggie lærer hende at kende, går det op for hende, at ‘hun er jo bare europæer, professor og excentrisk – hun er slet ikke så farlig’. Så vi var ret vilde med at præsentere disse to sider af Georgette.

LÆS OGSÅ: INs anmeldelse af filmen 'Jeg er stadig Alice'

Ethan Hawke spiller manden John, der ikke føler sig værdsat i sit forhold til Georgette. Hun er karrierekvinde og har succes, mens han er romanforfatter og har mistet lidt af sin kreative gnist. Da han møder den yngre Maggie – spillet af Greta Gerwig – nyder han hendes beundring og forelsker sig i hende. Han går fra Georgette og gifter sig med Maggie – der dog snart bliver træt af det ægteskab. Så hun foreslår over for Georgette, at de finder en løsning. Hvortil Georgette med Julianne Moores stålsikre humoristiske håndtering af replikken erklærer:

– Aha, så du er blevet træt af din lille affære? Du er færdig med den, og nu vil du undgå at føle dig skyldig og derfor manipulere os alle sammen til en absurd happy ending. Jeg har mødt mange kontrolfreaks i mit liv. Faktisk troede jeg, at jeg var det, men du får mig til at ligne en amatør.

Se flere billeder i galleriet nederst i artiklen...

En dansk professor i danske møbler – Julianne Moore i Maggie’s Plan’.

Ud med det gamle?

‘Maggie’s Plan’ er en komedie, og Julianne Moore beskriver den som ‘meget, meget morsom’. Det er måske en mindre realistisk film om forhold, der bryder op, og forhold, der begynder, og forhold, der bliver viklet ind i hinanden.

– Den handler om, hvorvidt et nyt forhold bliver meget anderledes end det, som du allerede har investeret så meget i. Nogle gange gør det. Der er forhold, der ikke fortjener at overleve. Men indimellem oplever man, at man har haft en affære, hvor ens forhold burde have overlevet, og hvor man ikke skulle være gået.

Julianne Moore har selv været sammen med sin mand Bart Freundlich i 20 år. De giftede sig i 2003 og har to børn sammen, som i dag er teenagere. Den ældste er lige begyndt på universitetet, og Julianne Moore har haft travlt med at udforske, hvilke universiteter der var bedst, og med at hjælpe sin søn med at sende ansøgninger.

– Vil du høre noget morsomt? siger Julianne Moore og smiler et af sine kendetegnende varme smil.

– Den anden dag mødte jeg en mand, som jeg fortalte om mine teenagebørn og så om min mand. Og vedkommende spurgte lidt forsigtigt, om min mand også var far til min søn, hvilket jeg sagde ja til. Det, syntes han, var ret fantastisk. Jeg syntes, at det var morsomt, fordi han ligesom gik ud fra, at mit ældste barn måtte være en anden mands, som jeg nu var gået fra for så at være sammen med denne nye fyr. For det scenarie sker jo hele tiden.

Julianne Moore taler begejstret om sin familie, som hun beskriver som helt almindelig. Firkløveret bor langt fra Hollywood – i Manhattans Meatpacking District.

Det var, da hun fik sin familie og følte, at hun havde en base – en partner, børn og et hjem – at hun kunne sige til sig selv: ‘Det er den, jeg er, og det er her, jeg allerhelst vil være’, fortæller hun.

– Jeg sagde til min mand, at dengang vi fik en familie, følte jeg det som at komme med til en fest, jeg altid havde drømt om at blive inviteret til. Da jeg var yngre, følte jeg altid, at festen foregik et andet sted end der, hvor jeg var, siger hun.

Julianne Moore er 55 år – en høj alder i Hollywood, der er betaget af det unge og det nye.

Men skuespillerinden med det røde hår, den marmoragtige hud, som er pyntet med et tæt mønster af fregner, og de kønne grønne øjne føler sig ikke synderligt presset over sin alder.

– Jeg lavede noget arbejde for L’Oréal, hvor jeg skulle lave interview med en masse modeblade, og så får man en masse spørgsmål om skønhed, stil og om at blive ældre. Jeg talte med min yogalærer om det forleden dag, hvor jeg pointerede, at især i Nordamerika taler vi om alder som et tab. Sådan er det ikke helt i Europa, men i USA taler man om, hvordan man kan undgå at ældes, og hvordan man gør det med ynde. Det er, som om der er noget nedsættende over det, men jeg kender ikke nogen kvinder, der ville ønske, at de var 21 igen.

Se flere billeder i galleriet nederst i artiklen...

Julianne Moore til filmfestival i Cannes

Klar til næste fase

Julianne Moore har masser af tid til at sludre med sin yogalærer. For yoga er en af hendes store fornøjelser, og hun forsøger at komme til Ashtanga-yoga to-tre gange om ugen. Det er ikke alene en måde at holde sin krop stærk på, men også en form for meditation. Desuden dyrker hun vægttræning og står på

paddle board.

– Min oplevelse af at blive ældre handler mere om akkumulering, siger Julianne Moore, der ikke febrilsk forsøger at holde sig ungdommelig.

– Man kommer igennem barndommen og teenageårene, hvor man næsten ikke kan vente, til man er i 20’erne, og så er man pludselig gift og har børn. Jeg havde aldrig forventet, at det ville være så vidunderligt at have teenagere. I mine øjne er der tale om en positiv akkumulering i ældelsesprocessen, griner hun.

LÆS OGSÅ: Se bl.a. Julianne Moores og de andre smukke kjoler fra BAFTA awards i år

Julianne Moore påpeger, at de fleste gange hun er stødt på en kvinde, der har haft en negativ oplevelse med at blive ældre, er det, fordi kvinden ikke har opnået det, hun ville i livet. Det handler om ikke at have realiseret drømme og nået sine mål. Men når man hele tiden kan føje nye oplevelser til sit liv, har man det godt – og så er man klar til den næste fase i livet, lyder det fra den amerikanske skuespillerinde.

– Der er ingen, der ønsker at have et spædbarn for evigt, siger Julianne Moore som eksempel.

– Selv om vi elsker spædbørn, så er vi klar til næste fase. Sådan er det bare. Jeg ville ønske, at vi ville tale om, hvor interessant det er at have alle de oplevelser, vi har ved at blive ældre. Selvfølgelig er vores største frygt ved at ældes vores dødelighed, og det er noget, som vi ikke på nogen måde har kontrol over. Det kan ske, hvornår det skal være, så jeg synes, at man skal være opmærksom på, at livet er et privilegium, en akkumulering og en fremadrettet rejse, hvor vi ikke hele tiden skal se os tilbage.

Frokost hos Lagerfeld

Den aften i 2015, hvor Julianne Moore stod på scenen i Dolby Theatre i Hollywood for at modtage sin Oscar for ‘Jeg er stadig Alice’, var hun klædt i en overdådig Chanel-kjole.

Julianne Moore er også et modeikon og blandt de Hollywood-stjerner, som designerne står i kø for at klæde på. Efter hun indspillede Tom Fords debutfilm som instruktør, ‘A Single Man’, var hun på toppen af hans liste, og det gælder også for mesterdesigneren Karl Lagerfeld.

– Den første gang, jeg mødte Karl, var jeg nomineret til en Oscar, fortæller Julianne Moore om begyndelsen på deres forhold.

– Jeg kan ikke huske for hvilken film, men jeg blev senere inviteret til et modeshow i Paris og frokost i hans hjem og var fuldkommen skrækslagen. Vi talte om alt mellem himmel og jord, og da han sagde farvel, gik det op for ham, at vi slet ikke havde talt om kjoler. Vi havde talt om alt muligt andet. Karl er fascineret af alt, der rører sig omkring ham – mennesker, kunst, bøger, samfundet – og han er meget kreativ, autoritativ og veloplyst. Han er et meget usædvanligt menneske, der har en hukommelse som ingen anden. Selv om der altid sker en masse omkring ham, husker han mange samtaler.

Men modeverdenen er blot en interessant biting ved Julianne Moores job. Hun er en skuespillerinde, der brænder for sit job, og som går helhjertet ind i alle sine filmprojekter.

Se flere billeder i galleriet nederst i artiklen...

Med familien – børnene Caleb og Liv og manden Bart.

Når det mislykkes

Også dem, som går mindre godt – som filmen ‘Freeheld’, der ikke fik den positive modtagelse, som Julianne Moore syntes, at den fortjente.

I filmen spiller hun en kræftramt kvinde, hvis partner ikke kan overtage hendes pension, efter hun dør, fordi hun er i et lesbisk forhold.

– Det er helt sikkert nedslående, siger Julianne Moore, der spiller over for Ellen Page i filmen.

– Det er en film, som jeg virkelig holder af, og publikum tog godt imod den, men den fik ikke så god kritik og gjorde det ikke ret godt økonomisk, og så bliver man selvfølgelig skuffet, for man vil så gerne have, at folk ser filmen. Men man ved aldrig, hvordan det går, og hvorfor denne type film, som jeg er interesseret i at se, ikke klarer sig så godt, siger hun ærligt.

Julianne Moore bryder sig stadig ikke synderligt om at se sine egne film. Især ikke hvis hun føler, at hun fuldkommen har transformeret sig selv og ligner et helt andet menneske, og det så går op for hende, at på trods af fx den grå paryk, hun havde på i den seneste ‘Hunger Games’-film, så genkender hun med det samme sig selv:

– Den største skuffelse ved at se sig selv i biografen er, at man føler sig så utroligt anderledes, når man spiller skuespil, og så ser man sig selv og tænker: ‘Det er stadig mig’.

Se flere billeder her i galleriet:

Julianne Moore

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER