INTERVIEWS

Interview | Leonardo DiCaprio: Vi skal gøre noget nu

Leonardo DiCaprio har i mange år arbejdet ihærdigt på at gøre opmærksom på klimaforandringer og konsekvenserne for natur, dyr og mennesker. Skuespilleren bruger sin stjernestatus til at komme med et vigtigt opråb: Vi skal handle for at redde vores planet – og det skal være nu.

Der var 34,5 millioner mennesker, der så Leonardo DiCaprio holde sin takketale til Oscar-uddelingen 2016. Det var første gang, han vandt den eftertragtede guldmand, og da han endelig stod med den i hånden – for sin præstation i filmen ‘The Revenant’ – udnyttede han opmærksomheden til at viderebringe et budskab, der ligger ham meget på sinde: Klimaforandringerne er en realitet, og vi skal handle nu.

– ‘The Revenant’ handler om menneskets forhold til den naturlige verden, sagde Leonardo DiCaprio, da han stod foran mikrofonen og alle sine filmkolleger.

LÆS OGSÅ: De 21 bedste looks fra Oscar-uddelingen, hvor Leonardo DiCaprio (endelig) vandt sin første Oscar

– En verden, som vi i 2015 oplevede som varmere end nogensinde. Vores filmhold var nødt til at rykke til planetens sydligste spids for at finde sne. Klimaforandringer er virkelige, og de sker nu. Det er den mest øjeblikkelige trussel, vores samlede arter står overfor, og vi er nødt til at samarbejde og holde op med at tøve.

Nederst i artiklen, kan du se et galleri med tilbageblik på Leonardo DeCaprios succesfulde karriere som skuespiller og bæredygtig fortaler. 

The Revenant, 2015

Leonardo DiCaprio vandt sin Oscar for at spille jægeren Hugh Glass, der i begyndelsen af det 19. århundrede bliver efterladt af sine rejsefæller i den vilde natur, efter en bjørn har angrebet ham. De tror, han er død, men han overlever og kæmper sig igennem en sneklædt skov under barske forhold – blandt andet bidende kulde.

Det var den mest udfordrende rolle, den nu 42-årige skuespiller nogensinde har sagt ja tak til i sin lange karriere – både psykisk og fysisk – men det var intet i sammenligning med den udfordring, vores planet står overfor, understreger han. Derfor brugte Leonardo DiCaprio sin Oscar-takketale til at opfordre de mange millioner seere ved tv-skærmene til at handle nu.

– Vi skal støtte de verdensledere, som ikke er talerør for de store forurenere, men taler for menneskeheden, for de indfødte folkeslag, for de milliarder og atter milliarder af mindre privilegerede mennesker, som forandringerne rammer hårdest. For vores børns børn, og for de stemmer, der drukner i grådig politik. Jeg takker jer for den fantastiske pris. Lad os ikke tage denne planet for givet. Jeg tager ikke denne aften for givet, lød det fra scenen i The Dolby Theatre den aften i februar.

Fokus på miljø

Der var ikke alene 34,5 millioner mennesker, der så Leonardo DiCaprio holde talen. Andre fulgte efterfølgende med på de sociale medier, hvor budskabet blev bragt videre. En undersøgelse lavet af San Diego State University i Californien viste, at Hollywood-stjernens tale skabte meget debat. Antallet af tweets, der nævnte klimaforandringer eller global opvarmning, var 636 procent højere end forventet, den dag Leonardo DiCaprio holdt sin tale, viste undersøgelsen.

Men det er ikke uvant for Leonardo DiCaprio at bruge sin platform som verdensberømt skuespiller til at udbringe sit budskab, når han har mulighed for det.

– Vi er nødt til at skabe mere fokus på det, sagde Leonardo DiCaprio, da han talte om klimaforandringer i forbindelse med sin dokumentarfilm ‘Before the Flood’ under filmfestivalen i Toronto i september.

– Der er ekstreme vejrsituationer overalt i verden, og det er meget skræmmende. Mens jeg lavede denne dokumentarfilm, gik det op for mig, hvor katastrofalt det er, og i mine øjne burde alle i hele verden fokusere på det. Det mener jeg virkelig! Vi begyndte at lave denne film, fordi vi ville give videnskabsmændene et talerør. Vi har ignoreret videnskabsmændenes forudsigelser i alt for lang tid, lød det.

LÆS OGSÅ: BÆREDYGTIG | Emma Watson i front for grønt initiativ

Og Oscar-talen var ikke bare en reaktion på den effekt, klimaforandringerne har og har haft, som Leonardo DiCaprio så ved selvsyn under indspilningen af ‘The Revenant’. Allerede i 1998 stiftede han The Leonardo DiCaprio Foundation, efter han havde mødt Al Gore, der dengang var vicepræsident, under et møde i Det Hvide Hus, og skuespillerens aktivisme er intensiveret de seneste år. Han er ikke mindst aktiv gennem sin egen fond, der donerer penge til projekter, som værner om dyr, miljø og klima. I 2014 blev han udnævnt til fredsambassadør for klimaforandringer for FN, og han har deltaget i flere klimakonventioner. Under klimaforhandlingerne i Paris tidligere i år sagde han til en sal fuld af politikere og aktivister:

– Vores fremtid bliver rigere og mere retfærdig, når vi frigør os fra fossile brændstoffer. Men vi bliver nødt til at handle for at nå så langt. Vi må én gang for alle give slip på de ineffektive teknologier fra et tidligere århundrede og den forretningsmodel, som de er baseret på.

Motiverende stemme

I ‘Before the Flood’ spiller Leonardo DiCaprio en form for hovedperson. Men det er ikke en film, der handler om ham. Den handler om det, han ser, oplever og hører. Han er på verdensturné for at se, hvordan klimaforandringerne påvirker de forskellige steder, han besøger. Han er blandt andet i Grønland, det nordlige Canada og i de indonesiske skove.

– Min indfaldsvinkel til emnet var som almindelig borger, der prøver at gøre emnet mere tilgængeligt for andre, siger Leonardo DiCaprio, der interviewer flere politikere og videnskabsmænd i filmen.

The Wolf of Wall Street, 2013

– Men det virker ret absurd, at der stadig findes folk, som tvivler på videnskaben.

Den gode nyhed er dog, at der kan gøres noget ved klimaforandringerne, siger Oscar-vinderen.

– Vi ønskede ikke alene at lave en film, der viser de udfordringer, vi står overfor, hvis vi ikke reagerer. Vi ville også vise de mulige løsninger, der findes, hvis der ellers er politisk vilje til at implementere dem. Vi har ikke alene brug for ledere i USA og resten af verden, der tror på videnskaben om klimaforandringer, vi har også behov for ledere, som har mod til at kæmpe for vores planet, siger han.

‘Before the Flood’ er bl.a. blevet vist for studerende på universiteter overalt i USA – inden der var præsidentvalg i USA.

– Vi ønskede at opfordre unge stemmeberettigede til at holde vores ledere ansvarlige. På dette kritiske tidspunkt i historien har vi simpelthen ikke råd til at have ledere, som ikke tror på den moderne videnskab om klimaforandringer.

Han har også vist filmen for afgående præsident Barack Obama, der også medvirker i filmen, og videnskabskvinden Katharine Hayhoe.

– Jeg vil ikke sidde og se tilbage om 20 eller 30 år og sige, at jeg ikke gjorde noget, siger Leonardo DiCaprio om, hvorfor miljøarbejdet fylder så meget i hans liv, når han har en succesrig karriere som skuespiller.

Selv om Leonardo DiCaprio er en af de mest synlige talsmænd for øjeblikkelig handling i forhold til klimaforandringer, hersker der også en del kritik af hans miljøarbejde. Han kører godt nok miljøvenlig bil og har solfangere på sit eget tag og er i gang med at bygge et økovenligt luksushotel på sin ø i Belize, men han rejser samtidig ofte med privatfly til både klima- og miljøbegivenheder og premierer.

– Individet kan ikke gøre noget afgørende for at ændre klimaforandringer, siger Leonardo DiCaprio bestemt. Og tilføjer så:

– Selv om det ikke skader at genbruge og køre i hybridbiler. Vi har brug for, at hele verden står sammen, og at der bliver gjort en samlet indsats lige nu.

Blå bog: Leonardo DiCaprio

  • Født 11. november 1974 i Los Angeles.
  • Debuterede som skuespiller allerede i 1979 i tv-serien ’Romper Room’. Hans helt store gennembrud kom i 1993, da han spillede titelrollen i ’Hva’ så Gilbert Grape?’. Siden har han bevist sin alsidighed i bl.a. ’Romeo + Julie’, ’Titanic’, ’Gangs of New York’, ’The Aviator’, ’The Departed’, ’Inception’, ’The Great Gatsby’, ’The Wolf of Wall Street’ og ’The Revenant’.
  • Han vandt en Oscar for rollen i ’The Revenant’. Det var femte gang, han var nomineret til den fine filmpris. Han har også vundet tre Golden Globe-priser.
  • Han har dannet par med et hav af supermodeller og fletter i skrivende stund fingre med danske Nina Agdal.
  • Han grundlagde The Leonardo DiCaprio Foundation i 1998. Fondens mål er at beskytte og redde klodens natur og ressourcer. Han står bag to dokumentarfilm om miljøet og klimaforandringer, ’The 11th Hour’ fra 2007 og ’Before the Flood’ fra 2016.

Få et tilbageblik på Leonardo DiCaprios succesfulde karriere som skuespiller og bæredygtig fortaler her i galleriet: 

Leonardo DiCaprio

LÆS OGSÅ: Verdens største konference om bæredygtig mode løfter sløret for de første talere

Nederst i artiklen, kan du se et galleri med tilbageblik på Leonardo DeCaprios succesfulde karriere som skuespiller og bæredygtig fortaler. 

Læs mere om: