INTERVIEWS

Interview med Vi Ramlov Hyttel | Fra bådflygtning til designer

IN har mødt den danske designer til en snak om det at flygte, hjemløshed og modedrømme

Som fireårig blev Vi Ramlov Hyttel sat på en båd af sine forældre. Alene flygtede hun fra Vietnam til Singapore for dér at blive samlet op af et Mærsk-skib og ende i Nordjylland. I dag er hun designer for sit eget brand, Thi Thao. 

– Det er ikke, fordi jeg sammenligner mig med Gabrielle ”Coco” Chanel, men jeg har kunnet identificere mig med hende. Da hendes mor døde, og hendes far forlod hende, boede hun på et børnehjem i seks år. 

Hun var ”hjemløs” og uden familie. Det er det samme, jeg har været igennem.

– Jeg ved ikke, hvorfor jeg skulle flygte fra Vietnam, men da jeg var fire år, valgte min mor at sætte mig i en gammel båd med hundreder af fremmede. Uden hende eller min far. Jeg har aldrig fået forklaringen på hvorfor.

– Jeg kom først til Singapore, hvorefter jeg var med et Mærsk-skib videre til Danmark. Her endte jeg i Nordjylland lige i tid til min femårs fødselsdag. Jeg husker ikke meget fra dengang, men jeg husker følelsen af ensomhed. Og jeg følte mig hjemløs.

LÆS OGSÅ: Melinda Gates – kvinden, der vil redde verden

– Der er to grunde til, at jeg har overlevet det at flygte. Den ene har været Dansk Flygtningehjælp, den anden har været at være kreativ. 

– Det kan virke overfladisk, men moden har været min virkelighedsflugt i mange år. Når man har en dårlig dag, hvor tingene ikke lige går, som man gerne vil, kan man tage noget flot tøj på og få håret til at sidde perfekt. Når man så ser sig selv i spejlet, kommer der en lettelse. Det føles pludselig, som om der er frisk luft at indånde. Man bliver glad, nærmest lykkelig. De problemer, man har, forsvinder ikke, men man har et større overskud til at håndtere dem, fordi selvtilliden og selvværdet har fået et kick.

– Jeg er inspireret af Chanel. Både fagligt og personligt. Jeg har altid tænkt, at hvis hun kunne komme gennem seks år på børnehjem og blive designer, så kunne jeg også komme gennem mine flygtningetraumer og blive designer. Og mit design er også inspireret af Chanel. Ikke Chanel under Karl Lagerfeld, men Chanel under Gabrielle ”Coco” Chanel. Mit tøj i Thi Thao kunne sagtens have været brugt for fem år siden, og det kan sagtens bruges om fem år. Det er klassisk ligesom Chanels. 

LÆS OGSÅ: Tre kvinder der kæmper for kvinder

– Da jeg så billedet af den spyttende mand på motorvejsbroen i Information, fik det alt til at koge inden i mig. For 31 år siden var jeg billedligt talt en af dem, der gik på motorvejen. Det rippede op i minderne, for jeg ved, hvor meget frygteligt man går igennem som flygtning. Jeg tror ikke på, at man frivilligt vælger at pakke meget få af sine ting ned i en kuffert, fjerne ens børns sikkerhedsnet og efterlade alt, hvad man har af kært. 

– Derfor fik jeg lyst til at give tilbage. Thi Thao er ikke så stort endnu, så jeg har ikke haft mulighed for at donere så meget, som jeg gerne ville. Men i efteråret begyndte jeg et velgørenhedsprojekt med onlinesalg og en auktion, hvorfra pengene skal gå til Dansk Flygtningehjælp, Børnefonden, UNICEF og Red Barnet.

Læs mere om: