INTERVIEWS

INTERVIEW | Sarah Jessica Parker: Stjernen der aldrig sover

Der er ikke mange berømtheder, der forbindes med New York på samme måde som Sarah Jessica Parker. Og ligesom man siger, at den amerikanske metropol er byen, der aldrig sover, er der ikke altid tid til at sove i den 51-årige amerikaners liv. Hun er skuespiller, designer, mor til tre – og så har hun lige åbnet butik i eget navn. ‘SJP’ har mange jern i ilden, og hun gør ikke noget halvt. IN har talt med stjernen om, hvordan hun får det hele til at hænge sammen, om skilsmisser og om hendes eget ægteskab.

Interview med Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker vil for altid være synonym med Carrie Bradshaw. Og det forlyder da også, at hun og hendes tre newyorkerveninder har sagt ja til at indspille endnu en ‘Sex and the City’-film. Men den 51-årige skuespillerinde har nu også fået et andet alter ego i den skilsmisseramte Frances i tv-serien ‘Divorce’. Og hun klarer sig så godt, at HBO har bestilt endnu en sæson om et brud mellem to ægtefæller, som er både svært, kaotisk, knudret – og ret så sjovt.

– Jeg var vild med tanken om at spille den her figur i længere tid. Jeg synes, at hun er en interessant person, så jeg var meget glad for at komme i gang. Jeg skulle lige have maskineriet i gang igen, for det er noget af en udfordring at give sig i kast med. Men jeg tror, at det er helt almindeligt, når det er så længe siden, man sidst har været der, siger skuespilleren, der sagde farvel til tv-udgaven af Carrie Bradshaw i 2004 og siden kun har indspillet film – bortset fra en gæsteoptræden i tv-serien ‘Glee’.

Sarah Jessica Parker er selv godt gift med Matthew Broderick og mor til tre børn. Men ideen om at spille en kvinde, der håndterer en skilsmisse så uelegant, som man overhovedet kan, tiltalte hende.

– Jeg var fascineret af at udforske forskellige ideer omkring ægteskab. Det skulle være realistisk, samtidig med at vi var opmærksomme på, at oplevelsen af at gennemgå en skilsmisse ofte er latterlig og humoristisk og morsom, fordi folk ikke opfører sig pænt, men som parasitter. Folk kan finde på at klynge sig til skilsmissen og ligefrem sætte pris på den og udnytte den. Det hele kan være meget trist og meget latterligt på samme tid, siger hun.

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

LÆS OGSÅ: Se kollektion af festsko af Sarah Jessica Parker

Ikke et ord om ægteskabet – og så alligevel ...

Selv om Sarah Jessica Parker selv kan fejre 20-års bryllupsdag i år – uhørt i Hollywood – erkender hun, at det bestemt ikke er alle, der egner sig til at være gift – eller er så heldig at have mødt det rigtige menneske at knytte sig til på den måde. Men for hende er ægteskabet helt rigtigt.

– Vores ægteskab fungerer, fordi det er et rigtigt ægteskab. Vi behandler det ikke som en del af vores arbejde eller en sjov historie. Hvis jeg begyndte at tale om, hvorfor jeg mener, at det fungerer, så vil det måske bare give anledning til, at andre folk begynder at fortælle os, hvad de mener ikke fungerer ved det. Så jeg elsker ikke at tale om mit ægteskab, siger stjernen.

Sarah Jessica Parker har dog tidligere nævnt, hvor fantastisk Matthew Broderick er. Hun har omtalt ham som den sjoveste, kvikkeste og klogeste mand, hun kender. Hun er stolt af sin mand og hans bedrifter i film- og teaterverdenen. Og så er de tilsyneladende gode til at være forældre til deres tre børn – teenageren James og tvillingepigerne Tabitha og Marion på syv år. Alligevel kan skuespilleren godt genkende de konflikter, Frances og hendes mand, Robert, oplever, ikke mindst i forbindelse med opdragelsen af deres to store børn.

– Selv om mit ægteskab er meget forskelligt fra deres, så forstår jeg udmærket, hvor svært det er at være forældre og skulle være enige om deres opdragelse. Som mennesker er vi forskellige. Vi har forskellige tanker og ideer, og vi har en forskellig baggrund, som har formet, hvordan vi fungerer som voksne, og hvordan vi er som forældre. Jeg tror, at vi alle sammen kan genkende, hvordan et forhold og dagligdagen kan blive rutinepræget og overfladisk, og hvordan man skelner imellem, hvad der er bedst for børnene, og hvad der er bedst for de voksne, siger hun.

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

Research i subway’en

Sarah Jessica Parker voksede op i den lille mineby Nelsonville i Ohio med syv søskende – tre biologiske og fire, som hendes stedfar tog med sig ind i familien. Hendes biologiske far havde forladt hendes mor, da hun var helt lille, og hun har søskende og venner, som har været igennem en skilsmisse – og venner, der har overvejet det, gået fra hinanden og fundet sammen igen. Bare fordi hun ikke selv har været igennem en skilsmisse, betyder det ikke, at hun ikke kan forestille sig, hvordan sådan en situation ville være, påpeger hun.

– Jeg tror, at jeg ved lige så meget om skilsmisse som andre. Men jeg har ikke selv lyst til at afslutte mit ægteskab. Jeg har været gift så længe, at jeg godt ved, hvad jeg har investeret i det, og hvordan det har ændret mig. Jeg kan sagtens forestille mig, hvor hårdt det ville være at gå fra hinanden. Det føles næsten som at bryde loven at gå fra sin ægtefælle, og det er en meget skræmmende tanke. Det er enden på så mange ting, og det er derfor, det er så smertefuldt, siger hun.

Sarah Jessica Parker påpeger, at alle skilsmisser er unikke. En af de ting, der fascinerede hende mest ved ‘Divorce’ var, at man er nødt til at være to om den – at være fælles med den, man går fra, om skilsmissen. Hun lavede en masse research, inden hun forvandlede sig til Frances. Hun lyttede til mange menneskers forskellige historier om, hvordan de havde oplevet at blive skilt, og hvordan de var kommet igennem den turbulente tid.

– Man kan stoppe næsten hvem som helst i metroen og tale med dem om skilsmisser. De fleste har erfaringer med det på en eller anden måde, og de har vidt forskellige historier at fortælle. Der er nogle, der har haft stor succes med det og er blevet gode venner med deres tidligere ægtefælle, og så er der andre, der er blevet fuldkommen nedbrudte over det og har børn, der er blevet ulykkelige. Det er alt det, som Frances gennemlever i første sæson af serien, og det mest grufulde scenarie for hende er, hvis det ødelægger hendes familie, at hun har truffet en dårlig beslutning.

 

En otteårigs begejstring

Sarah Jessica Parker har ønsket sig at blive skuespiller, siden hun var otte år og bl.a. spillede pigen i H.C. Andersens ’Den lille pige med svovlstikkerne’. Hendes stedfar var engageret i teaterverdenen, så da hun som 11-årig flyttede med hele familien til New York, fik hun masser af opbakning til at forsøge sig som skuespiller. Snart stod hun på den store scene på Broadway i New York, og i 1979 fik hun hovedrollen i musicalen ‘Annie’. Hun husker tydeligt, hvor ivrig hun var, når hun begav sig ned til telefonboksen for at ringe til sin agent og høre, om hun havde fået en rolle.

– Selv om min karriere har ændret sig meget siden dengang, bliver jeg stadig lykkelig, når jeg får et job. Jeg elsker stadig at spille skuespil – af samme grund, som da jeg var otte: Det er sjovt at portrættere et andet menneske. Det er ikke, fordi jeg ikke er glad for at være mig selv, men det er en meget usædvanlig og unik ting at kunne være et andet menneske end sig selv indimellem. Jeg elskede det, lige fra ‘Den lille pige med svovlstikkerne’. Fra det øjeblik, hvor der var en, som forklarede mig, at min mor var død, og min far havde sendt mig ud i kulden mutters alene, og at jeg skulle sælge disse tændstikker på meget kort tid. Det var helt fantastisk. Det gjorde mig og gør mig stadig begejstret, fortæller hun.

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

Sko, kjoler og egen butik

Teaterverdenen åbnede døren til tv- og filmbranchen, og rollen i ‘Sex and the City’ åbnede døren til modeverdenen for Sarah Jessica Parker. Hun ses ofte i New York i jeans og flade sko, når hun henter ungerne i skolen, men giver den fuld gas i bedste Carrie Bradshaw-stil, når hun betræder røde løbere. Hun har bl.a. lanceret flere parfumer, i 2014 skabte hun sin egen skokollektion ved navn SJP, og for nylig åbnede hun sin allerførste butik i eget navn. Ikke i New York, men i Washington DC, hvor SJP-butikken slog dørene op i december. Hun står også bag en kjolekollektion, som sælges i stormagasinet Bloomingdale’s.

– Jeg bruger den tid på det, der er nødvendig, siger Sarah Jessica Parker om at have flere karrierer.

– Man får det hele til at hænge sammen ved at gå sent i seng og stå tidligt op, lyder karrieretippet fra natteravnen.

Hun er meget mere end en gallionsfigur for SJP-kollektionerne. Hun er involveret i alle detaljer og har ikke en kæmpe stab, der tager sig af forretningen. Hun er med til at vurdere kvaliteten af alle sko, der kommer til New York fra Italien, og hun er altid selv til møder med de forretninger, der fører hendes produkter. Hun promoverer dem også selv og har naturligvis et par høje SJP-stiletter på til interviewet med IN.

-Jeg giver mig altid 100 procent til alt, jeg er involveret i. Hvis ikke jeg kan det, lader jeg hellere være. Mine børn er i skole hele dagen nu, og så kan man få udrettet en hel del. Nogle gange sover jeg lidt, hvis jeg er træt, men ellers arbejder jeg. Det er mit eget valg at leve på den måde, og det er et privilegium at have de muligheder, jeg har, og derfor tager jeg det alvorligt. Det er bare sådan, jeg fungerer, siger hun.

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

LÆS OGSÅ: Interview | Leonardo DiCaprio: Vi skal gøre noget nu