INTERVIEWS

Jakob Fauerbys 11 leveregler

Tro på det gode, lær at tilgive, og husk at dyrke traditionerne. Skuespiller og instruktør Jakob Fauerby deler her sine leveregler – og smider et 11. bud i puljen

Jakob Fauerby er skuespiller, revyforfatter og -instruktør, medlem af satiretrioen Platt-form, og sidste år vandt han ’Vild med dans’ sammen med Silas Holst. Mød ham her, hvor han deler sine 11 leveregler.

Jakob Fauerbys 11 leveregler

1. Tro på det gode. Stå op om morgenen og regn med, at det bliver en god dag. Jeg er optimist og ser lyst på fremtiden og tilværelsen og forsøger at tro på det gode. Men man går aldrig galt i byen med lidt sund skepsis.

2. Lyt til andres meninger. Vi lever i en tid, hvor ekkokamre er så udtalte, at vi nærmest ikke opdager, at der er andre holdninger end vores egne. At kende andres meninger er en måde at tage vores egne meninger seriøst på. For det er først, når vi får udfordret vores syn på verden, at vi bliver klar over, om vi selv har ret. 

LÆS OGSÅ: Linse Kessler: Jeg har altid vidst, at Mopper bedre kunne lide Mikkel

3. Vær tillidsfuld. Tillid er noget sjovt noget, men min erfaring er, at hvis du selv udviser tillid, vil andre også have tillid til dig. At stole på andre er enormt vigtigt i mit fag, ligesom det er vigtigt at turde lade sig inspirere af det, andre kommer med. Lytter du til andre, vil de som regel også lytte til dig.

4. Sig det. Jeg har mistet min mor, og tanken om at sige farvel til et af de mennesker, man elsker højest, og have sagt alt det vigtigste, er afgørende. Mit mareridt er at miste og ikke føle, at jeg fik tilgivet eller blev tilgivet.

5. Vær rummelig. En af de vigtigste sætninger i mit liv findes i fadervor: Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere. At forlade andre deres skyld er noget af det sværeste. Men det er også noget af det vigtigste. For hvis vi hænger fast i andres skyld, kan vi ikke forvente, at andre glemmer vores. Det, jeg selv slås med, er at blive ved med at evne tilgivelse. Det er svært. Men i det øjeblik, man slipper skylden, kan man komme videre.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

6. Dyrk traditionerne. Traditioner kan blive et problem i et samfund i udvikling, men de udvikler sig også, og man kan også udvikle sine egne. Min familie har mange traditioner: Vi fejrer vores bryllupsdag på samme måde hvert år, går altid både i kirke og ser juleshow juleaften, laver skattejagt til fødselsdage og synger fra højskolesangbogen, når alle samles til middag. Ceremonierne er en måde at vise, at noget er vigtigt at være sammen om, og man skal ikke være bange for at forny traditionerne.

7. Tal åbent om kriser. Det at turde tale åbent om ting, der er svære, gør, at vi kan få formuleret dem ordentligt, så de ikke bare roder rundt i hovedet. Lad andre vide, hvordan du har det, så kan de bedre forstå, hvilken situation du er i – og derved bedre rumme dig.

8. Værdsæt. Når jeg lukker mine øjne, er min familie det, som jeg er allermest stolt af. Mit ægteskab, der er utroligt generøst, kærligt og konfliktløst, og dem, jeg elsker. Arbejdsmæssigt gælder det Platt-form, som jeg har dannet sammen med Laus Høybye og Mille Lehfeldt, fordi det er noget, vi har lavet helt selv. Husk at værdsætte det, der virkelig gør dig stolt.

LÆS OGSÅ: Sara Omars 10 leveregler 

9. Fortryd ikke. Jeg er god til at acceptere, at tingene er gået, som de er, og så lære af dem. Det kan ikke betale sig at gå rundt og fortryde. Har du gjort andre fortræd, skal du selvfølgelig sige undskyld – og lære af det. Men generelt er det en god idé ikke at hænge fast i alle mulige fejl og mangler. Lær af dem, så de ikke gentager sig.

10. Vælg den vej i livet, som føles rigtig. Vil man være kunstner, skal man ikke gøre det for pengenes skyld, men fordi det er det, der gør, at man vågner op og er glad hver dag. Jeg går ikke op i penge, og det værste, jeg ved, er folk, der tæller enkroner. Men hvis pensionsopsparinger og økonomisk sikkerhed er det, der gør, at man vågner glad om morgenen, skal man selvfølgelig vælge en vej i livet, der gør det muligt.

11. Elsk andre og tal dem op. Det gør bare dit eget liv bedre.

LÆS OGSÅ: 11 leveregler fra Helle Helle 

Læs mere om: