INTERVIEWS

Jeanette Aaen: Jeg lærte, at jeg kan stå oprejst og holde hovedet koldt midt i en orkan

For at kunne drive en god forretning er det helt essentielt for Jeanette Aaen, 53, at holde sig opdateret – ikke bare på varer, der kan sælges i Illum, men på alt, hvad der rører sig inden for kultur, teknologi og bæredygtighed.

Jeanette Aaen er uddannet cand.merc. Siden 2015 har hun siddet som CEO for Illum, hvor hun har ansvaret for knap 200 medarbejdere. Derudover underviser hun på CBS og sidder i bestyrelsen hos Miinto.

Hvad laver man, når man arbejder som CEO for Illum?

- Min dag er sammensat af mange forskellige typer af opgaver. Jeg prøver at holde fokus på enten at udvikle og optimere forretningen eller på at sikre opfølgning og evaluering af vores eksekvering. Når man er CEO, er det nemt at blive suget ind i den daglige drift og brandslukning. Men min vigtigste opgave er at holde blikket mod horisonten og aflæse, hvordan mode- og designverdenen, platforme og ny teknologi udvikler sig og få udviklet Illum, så vi hele tiden er på forkant med vores relationer til relevante brands og partnere.

- Vi er frontløbere i Norden i forhold til hele luksussegmentet, så derfor følger jeg både mode-, restaurant- og kulturscenen i andre metropoler. Lige nu er den strategiske udvikling også forbundet med en stærk digital udvikling, så det bruger jeg naturligvis også en del kræfter på. Derudover underviser jeg af og til på cand.merc.-studiet på CBS og laver bestyrelsesarbejde i Miinto. For mig er det vigtigt at samle inspiration og input fra mange kanter, og jeg bruger tid hver morgen på at læse artikler og research papers.

Læs også: Glenn Close efter Oscar-nederlag: Jeg taber aldrig

Hvornår gik det op for dig, at du er rigtig god til det, du laver?

- Jeg startede faktisk med at arbejde med finansiering i Danske Bank i min cand.merc.-studietid og kunne ret hurtigt mærke, at mit temperament ikke passede til den verden. Så skiftede jeg totalt bane til salgsledelse, og det spor har jeg været i lige siden – jeg elsker stadig hver eneste dag på mit job.

- I og med, at jeg er nysgerrig på, hvad der sker på design-, musik-, mad-, rejse- og kunstscenen, fandt jeg ret hurtigt ud af, at jeg har en god næse for at omsætte trends til noget kunderelevant. Men jeg er, som mange, superselvkritisk og synes altid, at der er noget jeg kunne have gjort bedre. Så jeg er faktisk ikke særligt god til at stoppe op og anerkende mine egne sejre.

Hvad er din største bedrift i dit arbejdsliv indtil videre?

- Jeg har i to forskellige virksomheder været en del af et hold, der reddede dem fra konkurs. At gennemleve sådan en periode giver en ubeskrivelig robusthed, og jeg er stolt over, at vi reddede en masse arbejdspladser. Personligt lærte jeg, at jeg kan stå oprejst og holde hovedet koldt midt i en orkan.

Har der været nogle fejltagelser undervejs i dit arbejdsliv?

- Jeg har faktisk slet ikke begået fejl nok – og det siger jeg med en stor latter. Det er nemlig en af de ting, vi kvinder skal blive bedre til – ikke at være så bange for at begå fejl. For hvis man ikke begår fejl af og til, vil jeg hævde, at man har spillet alt for sikkert og misset nogle muligheder.

- Det er væsentligt at huske sig selv på, at det ikke er dem, der aldrig begår fejl, der når til tops, men derimod dem, der aldrig giver op. En af mine veninder, som er topleder i en international virksomhed, siger, at noget af det bedste, der er sket, er, at hun blev fyret ret tidligt i sin karriere. Hun fandt ud af, at det faktisk bragte en masse nye og gode muligheder med sig, og hun smed angsten for ikke at levere. Det, synes jeg, er skarpt og stærkt.

I din optik hvad kræver det så for kvinder at komme til tops i erhvervslivet?

- Du skal selv opsøge og gribe mulighederne. Der kommer ikke nogen og prikker dig på skulderen. Men allervigtigst er det, at du finder en karrierevej, som er spændende, og som du brænder for. Derfor skal man også have modet til at sadle om, hvis man – som jeg –havner på en forkert hylde på et tidspunkt i sit liv. Resultater tæller, uanset om du er i den finansielle verden, på et reklamebureau eller arbejder hos kommunen, så et råd er: Søg derhen, hvor du kan bruge dine evner til at skabe resultater.

Læs også: Cecilie Uttrup Ludwig: Jeg har været ved at dø og kaste blod op, bare for at bevise mit værd

Hvad er de største barrierer for kvinder, når det gælder om at komme til tops i erhvervslivet?

- Kvinder skal droppe flinkeskolen og øve sig i at tage ordet – og gøre det til en vane. Når jeg underviser på CBS, møder jeg virkelig mange lynskarpe piger, der sidder og putter sig. Det er en af mit køns største udfordringer i forhold til at komme til tops.

- Det samme gælder, når det handler om at italesætte, hvad du gerne vil opnå i dit job. Kvinder er af natur gode til at tilsidesætte deres behov, og de fleste har en udfordring med at gå ind til chefen og presse på for at få mere ansvar og indflydelse.

- Jeg vil råde alle kvinder til at sætte sig ned og definere, hvad der er deres drøm at arbejde med indenfor de næste tre til fem år.

- Hvis du allerede har drømmejobbet, så sørg for at få italesat, hvilken opgaver du vil kæmpe for at få. Når du har gjort det, skal du få det kommunikeret til relevante ledere og HR-afdelingen, således at de får dig med i planen, hvis der sker ændringer i organisationen.

- Jeg har aldrig hørt om nogen, der har haft dårlige erfaringer med at sætte sig selv i scene på den måde, men jeg har hørt rigtig mange klage over, at en mindre kvalificeret kollega har fået et drømmejob, fordi man ikke selv har italesat sine ambitioner og mål.

- Det er klart, at kvinder også er udfordret, fordi det stadig er os, der tager det tunge læs på familiefronten. Men det kan sagtens lade sig gøre at have en karriere og samtidigt være der for sine børn. Jeg var alenemor, da jeg skabte min karriere, og det kunne lade sig gøre uden au-pair eller lignende.

- Det vigtigste har været at lave aftaler med mine chefer undervejs om fleksibilitet for at få tingene til at hænge sammen. Men man skal ville det, for det er indimellem superhårdt. Omvendt må man også sige, at hvis det er vigtigt at være den første, der henter i børnehaven hver dag, og den, der bærer orgier af hjemmebagte kager med til hvert forældrearrangement, så tror jeg, at man får svært ved at finde tiden til også at levere resultater på arbejdspladsen.

Hvad skal erhvervslivet ændre på, for at det kan ske?

- Med lige fordelt barsel mellem mænd og kvinder vil man tage det allerstørste skridt mod at sikre, at kvinder ikke sakker bagud karrieremæssigt i løbet af barsels- og orlovsperioder.

Læs også: Mette Østergaard: Du kan ikke lede nogen, uden at give noget af dig selv