INTERVIEWS

Jessica Chastain - Kvinden med de mange ansigter

Jessica Chastain voksede op med en mor, som var nødt til at stjæle i supermarkedet for at give sine børn mad på bordet. I dag tjener hun millioner på at medvirke i store Hollywood-film. Mød Jessica Chastain - kvinden med de mange ansigter.

Det er ikke pengene, der betyder noget for den 40-årige skuespiller. Det er muligheden for at portrættere det moderne kvindeliv på det store lærred og give plads til de kvindefigurer, som findes i den virkelige verden, men sjældent på film.

Jessica Chastain

  •  Født 24. marts, 1977 i Sacramento, Californien.
  •  Er uddannet fra Juilliard-skolen i New York og begyndte sin karriere ved at medvirke i en lang række tv-serier, bl.a. ‘Skadestuen’ og ’Veronica Mars’.
  •  Hun slog igennem i 2011 med filmen ‘Niceville’, som hun blev Oscar-nomineret for. I 2013 vandt hun en Golden Globe for sin præstation i ‘Zero Dark Thirty’, hvor hun spiller en kvindelig CIA-agent, der er medvirkende til at få Osama bin Ladens gemmested afsløret.  Hun blev også nomineret til en Oscar for rollen samme år.
  •  Hun spillede over for danske Nikolaj Coster-Waldau i gyserfilmen ‘Mama’ fra 2013 og blev instrueret af norske Liv Ullman i ‘Miss Julie’ fra 2014.
  •  Fik endnu en Golden Globe-nominering for ‘A Most Violent Year’ i 2016 og for ‘Miss Sloane’ i 2017.
  •  Har grundlagt produktionsvirksomheden Freckle Films i 2016.
  •  Har været gift med italienske Gian Luca Passi de Preposulo siden juni 2017.

 

Jessica Chastain vandt en Golden Globe for rollen i ‘Zero Dark Thirty’ om jagten på Osama bin Laden. 

Jessica Chastain vandt en Golden Globe for rollen i ‘Zero Dark Thirty’ om jagten på Osama bin Laden.

 

LÆS OGSÅ: Julia Roberts: Jeg har været heldig 

Pokerprinsessen

Jessica Chastain tilbragte mange timer på at få spraytan, kunstige øjenvipper og lange negle til rollen som ‘pokerprinsesssen’ Molly Bloom. Det er ikke noget, hun normalt bruger tid på. Så det var interessant pludselig at se en gyldenbrun kvinde med kraftig øjenmakeup og barm, der var meget mere synlig, end den plejer at være, i nedringede toppe og kjoler, når hun kiggede sig i spejlet.

Det var selvfølgelig ikke sig selv, hun så i spejlet, men Molly Bloom. Jessica Chastain spiller kvinden, der startede et eksklusivt pokerspil for Los Angeles’ overklasse, stjerner og senere også den russiske mafia, i filmen ‘Molly’s Game’, som er baseret på en sand historie. At forstå Mollys ydre var en del af processen med at komme ind under huden på hende.

– Jeg havde et meget kompliceret forhold til tøjet, for det var en ny oplevelse for mig, fortæller Jessica Chastain, da IN interviewer hende i Los Angeles.

 

 

Fra 22. februar kan Jessica Chastain opleves i Aaron Sorkins debut som instruktør, i filmen ‘Molly’s Game’. 

Fra 22. februar kan Jessica Chastain opleves i Aaron Sorkins debut som instruktør, i filmen ‘Molly’s Game’.

 

En ny rolle

Den 40-årige skuespillerinde er som altid feminint, men enkelt klædt.

– Jeg kan tydeligt huske, da vi optog ‘Niceville’, og jeg kom ud af makeupstolen som Celia Foote. Jeg fik masser af opmærksomhed. Jeg tænkte: ‘Wauw, jeg har fundet en helt ny styrke nu.’ Jeg havde den samme følelse i ‘Molly’s Game’, hvor jeg kunne mærke, at jeg fik meget mere opmærksomhed pga. den selvsikre måde, som Molly fører sig frem på. Samtidig kunne jeg ikke rigtigt bevæge mig. Man opnår en ny form for styrke i den måde, man klæder sig på, men man kunne ikke bevæge sig ordentligt pga. skoene. Jeg var også bange for at læne mig fremover, så mine bryster faldt ud af mit tøj. Så jeg følte både, at jeg havde styrke, og at jeg var lillebitte, fordi jeg ikke var helt fri, fortæller Jessica Chastain, der fik sit store gennembrud som afbleget, lyserødklædt forstadsfrue i ‘Niceville’ fra 2011.

Hun fik hun sin første Oscar-nominering for den rolle, og året efter kom hun nummer to, da hun spillede en noget anderledes type – en kvinde, der næsten har udslettet hele sin feminine side – i krigsdramaet ‘Zero Dark Thirty’ fra 2012.

 

Jessica Chastain var skøn – og næsten ikke til at kende – i ‘Niceville’ fra 2011. Filmen havde et sublimt kvinde-cast med bl.a. Emma Stone, Viola Davis og Octavia Spencer. 

Jessica Chastain var skøn – og næsten ikke til at kende – i ‘Niceville’ fra 2011. Filmen havde et sublimt kvinde-cast med bl.a. Emma Stone, Viola Davis og Octavia Spencer.

 

LÆS OGSÅ: Oscar-forbandelsen: Når Oscar flytter ind, flytter manden ud

Danske øjne

Aaron Sorkins film handler om en stærk kvinde. Og derfor var det vigtigt for ham at have en kvindelig filmfotograf til at skabe billedsiden. Det er den danske filmfotograf Charlotte Bruus Christensen, som også har lavet film med Thomas Vinterberg og nu har fået en international karriere, der står bag billederne i ‘Molly’s Game’. Det betød meget for Jessica Chastain, at der var en kvinde bag kameraet, og at det dermed var en kvindes blik og ikke en mands, der hvilede på hende under optagelserne.

– Aaron gik ikke ind og hyrede en mand, der havde arbejdet i branchen i 10 år. Han valgte Charlotte. Han valgte en kvinde som filmfotograf. Vi har en kvindelig hovedrolle, som ses gennem en kvindes øjne, og så er Idris Elba mand som Aaron Sorkin. Vi har brug for at se den slags meget mere i vores branche, siger Jessica Chastain.

 

Jessica Chastain og Jason Clarke i ‘Zero Dark Thirty’. Filmen er instrueret af Kathryn Bigelow, som er den eneste kvindelige instruktør, der har vundet en Oscar. Det gjorde hun for en anden krigsfilm, ‘The Hurt Locker’ fra 2008. 

Jessica Chastain og Jason Clarke i ‘Zero Dark Thirty’. Filmen er instrueret af Kathryn Bigelow, som er den eneste kvindelige instruktør, der har vundet en Oscar. Det gjorde hun for en anden krigsfilm, ‘The Hurt Locker’ fra 2008.

 

Den virkelige pokerprinsesse

Den amerikanske skuespiller mødte også den virkelige Molly Bloom, som har skrevet en bog om sine oplevelser i pokerverdenen, ‘Molly’s Game: From Hollywood's Elite to Wall Street’s Billionaire Boys Club, My High-Stakes Adventure in the World of Underground Poker’. Hun talte også med nogle af de mænd, der havde spillet med ved hendes pokerspil, og med en ekskæreste.

– Det hjalp mig meget at tale med dem alle sammen, og det var her, at hendes narkomisbrug kom op. Jeg fortalte Aaron om det og spurgte, hvorfor det ikke var en del af manuskriptet, og hvorfor det ikke var nævnt i bogen. Så han talte med Molly og skrev det ind i manuskriptet, så man også kom ind på hendes misbrug og viste den side af hende, fortæller Jessica Chastain.

Fra skiløb til poker

Hun regnede selv med, at hun skulle møde en Kardashian-agtig type, men hun havde taget fejl af Molly Bloom. Hun var tidligere professionel skiløber, hvis karriere endte efter et styrt, og så havde hun kæmpet sig op fra at være cocktailtjener til at blive en rig forretningskvinde ved at starte et luksuriøst spillested for pokerspillere.

– Jeg dømte hende helt klart til at begynde med, da jeg så hende på billeder, indrømmer Jessica Chastain.

– Da jeg mødte hende, var hun faktisk meget stille og tilbageholdende, og hun var slet ikke en kvinde, som ønskede at være i centrum. Det gjorde mig lidt forvirret, for den måde hun var klædt på var meget anderledes end hendes personlighed. Hun passede på sig selv, fordi hun var meget sårbar og ked af den måde, som offentligheden så hende på. Jeg følte mig meget flov over, at jeg havde dømt hende på den måde, jeg gjorde. Det gik op for mig, at vi er meget hurtige til at fordømme kvinder og sladre om dem, fortæller Jessica Chastain.

Det gik op for hende, at den voldsomme makeup og de lange negle og udringede kjoler var en persona, som Molly Bloom påtog sig.

– Hun skulle finde en måde, mændene ville acceptere hende på og lade hende blive en del af deres drengeklub. Der er hele to gange, hvor hun bliver fortalt, at hun ikke klæder sig korrekt, hvilket viser, at Aaron har fingeren på pulsen, siger skuespilleren med henvisning til bl.a. præsident Trumps udtalelser om, at kvinder skal klæde sig på en bestemt måde.

Forretningskvinde

Jessica Chastain er også selv forretningskvinde i en mandsdomineret verden: Filmbranchen. Hun har sit eget produktionsselskab, og hun skal tilbringe det næste halve år på at finde gode projekter. Hun har endnu ikke tjent en rød øre, men hun er ivrig efter at komme i gang.

– Jeg gør det ikke for at tjene penge, for jeg tjener penge på min skuespillerkarriere. Jeg tjener mange flere penge, end jeg nogensinde havde troet, jeg ville komme til at tjene. Jeg tjener flere penge, end jeg har behov for. Så jeg lægger penge til side for at kunne skabe de projekter, som vi har behov for at realisere, fortæller hun.

Det handler især om, at kvinder skal repræsenteres mere på film. Som jurymedlem på filmfestivalen i Cannes sidste år udtalte Jessica Chastain sig meget direkte om, hvor skuffet hun var over, hvor få film der handlede om kvinder, og hvordan kvinder var portrætteret i de film, hun så.

– Det er første gang i mit liv, at jeg har set 20 film på 10 dage, og jeg var meget foruroliget over, hvordan verden ser kvinder. Der var et par undtagelser, men jeg var ret overrasket over, hvordan kvinder blev præsenteret på film, lød det dengang.

 

Jessica Chastain er ikke minimalist på den røde løber. Hun elsker store kjoler  – og de store designere elsker at klæde hende på. Her er hun i Oscar de la Renta til premieren på ‘Molly’s Game’ i New York. 

Jessica Chastain er ikke minimalist på den røde løber. Hun elsker store kjoler  – og de store designere elsker at klæde hende på. Her er hun i Oscar de la Renta til premieren på ‘Molly’s Game’ i New York.

 

Teenagemor stjal mad i supermarkedet

Jessica Chastain kommer ikke selv fra et hjem med penge. Hun voksede op i den lille by Santa Rosa i det nordlige Californien. Hun er vokset op hos sin mor, Jerri, som fik hende allerede som 17-årig. Senere fandt hun sammen med en brandmand, som Jessica Chastain kalder sin far. Hendes mor ejer i dag en vegansk food truck, Seed on the Go, og klarer sig godt, men sådan har det ikke altid været. Jessica Chastain voksede op under beskedne forhold.

– Min mor fortæller mig altid historier, som gør mig øm i hjertet. Hun var nødt til at stjæle i det lokale supermarked, for at vi kunne få mad på bordet. Hun mener, at folk godt vidste det, men at de ikke stoppede hende, fordi de vidste, at hun havde mig, min bror og min søster. Så vi voksede op uden penge. Derfor har jeg aldrig været bange for ikke at have penge, for det var helt normalt, jeg var o.k., og jeg var lykkelig. Jeg havde ikke brug for ret meget for at være lykkelig, siger hun.

Gik efter oplevelserne. Ikke pengene.

Hun slog igennem i Hollywood i en forholdsvis sen alder, så hun har også prøvet som voksen at leve på en sten. Hun tjente omkring 60.000 kroner på at medvirke i filmen ‘Salome’, som hun arbejdede på i halvandet år.

– Jeg tænkte aldrig, at jeg skulle have et job, hvor jeg tjente mange penge, så det er ironisk, at jeg har så stor succes i branchen, for det var aldrig mit mål. Jeg gik efter oplevelserne. Ikke pengene, forklarer hun.

I dag tjener hun godt og har bl.a. købt en lejlighed på Manhattan til omkring 32 millioner kroner.

– Jeg har købt et hus til min mormor, siger hun med strålende øjne.

– Jeg overraskede hende med det, og det var en helt særlig oplevelse for mig at kunne gøre det. Vi lod, som om vi skulle til vinsmagning, og jeg sad omme bag i bilen, mens min mand kørte. Vi stoppede foran et hus, og hun kunne ikke finde ud af, hvor vi var, og hvad vi lavede der. Jeg sagde: ‘Vi er hjemme’, og hun blev bare fuldkommen overvældet. Det var en af de mest følelsesladede og skønne dage i mit liv, for min mormor var også en kvinde, som fik børn, da hun var teenager. Hun var også enlig mor, så hun havde det heller ikke nemt. Hun havde mistet sit hus tidligere under finanskrisen, så jeg kunne sige til hende, at her var det hele betalt, og hun skulle ikke bekymre sig om noget som helst nogensinde igen.

Italiensk sensualitet

Det var den italienske modemand Gian Luca Passi de Preposulo, der sad ved førersædet, den dag hendes mormor blev overrasket med et hus i Santa Rosa. Jessica Chastain har dannet par med ham siden 2012, og de blev gift sidste sommer i Treviso i Italien. Det passede hende fint, for hun har en kærlighedsaffære med Italien og elsker deres madkultur, vin, smukke arkitektur og kunst.

– Det, jeg elsker så meget ved Italien, er, at jeg nærmest bliver omprogrammeret. Alle, der kender mig, ved, at jeg har en tendens til at være meget fokuseret på mit arbejde. Jeg arbejder virkelig meget. Jeg glemmer at spise og sove og gå en tur på stranden og nyde solnedgangen. Men Italien vender op og ned på ens fokus. Jeg kan huske de første gange, jeg var i Italien. Vi spiste den mest fantastiske frokost, som varede tre timer, og bagefter tog folk en lur midt på dagen. Det er det smukke ved Italien. Jeg har mulighed for at slappe fuldkommen af. Der er så meget sensualitet i landet, og det findes i maden, vinen, arkitekturen, sproget, folket og kulturen. Alt foregår så langsomt, og det handler virkelig om at nyde øjeblikket. Det er det, jeg elsker mest ved landet, og det, jeg elsker mest ved min mand, fortæller skuespilleren.

 

Jessica Chastain blev gift med den italienske modemand Gian Luca Passi de Preposulo i hans hjemland sidste år. 

Jessica Chastain blev gift med den italienske modemand Gian Luca Passi de Preposulo i hans hjemland sidste år.

 

At stå hvid brud var aldrig en drøm

Det var på ingen måde vigtigt for Jessica Chastain at blive gift. Hun havde aldrig rigtigt forestillet sig, at hun skulle giftes, så måske var det derfor, hun ikke blev det, før hun var fyldt 40. Det var bl.a. hendes gode veninder, der overbeviste hende om, at det ville være en god idé at stå hvid brud og holde et romantisk bryllup i Italien.

– Mine venner fortalte om deres oplevelser og sagde, at der var visse ting i livet, som det var værd at fejre, og en mand var værd at fejre, mente de. Jeg tænkte, at det var en meget smuk måde at tale om det på. Jeg er sådan en stærk feminist, og når man tænker på, hvordan ægteskab ofte har været begrænsende for kvinder i deres karrierer og i samfundet, er det, som om man får noget taget fra sig ved at gifte sig. Men så vendte jeg det om og tænkte, at det jo ikke handler om, at jeg får frataget noget som helst. Det handler ikke om, at ens frihed bliver taget fra en. Det handler om at fejre den, man elsker. Indtil videre har det været fantastisk. Jeg er meget lykkelig, siger hun.

LÆS OGSÅ: Hollywoods korteste æbteskaber 

En verden af kvinder

I ‘Molly’s Game’ er hendes figur ikke gift. Hun er en kvinde, der fokuserer på at udrette noget – om det er som professionel sportsudøver eller som en forretningskvinde i en spilleverden domineret af mænd.

Det er ikke sådan, at Jessica Chastain bevidst går efter de stærke kvinderoller. Det sker bare helt naturligt, og hun mener ikke, at det er så interessant, for man taler jo heller ikke om, at mænd spiller stærke mænd.

– Jeg spiller mange forskellige kvinder, og jeg synes, at det er vigtigt, at der er mange forskellige kvinder repræsenteret i film – og de behøver ikke at være gift. Vi kan godt fokusere på deres karrierer. Før i tiden kiggede man måske mest på kvinder på én måde, så det er vigtigt for mig at vise de kvinder, som jeg møder i mit hverdagsliv. Mange af de kvinder, som jeg kender, er ikke en del af et par. Så jeg prøver bare at vise de forskelligheder, som jeg oplever i mit liv. 

 

Jessica Chastain i det roste rum-drama ‘Interstellar’ fra 2014. 

Jessica Chastain i det roste rum-drama ‘Interstellar’ fra 2014.

 

LÆS OGSÅ: Magtmisbrug og sexchikane - skandalen, der kan ændre Hollywood