Annonce
INTERVIEWS

Kan man overhovedet starte en virksomhed uden grønne intentioner?

Hvor vigtigt er det at tænke bæredygtighed ind i sin virksomhed fra start? Vigtigt, mener Studio Belle-Soeur, der ikke vil gå på kompromis med de valg, de har truffet i forhold til emballage og produktion. Vi har sat svigerinderne bag brandet på prøve – hvor klimavenlige er de i privaten?

Når man sætter et nyt brand i søen, har man en forpligtigelse til at tænke bæredygtighed ind fra starten. Det mener Studio Belle-Soeur, som begyndte at sælge solbrillekæder fra deres egen webshop i maj. Salget går godt, og der er ambitioner om at tage det næste skridt snart.

- Lige nu laver vi samtlige kæder selv, og det er hårdt arbejde. Så vi arbejder på at optimere produktionen, siger Mille Fruergaard Bach, der er den ene halvdel af Studio Belle-Soeur.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke går på kompromis med måden, vi producerer på. Lige nu er alle kæderne håndlavede i København, og det håber vi, at de kan blive ved med at være, siger Stephanie Bach.

Mille Fruergaard Bach og Stephanie Bach er svigerinder. De fik ideen til Studio Belle-Soeur sidste sommer, da Mille Fruergaard Bach mødte op til en familiefest med en gammel solbrillekæde.

LÆS OGSÅ: Studio Belle-Soeur: Sådan forvandlede vi vores idé til en succes

Siden er det gået stærkt, og svigerinderne driver Studio Belle-Soeur i ydertimerne ved siden af deres fuldtidsjobs. Men det betyder ikke, at Studio Belle-Soeur er en hobby. Ambitionerne er høje og Mille Fruergaard Bach og Stephanie Bach sætter høje krav til virksomhedens bæredygtighed. IN mødte svigerinderne til en snak om bæredygtighed på både iværksætterifronten og i privaten.

Læs deres holdninger til flyrejser versus bilferie, affaldssortering og en bæredygtig produktion her, og bliv inspireret til at vende blikket indad, og spørg dig selv: Hvor klimavenlig er jeg?

Hvor meget tænker man over bæredygtighed, når man starter en virksomhed?

Begge: Meget!

Mille Fruergaard Bach (MFB): Der er virkelig sket en udvikling på den front. Jeg synes især, at jeg har lagt mærke til den grønne bølge på Instagram. For det er jo ikke kun virksomheder, der er blevet mere bevidste. Som forbruger og individ tænker man meget mere over sit aftryk. Og det er en god udvikling.

Hvordan har I tænkt bæredygtighed ind i Studio Belle-Soeur?

Stephanie Bach (SB): Fra dag ét traf vi en beslutning om, at der er i hvert fald ikke skulle indgå plastik i vores produkt. Det går vi meget om i, og det kommer vi ikke til at gå på kompromis med på noget tidspunkt.

MFB: Vi går op i, at vores perler er lavet af naturlige materialer: ferskvandsperler, glas, mineraler og ædelstene.

SB: Og så sender vi alle vores kæder ud i økologiske fairtrade-poser og kasser af genbrugspap.

MFB: Det gør, at vores produktion i sidste ende er blevet en del dyrere, end hvad den ellers ville være, men samtidig sover vi lidt bedre om natten. Vi føler også, at det gør noget ved vores produkt, og at det er et helt andet produkt, vi leverer, end hvis vi ikke tænkte over de her ting.

Studio Belle-Soeur tænker meget over deres valg af materialer. Solbrillekæderne bliver fremstillet af perler i naturlige materialer og leveret i små økologiske fairtrade-poser for at minimere mængden af indpakning.

Studio Belle-Soeur tænker meget over deres valg af materialer. Solbrillekæderne bliver fremstillet af perler i naturlige materialer og leveret i små økologiske fairtrade-poser for at minimere mængden af indpakning.

Hvordan kan I mærke, at I er blevet mere klimabevidste i privaten?

MFB: Vi kan mærke, at man tænker mere over sine ferier og finder på alternativer til at flyve. I sommer var min familie på bilferie. Det var med tre små børn på bagsædet, men det var faktisk helt vildt hyggeligt.

SB: Vi var på ferie i Danmark i sommer, og det var skønt. Vi pakkede bilen og tog til Nordjylland, og så kunne vi jo stikke af sted på små ture derfra.

Hvordan oplever I forskellen på at køre i hybridbil og almindelig dieselbil?

SB: Hybridbilen er stort set lydløs og meget mere glidende i sin kørsel end en almindelig dieselbil. Det er lækkert. Og Ford Mondeo oplader sig selv ved opbremsninger, så den er ideel til os, der bor i byen og primært kører her. Og så mærker man jo også forskellen på sin samvittighed. Det er altid den rigtige løsning at tænke mere grønt.

Tænker du også over, hvilket aftryk du efterlader på planeten? Ford Mondeo Hybrid er et godt valg til dig, der har brug for en bil i hverdagen, men er bevidst om klimaet. Bilen har ikke brug for opladning. Det klarer den selv, fordi bilen samler energi ved opbremsninger.

Tænker du også over, hvilket aftryk du efterlader på planeten? Ford Mondeo Hybrid er et godt valg til dig, der har brug for en bil i hverdagen, men er bevidst om klimaet. Bilen har ikke brug for opladning. Det klarer den selv, fordi bilen samler energi ved opbremsninger.

Tænker I over at affaldssortere?

SB: Helt vildt! Jeg er blevet ret optaget af at sortere plastik. Jeg er overrasket over, hvor meget plastik der er i emballage, så jeg prøver at gå uden om for meget plastik, når jeg handler ind og resten sorterer jeg. Vi bruger en økologisk opvaskesæbe i stedet for opvaskemiddel og er begyndt at vaske tøj med vaskenødder. Du køber et kilo vaskenødder, og så putter du fire-fem nødder i en pose, og nødderne afgiver naturlig sæbe. Og du kan vaske tre-fire gange med de nødder. Så sparer man plastemballagen fra vaskemiddel.

MFB: Der kan nærmest gå sport i at finde på måder at skåne miljøet. Vi er slet ikke 100% bæredygtige, men vi går op i det og er nysgerrige på at blive klogere. Og det er jo godt. For det, der skal til, er jo, at vi ændrer adfærd, og at vi alle sammen – virksomheder og privatpersoner – lærer at tænke anderledes.

Hvordan vil I tage det næste bæredygtige skridt i Studio Belle-Soeur?

SB: Vi er ved at udtænke nye produkter i sortimentet, og her kommer plastik heller ikke til at indgå.

MFB: Vi går også rigtig meget op i at mindske spild i vores produktion. Hvordan kan vi bruge overskydende perler? Og kan vi source vores materialer fra færre leverandører, end vi gør lige nu?

SB: Og så håber vi jo, at Studio Belle-Soeurs produkter er tidløse, og at vores kunder passer godt på dem. Vi vil ikke være et køb-og-smid-væk-produkt. 

LÆS OGSÅ: Studio Belle-Soeur: Vi holder møder på farten

Tjek dig selv: Hvor klimavenlig er du?

Der er stadig strukturelle ændringer, der skal i spil, for at vores samfund bliver mindre CO2-belastende, men du kan bidrage til et sundere klima med en mere miljøvenlig livsstil. Hvor mange spørgsmål kan du svare ’ja’ til? Og hvor mange håber du, at du kan svare 'ja' til inden for den nærmeste fremtid?

  • Køber du få ting i høj kvalitet?
  • Kører du i hybrid- eller el-bil?
  • Har du kødfrie dage derhjemme?
  • Sorterer du dit affald?
  • Fravælger du flyveturen og tager på ferie lokalt?

En øget klimabevidsthed fra forbrugere sætter højere krav til virksomheder. Så alle bidrag i kampen for en sundere klode gælder.

Læs mere om Ford Mondeo Hybrid her

 

Læs mere om: