INTERVIEWS

Katrine Greis-Rosenthal: Jeg er kommet gennem nåleøjet, og det forpligter

Rollen i ‘Lykke-Per’ gjorde Katrine Greis-Rosenthal til dansk films nye stjerne. For den 33-årige skuespillerinde følger der et ansvar med succesen, for nu er det hende, der står øverst på plakaten og skal sælge billetter. Det ansvar tager hun gerne på sig, men hun ‘bliver ikke den næste Hollywood-stjerne’, for hensynet til familien vejer højere end karrieren.

Billedet viser en lille, nøgen dreng…

… med kasket over det sommerblonde hår. Han kigger ud over vandet. Himlen er knaldende blå. ‘We’re okay’ lyder følgeteksten, som kommer fra skuespiller Katrine Greis-Rosenthal.

LÆS OGSÅ: Katrine Greis-Rosenthal er på forsiden af IN

Det er hendes dreng, treårige August Levy, som er på billedet. På den lille private strand med udsigt over Øresund, som hører til den halve villa, hun bor i sammen med sin mand, Martin, deres to børn og – hver anden uge – Martins datter, Emma-Mai på 10 år, som Katrine Greis-Rosenthal omtaler som ‘et af mine yndlingsmennesker’.

Se, hvordan billederne af Katrine Greis-Rosenthal til magasinet blev til:

Hun er mere end okay. Livet smiler til den 33-årige skuespiller, som tidligere i år vandt både en Robert og en Bodil for sin rolle i Bille Augusts filmatisering af den danske romanklassiker ‘Lykke-Per’. Og hun ved det. Og næsten undskylder for, at hun ikke har nogen raslende skeletter i skabene, da IN kommer på besøg i det charmerende hus, hvor en barfodet Martin Greis-Rosenthal serverer en temmelig perfekt caffe latte, mens seksårige Esther – som har den type proptrækkerkrøller, man skal holde på sig selv for ikke at rode op i – sidder og tegner ved et lille bord i køkkenet.

– Jeg har et dejligt liv. Og et sorgløst liv. Men det betyder ikke, at jeg ikke har taget valg, som var forbundet med sorg. Men jeg tror på, at lykken også er et valg. At man vælger, hvordan man møder livet, og at man nogle gange sætter sig ud over sig selv, siger Katrine Greis-Rosenthal, da vi har sat os med kaffen ved det store spisebord i den lyse, højloftede stue, mens Martin og Esther er listet ovenpå – den ene for at arbejde i hjemme-lydstudiet, den anden for at lege på sit værelse.

Kys og kemi

Det lå ikke i kortene, at Katrine Greis-Rosenthal skulle blive skuespiller. Hun er vokset op i en kernefamilie i Gentofte med en mor, der var lærer, og en far, der var entreprenør og forretningsmand. Et akademikerhjem, men også et hjem, hvor pengene kunne være knappe, og aftensmaden stod på torskerogn fra dåse en gang om ugen, fortæller hun. Katrine Greis-Rosenthal klarede sig godt i skolen og havde ‘let ved det meste’.

– I gymnasiet var jeg en kunstnerisk hippie. Jeg havde masser af muligheder, men ville bare ud og leve noget liv. Jeg var slet ikke klar over, hvad jeg ville, husker hun.

LÆS OGSÅ: Kollision – se traileren ny dansk drama med Nikolaj Lie Kaas og Cecilie Stenspil

Hun spillede lidt teater, men det var først, da hun kom i kontakt med teaterskolen Kys en Tiger, at én interesse ud af mange blev til en passion og en fremtidsdrøm.

– Det holdt op med at være for sjov. Og jeg syntes, det var virkelig svært. Men det gik også op for mig, at skuespil er et kæmpe håndværk, og det tændte mig helt vildt, husker Katrine Greis-Rosenthal.

– Jeg har altid elsket mode og modehistorie og at klæde mig ud. Som barn læste jeg brudemagasiner – ikke fordi jeg ville giftes, men fordi jeg elskede æstetikken med de store kjoler, fortæller Katrine Greis-Rosenthal.

Hun tog på teaterhøjskole på Møn og kom efterfølgende ind på Statens Teaterskole i 2008.

– Jeg troede egentlig, at jeg skulle bo i New York eller rejse til Paris og lære at tale fransk, men da jeg kom ind på skolen, var det sådan ‘nå, men så er det jo min uddannelse’, griner hun og husker tiden på teaterskolen som en periode, hvor alt var teater og skuespil. Lange arbejdsdage og alligevel altid en kæmpe sult på mere, mere, mere.

Det var også, mens hun gik på teaterskolen, Katrine Greis-Rosenthal mødte den fem år ældre Martin. Han var allerede uddannet skuespiller, og de to var hyret til at spille sammen til en optagelsesprøve for instruktører.

Der var kemi – af den slags, som man ikke lige ryster af sig. Men Martin havde en anden kæreste og var far til en lille pige, så beslutningen om at skulle være sammen var ikke let eller ligetil for hverken ham eller Katrine Greis-Rosenthal. Men de tog den.

– ‘Shit, jeg er 24 år, og nu har jeg fundet ham’, husker hun, at hun tænkte.

– Jeg ledte ikke efter det, men kunne mærke, at ‘o.k., der var den’. Der var ingen tvivl, og der var ikke noget med ‘orker jeg et bonusbarn?’ Jeg ville det bare, fortæller hun.

Så mens ‘alle andre var ude og drikke bajere’, blev Katrine Greis-Rosenthals liv pludselig anderledes. Mere voksent og mere sat. Hun og Martin blev gift i sommeren 2012 og fik deres første barn i december. Lillebror August kom til verden i 2016, og for et par år siden flyttede familien ind i drømmehuset i Taarbæk. Et hus af den slags, der ellers var uden for økonomisk rækkevidde for ‘to gøglere’, men som krævede så store renoveringer, at andre ikke havde kunnet se charmen i det, og derfor var til at komme i nærheden af.

LÆS OGSÅ: Filminstruktør May el-Toukhy: Alle skal have nogen at spejle sig i

I samme periode blev Katrine Greis-Rosenthal færdiguddannet, hun fik sin første store filmrolle i ‘Lykke-Per’, og når hun ser tilbage, kan hun godt se, at det har været nogle vilde år. Og også nogle hårde år.

– Jeg har opnået meget, men jeg har også tilsidesat mig selv i høj grad. Jeg har haft to børn med kolik og ikke sovet godt, spist sundt eller haft tid til at dyrke motion. Jeg har været nede og veje 50 kilo og bare overlevet, mens jeg tænkte ‘det bliver bedre’, fortæller hun.

Og det er det blevet – bedre. Huset er færdigrenoveret, karrieren kører, og børnene har det godt.

– Jeg har tid til at lave mad, gå tur i Dyrehaven og vinterbade. Det er slut med søvnløse nætter, og der er mindre stress. Nu skal vi plante træer og lave urtehave og nyde vores børn, siger hun og kigger ud ad vinduet, hvor plantesække og haveredskaber allerede giver løfter om jord under neglene og blomstrende frodighed.

Katrine Greis- Rosenthal er især kendt for sin rolle i ‘Lykke-Per’, og hun har spillet flere historiske roller.

Den store chance

Katrine Greis-Rosenthal havde kun få filmroller på cv’et, da Bille August gav hende rollen som Jakobe i ‘Lykke-Per’. Hun havde bl.a. en mindre rolle i ‘Fasandræberne’ og havde optaget Thomas Vinterbergs ‘Kursk’, men havde mest lavet tv og teater.

– Jeg vidste godt, at ‘det her er min store chance. Hvis ikke jeg gør det godt, er jeg færdig’, siger hun.

Så selv om hun var uerfaren, når det gjaldt den type store produktioner med ‘god tid og ordentlige penge’, mødte hun op på job iført selvsikkerhed og gåpåmod.

– Jeg tog en autoritet på mig, som var sådan lidt ‘fake it, till you make it’. Jeg kan huske, at der var en, der sagde ‘nu laver vi lige en wild’, og jeg nikkede bare, selv om jeg ikke anede, hvad det betød, fortæller Katrine Greis-Rosenthal, som nu ved, at det betyder en optagelse, hvor man kun optager lyd, ikke billeder.

LÆS OGSÅ: Skuespillerne fra TV-serien ’Venner’ – hvor er de i dag?

– Jeg lærer stadig, og der er meget, man skal være god til som skuespiller. Og der er fand’me meget, jeg stadig ikke er god til! griner Katrine Greis-Rosenthal, som dog er fan af at angribe nye opgaver på Pippi Langstrømpe-facon:

– Jeg elsker hendes positive, selvsikre tilgang, og jeg starter altid selv oppe på hesten, ikke under den, siger hun.

– Jeg bruger mine livserfaringer, når jeg spiller en rolle, men jeg lægger mig selv på hylden. Jeg kunne aldrig drømme om at tage mine egne problemer med på arbejde, siger Katrine Greis-Rosenthal.

Senest iførte hun sig de mentale fletninger og ålede sokker, da hun skulle spille hovedrollen som Viola i Grønnegårdsteatrets sommerforestilling, William Shakespeares ‘Helligtrekongersaften’.

– Shakespeare? Det aner jeg ikke noget om – vi havde måske én uge om Shakespeare på skolen! Men så måtte jeg jo lære det, siger hun.

Det var også første gang, hun skulle ‘sælge billetter’.

– Der er nogle andre forventninger til mig nu. Jeg er kommet gennem et nåleøje og er blevet fundet i en høstak. Nu møder jeg op på arbejde, og de siger ‘vi er glade for, du ville være med’. Det skal jeg lige vænne mig til. Det forpligter – jeg skal tage ansvar, og jeg skal gøre mit arbejde ordentligt, fortsætter hun om succesen efter ‘Lykke-Per’.

Og at tage ansvar handler også nogle gange om at sige nej. Også til job, hun ellers gerne ville have. For ansvaret over for familien vejer tungest.

– Jeg kan ikke sige ja til en større rolle i udlandet, for jeg kan og vil ikke være væk så længe. Jeg kan ikke bare lige tage til New Zealand og filme. Min karriere er supervigtig for mig, men jeg vil ikke ofre mine børns barndom eller mit parforhold for den. Så jeg bliver ikke en stor Hollywood-stjerne eller den næste Ghita Nørby, for jeg vil ikke misse mine børns barndom, siger hun.

– Det er ikke sjovt at sige nej til noget, jeg gerne vil. Men fx teater passer rigtig dårligt sammen med at have en familie, fordi man er væk hver aften. Så Martin og jeg laver højst én forestilling hver om året. Vi har fundet en balance, og vi forstår hinanden og er gode til at sige ‘det skal du gøre’, når vi kan mærke, der er noget, den anden virkelig vil, siger Katrine Greis-Rosenthal.

Hun har selv prøvet at være den, der blev hjemme med børnene en lang, mørk og sygdomsramt vinter, mens Martin var på optagelse i udlandet. Det var benhårdt, men hun ved også, at de lønchecks, der kommer ind fra udlandet, ofte har lidt flere nuller på end dem, der bliver udbetalt herhjemme.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø: Jeg vil være vågen i mit liv

– Det liv, vi lever, er jo ikke rosenrødt. Det kan være ensomt, der er ofre, og det er hårdt arbejde. Men jeg tror ikke, man kan leve et lykkeligt liv uden også at opleve modgang, siger hun.

Livsstil og livsnyderi

Katrine Greis-Rosenthal har valgt en levevej, som ligger langt fra hendes forældres, men hun kan sagtens genkende sig selv i dem.

– Jeg har haft en virkelig solid barndom og fået nogle gode ting med hjemmefra, fx at være ligeglad med, hvad andre tænker. Det, der var vigtigt, var, hvordan man opførte sig over for andre mennesker. Mit arbejde og mit liv er anderledes end mine forældres, men mine værdier er de samme, siger hun.

– Min mor arbejdede for Dansk Flygtningehjælp og sagde altid, at dem, der har overskuddet, også har ansvaret for at hjælpe andre. Man kan altid give lidt ekstra. Det prøver jeg at give videre til mine børn, siger Katrine Greis-Rosenthal, der også forsøger at lære sine børn at se lidt ud over deres egen næsetip og fx spørge andre, hvordan de har det, fremfor at have fokus på mig-mig-mig.

– Jeg har en anden livsstil end mine forældre, siger hun og kigger rundt i den store stue, som er en blanding af farverige blomsterbuketter og billeder på væggen og klassiske, stilsikre møbler.

– Vi er mere livsnydere, end vi var i min barndom, siger hun med et smil.

Christiania-stranden

Caffe latten er for længst forsvundet – der ligger kun et lille lysebrunt lag skum i bunden af koppen. Katrine Greis-Rosenthal rejser sig op og lukker den gule kimono omkring sig.

– Du skal næsten lige med ned til stranden, inden du går, siger hun.

LÆS OGSÅ: Har Instagram ændret modebranchen?

Vi går gennem haven og ud gennem den skæve låge. Krydser vejen og åbner en lille låge på den anden side. En stejl, hjemmegjort trappe fører ned til vandet og Greis-Rosenthal-familiens private strand, hvor Martin har sat en tøndeformet sauna i træ op.

Børnenes plasticskovle og -spande i pangfarver ligger spredt over det hele. Blomsterne får lov til at vokse frit, og et par paddleboards ligger klar på badebroen. Hvis Pippi Langstrømpe havde en strand, ville den se sådan her ud.

– Vores Christiania-strand, griner Katrine Greis-Rosenthal selv.

Hun trækker vejret dybt og kigger ud over det stille blågrønne hav.

– We’re okay.

Blå bog: Katrine Greis-Rosenthal

  • Født 19. september 1985 i Gentofte.
  • Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2012. Hun har gået på hold med bl.a. Mikkel Boe Følsgaard og Danica Curcic.
  • Debuterede på film i ‘Fasandræberne’ fra 2014, inden hun fik sit store gennembrud i ‘Lykke-Per’ fra 2018, som hun har vundet både en
  • Robert og en Bodil for. Sidste år medvirkede hun også i Thomas Vinterbergs ‘Kursk’.
  • Hun har også haft roller i tv-serierne ‘Heartless’, ‘Broen’, ‘Bedre skilt end aldrig’, ‘Kriger’ og ‘Sygeplejeskolen’.
  • Snart kan hun opleves i Christoffer Boes tv-serie ‘Forhøret’, hvor hun spiller over for bl.a. Ulrich Thomsen.
  • Hun er gift med skuespiller Martin Greis-Rosenthal, mor til Esther Liv og August Levy og bonusmor til Emma-Mai.

LÆS OGSÅ: 4 film, du skal se i biografen lige nu!