INTERVIEWS

Klub Venus vil gøre op med tabuer: Sexlegetøj og onani er ikke skamfuldt

Der er mange tabuer forbundet med seksualitet og onani - og specielt kvinder oplever, at det kan være skamfuldt. Det vil Melissa Hartelius, som står bag det seksuelle velvære-univers Klub Venus, gerne gøre op med. Hun ønsker, at starte en samtale og skabe et trygt fællesskab for alle kvinder, hvor det er okay at udforske sig selv.

HVEM ER KLUB VENUS?

25-årige Melissa Hartelius står bag det seksuelle velvære-univers Klub Venus - en virksomhed, der ønsker at gøre op med de mange tabuer forbundet med seksualitet, onani og sexlegetøj.

Ifølge Melissa hører vibratorer og andet sexlegetøj til i kategorien velvære, fremfor det lidt forbudte og snuskede hjørne, som de ofte bliver placeret i i dag. 

LÆS OGSÅ: Et længeventet opgør med sexisme

Derfor startede hun Klub Venus, som udover at sælge sexlegetøj med fokus på femininitet og sensualitet, også danner rammerne for et trygt fællesskab for mange kvinder, der ønsker at udforske sig selv og lægge de skamfulde tanker på hylden. 

ALLE KAN VÆRE MED

Men det kan virke grænseoverskridende at købe et stykke sexlegetøj som det første, hvis man har kæmpet med usikkerhed og skam. Derfor lancerer Klub Venus nu en sweatshirt med sloganet 'Cum to space', så alle kan være med.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen: Kvinder stiller for store krav til sig selv og hinanden

- Det er ikke alle, der er nået dertil, hvor de tør at købe et stykke sexlegetøj, fordi det kan føles intimiderende og grænseoverskridende. Men det betyder ikke, at man ikke kan være en del af fællesskabet. Den nye sweatshirt er lavet så alle, i sit eget tempo, kan være med i kampen mod tabuerne, fortæller Melissa.

I interviewet herunder kan du læse meget mere om Klub Venus og de tabuer, som Melissa og resten af kvindefællesskabet prøver på at udrydde.

MELISSA HARTELIUS OM SEKSUALITET, ONANI OG SEXLEGETØJ

Hvordan opstod idéen til Klub Venus?

- Ideen opstod, da jeg skulle lave et eksamensprojekt på mit studie entreprenørskab og design. Jeg ville gerne lave noget med unge kvinder, og fordi jeg selv har kæmpet med min seksualitet, var det oplagt at tage udgangspunkt i det. Jeg har oplevet meget skam forbundet med sex og onani og synes, det var meget svært at navigere rundt i som ung kvinde. Derfor tænkte jeg, det kunne være fedt at markedsføre en vibrator på en ny måde, som ikke er skamfuld. Jeg vil gøre op med de tabuer, der er forbundet med sex – og opfordre til at udforske sig selv, få det godt med sin krop og lære, hvad man kan lide, og hvad man ikke kan lide.

LÆS OGSÅ: Dit almindelige sexliv er godt nok

Hvordan oplevede du selv de tabuer og den skam, der kan være forbundet med seksualitet?

- Specielt som teenager talte jeg ikke med nogen om onani, og jeg var sikker på, det var noget, der ikke var okay at gøre som ung kvinde. Jeg følte, det var forkert og urent, og jeg ville ikke sættes i en bås og identificeres med noget, som var pornografisk. Det gjorde, at jeg ikke rigtig havde nogen grobund for at skabe et godt sexliv med andre, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg godt kunne lide, eller hvordan man skulle tale om det - og det er bare så vigtigt at kunne snakke om. På den måde opdager man også, at man ikke er alene – og at der er mange, som man kan identificere sig med. Med Klub Venus ville jeg gerne starte den samtale, og specielt på Instagram er der faktisk opstået en form for community – et fællesskab for kvinder – hvor ingen tanker er skamfulde.

Hvorfor tror du, der er så meget skam forbundet med onani og sexlegetøj for kvinder?

- Den måde, man som pige opdager sit køn på, er generelt mere skamfuld end for drenge. Der er en forventning om, at drenge onanerer, og det bliver lidt en ’høhø’-agtig joke - men det er ikke noget, man forventer af kvinder. I seksualundervisning er der ikke fokus på at lære sin egen krop at kende, men derimod kun hvordan man undgår graviditet og kønssygdomme - og i mediebilledet hverken ser eller italesætter man, at kvinder onanerer. Derfor kan mange kvinder føle, at det er unormalt og forkert.

LÆS OGSÅ: Er sex overvurderet?

- Når det kommer til sexlegetøj, så er den måde, de fleste vibratorer bliver markedsført på generelt meget skamfuld. En af Danmarks største sexlegetøjssider hedder Sinful – altså skamfuldt. Det navn er jo  i sig selv et pin point på, hvor skammen måske stammer fra. Sexlegetøj får bare ofte en kinky og lidt shady vibe - og det vil jeg gerne lave om på. Med Klub Venus vil jeg vise, at det i virkeligheden handler om at investere i sig selv, få et godt forhold til sin krop og udvikle sit selvværd. Vores produkter er lækre og indbydende, og de kommer i en fin kasse pakket ind i silkepapir, så det bliver en lækker oplevelse - fremfor noget der skal gemmes af vejen.

Hvorfor er det vigtigt at gøre op med tabuerne og skammen?

- Seksualitet er en stor – og i virkeligheden naturlig - del af mennesket, derfor kan usikkerhed og skam i forbindelse med seksualitet også have stor medvirken i, at mange kæmper med at have det godt med sig selv og sin krop. Det er så supervigtigt, at man tager ejerskab over sin egen krop – både når man er alene, og når man har sex med andre. Jeg har selv oplevet, hvordan man kan glemme sig selv lidt, når man har sex. Det kommer nemt til at handle for meget om den anden person, fremfor rent fatktisk at nyde det.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse viser: Det er tabu, at gå op i sit eget udseende

Hvad tror du, der skal til for at gøre op med det?

- Jeg tror, der er brug for nogle rollemodeller, som folk kan spejle sig i. Helt almindelige mennesker, der også onanerer. Der er brug for forums, hvor man kan tale om det og stille spørgsmål. Derfor forsøger jeg også at starte snakken i venindegrupperne derude - få kvinder til at snakke med hinanden, åbne op og fortælle, hvad de kan lide, og hvad de gør - for det er vildt svært, hvis ikke man har nogle steder at dele eller spørge til råds.

LÆS OGSÅ: Kvindelig iværksætter i Løvens Hule: Jeg håber, det kan få flere kvinder på banen

Har du nogle gode råd til kvinder, som er fanget i usikkerhed og skam i forbindelse med deres seksualitet?

- Start samtalen - også selvom det kan være svært og grænseoverskridende. Snak med nogle af dine veninder eller din partner, hvis du har en kæreste. Det kan tage lang tid at finde frem til det frirum, hvor man kan have sex med sig selv – men begynd langsomt at udforsk dig selv, og øv dig på det. Jeg tror, der er mange, der prøver at onanere et par gange og konkluderer: ’Det kan jeg ikke engang finde ud af - så kan det også være lige meget’. Men det er ikke noget, som man bare skal kunne – det er præcis lige som at tegne – man skal øve sig for at blive god til det. Husk på, det er normalt og sundt og megagodt for dig!

Læs mere om:
sex