INTERVIEWS

Kristen Stewart: Rebel på den røde løber

28-årige Kristen Stewart er ikke bange for at vise, hvem hun er. At troppe op på den røde løber i sneakers eller at kalde mode for ‘bullshit’. Og det er tilsyneladende noget, de elsker hos Chanel, for den oprørske skuespillerinde er ansigt for det franske modehus på sjette år.

Kristen Stewart har smidt sine højhælede sko på den røde løber i Cannes

Hun er til premiere på Spike Lees ‘BlacKkKlansman’ i Lumiere-salen, og der er som sædvanlig et kæmpe postyr omkring hende med fotografer, der knipser løs og råber hendes navn, i håbet om at hun så kigger ind i lige præcis deres linse.

LÆS OGSÅ: Se traileren til Chanel-filmen, som Kristen Stewart er hovedrolleindehaver i

Den ombejlede skuespillerinde har fået ømme fødder, og så er der i hendes øjne ikke andet at gøre end at smide de høje hæle – selv om Cannes efter sigende er så fornem en festival, at alle kvinder skal have stiletter på som del af deres dresscode.

Men Kristen Stewart er en rebel, så det er hun ligeglad med. Den 28-årige amerikaner er efterhånden vant til at komme i den franske filmby og at færdes på den røde løber foran kameraerne.

Første gang hun satte sine ben i Cannes var i 2012…

… med filmen ‘On the Road’. Sidste år inviterede den toneangivende festival hende til at deltage som instruktør med kortfilmen ‘Come Swim’. Denne maj-aften i 2018 føler hun sig derfor afslappet nok til at smide skoene midt på løberen. Men ved det første besøg for seks år siden var det en anden sag.

— Vi var alle så nervøse, at vi rystede. Jeg kan huske, at jeg tænkte: ‘Jeg håber virkelig, at Walter er stolt af os’, fortæller Kristen Stewart om Walter Salles, der instruerede ‘On the Road’.

— Jeg var meget nervøs. Men da vi endelig var der, overgik det alle mine forventninger, og følelsen forsvandt – og så er det bare så fedt. Jeg synes, at det er virkelig sjovt at være her, tilføjer hun.

Efter megasuccesen med ‘Twilight’-filmene kastede Kristen Stewart sig over mere kreative projekter, og rollen som den forunderlige og uforudsigelige Marylou i ‘On the Road’ var endnu et i rækken.

LÆS OGSÅ: Emma Stone: Styrken ligger i det sky og sårbare

Hun var tydeligt selv meget stolt af filmen, da hun kom til Cannes for seks år siden for at promovere den. Men hun vidste også, at det var vigtigt at være på pletten til den franske filmfestival, for det ville skabe fokus på ‘On the Road’ over hele verden. Derfor følte hun, at der hvilede et pres på hendes skuldre.

Alt gik fint. Men det var også en ‘helt fantastisk gruppe mennesker’, hun var af sted med, husker hun og remser rejsekammeraterne op: Kirsten Dunst, Garrett Hedlund og Viggo Mortensen. Og ‘det var skønt’ at støtte Walter Salles og hans årelange arbejde med filmen, fortæller hun.

I år var Kristen Stewart i Cannes som en del af juryen, der havde kollegaen Cate Blanchett som formand, og det var ‘en stor ære’ for Stewart. Hendes kærlighed til filmen som kunstnerisk udtryksform er vokset betydeligt med årene, fortæller hun.

Kristen Stewart var kun ni år, da hun fik sin første filmrolle

Det var i ‘The Safety of Objects’, der udkom i 2001. Og året efter fik hun sit gennembrud som Jodie Fosters datter i ‘Panic Room’. Og da hun som 18-årig fik rollen som Bella i de populære ‘Twilight’-film, blev hendes ansigt kendt over hele verden.

— Det overraskede mig, hvordan hvert eneste molekyle i min krop sagde: ‘Jeg elsker virkelig det her’, har Kristen Stewart tidligere fortalt om tiden med ‘Twilight’.

— Det er de fælles oplevelser med de andre, der gør jobbet sjovt – og så at dele de her meget intime øjeblikke med millioner af mennesker. Det er bare et privilegium, som de færreste har mulighed for at have. Det er en virkelig unik oplevelse, og det er derfor jeg elsker film. Det er det, jeg vil lave hele mit liv.

Had-kærlighedsforhold til mode

Kristen Stewart har tidligere givet udtryk for, at hun ikke er synderligt begejstret for at blive fotograferet på den røde løber. Det er ikke, fordi hun ikke nyder selve processen med designertøj og lækker makeup, men fordi fotograferne råber på hende for at få hendes opmærksomhed, og det kan være stressende.

Hun har flere gange været lige ved at græde, fortæller hun. Og det er måske derfor, hun ofte ser mut ud på billeder, for hun er meget sensitiv og opfanger med det samme den stressende energi. Derfor er hun heller ikke altid lige begejstret for at posere og fremvise sidste nye design fra et modehus.

LÆS OGSÅ: Adam Driver er Hollywoods nye helt

— Jeg har et had-kærlighedsforhold til det, siger Kristen Stewart om mode.

— Når jeg elsker det, så elsker jeg det virkelig. Det skal føles godt og være inspirerende. Jeg værdsætter skønhed og æstetik, og det er jeg ikke flov over. Men der er også tidspunkter, hvor jeg tænker: ‘Det er bullshit!’ – men ikke på en dårlig måde. Det er temmelig oplagt, at mode er overfladisk – men hvis man vil, kan man rent faktisk finde et dybere niveau med det, siger hun.

Kristen Stewart har arbejdet med Chanel i seks år

Samarbejdet indledte de i 2013, og det franske modehus må synes om hendes rebelske attitude. At hun for eksempel sagtens kan finde på at gå på den røde løber i T-shirt og Converse-sko, hvis det passer hende.

Men Kristen Stewart er taknemmelig for sit samarbejde med Chanel, understreger hun. I klædeskabet derhjemme har hun også en lille afdeling, der er dedikeret til Chanel.

— De tager sig virkelig godt af mig, siger Kristen Stewart.

— Jeg er meget imponeret. Hver gang jeg tager til Paris for arbejde med dem, er det bedste at spise middag med vores team og sludre med dem. Jeg håber ikke, at det lyder som alle andre, der siger ‘vi er som familie’, men sådan er det virkelig, insisterer Kristen Stewart og beskriver, hvordan Karl Lagerfeld arbejder afslappet.

— Han siger bare: ‘Hmm, tag tasken og stil den på gulvet’, forklarer Kristen Stewart om processen, når der skydes billeder.

— Det er en lille beskyttet verden, og jeg elsker at være en del af det. Karl stopper aldrig. Han kan simpelthen ikke holde op med at være kreativ. Han har aldrig set ud, som han kedede sig, eller som om han var udbrændt, og han har mere energi end alle andre, der er omkring ham. Hvis man kan finde et job, man elsker, og kan beholde det i så mange år, så er det det, jeg vil gå efter, siger Kristen Stewart.

Det hårde look

Da Kristen Stewart var i Cannes med sin film ‘Come Swim’ sidste år, var hendes hår karseklippet og blond. Frisuren var til filmen ‘Underwater’, hvor hun skulle spille en ingeniør, der arbejder under vandet, så det var af praktiske årsager, at hun troppede op med det look. Men Kristen Stewart så ud til at føle sig godt tilpas med sin rebelske udseende.

LÆS OGSÅ: Tom Hanks: Ordets magt

— Jeg føler mig en smule sart, for jeg afslører det hele, men samtidig føler jeg mig nærmest mere feminin, fortalte Kristen Stewart dengang, iklædt små sorte shorts og en nedringet hvid T-shirt.

— Det havde jeg ikke regnet med. Jeg overvejede også at klæde mig ‘blødere’ på for at skabe balance med håret – jeg ville ikke se ud, som om jeg prøver energisk på at se hård eller sej ud. Men det åbnede mig ligesom op. Det troede jeg ikke ville ske, så det var rart, forklarede stjernen.

Kortfilmen ‘Come Swim’ var Kristen Stewart debutfilm som instruktør…

… og hovedrolleindehaveren, Josh Kaye, skulle være under vandet meget af filmen. Men vand er ikke ligefrem Kristen Stewarts rette element, selv om det efterhånden har spillet en central rolle i flere af de film, hun har været involveret i.

— Jeg bryder mig slet ikke om vand, og jeg hader at være i det. Jeg lider af klaustrofobi, så jeg bryder mig slet ikke om det. Jeg bryder mig ikke om at tage til stranden, og jeg hader at svømme, indrømmer Kristen Stewart.

‘Come Swim’ har dog et mere filosofisk budskab: At man ikke skal kæmpe for meget imod, for så drukner man, mens man flyder ovenpå, hvis man ikke gør.

— Vi har brug for det for at overleve, og det udgør en stor del af os. Men vand er meget stærkere end os. Hele ideen bag filmen er, at man ikke kan have kontrol over alting, og den eneste måde, vi kan flyde på, er ved at overgive os til noget, der er stærkere end os. Jeg er selv lidt af en kontrolfreak, og jeg tænker alt for meget over alting, siger hun.

I dag er Kristen Stewart på vej med endnu en film – der endnu en gang har vand som et centralt element. ‘The Chronology of Water’, hedder filmen, som er baseret på forfatteren Lidia Yuknavitchs erindringer og handler om en svømmer, der bliver kunstner.

Filmen fokuserer på emner som biseksualitet, sorg og misbrug. Kristen Stewart har skrevet manuskriptet og sørget for at skrive ‘den bedste fucking kvindelige hovedrolle’. Men hun skal ikke selv medvirke i den, understreger hun. Og hun vil heller ikke producere den selv. Det kommer hun aldrig til, siger hun.

— Jeg vil fortsætte med at skrive og instruere og med at medvirke som skuespiller i film, som andre har skrevet og instrueret, men jeg vil ikke producere film.

Blå bog: Kristen Stewart

  • Født 9. april 1990 i Los Angeles.
  • Hun fik sin debut i 2001 med ‘The Safety of Objects’ og sit gennembrud året efter med ‘Panic Room’, hvor hun spillede over for Jodie Foster. Hun blev verdensberømt i rollen som Bella i ‘Twilight’-sagaen. Siden har hun bl.a. medvirket i ‘Snow White and the Huntsman’, ‘Jeg er stadig Alice’, ‘Welcome to the Rileys’ og ‘Personal Shopper’.
  • Det rygtes, at hun har sagt ja til at spille en af de tre engle i en remake af ‘Charlie’s Angels’, som også har Lupita Nyong’o på rollelisten.
  • Hun dannede i en årrække par med sin ‘Twilight’-kollega Robert Pattinson, men er nu kæreste med Victoria’s Secret-modellen Stella Maxwell.

LÆS OGSÅ: Elisabeth Moss: Den sande hovedperson