Til højre ses grundlægger af AIAYU og chefdesigner, Maria Høgh Heilmann, og i midten partner og direktør, Maria Glæsel. 
INTERVIEWS

Kvinderne leverer – nu skal de have noget igen

Det eksklusive strikbrand AIAYU får spundet, strikket og vævet uld fra yakokse eller cashmere fra geder fra Himalayas bjerge. De nepalesiske kvinder, der arbejder for det danske brand, har et bedre liv end deres medsøstre.

”Man taler tit om, at vi hjælper kvinderne. Jeg tror mere på, at vi hjælper hinanden. For i AIAYU føler vi os meget privilegeret over, at vores arbejde bringer os i kontakt med disse mennesker – og at vi kan være med til at støtte en positiv udvikling af deres land,” siger grundlægger og chefdesigner hos AIAYU, Maria Høgh Heilmann. 

LÆS OGSÅ: Mascha Vang: Små ting giver business-succes i Afrika

Hun understreger, at arbejde og uddannelse er den vigtigste faktor for kvinders rettigheder. Gennem to år har AIAYU haft produktion i Nepal, som ligger omkranset af Himalaya. Maria Høgh Heilmann har netop været på besøg hos kvinderne, der spinder, strikker og væver sammen med partner og direktør, Maria Glæsel som led i ”Women Deliver”-konferencen i København. Dansk Industri og fotograf Stine Heilmann har dokumenteret besøget som led i en stor Women Deliver-udstilling, som vil gå Danmark rundt.

”Vores engagement ligger ikke i nødhjælp, men i forretning. Vi donerede penge til vores producent, da jordskævlet smadrede medarbejdernes hjem og arbejdsplads, men derudover er det AIAYU’s vigtigste opgave at afsætte deres produkter, blive ved med at sende ordre og støtte dem i troen på, at deres virksomhed giver mening – trods politisk kaos og jordskælv,” fortæller Maria Høgh Heilmann.   

Hun tror på, at det er med til at støtte Nepal i en positiv udvikling, at kvinderne får en ordentlig løn og har trygge arbejdsforhold – og har en chef, der lytter, værdsætter og respekterer dem.

”Det giver helt sikkert ikke billigere produkter, men bedre produkter,” siger Maria Høgh Heilmann med et smil. 

Foto: Stine Heilmann

LÆS OGSÅ: Verdens største konference om bæredygtig mode løfter sløret for de første talere

Læs mere om: