INTERVIEWS

Lady Gaga går til filmen

Fiktion og virkelighed smelter sammen i ‘A Star is Born’, hvor Lady Gaga spiller sangerinden Ally, som får et gennembrud, da hun får en mentor i superstjernen Jackson Maine. I den virkelige verden var det skuespilleren Bradley Cooper, der tog Lady Gaga under sine vinger, og deres samspil i filmen har allerede høstet kæmpe roser – og Oscar-nomineringer.

Det var Lady Gagas version af ‘La vie en rose’…

… der fik Bradley Coopers øjne op for hendes talent. Han kendte hende ikke rigtig, selv om hun allerede var en kendt sangerinde og havde vundet en Golden Globe for sin rolle i tv-serien ‘American Horror Story’.

LÆS OGSÅ: En stjerne er genfødt - se Lady Gagas stiludvikling

Men han blev dybt berørt over hendes sangstemme, da han hørte hendes version af Édith Piafs signatursang − en præstation, hun også høstede anmelderros for, da hun første gang optrådte med den under sin turné med Tony Bennett i 2015.

Bradley Cooper var midt i forberedelserne til sin debut som filminstruktør på ‘A Star is Born’ og havde med det samme en fornemmelse af, at han havde fundet den helt rette kvinde til hovedrollen i sin film.

Se traileren til 'A Star is Born' her:

Men han skulle lige være sikker

Han fik kontakt til Lady Gagas manager og fik arrangeret et besøg i hendes hjem i bjergene i West Hollywood, allerede dagen efter han havde set hende optræde. Han havde ingen tid at spilde og bestemte sig for at få en afklaring inden for de første fem minutter.

Lady Gaga er kendt for popklassikere som ‘Poker Face’ og ‘Bad Romance’, men hun har også indspillet musik med crooneren Tony Bennett.

Han havde knap gjort sin entré i Lady Gagas stue, hvor hendes klaver har en meget central plads i rummet, før han spontant besluttede sig for at afprøve, om deres sangstemmer ville fungere sammen. Hun satte sig ved klaveret og begyndte at spille duetten ‘Midnight Special’, som han havde bedt hende om.

— Da jeg hørte ham synge, holdt jeg op med at spille med det samme, for hans stemme gjorde mig meget bevæget, og jeg udbrød: ‘Oh my gosh, du har en fantastisk stemme’, fortæller Lady Gaga om sit første møde med Bradley Cooper.

— Den kommer dybt fra hans sjæl. Det er en stemme, der viser essensen af hans person. Jeg var så inspireret, og jeg vidste, at han var den eneste skuespiller, der ville kunne spille rockstjerne.

Både Bradley Cooper og Lady Gaga følte, at der var magi i luften…

… ved klaveret i hendes stue. Hun fornemmede med det samme, hun så hans blå øjne, at de havde en helt særlig forbindelse.

Og han havde det på samme måde: Hun ville være perfekt i rollen som sangerinden Ally, der har en stor stemme, men endnu ikke har haft mulighed for at slå igennem og skabe en karriere i musikkens verden.

Bradley Cooper skulle ikke alene instruere Lady Gaga, men også spille over for hende som sangeren Jackson Maine, der forelsker sig i den unge sangerinde. Så det var vigtigt, at de havde god kemi.

LÆS OGSÅ: Lady Gaga har kurs mod Oscar

Lady Gaga var lige så ivrig efter at få rollen, så hun gik i gang med at lave spaghetti med kødboller i bedste ‘Lady og vagabonden’-stil for at imponere ham, før han igen forlod hendes villa og begav sig ud til de legendariske Warner Bros.-filmstudier.

Her fortalte han begejstret, at han havde besluttet, at Lady Gaga skulle spille hovedrollen i ‘A Star is Born’. Han viste optagelser af deres optræden i hendes hjem, og folkene på Warner Bros. gav ham ret.

— Jeg tænkte: ‘Gosh, jeg kan næsten ikke tro, at han virkelig vil have mig til rollen’, siger Lady Gaga, der aldrig tidligere har været med i en film, men har påbegyndt en karriere som skuespiller med tv-serien ‘American Horror Story’.

— Det føltes som noget helligt, når vi havde scener sammen. Det var en af de mest tilfredsstillende oplevelser for mig som kunstner, fortæller hun om optagelserne til ‘A Star is Born’.

Nøgent portræt

Lady Gaga skulle med rollen som Ally træde i meget store fodspor. Bradley Cooper er den fjerde instruktør, der laver ‘A Star is Born’, og det er en klassiker, som er elsket af mange. Den første blev til i 1937 med Janet Gaynor og Fredric March i hovedrollerne.

Kemien mellem Bradley Cooper og Lady Gaga var der lige med det samme, da de to stjerner mødtes første gang. Og forbindelsen mellem de to er også tydelig i filmen ‘A Star is Born’.

I 1954 var Judy Garland og James Mason på rollelisten i George Cukors version, og endelig i 1976 var det Barbra Streisand og Kris Kristoffersen, der udfyldte de bærende roller. Lady Gaga følte et klart pres − men ikke så meget fordi hun skulle leve op til kvinder som Judy Garland og Barbra Streisand.

— Jeg var bange. Det var en udfordring for mig at være rå og sårbar og fuldkommen gennemsigtig. Jeg har ikke skyggen af sminke i ansigtet i næsten hele filmen, hvilket var meget vigtigt for Bradley. Men han sørgede for, at jeg følte mig godt tilpas med det, fortæller hun.

Det var vigtigt for Bradley Cooper, at der ikke var rester af Lady Gaga i filmen. Hun er kendt som en flamboyant performer, der har gjort en dyd ud af at iscenesætte sig selv – hun er bl.a. kendt for sin kødkjole, sin Kermit-kjole og for at møde dronning Elizabeth iklædt en meget iøjnefaldende rød lakkjole. Og i ‘American Horror Story’ spiller hun en over 100 år gammel vampyr, der også går klædt i opsigtsvækkende tøj og med både hår og makeup, der er en diva værdig.

Men sådan ville Bradley Cooper ikke have hende i rollen som tjeneren Ally, der drømmer om at blive sanger og optræder i en lokal bar for et farvestrålende drag-publikum. Han ville have hende helt ned på nul på glamour-skalaen – hvilket hans karakter, Jackson, i øvrigt også vil, da han møder hende, mens hun synger ‘La vie en rose’ foran et intimt publikum i baren. Han kan næsten ikke vente med at få de farvede øjenbryn og sminken af hendes ansigt for at se kvinden inde bagved.

LÆS OGSÅ: Se Lady Gagas vilde look til årets Golden Globe

— Bradley var i stand til at få den sårbare side frem i mig, som jeg måske ikke selv kunne finde ind til. Jeg var ret bange for at portrættere denne karakter, men jeg følte, at jeg havde en god ven ved min side, som ville gøre alt for at hjælpe mig igennem processen. Det er vigtigt at samarbejde med mennesker, der er dygtigere end dig selv – og han er dygtigere end mig. Det var en virkelig skøn oplevelse – og jeg lærte meget af ham hver eneste dag, fortæller Lady Gaga.

Den svære berømmelse

‘A Star is Born’ handler både om, hvordan en stjerne fødes, og om hvordan en stjerne går ned.

Jackson Maine er alkoholiker, og han er meget selvdestruktiv. Han er da også stangstiv, da han møder Ally på baren, hvor han er kommet for at drikke sig fuldkommen i gulvet. Han når det ikke, for han får øjnene op for Ally, der får hans opmærksomhed væk fra flaskerne den aften. Lady Gaga var dybt påvirket af det aspekt af fortællingen.

Lady Gaga er kendt for sine gagakkede outfits og vilde makeup, men i ‘A Star is Born’ er al glamouren skrællet væk.

Psst... Se Lady Gagas vilde stiludvikling HER!

— Det er vigtigt, at vi passer på hinanden og tager vare på hinanden, siger hun med en snert af sårbarhed i stemmen.

— Det er meget vigtigt at passe på kunstnere, og det gælder måske især for kunstnere, der bliver meget hurtigt berømte – det er meget vigtigt, at vi passer på dem. Vi ser, hvordan Jack lider i denne film – vi ser misbrug, og vi ser hans traumer. Jeg ville ønske, at der havde været et menneske tidligere i Jacks liv, der havde hjulpet ham, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Lady Gagas kødkjole - og 7 andre vilde looks, vi aldrig glemmer!

At det ikke er nemt at blive stjerne og håndtere, at verden pludselig reagerer anderledes på ens person, er noget af det, filmen handler om. Og det genkender Lady Gaga fra sit eget liv.

— Der har været tidspunkter i min karriere, hvor jeg ville ønske, at der var nogen, der havde hjulpet mig med at håndtere de forandringer, jeg oplevede omkring mig. For når man bliver berømt, ændrer alt sig. Hele ens liv ændrer sig, og man kan ikke længere bare være fri – for nu tilhører man på mange måder verden, forklarer hun.

Lady Gaga er kendt for popklassikere som ‘Poker Face’ og ‘Bad Romance’.

Det er tydeligt, at Lady Gaga er en stjerne. Da hun gjorde sin entré på scenen på Elgin Theatre på filmfestivalen i Toronto for at præsentere ‘A Star is Born’, var der vild begejstring og klapsalver i salen fra det fremmødte publikum.

Da hun fortalte, hvor ydmyg hun var over at vise sin film for dem, havde hun tårer i øjnene, og hendes stemme var lige ved at knække. På samme måde er hun bevæget under interviewet med IN, der foregår dagen forinden på et hotel, hvor hun ledsages af flere bodyguards.

Lady Gaga er ikke længere ‘blot’ en sangdiva − hun er nu også godt på vej til at blive en filmstjerne.

Musikken som redning

Lady Gaga voksede op som Stefani Germanotta på Manhattan i New York. Det var især hendes far, der opfordrede hende til at udforske sit musikalske talent. Hun var kun fire år, da hun begyndte at spille klaver.

Hun var ikke et lykkeligt barn, selv om hun havde en tryg opvækst og fik opbakning hjemmefra. Hun følte sig ensom, akavet, anderledes og deprimeret. Musikken hjalp hende med komme igennem de svære perioder.

LÆS OGSÅ: De største øjeblikke på den røde løber i 2018

— Jeg husker meget tydeligt, da jeg som barn – jeg må have været omkring seks år – hørte Bruce Springsteens ‘Thunder Road’ første gang, da min far spillede den for mig. Han svingede mig rundt i sine arme og dansede med mig. Han græd, mens han kiggede mig dybt i øjnene og sagde: ‘Jeg ville øns-ke, at du aldrig ville blive voksen og altid ville være lille. Du er min lille skat.’ Så jeg elsker den sang den dag i dag, og jeg er en kæmpe Bruce Springsteen-fan, siger hun og gentager ordet ‘kæmpe’ for at understrege, at hun mener det.

Da Lady Gaga var 19 år, blev hun udsat for et seksuelt overgreb. I begyndelsen begravede hun oplevelsen dybt i sit indre, og først efter hun var slået igennem som sanger, valgte hun at bearbejde den traumatiske hændelse offentligt.

Hun skrev sangen ‘Till It Happens To You’, der blev udgivet i 2015, og dedikerede videoen til voldtægtsofre på universiteter rundt omkring. Sammen med sin mor, Cynthia Germanotta, startede hun organisationen Born This Way, der er opkaldt efter hendes sang fra 2011, som hun lavede sammen med den danske sangskriver Jeppe Laursen.

— Vi fokuserer på at styrke unge mennesker med fokus på at være venlige, modige og sunde rent mentalt. Det er meget vigtigt, at vi tager vare på hinanden og ikke vender hovedet væk, når der er mennesker, der lider. Indimellem er de ikke engang klar over deres egen lidelse, fordi den stikker så dybt. Og hvis du ser nogen, der lider og har stor smerte, så ræk hånden ud og fortæl dem, at du ved det, og at du er der for at hjælpe, siger Lady Gaga.

Det har altid stået højt på Lady Gagas liste…

… at hjælpe mennesker, der føler sig anderledes. Hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at de ikke skal føle sig alene i verden. Derfor har hendes musik og kunst stærke budskaber, påpeger hun.

— Jeg slap selv fri af min smerte ved, at mennesker omkring mig tog sig af mig, gav mig opmærksomhed og tog mine følelser alvorligt, siger Lady Gaga med ømhed i stemmen.

LÆS OGSÅ: Se Lady Gagas smukke kjole ved Venedig filmfestival

— Der er så mange, der siger: ‘Du har selv bedt om det, for du ville være sanger. Ville være stjerne. Du har selv bedt om det’. Det er, som om man bliver bebrejdet for det. Men jeg mener ikke, at jeg selv har bedt om det. Lige siden jeg var et lille barn, har jeg mærket dybt indeni, at jeg ville være sanger og skuespiller. Det er noget dybt inden i mig – noget fra Gud. Så jeg synes, at vi skal være venligere mod mennesker, der lever i rampelyset og behandle dem, ligesom vi behandler andre mennesker, forklarer hun.

Helt sin egen

Der var engang, hvor Lady Gaga fik et godt råd fra en musikproducer. Han mente, at hun lige skulle lave om på sin store næse, inden hun lavede sit første album. Men det lod hun sig ikke overbevise om. Hun var godt klar over, at det bestemt ikke var sådan, man blev kunstner.

— Jeg var meget stærk i begyndelsen af min karriere, siger Lady Gaga.

Da Lady Gaga første gang optrådte med Tony Bennett i 2015, havde Bradley Cooper med det samme en fornemmelse af, at han havde fundet den helt rette kvinde til hovedrollen.

— Jeg har altid gerne villet skille mig ud. Så lige meget hvad de bad mig om, sørgede jeg altid for, at jeg gjorde det på min egen måde. Jeg har aldrig drømt om at være sexet. Jeg har aldrig drømt om at være som andre kvinder. Jeg ville følge min egen vision som kunstner. Det samme gælder for Ally i denne film – for hun forsøger også at finde sin plads som kunstner, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Se Kim Kardashians stiludvikling

Det var en udfordring for Lady Gaga at synge ‘La vie en rose’ som Ally i begyndelsen af filmen. For Ally er en kvinde, der synger i klubber en gang om ugen, mens Lady Gaga er en verdensberømt sanger med store ambitioner.

Ally er til at begynde med ikke ambitiøs. Hun er deprimeret, og hun tror ikke på sig selv. Hun har opgivet drømmen om, hvad hun kunne være. Det er Jackson Maines kærlighed, der liver hende op. Han gør med det samme Ally opmærksom på, at hendes næse er helt o.k. Sådan har Lady Gaga det også selv dag i dag.

— Jeg er glad for min næse. Nu, hvor jeg er en kvinde, er jeg blevet det. Som skolebarn var jeg mere usikker med hensyn til min næse. Jeg kommer jo fra en italiensk familie, der immigrerede til USA, og jeg så meget anderledes ud end mange andre piger, som jeg gik i skole med – de var blonde, havde blå øjne og perfekte, symmetriske ansigter. Men jo ældre jeg blev, jo mere begyndte jeg at værdsætte min baggrund og være stolt. Bradley udfordrede mig virkelig med, at jeg skulle fjerne al makeup og have min naturlige hårfarve. Men det var helt essentielt, og jeg føler, at jeg blev hende – og jeg kunne ikke lade være med at være hende, mens jeg lavede filmen. Jeg ændrede mit hår, lang tid før vi begyndte at filme, for at finde frem til rytmen af, hvem hun er. Så jeg er stolt, siger Lady Gaga.

LÆS OGSÅ: Claire Foy: Jeg gør som jeg altid har gjort

Hun er bare 32 år. Og hun har masser af drømme for fremtiden, som handler om alt muligt andet end at være stjerne. Hun er for nylig blevet forlovet med sin kæreste, Christian Carino, som er agent for bl.a. musikerne Harry Styles og Justin Bieber, og bryllup og børn er forhåbentlig en del af Lady Gagas fremtid.

— Jeg drømmer om at blive mor. Jeg drømmer om at have en familie, og jeg drømmer om at lave mere musik og flere film. Men jeg er meget lykkelig. Jeg er ikke fuldkommen fokuseret på at udvikle min karriere. Jeg blev meget inspireret, og det var derfor, at jeg lavede denne her film. Jeg blev inspireret, fordi der var én, som troede på mig. Der kan være 100 mennesker i et rum, og hvis bare en af dem tror på en, kan din karriere tage fart. Jeg er virkelig taknemmelig over at være her.

– Som kvinde har jeg, siden jeg var lille, fået at vide, at jeg skulle høre efter, hvad mændene siger. I dag tager jeg magten tilbage. I dag er det mig, der har bukserne på, lød det bl.a. fra Lady Gaga til et fest-event, hvor hun blev hyldet.

Blå Bog: Lady Gaga

  • Lady Gaga er født Stefani Joanne Angelina Germanotta 28. marts 1986 i New York.
  • Hun blev inspireret til at tage kunstnernavnet Lady Gaga efter Queens ‘Radio Ga Ga’.
  • Hun spillede klaver, fra hun var fire år, og hendes forældre opfordrede hende til at udforske sine talenter.
  • Hun har udgivet fem album − debuten var ‘Fame’ i 2008, og det seneste er ‘Joanne’ fra 2016 − og hun har vundet seks grammyer.
  • I 2017 udkom Chris Moukarbels dokumentarfilm ‘Five Foot Two’. Her fulgte han Lady Gaga bag kulisserne i mange særdeles private situationer, som er langt fra den dramatiske selviscenesættelse, hun er kendt for i sit professionelle virke.
  • Lady Gaga debuterede som skuespiller med tv-serien ‘American Horror Story’ i 2015 og vandt en Golden Globe for sin præstation i 2016.
  • Hun er biografaktuel med ‘A Star is Born’.

LÆS OGSÅ: Kristen Stewart: Rebel på den røde løber