INTERVIEWS

Lærke Andersen: En tvivler med et godt kompas

Lærke Andersen er et af dansk modes store håb – belønnet med en modepris på en halv million kroner og debutant på vinterens modeuge. Alligevel tvivler designeren stadig på, om det, hun kan, og det, hun laver, er godt nok.

Blå bog: Lærke Andersen

  • Født i 1983, opvokset i Helsinge
  • Uddannet tekstildesigner på Danmarks Designskole
  • Har en master i Textile Futures fra Central Saint Martin i London
  • Har arbejdet hos bl.a. Henrik Vibskov, før hun i 2015 lancerede sin første kollektion i eget navn
  • I oktober 2017 vandt hun Magasin du Nord Fashion Prize på 500.000 kr.
  • Privat danner hun par med Tue, som er vært på P3, og er mor til Bjørn på tre år.

LÆS OGSÅ: Hvordan ser fremtidens mode ud?

Lærke Andersen ringer til sin kæreste. Den er helt gal. Hun har fucket op – vrøvlet og dummet sig foran dommerne – og der er overhovedet ingen mulighed for, at det er hendes navn, der bliver råbt op, når Magasin du Nord Fashion Prize bliver uddelt samme aften. Kæresten forsøger at trøste og tale hende ned, men hun er sikker på, at slaget er tabt.

Få timer senere står Lærke Andersen på en scene og trykker kronprinsesse Mary i hånden, mens fotografernes blitzer lyner. Hun har vundet.

Juryen har bl.a. peget på hende, fordi hun ud over sit talent for design udviser en rigtig god forståelse for mode som forretning.

– Jeg er min egen værste dommer. Jeg synes aldrig, jeg gør tingene godt nok. Det har altid været min hæmsko og vil nok altid være det, fortæller den 34-årige designer, da IN møder hende nogle måneder senere, hvor hun også indrømmer, at den aften ikke står helt knivskarpt for hende.

Hun kan huske ‘angstens sved’, og hun kan huske, at hun ikke havde redt sit hår, griner hun.

Billederne viser noget andet. En måske nok lidt overvældet, men smilende og glad Lærke Andersen – med det lyse hår redt om bag ørerne.

Som samtalen skrider frem, står det klart, at det nok er et ret godt billede på den dobbelthed, Lærke Andersen rummer. Tjekker man hendes cv, ligner det en målrettet jagt på det, hun har i dag – sit eget lille avantgardistiske modehus: teknisk skole som 16-årig, derefter designskolen, praktik hos Henrik Vibskov og så to år på Central Saint Martins i London.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Men jo mere hun fortæller om det, des mere fornemmer man den usikkerhed og udmattende evige jagt på det perfekte, som også er og har været en rød tråd.

Magasin du Nord Fashion Prize

  • Prisen blev stiftet i 2012 og tilgodeser nye talenter i dansk mode
  • Juryen består af erfarne modefolk – i 2017 sad der for første gang også udenlandske eksperter i panelet
  • Prisen er på 500.000 kr., hvoraf en portion er øremærket til et show under den københavnske modeuge. Derudover kan vinderen bruge jurymedlemmerne som sparringspartnere i sin videre karriere
  • Lærke Andersen vandt den sidste år. Tidligere vindere er Anne Sofie Madsen, Mark Kenly Domino Tan, Tonsure og Cecilie Bahnsen.

Nirvana med perler

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Lærke Andersen skulle være designer. Hun voksede op i 1980’ernes Helsinge – ‘en lille flække uden noget at komme efter’, som hun siger – med en otte år ældre søster, en mor, der er sygeplejerske, og en far, der er maskiningeniør.

Hun var ‘stille og havde ikke så mange venner’, men hun kunne godt lide at tegne og male, og hun tænkte, hun måske en dag skulle være arkitekt ligesom sin morfar.

– Jeg var ikke glad for skolen. Min interesse lå andre steder. Da jeg var 16, var jeg så skoletræt og ville ikke i gymnasiet, så jeg fes ind til København på teknisk skole, husker hun.

Hun begyndte at arbejde på den mappe, der skulle blive adgangsbilletten til designskolen.

Refleksprikkerne er blevet Lærke Andersens særlige kendetegn, og de er også en del af den kommende kollektion.

En ‘gigantisk stor mappe ’, som bl.a. indeholdt en Nirvana-T-shirt med påsatte perler. Det var en sammensætning af kontraster, som skulle være et statement, noget chokerende, fortæller Lærke Andersen. Det virkede – hun kom ind i første hug.

LÆS OGSÅ: Det er fremtiden at inddrage forbrugerne

– Det føltes let, men det var det ikke. Jeg var 16 år, da jeg kom på teknisk skole, og jeg var meget alene. Det er først nu, jeg kan se det – dengang kørte jeg bare på, husker designeren. På designskolens tekstillinje faldt brikkerne på plads.

– Jeg kunne mærke, at jeg var god til det, og det gik op for mig, at ‘der er jo ingen anden vej for mig’, husker Lærke Andersen.

En duft af Stella

Et praktikophold hos den danske designer Henrik Vibskov satte en fed streg under den følelse.

– Jeg var en pligtopfyldende pige, som havde en følelse af, at det, jeg lavede, aldrig var godt nok. Det her var en helt anden verden med en meget tilbagelænet stil. Men jeg oplevede, at jeg blev værdsat, og at det, jeg lavede, blev til noget. Jeg var vild med det, fortæller Lærke Andersen.

Glæden ved at få en idé og udvikle og følge den og se den blive til et færdigt produkt på en bøjle gav næring til idéen om at uddanne sig videre, og Lærke Andersen søgte ind på den prestigefulde designskole Central Saint Martins i London, som bl.a. har udklækket Stella McCartney, Alexander McQueen og – netop – Henrik Vibskov.

Den lille djævel på hendes skulder var dog igen på færde, og hun turde ikke rigtig søge ind på modelinjen – ‘det var lidt for intimiderende’ – men valgte uddannelsen Textile Futures, som også har fokus på bæredygtighed, koncept­udvikling, nye trends og teknologier. Hun kom ind.

–  Det var et helt nyt niveau af ‘mind-explosion’, fortæller hun og fortsætter:

– Man skulle sige ‘Sir’ og ‘Ma’am’ til underviserne, og der var en helt anden jargon. Jeg kunne godt lide, at det var noget andet end den der hygge-kaffe-stemning på designskolen. Og så at komme ind i de bygninger, der emmede af Stella … Det gjorde bare, at jeg higede endnu mere efter det. Jeg ville gerne op og kysse stjernerne.

Det er kun de dygtigste, der kommer ind på Central Saint Martins, for skolen med det fine ry ‘kan ikke sende nogen ud, der ikke klarer sig godt’, som Lærke Andersen siger det.

På hendes hold var de i alt 12 elever fra hele verden, med vidt forskellige baggrunde. Mange af dem med andre uddannelser og masser af erfaring i bagagen – ligesom danskeren.

Men papirer fra andre skoler og tidligere job betyder ingenting, når først man er lukket ind i de hellige haller. For en del af uddannelsen handler om at trykke reboot og begynde helt forfra.

– Det første år går med, at de piller en ned. De rokker ved ens overbevisninger og idéer og viden om, hvad der er godt, og hvad der er rigtigt. De stiller mange spørgsmål! Det ændrede fuldstændig mit syn på tingene, fortæller Lærke Andersen.

Stor satsning

Hun indrømmer, at det første år i London var rigtig svært, og at ‘det tog et år’ at komme til at elske byen. I begyndelsen boede hun og kæresten Tue i området omkring Liverpool Street Station, og det var som at ride på ‘en tsunamibølge’ af stress, travlhed og jakkesæt at gå på gaden, syntes hun.

– Der var nogle gange, hvor jeg tænkte: ‘Er det her det? Har jeg satset for meget?’ Der var mange på skolen, der stoppede. Det er ikke for alle, siger hun.

Efter et års tid flyttede det danske par til det østlige London, og her var ‘en helt anden stemning’, som de følte sig meget mere hjemme i. Samtidig var andet år på uddannelsen også noget helt andet.

Lærke Andersen elsker kontraster – som firkantede silhuetter i grove materialer på en blød og feminin kvindekrop.

Lærke Andersen arbejdede på sin afsluttende opgave – et ambitiøst projekt om syntetisk biologi. Lærke Andersen lyder som en erfaren, men pædagogisk videnskabsmand, da hun forklarer, hvad projektet gik ud på. Men hun har også skullet forklare det mange gange.

Også på skolen, hvor hun igen og igen fik at vide af underviserne, at ‘vi kan ikke forstå det’. Hun måtte kæmpe for at forklare sin vision og gøre den relevant og håndgribelig. Det var svært.

LÆS OGSÅ: Googles Malou Aamund: De her 5 trends kommer til at ændre din hverdag

– Jeg kæmpede rigtig meget med det projekt. Der var flere gange, hvor jeg tænkte, at det ikke ville lykkes. Jeg pressede mig selv, og jeg fik stress og havde angstanfald i metroen, husker hun.

Men hun kløede på. Igen. Lærke Andersen fik sit diplom – og projektet en særlig udmærkelse.

Sportswear møder high fashion

Det er nu otte år siden. Lærke Andersen nåede både at arbejde med vedvarende energi i Frankrig og som underviser på designhøjskolen i svenske Borås, før hun indså, at hun ‘manglede produktet’, som hun formulerer det. Hun savnede at producere noget.

Så hun ‘satte sig foran computeren’, oprettede sit eget firma og talte med en god veninde om, hvad det egentlig var, hun ville.

– Jeg skulle bare i gang. Og da jeg fandt på perlerefleksprintet, så jeg lyset. Jeg kunne slet ikke stoppe, siger Lærke Andersen om det, der er blevet hendes signaturtryk – prikker i refleksmateriale, som kaster lyset tilbage og gør en synlig i mørke, som man kender det fra arbejdstøj.

– Man skal jo finde ud af, hvad ens niche er. Hvad man vil med det, man laver, siger hun.

Den første kollektion, som bestod af syv stykker tøj, landede i efteråret 2015, hos bl.a. Storm i København – en butik, som er kendt for at have fingeren på pulsen, når det gælder upcoming designere, diller og trends.

– Jeg vil gerne mikse sportswear og high fashion. Jeg synes, der er et ‘gap’ der, forklarer hun om sine design, som trækker på referencer fra sports- og arbejdstøj, men kombinerer maskuline silhuetter og materialer med feminine og luksuriøse detaljer og snit.

– Det er firkantede, grove materialer, som jeg godt kan lide på en kvindekrop. Det er de kontraster, som jeg altid har dyrket, siger hun.

Nye veje

Da Lærke Andersen vandt Magasin du Nord Fashion Prize, blev hun 500.000 kr. rigere. 200.000 af dem er øremærket til at afholde show under modeugen i København. Resten skal bruges til at få brandet Lærke Andersen til at vokse.

Men pengene er en ting – prisen har selvfølgelig også gjort Lærke Andersen mere synlig i både Danmark og udlandet, og det vil showet kun sætte en streg under.

– Modeugen er en international platform for mig. Det er en kvalitetsstempling, som gør, at man kommer op i en anden liga, hvor butikkerne ser en som mere ‘safe’ at købe, siger Lærke Andersen, hvis tøj allerede hænger i butikker Los Angeles, Seoul, Amsterdam og Moskva.

Nu drømmer hun om at se mennesker i sit design på gaden, for hun har ‘kun set en pige på Instagram indtil videre’, og om at kunne ansætte flere mennesker i firmaet Lærke Andersen, som lige nu kun har én deltidsansat, så hun ikke selv står med det hele.

Derudover håber hun, at hun kan være med til at skubbe lidt til ‘plejer’ i modebranchen. Og der kan hendes evige jagt på noget, som er endnu bedre, være en drivkraft:

– Jeg synes, det er vigtigt, vi som nyt mærke hele tiden ser på, om den måde, vi gør tingene på, nu også er den rigtige. Jeg er – også via min uddannelse – optaget af at finde ud af, hvordan vi kan være med til at udvikle branchen. Vi skal ikke bare tonse igennem, men hele tiden se på, om vi kan gøre noget anderledes.

LÆS OGSÅ: Camilla Skovgaard - Danmarks verdensberømte skodesigner