INTERVIEWS

Lise Nørgaard om Erik Mortensen: "Erik elskede sine danske rødder"

Erik Mortensen, som i mange år var chefdesigner for Balmain i Paris, kommer på museum. Her fortæller legenden Lise Nørgaard om sit forhold til den danske ener.

Den 16. juni åbner Designmuseum Danmark op for en fantastisk modeudstilling med 90 kreationer fra danske Erik Mortensens hånd. Her bliver modelegenden beskrevet af hans lige så legendariske veninde, journalist og forfatter Lise Nørgaard.

- Erik Mortensen var en utrolig god ven. At være ven med Erik var at have en ven for livet. Jeg hader normalt håndskrevne breve, fordi jeg ikke kan læse dem. Men hans håndskrift var så flot skrevet og indeholdt altid sjove historier om de udfordringer, som han og ægtemanden Jean Pierre Michaud oplevede på deres rejser. Morsomme breve, men dem kan jeg desværre ikke udlevere. Venner forstår én til bunds, uden man behøver at sige så meget. Erik var også meget engageret i min familie – også børnebørnene. Når de blev studenter, fik de altid lov til at vælge en rejse, og turen gik som regel til Paris – ikke en rejse til en strand, men en kulturrejse. Og så mødtes vi en af de første dage med Erik hos Balmain, og der fik børnebørnene lov til at gå modeshow i kollektionerne, fordi de var blevet så lange og flotte. Han var så gæstfri og omsorgsfuld. Som modeskaber havde Erik fantasi og indsigt – det havde han lært fra Holger Blom. Da han kom til Paris som ung mand, havde han noget særligt: god smag. Ligesom Balmain selv vidste han, hvad kunderne kunne tænke sig, når de så tøjet. Det er mode i stedet for at gå efter, hvad der solgte godt i fjor – det var Erik god til. Balmain havde en enestående stil. Det kan man ikke sige om alle modeskabere. Kollektionen skulle ligne en kunde – det skulle være noget, som de rige, elegante kvinder ville kaste sig over. Overraskelsen. Nu er jeg jo lille, men i Eriks øjne var jeg høj, slank og alle syntes, at det var smart, hvad han lavede til mig. Men jeg var selv bange for at trække i det første gang.

LÆS OGSÅ: Det skal du opleve i juni

- De to første kjoler var til eftermiddagsbrug – men jeg synes, at jeg blev for fed til dem og gav dem væk. Nu er jeg så tynd, så jeg godt ville kunne passe dem. Den anden kjole var prikket – den smukkeste, jeg kunne have på. Den havde en plisseret krave, som var tre gange så stor som en normal præstekrave, og han sagde, at jeg skulle passe på, at jeg ikke tabte en ært ned i folderne. Den havde også et lille slæb. ‘Det kan jeg jo ikke have, når jeg kommer vadende’, sagde jeg. ‘Du skal ikke vade – du skal skride!’ lød svaret.
Erik elskede sine danske rødder. Det var lidt patetisk. Han kunne få de bedste anmeldelser i franske og amerikanske modemagasiner, men da han udstillede en kollektion i Aalborg, blev han så optaget af det, som var det det franske hof i sin tid, der skulle vurdere den. Han var meget optaget af at læse om sig selv i danske aviser. Profeten ville gerne elskes i sit hjemland – vil vi ikke alle sammen det?

I det nye nummer af IN, der er på gaden nu, kan du læse endnu mere om Erik Mortensen, og hvorfor hans smukke kreationer er en udstilling værd.

Læs mere om: