INTERVIEWS

Malene Lei Rabens 10 leveregler

Træd op i stedet for ned, når chancen byder sig og hav modet til at hjælpe andre, hvis de er syge, har brug for en hånd til at hente børn eller mangler et lift til lufthavnen. Sådan lyder det fra forfatter Malene Lei Raben, der her deler sine leveregler.

Malene Lei Rabens 10 bud

1. Lad være med at lyve. En dag besluttede jeg mig for, at det skulle være slut med at stikke en hvid løgn. Nu siger jeg bare “jeg er forhindret”, når der er et arrangement, jeg ikke kan overskue eller ikke har lyst til. Du er rent faktisk forhindret, fordi din ulyst eller dit energiniveau står i vejen. Det er en stor lettelse aldrig at lyve mere i alle livets forhold.

2. Red din seng, frisér dit hår. Nogle basale rutiner omkring din person og dit hjem er med til at give selvrespekt. Hvis min seng er uredt, føler jeg, at jeg er ét skridt fra et liv i narkobulen. Man kan supplere med ‘husk solcreme’ og ‘smid badevægten ud’. Det handler om at elske din fysiske krop og dit hjem og tage vare på det.

3. Hav modet til at være mere for andre. Som folk er vi gode til at putte os, når det kommer til at hjælpe andre. Vi forklarer os selv, at andre står tættere på, eller at vi ikke vil blande os. Men måske er det netop dit nummer, som er blevet ringet op, og som skal lave mad til en syg ven eller hente naboens børn, hvis det kniber eller lige køre din tante til lufthavnen, træne det fodboldhold, arrangere sommerfest – du fortsætter selv listen. Be better, som min veninde siger, træd op i stedet for ned, når chancen byder sig. Når først man lærer at lytte til opkaldene i hjertets telefonboks, bliver det meget nemmere.

4. Tag ikke sorgerne på forskud. Det er bare dumt. Bekymringer i nutiden kan intet gøre for at ændre fremtiden, så enten må man handle eller også slå bekymringerne ud af hovedet. Bekymringer uden handling er spild af livsenergi.

Læs også: Evren Tekinoktay: Jeg har ikke skruet op for charmen

5. Få en hobby, gå op i noget. Det er vigtigt at være dygtig til noget andet end bare sit arbejde. I hobbyen finder man total selvforglemmelse og lystfuld tilstedeværelse. Jeg er selv en ivrig gartner og har ambitiøse staudebede, woodlandhave og nyttehave. Derudover går jeg op i litteratur og klassisk musik. Det giver mit liv indhold, som jeg aldrig ville kunne hente i arbejdet.

6. Luk alle bagdøre, og elsk fuldt ud. Det gælder om ikke at være fedtet med sine kærlighedsrelationer. Man skal udvise mod og hengive sig totalt. Der venter stor belønning på den anden side.

7. Bliv i dit parforhold, hvis du har børn (fraset utro røvhuller, vold og undertrykkelse – så skal du komme ud hurtigst muligt). Jeg blev selv skilt, da jeg var ganske ung, så det er virkelig ikke for at prædike, men i mit eget nu 24 år gamle forhold har der helt sikkert også været lejligheder, hvor vi kunne være gået hver til sit, men holdt fast i hinanden i stedet. Det der lange perspektiv og sammenhold anede jeg slet ikke fandtes. Det er uvurderligt.

8. Frigør dig fra status. For mig har det været vigtigt, at min selvrespekt og relationer ikke er bundet af, hvilken officiel status jeg har. Når jeg f.eks. er gået fra et godt job for at lede efter en ny vej, og telefonen holder op med at ringe helt så tit, er det rart, at dit selvværd står på flere ben end din stillingsbetegnelse. Først der, synes jeg, blev jeg rigtig fri til at realisere mine drømme, så godt jeg kunne. Jeg er også holdt op med at være afhængig af at se mig selv på skrift. Verden lever fint uden mine avisklummer eller indignerede facebookopslag. 

9. Vær høflig, lær gode manerer. Selv om jeg er opvokset i flippertiden i 70’erne, var min mor opmærksom på at lære os gode manerer. Ikke så meget de rent formelle ting om, hvordan man håndterer bestikket, men den høflige opmærksomhed, man retter mod andre – at man inkluderer alle i samtalen omkring et bord, at man lytter opmærksomt og spørger ind til andre og besøger sine gamle tanter. Det var hun bare fænomenal til. Hun glemte aldrig nogen, som sad alene.

10. Vær generøs, både med penge, tid, begejstring og komplimenter. Jeg foragter nærighed.

Læs også: Jord er blevet det ægte sorte guld