Foto: Kenneth Nguyen  - Mascha Vang i Sierra Leone i Vestafrika.  
INTERVIEWS

Mascha Vang: Små ting giver business-succes i Afrika

En plastikbalje. En kummefryser. For os ligegyldige hverdagsting. Men i Sierra Leone kan netop en balje og en fryser være forskellen mellem sult og succes, fortæller Mascha Vang.

Mascha Vang beretter om oplevelserne i Afrika

”En forretning kan være mange ting. Men det er egentlig de ganske små ting, som her udgør en succes. Den balje på hovedet er hele butikken, som hun bærer rundt på – og damen nedenunder sælger drikkevarer, fordi hun har en kummefryser til at holde sodvand til at holde dem kolde i,” siger Mascha Vang.

Blogger og reality-tv-stjerne, Mascha Vang, har tidligere på året besøgt Sierra Leone sammen med Plan Danmark, som hun er ambassadør for. Som optakt til, at Danmark er værtsland for verdens største konference om kvinder og pigers rettigheder og vilkår,”Women Deliver” fra 16.-19. maj 2016. Op mod 7.000 eksperter, politikere og royale deltager fra hele verden og HKH Kronprinsesse Mary bliver en af hovedtalerne.   

”Uanset hvem jeg taler med (i Sierra Leone, red.), så er det deres ønske at gå i skole. De er alt andet end ligeglade eller dovne. De vil SÅ gerne uddanne sig eller arbejde, men der er simpelthen ikke råd til det – eller mulighed for det,” siger Mascha Vang.

LÆS OGSÅ: Mary: Investering i kvinder er god business

Når en pige får lov til at komme i skole – og får lov til at gøre den færdig, kommer hun til at forsørge sig selv og sin familie. Hendes indkomst stiger med 10-20% og dermed bruger hun flere penge i lokalsamfundet. Og hun føder færre børn. I mange udviklingslande er den største dødsårsag blandt teenagepiger, at de dør i barselssengen. Men 62 millioner piger mangler på skolebænken, ifølge Plan Danmark.

Til gengæld er drivkraften stor blandt de afrikanske kvinder – og de står stærkt, når de slår sig sammen om at hjælpe hinanden til en bedre fremtid.  

”Det kan være svært at samle penge sammen til at starte en forretning. Derfor har kvinderne lavet nogle rigtige smarte låne- og sparekasser hvor de hver især putter penge i – og skiftes til at låne fra. På den måde får de startkapital til en lille slags forretning eller en skolegang. Det er super smart og gør faktisk en stor forskel,” siger Mascha Vang og fortsætter

”Jeg tror også, at det handler rigtig meget om at få ansvar for noget, føle sig bevendt og udrette noget. Om det så er at være én af dem, der skal passe på nøglen eller opbevare hæfterne, så har de en funktion.”

LÆS OGSÅ: Af med tøjet – i den gode sags tjeneste! 


 

Læs mere om: