INTERVIEWS

Melinda Gates – kvinden, der vil redde verden

Hun kunne have brugt al sin tid på shopping og på at feste igennem med de kendte og kongelige. I stedet er hun kvinden bag verdens største private velgørenhedsorganisation. Melinda Gates har nemlig besluttet sig for at gøre en forskel.

Når Melinda Gates vågner om morgenen, er det ved siden af en mand, som er god for mere end 400 milliarder kroner. Hvordan det føles, kan man jo kun gætte sig til. Men at hustruen til Microsofts stifter og drivkraften bag verdens største privatejede velgørenhedsorganisation, The Bill & Melinda Gates Foundation, er helt bevidst om sin økonomiske situation, er ingen hemmelighed.

- Mange tror, at Bill og jeg er for rige til at kunne føle samhørighed med fattige mennesker. Men adjektiver som ’rig’ og ’fattig’ definerer ikke, hvem man er som menneske, og de gør heller ikke nogle mindre menneskelige end andre, har hun sagt i en tale til afgangseleverne på sit gamle universitet Duke University i Durham.

LÆS OGSÅ: Kender du en frivillig ildsjæl? Indstil hende til SØNDAGs Heltindepris

Melinda Gates har været åben omkring, at hun synes, det er svært at skabe nye kontakter.
I et interview med Dagens Nyheter medgav hun, at de fleste allerede har en opfattelse af hende, af hvem hun er, og at hun må kæmpe for at vise personen bag tallene. Noget, som med årene har givet hende en ’ægthedsradar’, der sjældent slår fejl.

De, der tvivler på hendes engagement, burde måske tænke over, at med de mange svimlende milliarder kunne hun let have brugt sin tid på de dyre shoppinggader og privatejede øer og hængt ud med kendte og kongelige, levet sit liv på overfladen og kun være kendt for sine mange penge. 
Men i stedet bruger hun sine kræfter på at forsøge at redde verden. Bogstaveligt talt. The Bill & Melinda Gates Foundation gør i hvert fald alt for at støtte forskning i vacciner mod hiv/aids, malaria og polio. Sygdomme, som unødigt koster millioner af liv (bare malaria dræber et barn hvert 13. sekund). De starter skoleundervisning, hvor der ikke findes nogen, for ikke at tale om det omtalte projekt med adgang til prævention for 120 millioner kvinder i udviklingslandene.

LÆS OGSÅ: Tre kvinder der kæmper for kvinder

Som troende katolik har kritikken været hård mod fru Gates, hvad angår det sidste. Hun er blevet kaldt en bedrager af andre katolikker, men siden Melinda efter års betænkning tog sin beslutning, har hun stået fast og sigtet mod 2020.

- Jeg bruger selv prævention, jeg tror på prævention, mine veninder bruger prævention. Hvis jeg nu tror på det til mig selv, til mine døtre og andre kvinder, hvorfor skulle jeg så ikke kunne tale højt om det? En fjerdedel af pigerne i store dele af Afrika går ud af skolen pga. uønskede graviditeter. Hvis de fik prævention, kunne de fuldføre deres studier og bryde fattigdomscirklen i familien. Det ville også kunne mindske det høje antal af aborter. Når jeg rejser og taler med kvinder i udviklingslandene, så fremgår det krystalklart, at når en kvinde selv får lov at bestemme, om og hvornår hun skal have børn, så har både hun og hendes børn det bedre, hendes familie klarer sig bedre, og det gavner alle omkring hende, har Melinda sagt i et interview i den britiske avis The Telegraph.
 

MØDTE BILL GATES TIL EN MIDDAG

Melinda Gates voksede op i Texas i en middelklassefamilie med tre søskende. Hun blev interesseret i datamaskiner, da hendes ingeniørfar gav hende en tidlig Apple-variant, og hun tog siden sin eksamen på Duke University i datavidenskab, økonomi og forretningsadministration.

I 1987 kom hun som ny Marketing Manager til Microsoft i Seattle, og nogle måneder senere mødte hun den myteomspundne Bill Gates til en middag. Trods rygtet om at være empatiløs og socialt inkompetent lykkedes det spidsen af verdens største softwarefirma at få den 22-årige Melinda til at falde for sig, og syv år senere blev de gift.

Bill har selv fortalt, at Melinda lavede så strikse regler for deres dating og forhold, at han knapt nok vidste, hvad hun syslede med i sin arbejdstid. Men hun avancerede til chef for Microsofts interaktive dataprogram, og mange mener, at hun ville have siddet i den operative top, hvis hun var blevet.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT | Kom tæt på skuespillerinde Beate Bille

Forlovelsesrejsen til Afrika ændrede alt. Parret så gravide kvinder med høj oppakning på deres hoveder, med et lille barn på ryggen og en baby på brystet, barfodede på vej til markedet – mens mændene stod og røg med klipklapper på fødderne. Melinda blev fyldt af spørgsmål, som ’hvorfor er kvinderne gravide, når de allerede har så mange børn?’, og ’hvorfor er det kun mændene, der har sko på?’.

I 1996 forlod hun arbejdet på Microsoft for at arbejde med The William H. Gates Foundation, som fokuserede på verdenssundhed og lidt senere skiftede navn til The Bill & Melinda Gates Foundation. I 2008 forlod Bill Gates også sit daglige virke i Microsoft for at arbejde helhjertet i organisationen.

Melinda og Bill Gates på besøg hos Manhiça Health Research Center i Mozambique i 2003. Centeret havde modtaget en 168 millioner dollars stor donation fra The Bill and Melinda Gates Foundation til malariaprojekter.

Af og til havner parrets og stiftelsens glorie lidt skævt, andet ville også være mærkeligt, når det handler om en så stor kraft og mange midler. Blandt andet er det kommet frem, at en del af stiftelsens investeringer er havnet hos virksomheder med højt afkast, som skaber præcis det, parret gerne vil bekæmpe: fattigdom, sygdom, konflikter.
Seattle Times har formuleret det således i en artikel: ’The Bill & Melinda Gates Foundation er begyndt at dominere den filantropiske verden, på samme måde som Microsoft tårnede sig op i softwarelandskabet. Faren ligger ikke i, hvad mennesker fortæller dem, men i hvad de ikke fortæller dem. Stiftelsen har brug for ærlig feedback og kritik for at komme frem til de bedste måder at forbedre verdenssundheden og skole- systemet på og forebygge fattigdom. Men ærlighed kan være svær at få fat i, når man deler stakke ud af kontanter.’
 

INGEN FORMUE TIL BØRNENE

I et interview med CNN fortalte Melinda, at hun bruger en tredjedel af sin tid på rejser, hvilket har medført en del kalenderplanlægning for at få hverdagen med de tre børn Jennifer (1996), Rory (1999) og Phoebe (2002) til at gå op.

Børnene har altid hørt deres forældre diskutere arbejde derhjemme, indimellem så meget, at Melinda har tænkt på, om de er gået for langt.

- Da Jennifer var tre år, sagde hun til sin dukke: ’Læg dig ned, du har aids, jeg skal give dig en sprøjte …’, og jeg tænkte: ’Gud, hvad har jeg gjort?’.

Og det er selvfølgelig heller ikke alle børn, som ved middagsbordet hører, at mor er blevet ranket af Forbes som den tredjemest magtfulde kvinde i verden – en nyhed, som ifølge CNN fik den da tiårige Phoebe til at udbryde: ’Mor, du burde virkelig fortælle os lidt mere om, hvad du arbejder med!’.

LÆS OGSÅ: Pernille Rahbek: Jeg har løjet for mig selv

At Gates-børnene lever et privilegeret liv, er nok ingen overdrivelse, men både Bill og Melinda har flere gange sagt, at de ikke har tænkt sig at efterlade nogen større formue i testamentet.
Børnene skal kende til betydningen af at have et job og en indkomst og få chancen for selv at skabe en formue og lære at holde styr på deres økonomi. Og i alle interviews gør Melinda meget ud af at fremhæve sin og Bills stræben efter et ’normalt’ familieliv: lektier, aktiviteter og gåture med hunden.

Vi vender tilbage til afgangseleverne ved Duke University og Melindas tale til dem om deres fremtid:

- De, som siger, at teknikken lukker ned for den menneskelige kontakt, tager fejl. Og det er også forkert, når nogle siger, at teknik automatisk forbinder andre mennesker. Teknik er bare et værktøj. Dyb, menneskelig samhørighed er noget helt andet. Det inspirerer til de mest utrolige kærlighedshandlinger og generøsitet. I kan vælge, hvordan I ser på andre. I kan vælge at se netop deres menneskelighed først – og I kan vælge ikke at begynde med at se alle de ting, som skiller jer ad.

LÆS OGSÅ: Szhirley: Der burde være kørekort til hundejere


 

Læs mere om: