INTERVIEWS

Merethe Stagetorn: 'Jeg tror aldrig, jeg har haft lange bukser på på arbejde'

IN har taget en snak med 75-årige Merethe Stagetorn om dét at klæde sig som kvinde. Hun synes, at høje hæle ser lidt mere chikt ud, fordi man bliver løftet op.

Hvordan går du klædt til daglig?
Jeg har mest nederdel og bluse på. Jeg bruger mange farver, især himmelblå eller den blå, maleren Yves Klein malede med. Jeg har engang læst et sted, at blå giver troværdighed. Da jeg var yngre, gik jeg utrolig meget i højhælede sko, men nu går jeg typisk ikke med noget, der er højere end tre-fire centimeter, fordi mine fødder ikke er så oplagte til det.

Horfor høje hæle?
Det ser bare lidt mere chikt ud. Man bliver løftet op. Det er ubevidst, men det kan have noget at gøre med styrke-forholdet mellem mænd og kvinder. Rent fysisk er mænd jo større og stærkere end kvinder.

Du går også meget med store smykker?
Det er der to klare grunde til. Den ene er, at jeg har fået dem af min mand. Den anden er, at de giver mig tryghed. Der er mange, der forbinder mig med de smykker, og jeg har dem også altid med mig. Folk siger ‘hvor er de pæne, og hvor ser de godt ud’, og det synes jeg også selv. 

LÆS OGSÅ: NEKROLOG | Derfor skal du smide powersuitet i graven

Er du bevidst om at klæde dig kvindeligt?
Ja, det er jeg da. Men jeg står ikke foran klædeskabet og tænker ‘har jeg nu noget, der er kvindeligt?’. Det er meget intuitivt for mig, fordi jeg er vokset op med det. Jeg tror, jeg var helt oppe i 30-40’erne, før jeg fik et par lange bukser.

Går du i bukser?
Nej, jeg tror aldrig, jeg har haft lange bukser på på arbejde.

Toner du nogle gange det kvindelige ned?
Nej.

Har du nogensinde fået kommentarer, et blik eller en anden reaktion på grund af din påklædning?
Der er mange, der har kommenteret det, men så har de sagt, at det er dejligt at se en med sådan nogle friske farver. Jeg har ikke fået negative kommentarer.

Hvis du ser rundt på andre kvinder i topjob, hvordan klæder de sig så i forhold til dig?
Da jeg skulle i fjernsynet første gang, var jeg meget opmærksom på, hvad jeg havde på. Kvindelige ministre nu til dags går derimod meget afslappet klædt, men min opfattelse er, at der er lige stor tiltro til dem, om de er pænt klædt på, eller om de har noget på, de lige har hevet ud af skabet. Det er en god udvikling. 

Så vi er blevet dygtigere til at høre, hvad en kvinde har at sige, i stedet for at kigge på hvad hun har på, mens hun siger det?
Ja, det, kan du godt sige, er essensen af det.  

Hvordan har opfattelsen af kvinder i karrierejob ændret sig efter din mening?
Jeg har mærket det på den måde, at det, som kvinder foretager sig, bliver anerkendt mere og taget mere alvorligt.

LÆS OGSÅ: KVINDER MED STIL | Helene Majgaard Skade