INTERVIEWS

Mette Frederiksen: Kvinder stiller for store krav til sig selv og hinanden

Mette Frederiksen har gjort kometkarriere som politiker, minister og nu som Danmarks statsminister. Hun evner at lyse af engagement foran tv-kameraerne. Men personligt er hun blevet bedre til at give andre folk plads til at leve deres liv, som de ønsker, fortæller hun i dette åbenhjertige interview.

Mette Frederiksen har gjort kometkarriere som politiker, minister, leder af Socialdemokratiet og nu som Danmarks statsminister, og i et par år har hun levet i en anden type familieform, end hun har gjort tidligere.

I dag lever Mette Frederiksen nemlig et opdelt liv efter en skilsmisse i 2014 efter 11 års ægteskab med faren til sine to børn på 10 og 13 år, og hun bor ikke sammen med kæresten, filmfotografen Bo Tengberg, der også har to børn fra tidligere. Parret har heller ikke travlt med at lime en ny familie sammen.

Mette Frederiksen synes blot, at det er en gave at have sine børn tæt på – også selvom de ikke alle er hendes biologiske - og hun glæder sig over de nye facetter, der er ved kærligheden til store børn.

- Det er fantastisk at opleve, at al glæden, stoltheden og omsorgen ikke bliver mindre, fordi børnene bliver stærkere. Jeg er egentlig positivt overrasket over, hvor dejligt det er at have store børn, hvor vi definerer spillereglerne sammen.

LÆS OGSÅ: Pia Kjærsgaard om sin karriere: Det har krævet en masse af min mand og børn.

Stor morgenmad hver dag

I den uge, hvor Mette Frederiksen ikke har børnene, fylder hun sin tid ud med andre gøremål som mange andre skilsmisseforældre, og det bliver sjældent til hjemmelavet mad.

- Det er ikke ligeså interessant at lave mad til mig selv, som det er at lave mad til andre og med andre. Når jeg så har børnene, prioriterer jeg at være sammen med dem. Vi har besluttet, at morgenmaden er det vigtigste måltid. Så vi laver den store morgenmad hver dag med bacon, æg, smoothies, ristet brød – det hele. Så gør vi til gengæld lidt mindre ud af aftensmaden, siger hun og fortsætter:

- I det liv, vi lever i dag, kan vi ikke stå og lave et godt måltid flere gange om dagen. Men jeg tror, at det er vigtigt at gøre, når man kan det.

LÆS OGSÅ: Camille Jones fortæller her om sin beslutning om at blive alenemor, da den rette mand endnu ikke var dukket op.

Vi har for mange forventninger

Hun sætter to streger under, at hendes standard ikke er målebånd for, hvordan andre bør leve deres liv.

- Jeg er blevet utrolig tilbageholdende med at mene, hvad der er rigtigt for andre. Det er nok noget af det, som livet har lært mig allermest, og hvor jeg er blevet klogere og mere rummelig, som tiden er gået. Vi kan definere, hvad der er rigtigt for os selv, men vi kan faktisk ikke gøre det på vegne af andre. Hvis ikke vi passer på, bliver vi mennesker hinandens hårdeste dommere over alt muligt.

Især kvinder stiller store krav til sig selv og hinanden, mener politikeren.

- Jeg synes, det er noget pjat, at boller til et klassearrangement skal være hjemmelavede, hvis det i virkeligheden betyder, at man ikke er sammen med ungerne, fordi man vil have, at det hele ser ordentligt ud. Det er jo tosset. Hvis man hygger sig med at lave bollerne sammen eller selv, så er det fint. Men jeg tror virkelig, at vi skal passe på med ikke at skrue forventningerne til hinanden op. Vi lever i en tid, hvor forventningerne kommer til at fylde for meget – og der er vi kvinder desværre ofte værre end mænd, siger hun.

LÆS OGSÅ: Her kan du møde tre kvinder, der kæmper for andre kvinder.

Kræften ødelagde drømmen om storfamilien

Da Mette Frederiksen blev minister i 2011, flyttede hendes forældre fra Aalborg til København for at hjælpe den travle familie. Men desværre fik moderen kræft og døde som kun 58-årig.

- Det var et meget opslidende sygdomsforløb, som desværre ødelagde vores idé om at være en storfamilie. Det var sejt og modigt, at de flyttede hertil og boede i nærheden af os, fordi de ville bakke mig op, siger hun.

Når Mette Frederiksen får spørgsmålet, hvad hun ville sige til sig selv som 13-årig, handler svaret om at huske, at ingen er her for evigt.

- Når man er 13 år, lever man med en fornemmelse af, at alle dem, der er omkring en, er der resten af ens liv – og det er de bare ikke. De forsvinder en efter en – nogle alt for hurtigt for mit vedkommende, forklarer hun.

Efter moderens død, flyttede faderen tilbage til Nordjylland og fandt kærligheden igen.

Mette Frederiksen om, hvilke ting hun har lært

... og som har haft betydning for at lykkedes, på Christianborg:

1. Evnen til at indgå alliancer
2. Flid - man holder ikke i længden, hvis man ikke er dygtig til det, man laver. Der skal en reel arbejdsindsats til.
3. At brænde for noget - rigtigt. 

 

Læs mere om: