INTERVIEWS

Mette Horns 10 leveregler

Hyld de små fejltagelser i hverdagen, og glæd dig over livets små skrammer. Og husk at tage dig tid til at passe dit spirituelle selv. Sådan lyder det fra skuespiller og forfatter Mette Horn, der her deler sine leveregler.

Mette Horn (født 1965) er i efteråret 2020 debuteret som forfatter med ‘Flueben’ og kan op til jul også opleves på scenen som Scrooge i ‘Et juleeventyr’ på Folketeatret.

Mette Horns 10 leveregler

1. Vær på udkig efter og hold fast i de mennesker, som formår at få dig til at føle, at du har noget at byde på. Mennesker, som formår at være oprigtigt nysgerrige, indlevende og imødekommende over for dig. Lad være med at jagte respekt og anerkendelse fra dem, som har et stort behov for selv at blive set og anerkendt. Træk vejret, og prøv selv, om du kan udvise oprigtig interesse for folk omkring dig (det kan du). Så skal du se løjer.

2. Ked dig, fald i staver og øv dig i at se og opleve dine omgivelser på ny en gang til. Og glæd dig over, at du faktisk er i stand til at se ting for første gang hele tiden. Glæd dig over din hjernes finurligheder med at bringe fornuft i, hvad du ser. Husk at rose din hjerne for de fine forslag. Kort sagt: Væk dit slumrende barn, og lad dig begejstre.

3. Øv dig i at fejre og dele dine fejltagelser med andre. Du vil opleve, at du ikke er alene, og det hjælper at grine/tude lidt over det med andre (de fleste andre) i samme båd.

4. Husk, at det normale er for amatører.

LÆS OGSÅ: I Stephanie Fiskers ægteskab er aftalen, at hendes mands job er vigtigst

5. Lige ved siden af ‘plejer’, ‘burde’ og ‘normalt’ findes ofte fantastiske muligheder. Står du med skoletasken pakket og med drikkedunk og madpakke i en tom skolegård på en lørdag morgen, hvor alle ligger og sover, så pris dit held i stedet for at skamme dig over fejlen og smyge dig langs husmure hjem. Sig i stedet: Hurra! Pris dit held, du har nemlig fået en fridag foræret. Glem ikke, at det var Klodshans, der fik prinsessen til sidst.

6. Husk at rose dine omgivelser, og bemærk de fine stunder. Stop op, tag et lille snapshot med hjertet og gem det i mappen for gode oplevelser. Alle elsker at få ros og anerkendelse, og man bliver faktisk ofte selv glad i låget af at pege de gode ting ud.

7. Du må gerne være gammeldags. Leverpostejsmadder med asier er stadig en god spise, og du behøver ikke at gå rundt med et finurligt sind og en ræv bag øret for at skille dig ud. Husk, at blive set på er ikke det samme som at blive set.

8. Gør dig umage. Det er trods alt det nemmeste at leve med, når dagen er omme. Så kan du roligt sætte dit flueben.

9. Glæd dig over de skrammer, du får undervejs i livet. Dem er der god læring i. Del gerne dine iagttagelser med andre. Du ved – ting, som dem, der sejler gennem livet på ryggen af en smørklat, ikke aner noget om.

10. Opsøg nu og da rum eller steder, hvor der er plads til de store tanker. Det er vigtigt at passe sit spirituelle selv. Det er det bare.

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt-Nielsens 10 leveregler