INTERVIEWS

Michelle Dockery: Jeg er på ingen måde som min rolle i Downtown Abbey

For fire år siden sagde Michelle Dockery farvel til rollen som Lady Mary i ‘Downton Abbey’. Nu er hun tilbage som den aristokratiske brite, der tager styret over herresædet. IN har mødt hende på optagelserne i det helt særlige univers, som har taget verden med storm.

Det er mere end fire år siden, at vi befandt os på Highclere Castle for at overvære Michelle Dockery optage en scene med Hugh Bonneville i herresædets overdådige bibliotek. Det var midt i februar, en regnfuld og kølig dag uden for den storslåede bygning, der ligger i West Berkshire cirka halvanden times kørsel fra London, og som især om som­meren er en populær turistattraktion på grund af ‘Downton Abbey’.

Michelle Dockery er denne dag klædt i en hvid dynejakke og et par varme støvler. Hun forklarer, at det er bagsiden ved at indspille i de smukke omgivelser: Det er hundekoldt! Det store slot er meget svært at opvarme. Holdet er i gang med at optage sjette og sidste sæson af ‘Downton Abbey’, og Lady Mary og hendes far, jarlen af Grantham, be­finder sig i det velkendte bibliotek i en lettere akavet samtale om hendes kærlighedsliv. Mary er nemlig en ret så moderne kvinde for 1920’erne, og hun har nu besluttet sig for ikke at vente til bryllupsnatten med at have sex med sin partner – hvilket hun nu på civiliseret vis må tale med sin chokerede far om.

– Jeg er på ingen måde som hende, for hun er fra en helt anden verden og tidsalder, forklarer Michelle Dockery under en af pauserne i optagelserne.

– Men jeg har nydt, at hun udvikler sig til at blive en mo­derne kvinde, og jeg var overrasket over, at Julian (Fellowes – forfatter på ‘Downton Abbey’, red.) skrev en episode, hvor hun rent faktisk har en affære, inden hun er gift. Det kom helt bag mig, da jeg læste det. Men hvorfor skulle kvinder ikke kunne gøre det og træffe disse beslutninger? Hun er dog på ingen måde som jeg, og det er en af grundene til, at jeg elsker at spille hende, tilføjer Michelle Dockery.

LÆS OGSÅ: Brie Larsen: Jeg afprøver hele tiden, hvor langt jeg kan gå

Hun har lagt det tunge overtøj fra sig igen og er klar til den intime scene mellem far og datter. Lord Grantham er tydelig­vis ikke imponeret over sin datters opførsel, og han er i det hele taget ikke tilfreds med, hvordan de moderne tider påvir­ker kulturen i år 1925. Hans konservative mindset er heller ikke tilfreds med, at Labour-partiet har overtaget styret, og at det ser mindre lyst ud for aristokratiet i Storbritannien. Han har ikke den samme magtfulde status som før i tiden, og det huer ham ikke. Og nu er hans datter også svær at kontrolle­re. Det er Michelle Dockery på sin vis også. Hun vil gerne have endnu et ‘take’, siger hun, og Hugh Bonneville (jarlen af Grantham) protesterer ikke, men gør klar til at se forundret på sin datter endnu engang. ‘Cut’ lyder det, da scenen igen udspiller sig foran os.

– Mary har altid været sin egen. Hun kan ikke begynde på noget, uden at hun føler, at det er helt rigtigt. Det var også tilfældet med Matthew, og jeg tror virkelig, at hun mener det, når hun siger, at hun hellere vil være single end være sam­men med den forkerte mand. Jeg tror ikke, at hun ville kunne tolerere at være gift bare for at være gift. Hun skal være sam­men med den rette person.

Som at komme hjem igen

Da vi møder Michelle Dockery igen i juni i år, befinder hun sig i USA under helt andre omstændigheder. Hun er midt i optagelserne af et nyt projekt, og hun har færdigindspillet den længe ventede ‘Downton Abbey’-film, som forfatteren Julian Fellowes også har skrevet. Sjette sæson blev som bekendt den sidste – med en slags ‘finale’ som afslutning – og der er altså gået fire år, siden hun sagde farvel til holdet og til karakteren Mary.

Det var helt som forventet en utrolig ople­velse at vende tilbage til Highclere Castle, tage Lady Marys fornemme klæder på og igen påtage sig en særdeles ‘posh’ britisk accent.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

– Jeg var ret så bevæget, da jeg kom tilbage til huset, siger Michelle Dockery.

 – Jeg tilbragte seks utrolige år på denne serie, og vi havde et godt stykke tid mellem, at vi afsluttede serien og kom tilbage til filmen. Der gik præcis så længe, at jeg var kommet til at savne det, og der var noget nostalgisk over det. Vi har så mange minder fra dengang, og det var vidunderligt at være tilbage. Det føltes, som om vi lige havde sagt farvel til hinan­den. Det var som at komme hjem til sin familie.

Det har også en fornøjelse for Michelle Dockery at genfinde Lady Mary igen. For hun havde valgt at lave fuldkommen anderledes film og tv-serier, da hun sagde farvel til ‘Downton Abbey’ i 2015. Bl.a. medvirkede hun i flere amerikanske tv-serier – som Alice Fletcher i ‘Godless’, der som enlig mor skal forsvare sin familie under barske omstændigheder i det amerikanske cowboy-land a la 1884, og som den udspeku­lerede con artist Letty Raines i ‘Good Behavior’, hvor hun gør alt andet end at opføre sig pænt. Hun medvirkede også i filmatiseringen af Julian Barnes’ prisvinder ‘Når noget slutter’ og spillede over for Bryan Cranston i ‘Network’ på National Theatre i London.

LÆS OGSÅ: Adam Driver - Hollywoods nye helt 

– Jeg er bestemt meget glad for Mary. Hun har været så stor en del af mit liv. Der var helt sikkert flere øjeblikke i mit liv, hvor jeg savnede at spille hende med hendes styrke, intelli­gens og humor. Jeg har spillet en del amerikanske roller, efter ‘Downton Abbey’ sluttede, så det var faktisk sjovt at vende tilbage og spille en britisk rolle igen, og jeg skulle minde mig selv om, hvordan Mary lyder, og hvor vidt forskellig en amerikansk accent er fra en britisk. Derfor gik jeg i gang med at se serien for at finde ind til den rette tone. Det var en stor hjælp at se den sidste sæson for at få en fornemmelse af rollen igen, så jeg nemt kunne finde ind til hende, fortæller Michelle Dockery.

Et nyt syn på stil og mode

Året er 1927, da vi igen møder Lady Mary – nu i filmfor­matet. Hun har fået en vigtig opgave: Hun skal sørge for, at Downton Abbey er klar til fornemme gæster. Gæster, der er endnu mere fornemme end Crawley-familien selv. Den kon­gelige familie har meldt sin ankomst, og Lady Mary må pænt bede Mr. Carson, der ellers er gået på pension, om at hjælpe med at gøre herresædet klar til besøg – og til at støtte hende.

– Mary er endelig tilfreds med sit liv. Det er en stor lettelse for mig. Hun er gift med racerkøreren Henry Talbot, og de har den lille pige Caroline. Så privat er hun lykkelig og tilfreds, men hun har en stor ansvarsfølelse for Downton, nu hvor hun har overtaget styret fra sin far og styrer det sammen med Branson, og derfor betyder det kongelige besøg en hel del for Mary, siger Michelle Dockery.

I hendes øjne handlede ‘Downton Abbey’ om herresædets fremtid. Det har de forskellige karakterer forskellige holdnin­ger til – og Mary har sin helt egen holdning til, hvad huset står for.

– Det er altid et vigtigt spørgsmål: Hvad er Downtons frem­tid? siger Michelle Dockery.

 – Det er et bredere spørgsmål, som omhandler alle disse herresæder fra dengang – de havde en meget uforudsigelig fremtid. Der ligger en økonomisk depression i den nærmeste fremtid, og der var tale om en historisk generalstrejke. Man kunne godt have valgt en mere historisk periode, men så kommer det til at handle mere om det – end om karakterer­ne. Det handler mere om de involverede personer, og det er det, som folk elsker ved serien, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Stjerneskudden Kaitlyn Dever har ramt Hollywood

Det var interessant for Michelle Dockery at leve sig ind i en forgangen tid og få den historiske ekspert Alastair Bruce til at forklare, hvordan man opførte og gebærdede sig dengang. Han korrigerede bl.a. Michelle Dockery, der ville løfte sit glas og sige ‘cheers’, hvilket man ikke gjorde dengang – og hun har fået mange små noter om, hvordan man skulle udtale forskellige ord på aristokratisk britisk som i 1920’erne. Der var også flere gange, hvor hun skulle stramme sig an og holde ryggen endnu mere rank.

– En af de ting, jeg har taget med mig helt fra begyndelsen af serien, er dens mode og stil. Det at spille Mary har virkelig åbnet mine øjne for stil og mode, for det førte ligesom med serien. Der var kæmpe interesse for, hvad vi havde på, og mo­deverdenen lagde også mærke til det, siger Michelle Dockery.

Hun peger som eksempel på, at Ralph Lauren havde et show i 2012, hvor hans catwalkmodeller alle lignede karakterer fra ‘Downton Abbey’. Man skulle næsten tro, at han havde samarbejdet med kostumedesigneren Anna Robbins for at lave sin kollektion.

– Jeg har helt sikkert ladet mig inspirere af hendes stil og hendes selvsikkerhed og styrke som kvinde. Hun vil altid være en del af mig på en eller anden måde. Der vil altid være karakterer i ens karriere, der er så gribende, at man tager dem med sig, siger Michelle Dockery.

Arbejde blev vejen ud af mørket

Michelle Dockery er på ingen måde selv født og opvokset i et aristokratisk hjem. Hun voksede op i den lille by Chadwell i Essex med to ældre søstre, som hun adskilte sig markant fra, selv om en af hendes søstre også blev skuespiller, mens den ældste er forretningskvinde. Hun beskriver sig selv som lidt af en rebel og ret så stædig som teenager. Da hun kom på dramaskole, arbejdede hun ihærdigt på at få sin stærke Essex-accent nedtonet, for med den på havde hun aldrig fået rollen som Lady Mary.

– Jeg kommer fra en meget anderledes baggrund end Mary, for jeg kommer fra en ret ydmyg arbejderklasse. Min far arbejder som tilsynsførende, og min mor er hjemmehjælper, og jeg voksede op i et meget lille hus, hvis man sammenlig­ner det med Downton Abbey: Vi havde kun tre værelser. Så det var lidt af en udfordring for mig at spille Mary, for hun er meget forskellig fra mig, fortæller Michelle Dockery.

Der er heller ikke mange sammenligninger mellem hendes familieforhold – selv om hun har to søstre, som hun på det kraftigste påpeger, at hun ikke på nogen måde ville kommu­nikere med, som Mary gør det med sine søstre, Lady Edith (Laura Carmichael) og Lady Sybil (Jessica Brown-Findlay).

– Jeg kommer fra en familie, hvor vi søstre støtter hinanden. Hvis der var en af os, der blev mobbet i skolen, ville de andre hjælpe til. Det har jeg selv oplevet. Jeg har også oplevet at føle mig mobbet eller presset, og så måtte jeg lære at hånd­tere det – men hvis jeg ser det ske for især yngre kvindelige skuespillere, så støtter jeg dem, siger hun.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle: Jeg fik et stempel, som er svært at slippe med

Michelle Dockery har endnu ikke skabt en familie. Ligesom Mary i ‘Downton Abbey’ – hvis mand Matthew dør i en trafi­kulykke – mistede hun sin elskede til kræft, da hun var 33 år. John Dineen var bare 34 år gammel, da han døde, og det tog meget hårdt på hende at miste sin forlovede.

– Jeg har aldrig været så nært knyttet til nogen i hele mit liv, som jeg har været til ham. Så dengang lukkede jeg ned for alt. Arbejdet. Alt. Jeg var ligeglad med mit arbejde, sagde hun i 2017 til den britiske avis The Guardian.

Hun blev kæreste med John Dineen, efter hendes ‘Downton Abbey’-medspiller Allen Leech introducerede dem for hin­anden i 2013. Men de holdt deres kærlighedsliv privat, og hun udtaler sig sjældent om det.

– Der var en tid, lige efter John døde, hvor jeg tænkte: Hvad gør jeg nu? Hvad gør jeg med mit liv? Og det næste skridt var mit arbejde. Jeg var bare nødt til at arbejde. Så det blev min eneste udvej at kaste mig over det næste job, siger hun. 

Blå bog: Michelle Dockery

  • Michelle Dockery er født den 15. december 1981 i Essex, England.
  • Hun er mest kendt for sin rolle som Lady Mary Crawley i den britiske tv-serie ‘Downtown Abbey’ (2010-2015).
  • Hun er uddannet skuespiller ved Guildhall School of Music and Drama i 2004 og fik sin debut samme år på Royal National Theatres opsætning af stykket ‘His Dark Materials’, der er baseret på en fantasyroman.
  • Hun fik sin tv-debut i 2005 med serien ‘Fingersmith’ og har medvirket i film som ‘Hanna’ (2011), ‘Anna Karenina’ (2012), ‘Non-Stop’ (2014) og ‘Self/less’ (2015).
  • Hun har været nomineret til fire Emmy-priser og en Golden Globe. Hun er også jazzsangerinde og har bl.a. spillet sammen med sin ‘Downton Abbey’- medspiller Elizabeth McGoverns band Sadie and the Hotheads.
  • Hun var forlovet med irske John Dineen, indtil han i december 2015 døde af kræft.
Læs mere om: