INTERVIEWS

Michelle Pfeiffer: Comeback på første klasse

Michelle Pfeiffer er parat til at se blitzlyset i øjnene igen – og sig selv på det store lærred, selv om det stadig skræmmer livet af hende. Den 59-årige skuespiller er tilbage for fuld styrke med tre store projekter.

Blå bog: Michelle Pfeiffer

  • Født 29. april, 1958 i Santa Ana, Californien.
  • Slog igennem i 1982 med ‘Grease 2’ og ‘Scarface’ i 1983.
  • Har været Oscar-nomineret tre gange – for ‘Farlige forbindelser’, ‘De fabelagtige Baker Boys’ og ‘Love Field’.
  • Hun har også gjort sig bemærket i bl.a. ‘Batman vender tilbage’, ’Uskyldens år’, ‘Dangerous Minds’, ‘Hairspray’ og ‘Gift med mafiaen’.
  • Hun er i øjeblikket aktuel i ‘The Wizard of Lies’ på HBO, og i filmene ‘Mother!’ og ‘Mordet i Orientexpressen’.
  • Hun har været gift med David E. Kelley siden 1993 og har to børn: Claudia Rose og John Henry på henholdsvis 24 og 22 år.
  • Hun er bosat i det nordlige Californien.

Man kan ikke se det, hvis man ikke ved det. Men Michelle Pfeiffer er hunderæd. Det har hun været, hver gang hun har spillet en ny person på film.

Hun var bange, da hun medvirkede i ‘Farlige forbindelser’, ‘De fabelagtige Baker Boys’ og ‘Love Field’, som hun alle fik Oscar-nomineringer for. Især ‘De fabelagtige Baker Boys’, hvor hun iført en fræk rød kjole skulle synge ‘Makin’ Whoopee’, mens hun lå på Jeff Bridges’ flygel. Det havde hun ikke prøvet før, og hun og tog utallige sangtimer, inden optagelserne begyndte.

Javier Bardem og Jennifer Lawrence spiller et par, som får ubudne gæster – i skikkelse af Michelle Pfeiffer – i ’Mother!’.

Se flere billeder fra Michelle Pfeiffers karriere nederst i galleriet...

Hun følte heller slet ikke, at hun fangede karakteren Rose i ‘A Thousand Acres’, som hendes tidligere produktionsvirksomhed Via Rosa Productions oven i købet havde produceret. Det firma havde hun grundlagt i 1990 sammen med en veninde, men lukkede det 10 år efter, fordi hun ikke brød sig om forretningssiden af at lave film.

Hun ville hellere have fokus på den kreative proces – også selv om den altså gjorde hende hamrende nervøs, og hun krummede tæer, hver eneste gang hun så sig selv på det store lærred.

LÆS OGSÅ: Michelle Pfeiffer: Hårdt for psyken at blive ældre i Hollywood

Michelle Pfeiffers følelse af angst er ikke helt så stærk i dag, som den har været. Hun har i hvert fald lettere ved at kontrollere den, fortæller hun, da IN møder hende på filmfestivalen i Venedig.

– Jeg nyder det meget mere nu. Jeg tror, at det er, fordi processen er blevet mere og mere vigtig for mig, jo ældre jeg bliver. Det er underligt, for jeg er både blevet mere afslappet og mere kræsen. Jo ældre man bliver, jo mere værdsætter man sin tid. Jeg har prioriteret mine børn i lang tid, og nu kan jeg igen prioritere min karriere. Det føles som en ny frihed, fortæller den 59-årige skuespillerinde, som har to børn, der nu er i 20’erne.

Farvel til supermarkedet

Michelle Pfeiffer slog bredt igennem i begyndelsen af 1980’erne og var blandt de mest travle og populære skuespillerinder i Hollywood. Men da hun blev gift med produceren og forfatteren David E. Kelley og fik børn, forsvandt hun ud af rampelyset. Hun holdt ikke op med at lave film, men hun blev meget selektiv i forhold til, hvilke projekter hun lagde ind i sin kalender.

– Der var en lang periode, hvor jeg ikke havde lyst til at arbejde så meget, fordi det var for udfordrende for mig, mens børnene var yngre. Jeg gjorde det meget svært at hyre mig, fordi jeg altid havde en masse kriterier, der skulle opfyldes, før jeg sagde ja til et job, fortæller skuespillerinden.

Michelle Pfeiffer voksede op i den sydlige del af Californien i Orange County. Hun beskriver sig selv som en vildbasse, der hang ud på stranden med surferdrengene. Det var en skønhedskonkurrence, som hun tøvende sagde ja til at stille op i, der blev startskuddet til hendes karriere. Hun sagde op fra sit job i det lokale supermarked og droppede planen om at blive stenograf.

Hun tog til Los Angeles og fik en masse mindre roller bl.a. i tv-serier, og slog endelig igennem med ‘Grease 2’ i 1982 og fik det store internationale gennembrud året efter med Brian De Palmas ‘Scarface’ over for Al Pacino. Men hun har aldrig gået på teaterskole, hvilket måske forklarer, hvorfor hun følte sig usikker og var hunderæd for ikke at være god nok.

– Skuespil er noget meget flygtigt og uhåndgribeligt. Så det er svært at gøre sig klog på. Man kan sagtens have nogle redskaber, og man kan have træning at falde tilbage på, men når det kommer til stykket, handler det om en form for magi, siger hun.

Miav! Michelle Pfeiffer spillede Catwoman i ‘Batman vender tilbage’.

Se flere billeder fra Michelle Pfeiffers karriere nederst i galleriet...

Den virkelige fru Madoff

Selv om Michelle Pfeiffer ikke har været helt væk, kan man godt tale om, at hun oplever et comeback lige nu. Hun siger selv, at hun er kommet (tilbage) for at blive denne gang.

Hun er aktuel i hele tre projekter: HBO’s ‘The Wizard of Lies’, hvor hun spiller hustru til den storkriminelle finansmand Bernard Madoff. Darren Aronofskys ‘Mother!’, hvor hun spiller rollen som ‘kvinde’ i en fortælling, som hun beskriver som et ‘wake-up call’ med bibelske referencer til en apokalyptisk verdenstilstand. Og Kenneth Branaghs ‘Mordet i Orientexpressen’, hvor hun spiller en meget snakkesalig dame, Mrs. Hubbard, der er med på den eksklusive togtur.

– Jeg er stor fan af Kenneth og hele vores cast, siger Michelle Pfeiffer, der bl.a. spiller over for Johnny Depp, Judy Dench, Penelope Cruz og Willem Dafoe i filmen, som selvfølgelig er baseret på Agatha Christies krimiklassiker.

– Det ville have været for skørt at sige nej til den mulighed. Min karakter er både sjov, interessant og udfordrende, siger hun.

Ruth Madoff var også en tiltrækkende rolle for Michelle Pfeiffer. Men her vendte angsten tilbage, fordi hun er en virkelig person, som de fleste amerikanerne kender til. Ruth Madoff var først kendt som en del af New Yorks bedre borgerskab i New York, men blev siden kendt i hele landet, da hendes mand, Bernard Madoff, blev fængslet for at have fusket tusindvis af mennesker, hvoraf mange blev ruineret. Ruth Madoff var tilsyneladende ligesom resten af verden chokeret over at finde ud af, at hendes mand var en storsvindler, der ødelagde mange menneskers liv.

LÆS OGSÅ: Sofia Vergara: Jeg vil se godt ud hele tiden

– Det var ret skræmmende, for hun var stadig i live, og hun havde været så meget igennem, og hun havde i den grad fået en skurkerolle. Jeg ville ikke bidrage til det. Så jeg opsøgte hende, og jeg var sammen med hende, og hun var rar. Jeg var meget overrasket over, at hun ville mødes med mig, fortæller Michelle Pfeiffer om sine grundige forberedelser. Skuespillerinden kunne sagtens sætte sig ind i, hvorfor Ruth Madoff i lang tid støttede sin mand, mens anklagerne føg om ørerne på dem.

– Jeg synes, at det er meget svært at sige, hvad jeg ville have gjort. Når man har den form for kærlighed i sit liv, er det ligesom at være forælder til et barn, der begår en frygtelig forbrydelse. Holder man så op med at elske det barn? Nej! Vender man dem ryggen? Jeg kan ikke forestille mig, at mine børn ville kunne gøre noget, der ville få mig til at vende dem ryggen – lige meget hvor afskyeligt det end måtte være, siger hun.

Michelle Pfeiffer nød ikke George Clooneys selskab i den romantiske film ‘En skønne dag’ fra 1996 – i hvert fald ikke før til sidst i filmen.

Se flere billeder fra Michelle Pfeiffers karriere nederst i galleriet...

En dyster tiltrækning

Michelle Pfeiffer deltager ikke i mange offentlige arrangementer. Hun bryder sig ikke synderligt om at give interview, bl.a. fordi hun ikke bryder sig om at tale for meget om sig selv. Hun er også lidt genert, og hun har ind imellem græmmet sig gevaldigt over at have sagt noget dumt offentligt. Hun taler langsomt og vælger sine ord nøje.

På filmfestivalen i Venedig kan man dog ikke gemme sig – især ikke når man medvirker i en af de mest ventede film. Så Michelle Pfeiffer var selvfølgelig med på den røde løber for at promovere ‘Mother!’ sammen med sine medspillere Jennifer Lawrence og Javier Bardem.

– Den er meget foruroligende, siger Michelle Pfeiffer, der var helt mundlam, da hun havde set filmen for første gang.

– Den er meget tankevækkende, og dem, der ser den, vil have hver deres fortolkning. Den vil helt klart sætte sindene i kog og skabe en heftig dialog, siger hun.

– Jeg er tiltrukket af dystre instruktører. Hvis en bog er mørk og får mig til at græde, er jeg glad. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg har altid været interesseret i det, der lå under overfladen ved mennesker, og det er det, der interesserer mig ved skuespil og film og fortællinger. Vi tror altid, at vi er på én måde, men vi er i virkeligheden meget anderledes, funderer hun.

Verdens måske bedste blinddate

Hendes eget liv er dog ret harmonisk – uden dybe sorte huller. Hendes egen opskrift på lykke i både det professionelle og private liv lyder på at følge sit hjerte.

I 1993 blev Michelle Pfeiffer gift med David E. Kelley. Hun mødte ham på en blind date og bemærkede med det samme, at han var ‘vittig, kvik og havde en interessant form for humor’. Hun kom til at tænke på en replik, som Sean Connery havde sagt til hende i filmen ‘Det russiske hus’: ‘All of my past failures were in preparation for meeting you’. Det var sådan, det føltes at møde David for hende. Hun var 34 år og havde lige adopteret en lille pige, Claudia Rose, så parret var forældre med det samme.

– Det er de færreste mennesker, der bliver det i begyndelsen af deres forhold. Men jeg fik ham at se i en situation, der skiller drengene fra mændene – og han bestod i den grad, siger hun.

Et stærkt kvindecast i søsterdramaet ‘A Thousand Acres’ fra 1997. Fra venstre er det Jessica Lange, Michelle Pfeiffer og Jennifer Jason Leigh.

For Michelle Pfeiffer var det skelsættende at få børn. Hun beskriver, hvordan man tvinges væk fra den narcissisme, som man især som skuespiller næsten er tvunget ud i. I hendes karriere er det hende selv, som er produktet, og det kan godt påvirke ens selvforståelse. Derfor var det sundt for hende, at der kom små mennesker ind i hendes liv, som tog fokus væk fra hende.

I dag er hendes børn voksne. Claudia Rose er 24 og arbejder på en ph.d.-afhandling, og sønnen læser på universitetet. Hun har opdraget dem til at være stærke, så de kan stå imod lidt af hvert. Michelle Pfeiffer mener, at det ligger i hendes gener, for hendes bedstemor var enlig mor til fem børn, da hun smed en symaskine i en lastbil og kørte fra North Dakota til Californien for at prøve lykken.

For travl til at male

Da hun blev mor, flyttede Michelle Pfeiffer selv væk fra Hollywood til det nordlige Californien, langt fra offentlighedens søgelys, hvor hun og familien kan leve et privat liv. Hun nyder at være langt væk fra filmindustrien, men når hun ikke arbejder, har hun alligevel behov for at udtrykke sig kreativt. Så griber hun malerpenslerne.

– Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg lærer af det, men det er meget beroligende og en form for flugt for mig, siger Michelle Pfeiffer om sine kunstneriske udfoldelser.

– De er ikke til salg, og de skal ikke udstilles. Jeg bliver langsomt bedre og bedre. Hvis jeg malede hver dag, tror jeg, at jeg ville være meget bedre, end jeg er. Men når jeg arbejder og spiller skuespil, har jeg en tendens til at holde pause med at male. Når jeg maler, har jeg modsat ikke lyst til at tænke på at spille skuespil. Jeg behøver vist ikke at sige, at det er et stykke tid siden, jeg har haft en malerpensel i hånden, fortæller hun.

Se flere billeder fra Michelle Pfeiffers karriere her:

Michelle Pfeiffers karriere