INTERVIEWS

Mod til at gå efter karrieren

Eva kruse og Pia Allerslev, henholdsvis direktør og fritids- og kulturborgmester, har begge haft ambitioner og er gået målrettet efter karrieren.

Der skal handling til, og man skal gribe de chancer, der byder sig for at nå til tops. Men Eva Kruse, direktør i Danish Fashion Institute, og Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev, erkender begge, at karrieren er nødt til at have et modspil. IN har mødt de to kvinder, til en sofasnak om drivkraft, bagklogskab og familieliv.

- Hvorfor har I de job, I har?
Pia: - Min forgænger, Martin Geertsen, valgte at stoppe som borgmester før tid, og jeg var den næste i rækken. Det kom som et chok! Jeg havde jo lige fået det fede job hos Peugeot, som jeg var superglad for. Men sådan en chance får man kun én gang, og jeg kunne kun sige ja. Eva: - Jeg har jo sådan set selv skabt mit job. Jeg havde nok en forestilling om, hvor jeg gerne ville hen: at jeg gerne ville være med til at kompetenceudvikle og positionere den danske modebranche. Men jobbet er vokset med mig og på mig. Pia: - Vi har begge haft modet til at springe til, når mulighederne har budt sig, og sige til os selv, at - selvfølgelig kan jeg det, og resten kan jeg lære.

- Hvordan passer familien ind i karrierelivet?
Pia: - For mig er det en gevinst, at jeg har børn og familie, for det betyder, at selvom mit arbejde er helt vildt spændende, så er det trods alt bare et arbejde. Jeg er først og fremmest mor til de to unger. Eva: - Det er et puslespil at få det til at gå op. Vi vil jo det hele og stadig have tid til at vokse ben. Men mine børn minder mig om, at det er lige nu, der tæller. De er min redningsplanke til at være menneske.

- Hvilken rolle spiller jeres køn for jeres karriere?
Eva: - Kønnet spiller en rolle på både godt og ondt. Jeg er meget bevidst om, hvordan jeg klæder mig. Ikke bare ud fra et spørgsmål om mode, men ud fra hvad jeg vil udstråle. Pia: - Jeg har oplevet nogle italienske politikere, der ikke troede, at en ung, blond kvinde kunne være borgmester, men jeg har ikke oplevet, at mit køn var et problem.

- Hvad ville I gerne have vidst, før I begyndte i jeres karriere?
Pia: - Jeg ville godt have vidst, at det kræver så stort et tøjbudget at være fritids- og kulturborgmester. Jeg havde ikke tænkt over, hvor vigtigt det er at være repræsentativ. Eva: - Nogle gange er det måske bedre ikke at vide, hvad man kaster sig ud i. Det kræver en vis naivitet og gåpåmod. Men jeg ville gerne have vidst, at det ikke handler om at nå det hele, før man bliver 40. Vi har jo masser af tid. Den viden kunne jeg godt have brugt. Pia: - Jeg vågnede, da jeg blev 20, og gik helt i panik over, at så var det nu, jeg skulle have uddannelse og mand og børn. Og så panikkede jeg rundt i 10 år Men jeg nåede jo det hele, og jeg er stadig ung. Så jeg behøvede slet ikke at have så travlt.

LÆS OGSÅ:
En lys fremtid for kvinderne

Læs mere om: