INTERVIEWS

MODE | Dansk modes næste store designer – Henrik Silvius

Hvem kommer til at designe det tøj, du kommer til at have på i fremtiden? Det gør oprøreren Henrik Silvius, der designer både stærkt, sexet, flamboyant og klassisk tøj, der udfordrer vores opfattelse af krop, køn og deres forbindelse.

Oprøreren Henrik Silvius

Henrik Silvius’ design giver manden det, dansk herremode sjældent har formået: et større spektrum af udtryksmuligheder. Han mikser det feminine med det maskuline, uden at det bliver kønsløst, og søger kompromisløst kontrasten. Det gør tøjet både sexet, stærkt, flamboyant og klassisk, og det udfordrer vores opfattelse af krop, køn og deres forbindelse.

Du har ikke gået på designskole. Hvordan har du lært design?
Jeg har altid tegnet, og i teenagealderen begyndte jeg at tegne tøj, dengang primært til kvinder. Da jeg kom i gymnasiet, glemte jeg det lidt, for man har jo gang i så meget, men da jeg var færdig der, savnede jeg det. Jeg begyndte igen at tegne kroppe – og ja, så kom der ret ofte noget tøj på dem. Mere og mere. Learning by doing, simpelthen.

Hvor kommer din interesse for tøj fra?
Jeg har altid interesseret mig for tøj og udtryk generelt. Jeg skrev også meget førhen. Historier, digte og den slags. Jeg har et enormt behov for at udtrykke mig generelt.

Foto: PR

LÆS OGSÅ: London Fashion Week | 5 tendenser, du skal holde øje med

Hvad er dit design-dna?
Jeg er meget kropsfikseret. Jeg vil gerne lade kroppen, der har tøjet på, fylde i mine design. Samtidig tror jeg, mine design er baseret på en idé om det seksuelle – en eller anden tiltrækning af menneskekroppen. Og så er mine design nok også meget udanske. ‘En nordisk Versace’ har nogle kaldt det. Jeg går tit efter noget, der er for meget. Det er sjovt at udfordre den typiske herremode. Mænd i Norden er pæne, men de er sgu også lidt kedelige.

Udfordrer du det maskuline ved at lege med det feminine?
Ja, men jeg udfordrer også det maskuline. I alle aspekter af livet opstår det spændende i kontrasten. Det er kedeligt, når det enten er udelukkende det ene eller det andet. Jeg kan godt lide at sammensætte det feminine og det maskuline, men ikke på den androgyne måde. Jeg tager noget enormt maskulint og sætter det sammen med noget enormt feminint. Det er derimellem, magien opstår.

Som fx din bredskuldrede militærjakke, der kun går til navlen?
Præcis.

Er det en form for mandekamp for dig?
Lidt, ja. Det er i hvert fald en kamp for, at mænd også må udtrykke sig forskelligt. Er du som mand ikke til sorte jeans, en læderjakke eller anden traditionel herrebeklædning, er der bare ikke særlig mange muligheder.

Har det, at du sidder i kørestol, haft nogen betydning for dine design? Har du et andet perspektiv?
Jeg tænker ikke så meget over, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre. Jeg tegner det, jeg vil have, og derefter finder mit team og jeg så ud af, hvordan det kan lade sig gøre. Ikke om det kan lade sig gøre, men hvordan. Så det er en enorm kompromisløs proces.

Kunne du finde på at lave en kvindekollektion en dag?
Helt klart. Jeg tror, jeg inden for relativt kort tid kommer til at kombinere herre- og kvindetøj og lave noget, der både er til mænd og kvinder. Tøj, der er lavet til den krop, der bærer det, ikke til kønnet. Eftersom jeg både leger med det feminine og det maskuline, synes jeg ikke, der er nogen grund til at bestemme, hvilket køn der må gå i det.

LÆS OGSÅ: New York Fashion Week | 3 tendenser du skal holde øje med