INTERVIEWS

Münchausen by internet: sygdommen, der får folk til at lyve sig dødssyge

Den danske blogger Fie Oppenhagen Arildsen har i årevis fortalt sine følgere og sin familie, at hun havde kræft. Men Fie har aldrig haft kræft. Münchausen by internet, hedder den psykiske sygdom, som får folk til at lyve sig syge. En sygdom, der faktisk er mere normal, end man lige tror. Vi har mødt psykiateren Henrik Day Poulsen til en snak om fænomenet.

Forestil dig, at du af mangel på opmærksomhed begynder at fremtvinge symptomer på sygdomme. Det lyder umiddelbart ekstremt, men det er dog ganske normalt for personer, der lider af münchausen-syndromet.

Münchausen-syndromet er en tilstand, hvor en person frembringer symptomer hos sig selv med henblik på, at få opmærksomhed. Personerne med münchausen-syndromet kan endvidere i værste tilfælde, volde sig selv fysisk skade. 

I takt med den fortsat stigende aktivitet på de sociale medier, er det blevet mere og mere almindeligt at lyve sig syg på nettet. Det er faktisk blevet så udbredt, at det har fået sit eget navn. Münchausen by internet, kalder psykiateren Marc Feldman fænomenet.

Læs også: 9 influencere viser forskellen på instagram og virkeligheden

Münchausen by internet i Danmark

Fænomenet er også nået til Danmark. Fie Oppenhagen Arildsen er et af de seneste eksempler. Fie delte dagligt sine tanker om sin uhelbredelige livmoderhalskræft med sine over 20.000 følgere på Instagram. 

I årevis manipulerede hun både sine følgere og sin familie – hun medvirkede endda i tv-interviews, hvor hun fortalte Danmarks befolkning om hvordan hun tacklede sin sygdom.

De ved udmærket godt, hvad de gør

Higen efter opmærksomhed kan således få folk til at ty til ekstremer, hvor ”se mig”-kulturen kan skabe en ond cirkel, der kan give folk en følelse af, at de ikke er noget værd, hvis de ikke gør opmærksom på sig selv; poster billeder på de sociale medier eller har noget, som andre ikke har f.eks. en kræftsygdom.

Ifølge psykiater Henrik Day Poulsen er det svært at præcisere, hvor mange der lider af Münchausen by internet-syndromet:

- Mit gæt er, at der er mange, der vil have den her adfærd, fordi det er så nemt. Og når noget er nemt, er det også ofte fristende at gøre.

- Det er dog vigtigt at pointere, at folk, der lyver sig kræftsyge, ikke er mentalt raske. De er grundlæggende forstyrrede i deres personlighed og har et forstyrret forhold til deres omgivelser. Det er samtidig vigtigt at huske på, at folk med sygdommen udmærket godt er klar over, hvad de gør, forklarer han.

Læs også: Derfor bør alle vide, hvad tuberøse bryster er

Manipulationensmestre

I podcasten ’Genstart’ giver journalist og kræftpatient Ditte Giese udtryk for, hvordan hun skiftede mellem at følge og ikke følge Fie, da profilen fremstod alt for positiv i forhold til et reelt kræftforløb:

- Jeg har fulgt og unfollowet hende flere gange, da jeg ofte blev irriteret over hendes tilgang til sygdommen. Hvorfor er vi aldrig med, når du ligger søvnløs om natten eller er til skanning? Hvorfor er vi aldrig med, når du kæmper med monsteret i din krop og i dit sind? siger Ditte Giese.

Og det er netop den mistro, som Ditte Giese giver udtryk for, som mange af os ikke kan lide at have, forklarer Henrik Day Poulsen.

Læs også: Cathrine Widunok Wichman: Det er her, jeg kan gøre en forskel og bruge min stemme

Personer, der lider af Münchausen by internet, vælger derfor ofte at opdigte en kræftsygdom, da det er den sygdom, som færrest mennesker tør stille spørgsmålstegn ved.

- Som psykiater møder jeg situationen en gang imellem, og jo mere dramatisk det er, jo sværere er det faktisk, at komme ud over den kant der hedder ”måske er det her for slemt til at være sandt”, fortæller han.

Ifølge ham er det samtidig kun muligt, at manipulere med så mange mennesker på de sociale medier, fordi man her er mindre kildekritisk, hvortil han tilføjer:

- Nettet er et nemt sted at manipulere med folk, da du har mulighed for at forsvinde igen og skabe falske identiteter. Så medmindre vi får en diskussion op omkring, at vi er nødt til at være mere kritiske på de sociale medier, så har personer, der lyver sig kræftsyge, frit spil.

Afsløringen

Ditte Giese sætter samtidig spørgsmålstegn ved, hvordan pårørende kan undgå at opdage, at sygdomsforløbet er det pure opspind. Men det er umiddelbart ikke særlig svært at holde skjult, forklarer Henrik Day Poulsen:

- Folk tæt på kan sagtens undgå at opdage en falsk sygdom, da patienter jo som oftest holder sine lægebesøg private. 

At lyve om en kræftsygdom er noget, der sætter Ditte Gieses blod i kog.

Derfor synes hun at, selvom Fie Oppenhagen nu har fået en psykisk diagnose, så har hun skadet mange mennesker:

- Jeg synes ikke, at det her skal ties ihjel bare pga. hendes egentlige psykiske lidelse. Det er en vigtigt sag det her. Det er nogle vigtige følelser, og det er vigtigt at os, der tør dele vores meget sårbare historier, kan være sikre på, at folk ikke lyver og at vi kan spejle os i og stole på hinanden. Og det har hun pisset på, siger Ditte Giese.

Læs også: 7 effektiver måder, at bekæmpe træthed på

Hvad kan pårørende gøre?

Henrik Day Poulsen forklarer, at det man skal lægge mærke til, hvis man mistænker en person for at have Münchausen by internet, er, hvor dramatisk de beskriver sygdomsforløbet, da "personer med Münchausen by internet ofte har tendens til, at skrue lidt ekstra op for volumeknappen, forklarer han og tilføjer:

- Hvis sygdommen kommer til at fylde for meget, hvis de dyrker det helt sygeligt og samtidig er meget dramatiske i deres beskrivelse af den såkaldte sygdom, skal man som pårørende måske overveje, om det er for slemt til at være sandt.

Kilde: Sundhed.dk

Læs mere om: