INTERVIEWS

Nicole Kidman - Sigøjner med succes

Engang havde kvinder over 50 år svært ved at få hovedroller i Hollywood. Sådan er det ikke længere – i hvert fald ikke for Nicole Kidman, hvis karriere aldrig har haft det bedre.

Blå bog: Nicole Kidman

  • Født den 20. juni 1967 på Hawaii, men opvokset i Sydney i Australien.
  • Fik sin debut som 16-årig i den australske film ‘Bush Christmas’ i 1983, og seks år senere medvirkede hun i sin første amerikanske film, ‘Dead Calm’.
  • Det var samarbejdet med Tom Cruise i ‘Days of Thunder’ fra 1990, der førte til hendes gennembrud i Hollywood, samtidig med at det blev et skelsættende møde for hende privat. Tom Cruise og Nicole Kidman forelskede sig under optagelserne og blev gift i 1990.
  • Hun vandt en Oscar for sit portræt af den britiske forfatter Virginia Woolf i ‘The Hours’, og hun har tre Golden Globe-statuetter stående derhjemme –  for ‘To Die For’, ‘Moulin Rouge’ og ‘The Hours’.
  • Hun er mor til fire børn. Isabella og Connor på hhv. 24 og 22 år adopterede hun sammen med Tom Cruise, som hun blev skilt fra i 2001. Døtrene Sunday Rose og Faith Margaret på 8 og 6 år har hun med sin nuværende mand, musikeren Keith Urban.

LÆS OGSÅ: 21 gange Nicole Kidman styrede den røde løber

Nicole Kidmans storkrøllede, rødblonde hår er blevet gråt. Hun er midt i optagelserne af tv-serien ‘Top of the Lake’, og hun skal se så gammel ud som muligt til sin rolle, forklarer instruktør Jane Campion, den dag IN er med på settet.

Ser man bort fra det grå hår, er der ikke noget gammelt over Nicole Kidman. Hun virker ungdommelig og nærmest boblende piget, og hendes begejstring og glæde over at være en del af projektet er oprigtig. En del af glæden skyldes, at optagelserne foregår i Sydney, hvor hun er vokset op, siger hun selv.

‘Top of the Lake’ er en blændende flot optaget tv-krimi, der i første sæson foregik i naturskønne områder i New Zealand, mens anden sæson foregår i Sydney. Elisabeth Moss, kendt fra ‘Mad Men’ og ‘The Handmaid’s Tale’, spiller politikvinden Robin Griffin, mens Nicole Kidman spiller Julia, en australsk kvinde med en teenagedatter, som volder problemer. Det er en rolle, der falder skuespilleren, som selv er mor til tre piger og en dreng, naturligt.

Nicole Kidman nyder at arbejde sammen med andre kvinder – som på fx ‘The Beguiled’, der er instrueret af Sofia Coppola og også har Elle Fanning (tv.) og Kirsten Dunst (th.) på rollelisten.

Se flere billeder nederst i galleriet...

– Keith siger altid, at jeg er virkelig moderlig, siger

Nicole Kidman om sin mand, musikeren Keith Urban.

– Jeg tror, det er, fordi jeg er den ældste af to søstre, så jeg har altid følt, at jeg skulle passe på min lillesøster. Alle, der har en yngre søster, ved, hvad jeg mener, siger hun.

Hjem er en følelse

Nicole Kidman har haft mange rejsedage de seneste år. Hun har optaget den Oscar-nominerede ‘Lion’ og ‘Top of the Lake’ i sit hjemland, tv-serien ‘Big Little Lies’ i Californien, thrilleren ‘The Beguiled’ i Louisiana, dramaet ‘The Killing of a Sacred Deer’ i Ohio og endelig komedien ‘The Upside’ i Philadelphia. Hun kommer vidt omkring. Og det nyder hun.

– For mig er ‘hjem’ blevet en følelse, siger Nicole Kidman, der til daglig bor i Nashville, Tennessee, sammen med sin mand og deres to døtre, Sunday og Faith på henholdsvis otte og seks år.

– Jeg er blevet lidt af en sigøjner i forhold til det at have et hjem. Jeg definerer ikke et hjem som værende noget med bøger, murbrokker og vinduer.

Nicole Kidman blev gift med musikeren Keith Urban i 2006. De har to døtre.

Se flere billeder nederst i galleriet...

Det handler bare om min familie. Det er sådan, vores liv og vores børns liv er. Vi har nogle enkelte ting, som vi tager med os, når vi rejser, som skaber en følelse af hjem, ligegyldigt hvor vi er henne.

Der er i dén grad bud efter Nicole Kidman lige nu. Hendes karriere har haft mange op- og nedture, men lige nu befinder hun sig på et højdedrag, og det husker hun at sætte pris på – som fx Oscar-nomineringen for ‘Lion’ tidligere i år.

– Jeg nyder det i den grad nu. Jeg har arbejdet i filmbranchen i lang tid, men jeg har aldrig været så følelsesladet og taknemmelig og glad, som da jeg blev nomineret for ‘Lion’. Når man er ung, er man mere nonchalant med de der ting. Nu, hvor jeg har arbejdet i branchen så længe, betyder de mere. Jeg kan næsten ikke fatte, at jeg stadig er i stand til at lave noget, som jeg virkelig elsker, og blive hædret for det, siger hun.

Hun har også oplevet succes med den kritikerroste HBO-serie ‘Big Little Lies’, som er baseret på en Liane Moriartys roman, som Nicole Kidman selv slugte og med det samme kunne se potentialet til en film eller serie i. Hun tog til Australien for at mødes med forfatteren, som havde én betingelse: Nicole skulle spille en af hovedrollerne, Celeste. Sådan blev det, og de fire andre kvindelige hovedroller i serien gik til Reese Witherspoon, som også har produceret, Laura Dern, Shailene Woodley og Zoë Kravitz.

– Det er svært at få et projekt i gang, så man skal virkelig stå sammen om det, siger Nicole Kidman om at skabe tv- og filmprojekter for kvinder.

– Man skal finde materiale, som begejstrer folk, og så skal man stå fast. Reese og jeg slog pjalterne sammen, og vores teamwork gjorde os stærke. Det gjorde også en kæmpe forskel, at vi fik utroligt dygtige skuespillere med på holdet, som gerne ville have os som producere. Dét er stort. Det er kvinder, som rent faktisk handler.

Celeste lever udadtil i et lykkeligt og privilegeret ægteskab med den succesrige forretningsmand Perry og deres små tvillingesønner. Deres lækre designerhus har udsigt over Stillehavet. Men Perry, spillet af Alexander Skarsgård, viser sig at være voldelig. Nicole Kidman havde derfor nogle meget intense og fysisk hårde scener med svenskeren.

– Vi ville begge gerne have, at vores forhold skulle virke så autentisk som muligt. Det var ret hårdt. Når jeg kom hjem fra arbejde, havde jeg blå mærker overalt på kroppen. Min hals … hele min krop var øm, for jeg havde i den grad kastet mig ud i det. Det var ikke Alex’ skyld. Det var den måde, vi arbejdede på, fortæller hun.

Nicole Kidman har spillet flere biografiske roller – bl.a. Grace Kelly i filmen ‘Grace of Monaco’ fra 2014.

Se flere billeder nederst i galleriet...

Frygten for franske klø

At Nicole Kidman er en travl kvinde, kunne også ses på dette års filmfestival i Cannes, hvor hun medvirkede i hele fire af de projekter, der var med, bl.a. ‘Top of the Lake’, som blev vist i sin helhed – seks afsnit – på den franske festival.

– Jeg har haft mange fantastiske oplevelser i Cannes, men jeg tror, at den største oplevelse var med ‘Moulin Rouge’, fordi vi dansede på den røde løber – det var virkelig morsomt, fortæller Nicole Kidman, der dog ikke altid har haft gode minder med hjem fra den prestigefulde franske filmfestival.

Filmen ‘Far and Away’ fik en dårlig modtagelse i 1992, da hun var der sammen med sin daværende mand og medspiller i filmen, Tom Cruise, og hun var ligefrem bange, da hun fik en Cannes-invitation tre år senere, hvor ‘To Die For’ skulle vises.

– Og så var den lige pludselig et hit, og folk elskede filmen, og så vendte min selvtillid tilbage, siger hun og ler en smule genert.

– Nu har jeg været der så mange gange, og jeg elsker det, for selv om det handler mere og mere om at lave forretning, så handler det også stadig om at fejre film – især mindre film, der måske ikke har en fremtid, med mindre de vinder en guldpalme, siger hun.

Nicole Kidman viste, at hun også kan synge, da hun spillede Satine i Baz Luhrmanns musical fra 2001, ‘Moulin Rouge’.

Se flere billeder nederst i galleriet...

En flok kvinder

Nicole Kidman har engang hørt sin franske kollega Isabelle Huppert beskrive sig selv som ‘skuespillerinde helt ud til finger- og tåneglene’. Hun har haft det på samme måde, siden hun var 14 år og endnu kun drømte om at lave film.

– Jeg har meget svært ved at forklare det, men det er bare en del af mig, siger hun om sit kald.

– Det er min måde at kommunikere med verden på. Jeg tror på vigtigheden af kunst, og jeg tror på, at kunst kan føre os sammen, samtidig med at den kan give os en følelse af ensomhed. Den kan bringe mange forskellige følelser frem i os og bevæge os, mener hun.

På sine seneste projekter har hun arbejdet sammen med mange kvinder – bl.a. Sofia Coppola på ‘The Beguiled’ og Jane Campion på ‘Top of the Lake’.

– De er meget forskellige, siger Nicole Kidman om de to instruktører.

– Jeg vil helst ikke generalisere, når det gælder kvindelige instruktører, for de er ligesom mænd: De er alle sammen forskellige, siger Nicole Kidman og uddyber så lidt:

– Sofia er en ‘lady’. Hun taler med en meget blød stemmeføring, men hun har en enorm styrke og skal bare sige et enkelt ord, så reagerer hele filmholdet med det samme. Hun er en meget dygtig filmskaber, fordi hun er meget visuel og har en meget stærk vision, siger hun.

– Jeg kommer fra en familie med stærke kvinder – tanter, kusiner og min søster. Jeg befinder mig godt i selskab med kvinder.

Se flere billeder fra Nicole Kidmans liv og karriere her i galleriet:

Nicole Kidmans succes

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER