INTERVIEWS

Olga Ravns 10 leveregler

Olga Ravn deler ud af sine 10 leveregler, der spænder vidt og bredt. Hun holder sig ikke tilbage i sit daglige virke som forfatter, kritiker og klummeskribent – og det gør hun heller ikke her!

Forfatter, kritiker og klummeskribent Olga Ravn har for nylig udgivet den anmelderroste roman ‘Mit Arbejde'. Hun skriver blandt andet om kvindelivet og om at (lære at) leve med både sine følelser og sin krop. Her får du Olga Ravns 10 leveregler.

Olga Ravn: Mine 10 leveregler

1. Tag let på disse bud. Livet bliver svært, hvis man lever for stringent. Der er i forvejen alt for mange gode råd til, hvordan man skal sylte sin blomme, opdrage sit barn, krydre sit sexliv og fugtpleje sit hår, til at jeg tror, at et eneste menneske kan klare mere.

Læs også: 3 højdepunkter i Bitte Kai Rands karriere

2. Man behøver ikke sætte spor. Virkelig svær opgave, som jeg har stjålet fra Ursula Le Guins novelle ‘Sur’, hvor en flok kvinder rejser til Sydpolen, som de første mennesker nogensinde, men ikke efterlader noget flag, end ikke fodspor, og de fortæller ingen om deres rejse. Senere kommer ‘den første mand’, Roald Amundsen, til Sydpolen, uden at vide, at kvinderne har været der. Så befriende er det at findes, uden at skulle dokumentere det, for at det er noget værd.

3. Det er okay at være trist meget af tiden. Jeg vil faktisk tage det som et sundhedstegn. Jeg var ret gammel, før jeg lærte, at man kan være trist uden at dø af det.

4. Ingen følelser varer evigt. Ja, jeg kører nogle bud med, at man skal rumme sine følelser, selv om de er grove, grimme, sørgelige, ulækre, små og pisagtigt ødelæggende. Let it in and let it go.

5. Normale mennesker findes ikke. Jeg har den idé, at al modstand ville falde bort, hvis jeg bare kunne være, som jeg burde. At der er normale mennesker og unormale mennesker og ingen mellemting. Men det passer ikke. Der er milliarder af mellemting, og man er bare ét menneske, der forsøger ikke at skamme sig over sin umådelige klodsethed.

6. Læs en bog. Vend dig indad. Lad være med at fotografere noget. Lad være med at skrive en update. Lad være med at manifestere din tilværelse hele tiden. Det ender med at skabe en virkelighed, hvor du kun findes, hvis andre ser dig.

Læs også: Vincent Beier: Det skal være slut med 'hans' og 'hendes'

7. Alting skal ikke være en bedrift. Nogle gange rejser man bare til Sydpolen, fordi man længes, ikke fordi man skal kendes som en, der har gennemført en stor bedrift. Det er vigtigt at have ting i livet, som ingen ser, men som stadig eksisterer. Det kan være en erindring eller en blomst i en lomme på en frakke, man ikke har haft på i årevis.

8. Pjæk. Specielt, hvis du er under 20.

9. Jeg betragter bekymring som et arbejde. Det er en huslig pligt på lige fod med rengøring. Hvis en mand fortæller dig, at du bekymrer dig for meget, så bed ham bekymre sig i dit sted. Sig fx: Okay, Anton, så har du ansvar for, om børnene får kalk nok/bliver vaccineret/udvikler empati.

10. Sæt dig ind i politik. Bare gør det.

Læs også: Med fødderne i de her sko, er det slut med at lide for skønheden

Læs mere om: