INTERVIEWS

Oprah Winfrey – verdens (måske) mest magtfulde kvinde

I en menneskealder har Oprah Winfrey gjort opmærksom på verdens uretfærdigheder og brudt tabuer ved at tale åbent om dem. Og da hun tog ordet ved Golden Globe-uddelingen, var store dele af Hollywood klar til at føre præsidentvalgkamp for hende.

Oprah Winfrey:

  • Født 29. januar 1954 i Mississippi. Hun er den mest velhavende afroamerikaner og var den første sorte multimilliardær i Nordamerika.
  • I årene 1986-2011 var hun vært på ‘The Oprah Winfrey Show’, som var det mest sete talkshow i historien.
  • Året før talkshowet havde premiere, debuterede Winfrey som skuespiller i ‘Farven lilla’ og blev nomineret til både en Oscar og en Golden Globe for sin præstation. Siden har hun både spillet med og produceret et hav af film og tv-serier. Senest har ‘A Wrinkle in Time’ haft premiere.
  • I 1998 etablerede hun velgørenhedsorganisationen Oprah’s Angel Network, hvor hun rejste mere end 80 millioner dollar, som blev delt mellem lokale projekter og velgørende arbejde over hele verden. I 2007 oprettede Oprah Winfrey også en pigeskole i Sydafrika.

Oprah Winfrey…

… sad i sofaen på sin veranda, da hun fik en god idé.

I årene som talkshowvært var der ikke meget tid til filmroller, men Oprah Winfrey har taget revanche – med bl.a. den Oscar-nominerede ‘Selma’ fra 2014.

Optagelserne til ‘Selma’ – dramaet om borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King – var lige afsluttet. På verandaen sammen med hende sad Ava DuVernay, der havde instrueret filmen, og som nu var helt udkørt efter optagelserne og nervøs for, om hun kunne nå at klippe filmen færdig i tide.

LÆS OGSÅ: Hør Oprah Winfreys historiske tale ved Golden Globes

Oprah Winfrey, der både var på rollelisten i ‘Selma’ og medproducer på filmen, havde inviteret instruktøren hjem på sin ranch for at slappe af og få energi til at færdiggøre projektet.

Og det var, mens de to kvinder sad der på svalegangen med udsigt over Winfreys syv kvadratkilometer land på Maui i Hawaii, at ideen opstod.

Winfrey var i gang med at læse Natalie Basziles roman ‘Queen Sugar’, og i den så hun grundlaget for en tv-serie, som DuVernay kunne instruere. Men hun tøvede med at fortælle om ideen. Både fordi Ava DuVernay var udmattet, og fordi Oprah Winfrey ikke bryder sig om at bede nogen om noget som helst.

Årsagen? At hun i den grad kommer til at betale for det. For beder hun om et stykke toastbrød, vil folk pludselig have et hus til gengæld, siger hun med så meget sarkasme i stemmen, at man er sikker på, at det er sket mange gange for kvinden, der ifølge det amerikanske finansmedie Forbes var god for 20 milliarder kroner i 2016.

Dronninger på hvert sit felt. Oprah Winfrey med Vogue-boss Anna Wintour til fest i 1998.

I stedet placerede Winfrey ‘Queen Sugar’-bogen et strategisk sted i Ava DuVernays soveværelse. Så kunne instruktøren selv vælge, om hun ville læse den eller ej.

I flyet på vej hjem til Los Angeles skrev Ava DuVernay tre siders udkast til serien og emailede det til Oprah Winfrey, som straks reagerede: ‘This is it’.

Oprah som præsident

I dag har de to første sæsoner af ‘Queen Sugar’ kørt med et primært sort cast på Oprah Winfreys tv-station OWN – Oprah Winfrey Network – og efter planen går optagelserne til en tredje sæson i gang i år.

Oprah Winfrey er producer på serien og har støttet Ava DuVernay som leder af projektet hele vejen igennem. De to kvinder har også netop indspillet eventyrfilmen ‘A Wrinkle in Time’ sammen.

Barack Obama tildelte i 2013 Oprah Winfrey Presidential Medal of Freedom for hendes velgørenhedsarbejde. Hun og USA’s tidligere præsident er gode private venner og har bl.a. været på ferie sammen.

− Jeg er en kvinde, der stadig ønsker at bruge min stemme til at skabe bevidsthed om vores verden. Jeg gør det på så mange måder som overhovedet muligt. Jeg gør det gennem mit blad. Jeg gør det gennem mine tweets. Jeg gør det på mit lille show ‘Super Soul Sunday’. Og jeg gør det med mine piger, fortæller Oprah Winfrey.

LÆS OGSÅ: Kvindernes internationale kampdag - Oprah Winfrey er en ud af 7 kvinder, der gør os stolte

Den 64-årige Oprah Winfrey – talkshowvært, skuespiller, producer, mangemilliardær og måske største sorte filantrop i amerikansk historie – har ikke bare revolutioneret talkshow-genren, men kæmpet i forreste række for at bryde tabuer og gøre op med ulighed.

Igen og igen har hun sat ligestilling, borgerrettigheder og social uretfærdighed på dagsordenen i USA. Som vært på ‘The Oprah Winfrey Show’. Med tv-stationen OWN. Med film og tv-serier om sortes rettigheder i USA. Ved at sikre sorte skuespillere plads på rollelisten. Og ved at skubbe kvinder frem i instruktørstole og hovedroller.

‘Mit livs kærlighed’ har Oprah Winfrey kaldt ‘The Oprah Winfrey Show’, som var hendes hverdag i 25 år.

Da Hollywood…

… i januar samledes til Golden Globe-uddeling, blev Oprah Winfreys indsats også belønnet. Som den første sorte kvinde nogensinde modtog hun Cecil B. DeMille-æresprisen for et ‘enestående bidrag til showbiz’. Og hendes sociale engagement trak igen overskrifter over hele verden.

For i kølvandet på #MeToo-debatten og Time’s Up-kampagnen modtog Oprah Winfrey prisen med en tale, hvor hun passioneret talte om race, sexchikane og ligestilling. En tale, som fik salen til at koge, og som allerede er gået over i historien.

Stedman Graham har været manden i Oprahs liv siden 1986, men de er aldrig blevet gift. – Han er en helt speciel mand, som ikke er spor intimideret over mig eller det, jeg laver, siger hun om sin forretningsmand.

− Alt for længe er kvinder ikke blevet hørt eller troet, hvis de har vovet at fortælle sandheden om den magt, nogle mænd har haft. Men den tid er forbi, sagde Oprah Winfrey fra scenekanten, og hendes budskab ramte lige ned i den bevægelse, der de seneste måneder havde domineret Hollywood. Under bragende bifald rejste hele salen sig for hende. Amerikanske medier udråbte hende straks som ‘en dronning’, og fra alle kanter lød opfordringen om at stille op til præsidentvalg i 2020.

Senest har Oprah Winfrey kunnet opleves i eventyrfilmen ‘A Wrinkle in Time’.

Et døgn efter Oprahs tale var hashtagget #Oprah2020 brugt mere end 22.000 gange på Twitter, og prominente navne støttede åbent tanken om Winfrey som præsidentkandidat.

På tv-stationen BBC sad Meryl Streep, Tom Hanks og Steven Spielberg side om side og fortalte, hvorfor Oprah Winfrey ville være en god præsident.

− Oprah har 35 års erfaring i at bygge broer og skabe samtaler mellem mennesker, der ikke er enige … For mig at se er det kvalificerende, sagde Spielberg, mens Tom Hanks talte om, hvordan hun gør en forskel, og Meryl Streep direkte sagde, at hun ‘vil have Oprah til at stille op til præsidentvalget’.

Ikke vant til at fejle

Det er godt 16 år siden, at ‘The Oprah Winfrey Show’ stoppede efter 25 år. Showet, der blev optaget i Chicago, havde gjort talkshowværtinden til hele USA’s – og store dele af den vestlige verdens – spirituelle guru. Da hun lukkede og slukkede, blev det tydeligt for hende, hvor enorm en platform, hun egentlig havde haft.

Tre legender på stribe. Oprah i selskab med Sydafrikas ikoniske ekspræsident Nelson Mandela og ærkebiskop og aktivist Desmond Tutu.

Hun holdt fast i O − The Oprah Magazine − der udkom første gang i 2000, og hun havde også sin Twitter-konto med 35 millioner følgere, men hun nåede ikke længere på daglig basis ud til 10 millioner mennesker gennem tv’et. Det savner hun stadig.

− Der gik faktisk noget tid med at omstille mig og finde ud af, hvad det havde betydet at være en del af det show hver eneste dag. Da det sluttede, gav jeg udtryk for, at det var mit livs kærlighed, for det var mere end et show for mig. Jeg tilbragte mere tid på showet, end jeg gjorde i mit eget hjem.

Oprah Winfrey debuterede som skuespiller i filmatiseringen af Alice Walkers roman ‘Farven lilla’ i 1985.

Selv om det var nostalgisk for hende at sige farvel til Harpo Studios i Chicago, hvor showet blev indspillet, og til de 450 medarbejdere, hun havde ansat, fik hun hurtigt meget andet at tænke på. For hendes egen nystartede tv-kanal, OWN, krævede fuld opmærksomhed.

Det var ikke en nem opstart. For første gang i mange år stod Oprah Winfrey over for en udfordring, som hun var tæt på ikke at kunne klare.

LÆS OGSÅ: Se Oprah Winfrey og de mange andre flotte gæster ved Prins Harry og Meghan Markles bryllup

– Jeg var slet ikke vant til at fejle, fortæller Oprah Winfrey.

Hun var gennem årene blevet så fuldkommen ét med sit talkshow, at det var det mest naturlige i verden for hende at lave det. Arbejdet med at starte en ny tv-kanal var helt anderledes.

− Jeg havde vænnet mig til, at det var ubesværet, og jeg havde glemt, hvordan det var at starte ‘The Oprah Winfrey Show’ for 25 år siden. Nu snublede jeg lidt, og jeg var nødt til at have en Jesus-snak med mig selv, hvor jeg rent bogstaveligt stillede mig selv de her spørgsmål: Hvad sker der? Hvad er der galt, og hvorfor laver jeg de samme fejl igen og igen? Det gik op for mig, at jeg beskrev min situation som en kamp. Hver gang jeg talte om det, formulerede jeg det som en kamp: ‘Jeg kæmper mig hele vejen op ad Kilimanjaro’. Jeg brugte alle mulige metaforer som den for at beskrive, hvordan det hele bare var en kamp.

Oprah Winfrey kan også skrive filmproducer på sit visitkort. Her er hun med Helen Mirren, som medvirkede i filmen ‘Hundredefodsrejsen’ fra 2014.

En stemme til de overhørte

Oprah Winfrey voksede op i Mississippi, som var en af de mest racistiske sydstater i 1950’ernes USA. Hendes forældre var fattige. Hendes mor var stuepige, og hendes far var først kulminearbejder, siden barber og senere byrådsmedlem.

De første seks år af sit liv tilbragte hun hos sin strikse mormor og flyttede derefter med sin mor til Wisconsin − og tilbage hos sin far i Nashville som 14-årig. Årene i Wisconsin var brutale for Oprah. Hun blev voldtaget som niårig og misbrugt seksuelt, indtil hun var 14 år. Som resultat af overgrebene blev hun gravid og fødte som 14-årig et barn, der døde. Styrken til at komme videre derfra fandt hun i sin tro.

− Jeg voksede op i kirken. Jeg troede på, at jeg var Guds datter. Det er den tro, der har gjort mig til den, jeg er. For jeg er fra Mississippi, som dengang var en apartheidstat, og jeg troede helt bogstaveligt på, at der var noget, der var større og stærkere end mig. Det er den styrke, der har ført mig hertil, og mit forhold til Gud har været konstant, eksisterer stadig og vil gøre det for evigt. Da jeg var en lille pige, kendte jeg kun ‘Gud’, men i dag kender jeg mange navne for Gud. Jeg har hørt, at der er 99. Jeg sørger altid for lige at tjekke med Gud, inden jeg starter noget nyt.

LÆS OGSÅ: Oprah Winfrey: Jeg har ikke planer om at gifte mig

Gennem mere end et årti har Oprah Winfrey siddet i bestyrelsen for National Museum of African American History and Culture – fra før, der var en plan for, hvad museet overhovedet skulle vise. Hun er overbevist om, at det vil være med til at bekæmpe racisme, hvis vi lærer mere om hinanden.

Oprah Winfrey slog fast, at hun er en af filmbyens dronninger med den stærke tale, hun holdt, da hun takkede for æresprisen ved årets Golden Globe-uddeling i januar. Der var ikke et øje tørt i salen, og kollegerne kvitterede med et bragende bifald.

Og den eneste måde, vi kan rejse os fra disse tider – ‘farlige tider’, kalder hun dem − er, hvis vi lærer hinanden og vores forskellige historier at kende. I Oprah Winfreys øjne er det umuligt at besøge museet uden at få en forståelse for afroamerikanernes historie.

− Grundstenen for racisme og hykleri er uvidenhed – at vi ikke kender ‘de andre’. Det er meget svært for mig at hade dig, hvis jeg rent faktisk kender dig. Det er svært for mig at hade dig, hvis jeg har haft en samtale med dig, eller hvis jeg har fælles oplevelser med dig. Det var derfor, de hvide sydstatskvinder, som kendte og havde personlige forhold til de sorte stuepiger, der tog sig af deres hjem og børn, til sidst stoppede busboykotten, siger Oprah Winfrey og forklarer:

− De havde et fællesskab med de sorte kvinder. Racisme og bigotteri findes, fordi vi ikke kender ‘de andre’. Roden til racisme og bigotteri er, at vi ikke kan se de andres ‘anderledeshed’ som en del af vores egen. Men hvis du hører vores historie – vores mange forskellige historier – vil du se en anden historie, og du vil betragte os på en anden måde. Du vil kunne føle os og føle vores historie. Jeg arbejder hver eneste dag på at oplyse og skabe bevidsthed, siger Oprah Winfrey med bestemthed i stemme og blik, idet hun vender tilbage til de svære tider i opstarten af OWN.

Med Danny Glover i ‘Beloved’ – endnu en filmatisering af en roman, den nobel- og pulitzerbelønnede forfatter Toni Morrisons nyklassiker af samme navn.

− Jeg tror på, at vi alle har et kald og et formål i livet. Jeg tror ikke, at jeg − en ung sort pige fra apartheid-Mississippi – skulle komme så langt for så at fejle. Så jeg spørger mig selv: ‘Hvorfor bliver jeg så bange?’ Jeg vendte min historie fra at være en historie om at kæmpe til at være en historie om at have muligheder. Jeg stod over for en udfordring, som samtidig var en mulighed. Hvordan kan jeg bruge denne mulighed til at fortælle de historier, som jeg gerne vil fortælle?

Gode råd til valgkampen

Hendes sociale engagement og hendes kamp for ligestilling er blevet fremhævet igen og igen, da snakken i månederne efter Golden Globe-uddelingen gik på, hvorvidt Oprah Winfrey ville bruge sin tale og den massive omtale, der fulgte, som afsæt til en valgkamp med Det Hvide Hus som målet.

I marts tonede hun frem på skærmen på nyhedsstationen CNN og sagde, at hendes navn ikke kommer til at stå på stemmesedlen, når amerikanerne skal til valg næste gang. Men at hun var taknemmelig over opmærksomheden.

– Et kram fra Oprah kan afslutte krige, forlyder det fra Reese Witherspoon. De to indflydelsesrige kvinder spiller over for hinanden i ‘A Wrinkle in Time’.

− Al den larm om at stille op til præsidentvalget har gjort mig så ydmyg og rørt mig dybt, lød det fra Oprah Winfrey.

Og hun havde et godt råd til de personer, der går ind i kampen om at blive USA’s næste præsident:

− Jeg vil sige til alle dem, der stiller op til valget, at de ikke skal lade deres energi gå til modstanderen. Lad være med at bruge al taletiden på modstanderen. Lad være med at bruge al energien på det, du ikke tror på.

LÆS OGSÅ: Oprah WInfrey: Jeg er glad for, at jeg ikke har børn