INTERVIEWS

Pelle Hvenegaards 10 leveregler

Bryd vaner og prøv dig selv af – for hvad er det værste, der kan ske? Det er nogle af de rettesnore, tv-vært og forfatter Pelle Hvenegaard lever efter. Her deler han 10 af sine leveregler.

10 leveregler fra Pelle Hvenegaard:

1. Ros! Sig søde ting til andre. Det kan være familie eller venner, men også folk længere væk. Sig f.eks., at du elsker din kassedames smil, eller fortæl en mand på gaden, hvis du kan lide hans briller. Eller fortæl folk, hvis de bare ser dejlige ud – at de har en skøn udstråling. Ros fra især en fremmed er fantastisk! Men det skal ikke forveksles med at flirte.

2. Prøv livet og dig selv af. Min far har altid sagt: ‘Hellere træde i spinaten end slet ikke at træde – man risikerer blot at få grønne fødder’. Sagt med andre ord: Vær ikke være bange at prøve tingene af, for hvad kan grundlæggende gå galt? Hellere det end at sidde og sige: ‘Havde jeg bare ...’

LÆS OGSÅ: Puk Damsgårds 10 leveregler

3. Vær sammen med børnene. Er man forældre, så husk at være sammen med de der børn. Jeg har desværre oplevet alt for mange, der siger, at det, de fortryder mest, er, at de ikke var nok sammen med deres børn. Det må ikke være sjovt, så gør dig selv den tjeneste at undgå den fortrydelse.

4. Hold sammen. Kærlighed bygget op over tid – og et helt liv! – er uerstatteligt, og er gaven for at holde ud. På plejehjemmet kaldte de min mormor og morfar ‘turtelduerne’. De havde været sammen, siden de var 15 og 17 år, og deres kærlighed til sidst var uendelig stærk og smuk. Trods demens og Alzheimers glemte de aldrig hinanden og kærligheden. Jeg ved, det ikke er nemt, men prøv at holde sammen.

5. Lyt til de ældre. Der er ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken. Jeg synes altid, det er givende at tale med ældre generationer. De ved rigtig meget om livet, og man kan lære noget af både det, de er stolte over, og det, de fortryder.

6. Rejs. Et af mine største ønsker har altid været at se så meget af jorden som muligt. Det giver nye perspektiver at opleve andre måder at leve på, anden mad, anden arkitektur, andre trosretninger osv., men også at se verdens varierede natur og dyreliv. Det hele er inspirerende på godt og ondt. Og det gør én ydmyg, hvis man lytter og ser efter.

LÆS OGSÅ: 10 (grønne) leveregler fra Anders Morgenthaler

7. Opdag Danmark. Eventyret, inspirationen og muligheden for at blive klogere på sig selv og andre ligger ikke kun ude i verden. Den findes også herhjemme. Gå på opdagelse i et nyt kvarter, en ny landsdel eller i en anden socialklasse. Tag på galopbanen, til banko i et lille forsamlingshus eller til eid-fest i en ‘ghetto’.

8. Find ud af, hvem du er. Kig på dig selv – hvad kommer du fra, hvad har påvirket dig, hvad er du glad for, og hvad kunne du tænke dig at blive bedre til. Det er en gave til dig selv og andre at lære dig selv at kende. Brug gerne professionelle som psykologer og så videre undervejs.

9. Gå efter at blive et ordentligt menneske. For min morfar var det vigtigste at være et ordenligt menneske. Hvad det indebærer, skal man selvfølgelig selv definere, men det må grundlæggende være noget med at være ordentlig over for sig selv og andre, ligegyldig hvem de er – sorte, hvide, rige, fattige, homoseksuelle, troende, eller hvad de nu er. Det må være en dejlig ting at kunne sige til selv på den sidste dag: Jeg var et ordentligt menneske.

10. Bryd vanerne. Traditioner og vaner er godt, men man risikerer også at misse en masse fantastiske ting og oplevelser i livet, hvis man ikke engang imellem bryder dem. Et tip kan være at sige: ‘Jeg har aldrig prøvet at …’ eller ‘jeg har aldrig været i (f.eks. Svendborg eller Uganda!?)’ og så gøre de ting.

LÆS OGSÅ: 11 leveregler fra Helle Helle