INTERVIEWS

Puk Damsgårds 10 leveregler

Puk Damsgård er 39 år, DR’s mellemøstkorrespondent og forfatter. Hun har senest skrevet bogen ‘Den sorte kat i Mosul’, som skildrer krigen i Irak og nogle af dens gribende skæbner. I 2015 modtog hun Cavlingprisen for ‘Ser du månen, Daniel’.

10 leveregler fra Puk Damsgård

1. Lær at arbejde dig igennem din frygt. Frygt kan være lammende og overvældende. Det har jeg selv prøvet i mit arbejde. Men det er fjollet at gå rundt og bekymre sig om alt muligt i livet, man ikke selv er herre over. Jeg forsøger at hanke op i mig selv og fokusere på de ting, jeg har indflydelse på.

LÆS OGSÅ: Pelle Hvenegaards 10 leveregler

2. Vær ikke hysterisk omkring sundhed. Det er svært at være på farten og samtidig gå op i mad og motionsmuligheder. Jeg bliver helt stresset ved tanken om alle de ingefærshots, jeg ikke drikker. Jeg lever efter devisen, at alt er godt med måde. Og så spiser jeg en vitaminpille.

3. Giv plads i dit parforhold. Da jeg blev gift, sagde præsten: ‘Love is space’. Det er meget nemt at gå og hakke på hinanden i hverdagen eller at begynde at ville lave om på hinanden. Men det er dødsstødet til ethvert parforhold.

LÆS OGSÅ: Sådan tæmmer du overspringshandlingerne

4. Hold fast i dine gamle venner. Mine vigtigste venskaber er dem, der har holdt. De venner, jeg har haft i årevis, som kritisk og kærligt holder et spejl op – og minder mig om, hvem jeg er.

5. Hold fast i dine egne skønhedsidealer. Jeg lever i en region, hvor der er meget botox og plastikkirurgi. Det ligner nogle gange, at kvinderne har købt den samme læbe-bryst-næse-pakke. Hvor er det synd. Jeg elsker skæve, store næser og de rynker, livet giver.

6. Følg dine drømme. Det føltes som at hoppe ud fra 10. sal, da jeg sagde mit faste job op og flyttede til Pakistan som freelancejournalist. Men jeg lærte, hvor vigtigt det er at turde gøre noget, der er angstprovokerende. Jeg vil hellere være en fiasko, der forfulgte sin drøm, end gå med livrem og seler og være indebrændt.

7. Vælg passion fremfor ambition. Det er både fantastisk og anstrengende at have ambitioner. Men det er vigtigt at anstrenge sig og lægge energi i dét, der er ens passion.

8. Vær ligeglad med andres forventninger. Det er umuligt at tilfredsstille alle. Og det er umuligt ikke at begå fejl. Men det er smukt at være uperfekt.

9. Lev i nuet. Ofte bliver jeg spurgt: Hvor er du om fem år? Hvor skulle jeg vide det fra? Jeg er ikke én, der planlægger ud i fremtiden – jeg lever i nuet.

10. Bevar udsynet. De sociale medier ansporer til selvoptagethed. Vi tror, vi udvider horisonten, men i virkeligheden forputter vi os med en kreds, der mener, synes og gør det samme som os selv. Jeg er tilhænger af at bevæge mig derhen, hvor jeg bliver overrasket. Ellers forbliver verden stereotyp.

LÆS OGSÅ: om Puk Damsgårds bog "Den sorte kat i Mosul" her