INTERVIEWS

Reese Witherspoon skaber de roller, kvinder har fortjent

Reese Witherspoon venter ikke på jobtilbud. Den 43-årige skuespiller producerer selv de projekter, som hun, hendes kvindelige kollegaer og publikum har ‘fortjent’. I dag er hun en af Hollywoods mest anerkendte og magtfulde producere. Samtidig nyder hun, at man godt må tage sit privatliv og sine følelser med på job, når man arbejder sammen med kvinder

Det var et elendigt manuskript, der fik Reese Witherspoon til at indse, at noget måtte ske. Hun sad på sit hjemmekontor og vendte øjne af papiret, selv om der ikke var andre mennesker til stede. Skuespillerinden greb telefonen og ringede til sin agent, lettere fornærmet over, at han havde spildt hendes tid med at læse et så rædselsfuldt filmmanuskript og slog fast, at ‘no way’ ville hun medvirke i den film.

LÆS OGSÅ: Cate Blanchet: kom an, fremtid

Da han med venlig stemme begyndte at fortælle hende, at alle skuespillerinder i Hollywood drømte om denne rolle, kunne hun mærke varmen stige op i kinderne. Hun var i tændt. Han fik med meget skarpe ord at vide, at det bare ikke er godt nok for alle disse kvindelige skuespillere, der har arbejdet hårdt hele deres liv og er forbilleder for alle andre i branchen, at de skal spille nogens kone eller elskerinde. Hvis man ser kvinder, som man ellers har respekt for og beundrer, medvirke i dumme og dårlige roller, er det bare ikke inspirerende.

Hun afbrød samtalen. Hun kunne mærke, at hun havde fået blod på tanden og blev nødt til at handle. Hun måtte for alvor i gang med at producere og sørge for, at der ikke landede flere frygtelige manuskripter på hendes skrivebord – og andre respekterede skuespilleres borde, for den sags skyld.

Reese Witherspoon fik sin anden Oscar-nominering for rollen som den unge kvinde, der tager på en udfordrende vandretur for at finde sig i ’Wild’

Reese Witherspoon fik sin anden Oscar-nominering for rollen som den unge kvinde, der tager på en udfordrende vandretur for at finde sig i ’Wild’

LÆS OGSÅ: Rachel Brosnahan: en kvinde du skal kende

Reese Witherspoon startede produktionsselskabet Pacific Standard, gik i gang med at købe rettighederne til flere bestsellere og var snart i gang med at producere filmene ‘Wild’, hvor hun selv spillede hovedrollen som en kvinde, der tager ud i naturen for at finde sig selv, og ‘Gone Girl’, hvor Rosamund Pike spillede en temmelig udspekuleret kvinde.

Reese Witherspoons vej mod magtens tinder i Hollywood var begyndt.

– Jeg satte mig et mål om at skabe bedre roller for kvinder. Jeg ville skabe flere muligheder for kvindelige skuespillere og kvindelige manuskriptforfattere, og det har været fedt at gå i gang med. Det er hårdt arbejde, men det føles som det helt rigtige nye kapitel i mit liv – som om det hele tiden har været meningen, fortæller Reese Witherspoon, da IN møder hende på hjemmebane i L.A., hvor hun netop er blevet færdig med optagelserne til anden sæson af successerien ‘Big Little Lies’, som lander på HBO 10. juni.

I dag hedder Reese Witherspoons produktionsselskab Hello Sunshine og står bag flere film og tv-serier. Ud over ‘Big Little Lies’ er skuespillerinden i øjeblikket i gang med en helt ny serie, hvor hun spiller over for Jennifer Aniston.

Rollen som Elle Woods i ‘Legally Blonde’ blev Reese Witherspoons helt store gennembrud. Der er en treer på vej.

Rollen som Elle Woods i ‘Legally Blonde’ blev Reese Witherspoons helt store gennembrud. Der er en treer på vej.

LÆS OGSÅ: Claire Foy: jeg gør, som jeg altid har gjort

Fem kvinder i én

Big Little Lies’ blev til, da Reese Witherspoon kontaktede sin australske kollega Nicole Kidman. Hun fik til opgave at overtale forfatteren Liane Moriarty om, at de to kvinder skulle have rettighederne til hendes bestsellerroman om en flok mødre og deres mange intriger med børn, mænd og – ikke mindst – hinanden. Det gjorde Nicole Kidman over en kop kaffe, og hun lovede forfatteren, at hun selv ville spille den på overfladen så perfekte Celeste – og så var den deal hjemme.

Kidman og Witherspoon fik David Kelley, der stod bag bl.a. ‘Ally McBeal’, til at skrive manuskriptet og Jean-Marc Vallée, som også havde lavet ‘Wild’, til at instruere. Så hyrede de tre kvindelige skuespillere til de andre store roller: Laura Dern, Shailene Woodley og Zoë Kravitz.

Kvinderne fra Monterey fik premiere på HBO 10. juni. Selveste Meryl Streep medvirker i anden sæson af ‘Big Little Lies’.

Kvinderne fra Monterey fik premiere på HBO 10. juni. Selveste Meryl Streep medvirker i anden sæson af ‘Big Little Lies’.

– Det er på tide, at vi begynder at vise, at kvinder også har komplekse liv, fastslår Reese Witherspoon med sit meget bestemte tonefald.

– Vi har brug for, at der er en balance mellem vores liv og den måde, vi bliver portrætteret på i film og tv. Det er da kun logisk, at 50 procent af alle roller går til kvinder – ligesom vi udgør 50 procent af samfundet.

Reese Witherspoon spiller selv rollen som den handlekraftige og nogle gange måske lidt for energiske Madeline i serien, men hun kan genkende sig selv i alle de fem kvinder, som udgør ‘kliken’ – fra den unge enlige mor til den forsømte rigmandskone.

– Jeg har været alle de kvinder, vi portrætterer i serien, siger hun og fortsætter:

– Jeg er blevet skilt. Jeg har været enlig mor i en periode. Jeg har fået endnu et barn. Så jeg kunne relatere til hver eneste af kvinderne. Vi brugte virkeligheden og vores egne oplevelser, da vi lavede tv-serien. Nicole, Laura og jeg talte dagligt med David Kelley om vores egen hverdag og erfaringer, fx når vi kørte vores børn i skole om morgenen, og vi fortalte små anekdoter fra vores liv, som han inkorporerede i manuskriptet.

Livet kommer med på arbejde

Da første sæson af ‘Big Little Lies’ blev vist på HBO i 2017 viste det sig, at mange kvinder kunne relatere til serien og de følelsesmæssige konflikter, som karaktererne gennemlevede. Serien blev en megasucces hos publikum verden over. Den blev også en kritikersucces og vandt otte Emmy-priser og fire Golden Globes.

– Vi havde ingen idé om, at vi ville få så meget opmærksomhed, og at det ville falde sammen med et øjeblik i verdenhistorien, hvor kvinder ønskede at tale om deres oplevelser og stå sammen, siger Reese Witherspoon, der også selv begyndte at tale åbent om sine egne erfaringer med seksuelt misbrug i filmbranchen, bl.a. da hun blev forulempet af en instruktør som 16-årig.

– Det var en af grundene til, at det ville være en god mulighed for os at vende tilbage og lave anden sæson. Men det var også for at skabe en vigtig platform for at tale om traumer. Nu har vi oplevet et trauma i serien – hvordan håndterer vi det? Hvordan bearbejder vi det? Hvordan kommer vi over det, og hvordan kommer vi videre? Det er det tema, som vi udforsker i anden sæson, fortæller hun.

Liane Moriarty havde ikke skrevet en opfølger til ‘Big Little Lies’, men hun skrev en novelle, som David Kelley kunne arbejde ud fra. Det var en stor hjælp for teamet bag serien.

– Karaktererne levede stadig i hendes fantasi, og de oplevede ting, som var lige så interessante, underholdende og intense som i første sæson. Vi havde alle uløste problemer eller situationer. Jeg havde fx en affære, som aldrig blev afklaret, siger Reese Witherspoon om Madeline.

Reese Witherspoon viste spændvidden i sit talent, da hun spillede sangerinde June Carter Cash i ‘Walk the Line’ - og vandt en Oscar.

Reese Witherspoon viste spændvidden i sit talent, da hun spillede sangerinde June Carter Cash i ‘Walk the Line’ - og vandt en Oscar.

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: min rolle i ’Dronningen’ er den mest udfordrende i min karriere

I anden sæson bliver kvinde-femkløveret udvidet med ingen ringere end Meryl Streep, som spiller Celestes svigermor.

Der var glædestårer, da den ikoniske skuespillerinde i en venlig mail takkede ja til rollen, fortæller Reese Witherspoon, som også ansatte en kvindelig instruktør, Andrea Arnold, til at instruere.

En af de største forskelle ved at arbejde sammen med kvinder er, at man drager omsorg for hinanden, mener Reese Witherspoon.

– Jeg har aldrig før skabt venskaber, som jeg har gjort det med Nicole, siger Reese Witherspoon.

– Vi er opmærksomme på hinandens privatliv, og det er den største forskel, når man arbejder sammen med andre kvinder. Det har jeg aldrig prøvet før. Da jeg var yngre og havde små børn, tog jeg ikke mine børn med på arbejde, for det gjorde mig sårbar. Jeg følte, at jeg var forsvarsløs, og at ingen ville støtte mig, hvis jeg skulle tage mig af et sygt barn. Sådan har jeg aldrig følt det med den her gruppe af kvinder. De har gjort alt for at støtte mig, så det har været en utrolig oplevelse at kunne læne sig op ad hinanden. Jeg har fået mulighed for at udtrykke mine følelser i forhold til ting, der er sket i mit privatliv – skyld, fortrydelser, sorg eller lykke. Det er den mest personlige oplevelse, jeg nogensinde har haft.

Syvårig med styr på fremtiden

Reese Witherspoon er en læsehest og sluger gerne tre bøger om ugen. Det var hendes egen store læselyst, der gav hende ideen til at opkøbe rettighederne til bøger som ‘Wild’, ‘Gone Girl’ og ‘Big Little Lies’.

– Min bedstemor læste højt for mig, da jeg var barn, fortæller Reese Witherspoon, der voksede op i Nashville i staten Tennessee.

– Hun læste for mig hver dag, og jeg lå med hovedet i hendes skød, mens hun læste og læste. Jeg lå lige så stille og lyttede, og det var her, min kærlighed til bøger begyndte. Hun elskede bøger, og der var bøger fra gulv til loft i hendes stue, så det er der, jeg har det fra. Det var hende, der lærte mig at læse hurtigt – jeg læser virkelig hurtigt! Jeg læser om aftenen, når mine børn er gået i seng, og min mand ser golf, som jeg synes er superkedeligt, siger hun med et grin.

Reese Witherspoon har mange jern i ilden. Hun har sit eget produktionsselskab og er altid på jagt efter den næste gode historie, hun gerne vil fortælle på det store lærred.

Reese Witherspoon har mange jern i ilden. Hun har sit eget produktionsselskab og er altid på jagt efter den næste gode historie, hun gerne vil fortælle på det store lærred.

LÆS OGSÅ : Amy Adams: Vi har brug for at se hinandens fejl

Allerede som barn var Reese Witherspoon en målrettet lille pige, der vidste, hvad hun ville med sit liv. Hun gik efter det, hun ville have og drømte om:

– Da jeg var syv år og med i min første tv-reklame, besluttede jeg, at jeg ville være skuespiller. Jeg var så vild med det, at jeg sagde til mine forældre, at det var min plan, og det holdt jeg fast i.

Da filmen ‘The Man in the Moon’ skulle indspilles i hendes hjemby, fik hun hovedrollen som teenagepigen, og karrieren var i gang. Hun var 14 år. Kort efter pakkede hun sin kuffert og sit liv sammen og rejste til Los Angeles for at satse alt på filmkarrieren. I 2001 slog hun for alvor igennem med filmen ‘Legally Blonde’, der gjorde hende en international stjerne.

– Når man er i 20’erne, tror man, at man ved alt, siger Reese Witherspoon i dag om sit gammelkloge yngre jeg.

– Når man så bliver ældre, går det op for en, at man i virkeligheden ikke ved noget som helst. Jeg ved ikke helt, hvad der sker derefter. Nu er jeg gammel nok til at vide, at jeg ikke ved noget som helst. 

Blå bog: Reese Witherspoon

  • Født 22. marts 1976, opvokset i Nashville.
  • Debuterede i ‘Man in the Moon’ i 1991 og fik sit store gennembrud som Elle Woods, der indtager Harvard University i pink fra top til tå i komedien ‘Legally Blonde’ fra 2001. I 2006 vandt hun en Oscar og en Golden Globe for ‘Walk the Line’, hvor hun spiller countrysangeren June Carter, der var gift med Johnny Cash.
  • Reese Witherspoon har sin egen produktionsvirksomhed, Hello Sunshine.
  • I 2015 startede hun tøjmærket Draper James.
  • I 2011 blev hun gift med Jim Toth. De har seksårige Tennessee sammen, og Reese Witherspoon har to teenagebørn, datteren Ava på 19 og sønnen Deacon på 15, fra sit ægteskab med Ryan Phillippe.
  • Anden sæson af ‘Big Little Lies’ fik premiere på HBO Nordic 10. juni. Senere i år kommer ‘The Morning Show’ på Apple TV’s nye streamingtjeneste. Her spiller Reese Witherspoon sammen med Jennifer Aniston. Reese Witherspoon gæsteoptrådte som Rachels forkælede lillesøster Jill i tv-hittet ‘Venner’, og de to kvinder har været venner lige siden.
  • Reese Witherspoon har annonceret, at der er en ‘Legally Blonde 3’ på vej. Tredje kapitel om den lyserøde advokat Elle Woods får premiere på valentinsdag 2020. Derudover arbejder hun på en tv-serie baseret på Celeste Ngs bestsellerroman ‘Små påsatte brande’.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER