INTERVIEWS

Relationer der sætter aftryk: Uffe Buchard & Kim Grenaa

Modemakkerparret Kim Grenaa og Uffe Buchard har arbejdet tæt sammen i 20 år. Men de er vidt forskellige. Mens den ene nødig lægger en opgave fra sig, er den anden lynhurtigt videre. To ting har de til fælles, der holder dem sammen: en passion for dansk mode og en kæmpe stædighed. Og så erkendelsen af, at de ikke skal være på en opgave sammen.

Hvad er I egentlig ude på?

Uffe: Lad mig svare sådan, at hvis man ikke er ude på noget, er man røvsyg. Man er nødt til at være ude på noget. Vi er ude på at rette opmærksomhed mod dansk mode. For lige meget hvor modeboldene bliver skudt hen, rettes de mod modemetropoler som Paris og Milano, og det er dødssygt at se på de samme 10 mærker hver sæson.

Kim: Ja, den mission har hele tiden været der. Vi var med, da Eurowoman åbnede som første ’rigtige’ modemagasin i Danmark, og i Dansk Magazine sætter vi dansk mode side om side med den internationale. På et personligt plan er jeg ude på at opnå anerkendelse. Det har jeg især mærket de seneste år. Ikke anerkendelse fra mange, men fra dem, jeg respekterer i den danske og internationale modebranche. Engang tænkte vi på det som lidt tilfældigt, at vi var havnet her, men alle har et talent, og vi kan noget unikt. 

Hvad er jeres største fælles milepæl?

Uffe: At vi har etableret Dansk Magazine. Og alt under den paraply – fx Dansk Design Talent Prisen, hvor fire designtalenter nomineres og får en etableret designer som mentor, og vinderen får betalt et show under modeugen. 

Kim: Jeg har lige arbejdet med Jason Wu, chefdesigneren hos Hugo Boss, og han kendte Dansk – det er ligegyldigt, hvor i verden jeg kommer, så kender de det og er paf: ’Er det dig, der har det?’. Det er vildt. Og så at vi har kunnet holde hinanden ud i 20 år. Det er også vildt. 

Hvordan kan I stadig holde hinanden ud efter 20 år? 

Uffe: Vi ved faktisk ikke, om vi kan holde hinanden ud. For vi holder sammen på grund af en erkendelse af, at vi ikke skal sidde lårene af hinanden. Vi arbejder aldrig sammen på en opgave, så de ting, vi ikke kan holde ud, undgår vi. 

Kim: I starten kunne vi stå på en fotoskydning og diskutere, om noget var råhvidt eller cremefarvet. I dag er vi aldrig på skydning sammen. Og vi har en regel, der hedder ’den tager vi senere’, som trumfer alt, hvis den ene siger det. Så stopper diskussionen, og senere er luften som regel gået af ballonen. 

Uffe: Vi er desuden blevet vant til at tvinge os selv til at blive enige. Ligesom politikere, hvor alle argumenter ryger på bordet, men man godt ved, at skal det blive til noget som helst, må man finde hinanden. Så selv om vi begge er stædige, er vi blevet bedre til at lave kompromiser, der fungerer. Så kan man være heldig at trække det lidt i sin retning, hvis den anden er uopmærksom ... Men det holder én til ilden – at ét uopmærksomt øjeblik, og så har Kim fået for meget mandat.

LÆS OGSÅ: TILBAGE I DANMARK | French Connection åbner butik i København

Hvad er den største forskel på jer?

Kim: At jeg er hurtig, også for hurtig, og Uffe er langsom og grundig, men også for grundig. Men vores forskellige energier giver fremdrift og positiv intern konkurrence, hvor der er én at imponere. 

Uffe: Den største forskel er stort set det hele. Vi har fx vidt forskellig smag, kun én gang hvert femte år er der tøj, vi begge vil have. Men vi har mærkesager sammen: passionen for mode. Emsigheden ... 

Kim: ... Og temperamentet. Når du vil have det på din måde, er det ikke smart, at vi begge har temperament, for vi skiftes ikke om rollerne som good cop/bad cop. Men det gør, at vi forstår den anden, når det sker. Og udadtil oplever folk, at Uffe er den vrede, og jeg er den udglattende. 

Uffe: Gud, jeg troede, det var omvendt ...

Kim: Det er rigtigt. Det går tilbage til ’Modebosserne’ på tv, hvor vi havde meget karikerede roller, som det har taget tid at ændre opfattelsen af. Folk spurgte mig, om du ikke var gnaven, og du har jo også skarpe holdninger i fx ’Mads & Monopolet’. 

Apropos P3-programmet ’Mads & Monopolet’: Hvilket dilemma i jeres relation ville I selv ringe ind med?

Kim: Vi bor i hver vores ejerlejlighed lige over for hinanden i samme opgang. Og siden Uffe flyttede ind i august – jeg købte den jo først – har der ikke været én dag uden rod på reposen. Lige nu er der sko, en bambuspind og poser med jord, for han er jo Plante-Uffe, der elsker at beplante sin altan. Liam og Christiane (rapperen Liam O’Connor og skuespilleren Christiane Schaumburg-Müller, red.) har lavet ens dørskilte til os, jeg har købt ens dørmåtter, og vi havde aftalt, at vi skulle have to ens kaktusser. Men lige nu vil en kaktus egentlig talt kun gøre ondt værre. 

Uffe: Men så har Kim sådan en nymodens grill stående ...

Kim: Jamen, det er en provokation for at markere. Så dilemmaet, vi vil ringe ind om, er: Hvor meget kan en nabo tillade sig at have stående i sin opgang, når der ifølge helt objektive husregler ikke engang må stå et par sko – og er det en god kommunikationsform at markere med en grill?

Uffe: Svaret er, at det er det ikke, for jeg forstod ikke, at det var derfor. Den kunne stå der i årevis. 

Er det med vilje, at Uffe er mest i medierne, og Kim er mere tilbagetrukket?

Kim: Det er bare blevet sådan, og så er det selvforstærkende, fordi vi startede med at pushe Uffe lidt, og så er det ham, der bliver spurgt igen. Det sjove er, at arbejdsmæssigt er jeg den udadvendte, der tager møder med nye kunder og præsenterer ideerne, hvor Uffe kan være mere tilbageholdende og sky. Men det er også i min interesse, når han er i medierne, for det er pr for GrenaaBuchard.

Uffe: Nå, sådan ser jeg det slet ikke. Ikke med den type kunder, vi har. Jeg ser det som arbejde. Det er slet ikke i den retning, mine drømme lå – men det er sjovt at lave, for jeg elsker at formidle og gøre, hvad jeg synes er sjovt. 

LÆS OGSÅ: GUIDE | De syv bedste accessories fra Louis Vuittons efterårskollektion

Hvad holder I mest af hos hinanden? 

Uffe: Kim har et omsorgsgen, når det slår ham, hvor han er meget hjertelig og oprigtig.

Kim: Jeg holder allermest af, at Uffe er sjov. Jeg griner ikke med andre på samme måde, som jeg griner med Uffe, og jeg bilder mig ind, at jeg er det eneste menneske, der altid kan få ham til at grine.

Ville jeres forhold være anderledes, hvis I ikke havde været kærester engang?  

Uffe: Nej, det er så længe siden, at det føles som et andet liv. Den måde, hvorpå man kan straffe hinanden ganske særligt, når man har været kærester, har vi slet ikke. 

Kim: Jeg ser snarere Uffe som familie. Som familie kan man ryge ud i ekstreme diskussioner og have en grundfølelse af, at vi finder ud af det, så man skal passe på ikke at bruge den elastik for meget. 

I har tidligere udtalt, at I var hinandens soulmates – er I det?

Uffe: Ja, og når man er der, at man kalder hinanden soulmates, kan isen blive sindssygt tynd, for så skal der ikke meget til, før man virkelig kan såre hinanden. Der er en usynlig afhængighed. 

Kim: Det ville være interessant at se, hvordan det var, hvis vi ikke havde hinanden. Det er jo lidt os mod resten af verden, og det energifelt, der er mellem os, som har skubbet dig til ikke at blive for langsom og holdt mig fra at jappe, er spændende. For er det bare noget, vi bilder os ind, eller ville det mangle?

Uffe: Hvis Kim døde i morgen – Gud forbyde det – ville jeg have den energi indbygget i mig nu. 

Kim: Ja, det har nok lagret sig. Men jeg tror ikke, at vi er færdige med at lære af hinanden, for vi udvikler os løbende individuelt.

Hvor ser I, at dansk mode er på vej hen?

Uffe: Dansk mode er på vej et mere avantgarde sted hen, hvor vi passer bedre ind i en international sammenhæng. Vi kan se det hos de nye talenter, hvor det skandinaviske smitter af på en ny, overraskende måde, fx med arkitektonisk præg.

Kim: Det er tydeligt, at dansk mode nu har to ben: Det kommercielle og etablerede med god brandfølelse til gode priser som By Malene Birger og Sand og det andet ben, som Vibskov var en af de første, der tog hul på, og som vi kan kalde avantgarde. 

I har tidligere sagt, at København var bondeknoldsagtig – er den stadig det? 

Uffe: Ja, men der er ved at ske noget. Når metroen er færdig, bliver det verdens fedeste by at bo i. Det har den også bare at blive, den må ikke skuffe mig. For vi har taget et aktivt valg om at bo her. Kim og jeg kiggede hinanden i øjnene for mange år siden og sagde: ’Vi vil ikke nøjes med det, der er her, men vi vil være her’. For vi kan lide værdierne. Og så skabte vi noget selv. Nu er der masser af nye butikker og restauranter. Ja, der er en mentalitet, hvor man ikke tænker stort, men det vil ændre sig. København er ved at blive lidt som Lower Manhattan, hvor man hænger ud sammen på gaderne. Og vi vil gerne hjælpe med at gøre København til verdens fedeste by, og her er mode et af områderne – så det er faktisk også det, vi er ude på.

LÆS OGSÅ: Jane Birkin kræver navn fjernet fra ikonisk Hermès-taske