INTERVIEWS

Sara Omars 10 leveregler

Den dansk-kurdiske forfatter og menneskerettighedsforkæmper Sara Omar har med sine bøger og foredrag skabt en bevægelse blandt undertrykte kvinder i den muslimske voldskultur, hun selv har oplevet på egen krop. Senest modtog hun De Gyldne Laurbær for sin roman Skyggedanseren. Her deler hun sine 10 leveregler.

10 leveregler fra Sara Omar

 
1. Vær ærlig. Jeg har gennem et helt liv set, hvordan folk sårer hinanden med både hvide løgne og usandheder. Men jeg tror, at mange har det ligesom mig, når jeg siger, at jeg hellere vil såres med sandhed, end at trøstes eller narres med en løgn.
 
2. Hav altid retfærdighed for øje. Vi må altid tænke over måden, vi behandler hinanden på, og om vi husker retfærdigheden over for det menneske, der sidder over for os. 
 
3. Gå aldrig på kompromis med dit moralske kompas. Moral og etik bør være de vigtigste begreber i et liv. Har vi styr på de to i vores ageren som mennesker, kan vi træffe gode beslutninger og blive klogere på de mindre gode beslutninger, som vi muligvis tager gennem et langt liv. 
 
 
4. Stil spørgsmål. Mennesket er bygget til at udvikle sig hvert minut, hver dag og hvert år. Vi skal ikke være bange for at være spørgende, at undres og være kritiske over for uretfærdighed og undertrykkelse. 
 
5. Vær altid tro mod dit indre. Du skal aldrig pakke dig ind. Vi lever i en verden, hvor kultur, religion, normer og traditioner stadig har afgørende magt over individet. Gør alt, hvad du kan, for at bryde ud og være dig selv. Ingen skal diktere eller pådutte dig noget. 
 
6. Acceptér aldrig, at din seksualitet bliver gjort til en skam. Stå ved den, du er, og insistér på, at det er din ret at elske den, du vil. Støt andre, der elsker dem, de vil, uanset køn, etnicitet og religiøs baggrund. 
 
 
7. Vær en nørd. Læs mere om rummets dybeste hemmeligheder, sorte huller, strengteori og rumtid, så vil du se, at universet er større end alt – også undertrykkerne. Jeg nørder meget, når jeg ikke kan finde ro i mig selv, for nørderi betyder i virkeligheden fordybelse, om det så er i sindets eller rummets dybde. 
 
8. Tænd ild. Bryg noget dejlig te, tag en slurk af en lækker og smagfuld rom og læs en god bog. Selv har jeg en smart-tv-pejs, som jeg ikke kan være foruden. Den giver inspiration og ro. Ild må aldrig slukkes, i hvert fald ikke den indre ild.
 
 
9. Smil på trods. Vi skal være modige og stærke, så vi kan kigge ondskaben dybt i øjnene og forsikre den om, at vi bekæmper den, så længe den eksisterer og er i besiddelse af magt. Vi kan dræbe ondskab med venlighed. 
 
10. Respektér ytringsfriheden. Lad alle tale. Lyt til dem, du orker. Respektér alle meninger, men acceptér også, at andres kan være lige så rigtig som din. Og vigtigst: Tal ordentligt! Sådan og kun sådan finder vi hinanden på tværs af alt. 
 
Læs mere om: