INTERVIEWS

Sarah Paulson: Den perfekte kvinde er på vej ud

Det mener den amerikanske skuespiller Sarah Paulson, der i en ny tv-serie spiller en sadistisk sygeplejerske. Den rolle har hun kun taget, fordi alt det, der gør hende bange, også tænder hende, og fordi hun gerne vil vise, at kvinder også har en stor mængde grimme og forbudte sider.

Sarah Paulson har en stor sweater og et par briller på. Det krøllede, lyse hår bølger lidt tilfældigt om hendes ansigt, og hun ser ikke ud til at have makeup på. Corona har lukket Los Angeles ned, og i stedet for at sidde på et lækkert hotel i New York eller London for at fortælle om sin nye serie ‘Ratched’, sidder hun hjemme og ‘møder’ journalister fra hele verden på sin skærm.

- Jeg er ikke fan af det, siger hun med et grin og en hovedrysten.
 
For en skuespiller, der må være blandt de mest travle i Hollywood – på de seneste 10 år har hun indspillet 19 film og så mange tv-serie-afsnit, at det ikke kan tælles – er det i den grad en underlig tid. Hun har aldrig været så meget hjemme som de seneste måneder, siger hun. Mens de fleste skuespillere oplever op- og nedture i karrieren, er det stort set kun gået én vej, siden Sarah Paulson debuterede i et afsnit af tv-serien ‘Law and Order’ i 1994, og hun har tidligere fortalt, at hun nærmest har droppet det der med at holde ferie.
 
- Jo ældre jeg bliver, des mere travlt får jeg, bekræfter skuespilleren, der med sine 45 år ellers kunne være en af dem, der begynder at få svært ved at score de gode roller i en branche, som elsker det unge og altid er på jagt efter det nye.
 
De senere år har Sarah Paulson bl.a. medvirket i Oscar-vinderen ‘12 Years a Slave’, Steven Spielbergs prisbelønnede ‘The Post’ og Susanne Biers kæmpehit ‘Bird Box’. Derudover har hun haft hovedroller i tv-serierne ‘American Horror Story’ og ’American Crime Story’ – i den sidste portrætterede hun anklageren i O.J. Simpson-sagen, Marcia Clark, og scorede både en Emmy og en Golden Globe for sin indsats.
 
 
I ‘Ratched’, der er tilgængelig på Netflix, spiller hun Mildred Ratched. Og hvis navnet får klokker til at ringe, er det, fordi Nurse Ratched var den sadistiske sygeplejerske i filmklassikeren ‘Gøgereden’ fra 1975. Den nye tv-serie handler om tiden, inden hun kom til det psykiatriske hospital i Oregon, hvor filmen udspiller sig. Om hvordan – og hvorfor – en ung kvinde, som på overfladen virker både mild og lidt genert, bliver kynisk, manipulerende og blodtørstig.
 
- Da jeg hørte om projektet, tænkte jeg, at det var en genial idé. I ‘Gøgereden’ er Mildred en kvinde, vi ikke ved noget som helst om. Hvem er hun? Hvorfor er hun, som hun er? Hvor går hun hen, når hun går hjem?, siger Sarah Paulson.
 
Hendes første begejstring blev dog hurtigt afløst af en anden følelse: Frygt. Og tvivl.
 
- Hvorfor skulle jeg frivilligt lade mig køre ind på øretævernes holdeplads? Louise Fletcher spillede jo den rolle så vidunderligt godt! Jeg tænkte: ‘Gør jeg ikke bare mig selv til grin, hvis jeg forsøger at gøre hende kunsten efter?’ fortæller hun med henvisning til skuespillerinden, som vandt en Oscar for rollen som Nurse Ratched i ‘Gøgereden’.
 
-Jeg har det sådan, at det, der gør mig bange, også tænder mig. Det, der kræver noget af en, er også tit det, der giver den største tilfredsstillelse. Det er vigtigt for mig at blive ved med at udfordre mig selv. ‘Hvad kan jeg egentlig?’, fortæller amerikaneren.
 
Lige nu kan du opleve Sarah Paulson i ‘Ratched’, som fortæller historien om Mildred Ratched – som senere blev kendt som den sadistiske sygeplejerske i ‘Gøgereden’.

Lige nu kan du opleve Sarah Paulson i ‘Ratched’, som fortæller historien om Mildred Ratched – som senere blev kendt som den sadistiske sygeplejerske i ‘Gøgereden’.

 

Evnen til forvandling

Den indstilling har hun ikke fra fremmede. Hendes mor, Catharine, forlod faren og sit kendte liv i Floridas bedre borgerskab, da hun var i begyndelsen af 20’erne og mor til to små piger, Sarah og hendes lillesøster, Rachel, for at bosætte sig i New York.
 
- Hun forlod alt det, hun kendte, al den tryghed og sikkerhed, hun havde i Florida, for at forfølge sin drøm om at skrive. Hun har helt sikkert været en rollemodel for mig på den måde. Hun var modig, og det var barskt at bo i New York i 70’erne og 80’erne, især med to børn, siger Sarah Paulson.
 
Hendes opvækst var langt fra den typiske kernefamilie, og det har måske gavnet hendes karriere sidenhen, funderer hun:
 
- Vi flyttede uafbrudt, og det har nok gjort mig ret omstillingsparat. Jeg følte mig hjemme i de fleste situationer og de fleste steder. Jeg lærte tidligt at ‘shape-shifte’ – ændre ‘form’ – så jeg passede ind. Det var en god forberedelse til livet som skuespiller, hvor jeg også hele tiden skal møde nye mennesker og passe ind i forskellige miljøer. På den måde har de valg, min mor traf for mange år siden, haft positive konsekvenser for mig.
 
Sarah Paulson spillede plantagefruen Mary Epps i Oscar-vinderen ‘12 Years a Slave’ fra 2013.

Sarah Paulson spillede plantagefruen Mary Epps i Oscar-vinderen ‘12 Years a Slave’ fra 2013.

 
Drømmen om at blive skuespiller boede dog i Sarah Paulson, længe før hun kom til New York og oplevede neonlys og meterhøje teaterplakater på Times Square, og længe før hun blev indskrevet på den berømte LaGuardia High School, som var inspiration til tv-serien ‘Fame’. Drømmen var dog temmelig diffus, indtil hun så musicalfilmen ‘Annie’ med den unge Aileen Quinn i titelrollen. Det var først der, det gik op for Sarah Paulson, at ‘børn også kan være skuespillere’. Senere, som teenager, blev hun ‘besat af Julia Roberts’, som hun selv formulerer det.
 
- Jeg havde klistret billeder af hende op i mit skab på skolen. Jeg så ‘Det stærke køn’, ‘Flatliners’, ‘Mystic Pizza’ om og om igen. Hun havde den karriere, jeg drømte om at få, fortæller hun.
 
Har du nogensinde fortalt Julia Roberts, hvordan du havde det?
 
- Nej! Jeg har mødt hende et par gange, men jeg har aldrig sagt noget til hende om, hvor vild jeg var med hende. Jeg ville synes, det var så pinligt!
 
Efter studentereksamen fortalte hun sin mor, at hun ikke havde nogen planer om at læse videre og gå på college.
 
- Jeg tror, hun var ret nervøs på mine vegne, men så fik jeg en af hovedrollerne i et teaterstykke, som hed ‘The Sisters Rosensweig’. ‘Åh nej!’ var hendes første kommentar, og så indså hun: ‘Du mener det virkelig!?’ Hun havde mange venner, som var musikere og kunstnere, og jeg tror, hun tænkte, det var et hårdt liv. Hun var bange for, at det ville være for barskt for mig, og at jeg ikke ville få det, jeg drømte om.
 
Rollen som Marcia Clark i ‘American Crime Story: The People v. O.J. Simpson’ indbragte Sarah Paulson både en Emmy og en Golden Globe.

Rollen som Marcia Clark i ‘American Crime Story: The People v. O.J. Simpson’ indbragte Sarah Paulson både en Emmy og en Golden Globe.

 

Konkurrencemenneske

Sarah Paulson mener ikke selv, at hendes karriere kan sammenlignes med Julia Roberts’ i dag. Stjernen med det velkendte smil er i en anden liga, mener hun.
 
- Jeg er en karakterskuespiller, der indimellem får lov til at spille hovedrollen, understreger hun.
 
Alligevel er der så meget gang i hendes karriere, at hun indimellem godt blive lidt nostalgisk, når hun mindes sine år som ung, fremadstræbende skuespiller, hvor jobbene ikke hang på træerne, som de gør i dag.
 
Serien ‘Jack & Jill’ satte skub i Sarah Paulsons karriere – og så var det også her, hun mødte Amanda Peet (nederst til højre), som stadig er hendes bedste veninde.

Serien ‘Jack & Jill’ satte skub i Sarah Paulsons karriere – og så var det også her, hun mødte Amanda Peet (nederst til højre), som stadig er hendes bedste veninde.

 
- Jeg ser tilbage på den tid med stor kærlighed. Det var dengang, jeg gik til auditions, og det kan jeg godt savne. Den der fornemmelse af at ‘vinde rummet’. Jeg kan ikke løbe fra, at jeg els-
kede det, når jeg fik en rolle på den måde. Jeg er nok lidt konkurrencemenneske, fortæller Sarah Paulson.
 
I dag er det instruktørerne og producerne, der ringer til hende med jobtilbud. De ved, hvad hun kan, kender hendes alsidighed og evne til at skabe figurer, som vækker følelser hos publikum.
Det håber hun også, at hendes nyeste alter ego, Mildred Ratched, kommer til. Og at hun kun er én af mange kvindefigurer på film og tv, som udfordrer stereotyperne for, hvad kvinder er, kan og må.
 
- Jeg håber, der i fremtiden vil blive fortalt endnu flere nuancerede historier om kvinder. Om alt det grimme og forbudte, vi også har i os. Den perfekte kvinde er på vej ud. Kvinders psyke er jo lige så sammensat og kompliceret som mænds, måske endda endnu mere. Det handler om at belyse og give plads til de fejl og uperfektheder, der også er del af et kvindeliv, siger hun. 
 
Forholdet til den 31 år ældre Holland Taylor vækker opsigt i Hollwood. Parret har været sammen siden 2015.

Forholdet til den 31 år ældre Holland Taylor vækker opsigt i Hollwood. Parret har været sammen siden 2015.

 
 

BLÅ BOG: SARAH PAULSON

Født 17. december 1974 i Florida, USA. Efter forældrenes skilsmisse flyttede hun med sin mor og søster til New York, hvor hun gik på LaGuardia High School, der er kendt for sine kunstprogrammer – den var inspiration til tv-serien ‘Fame’! – og tæller bl.a. sangerinden Nicki Minaj og skuespillerne Jennifer Aniston og Timothée Chalamet blandt sine tidligere elever.

Efterfølgende uddannede hun sig på teaterskolen American Academy of Dramatic Arts. Hun begyndte at arbejde som skuespiller lige efter gymnasiet og havde mindre roller på både teater, tv og film. Hun fik sit egentlige gennembrud i tv-serien ‘Jack & Jill’, som kørte 1999- 2001 og medvirkede siden i tv-serierne ‘Desperate Housewives’, ‘Studio 60 on the Sunset Strip’ og ‘Deadwood’.

På film har hun bl.a. spillet med i Oscar-vinderen ‘12 Years a Slave’, ‘The Post’, ‘Ocean’s 8’ og Susanne Biers ‘Bird Box’. Hun har opnået stjernestatus efter tv-serierne ‘American Crime Story’ og ‘American Horror Story’. Begge serier er skabt af Ryan Murphy, som også står bag den nye ‘Ratched’, som du kan se på Netflix. Hun har vundet både en Emmy og en Golden Globe for rollen som anklager Marcia Clark i den sæson af ‘American Crime Story’, som handlede om O.J. Simpson-sagen. Sarah Paulson bor i Los Angeles og danner par med skuespilkollegaen Holland Taylor.