INTERVIEWS

Simone Bendix & Helene Schjerbeck: tvillingerne bag Edition Poshette-universet

De klipper eventyr i papir og designer litterære lædervarer. For tvillingerne Simone Bendix og Helene Schjerbeck er poesi i hverdagen altafgørende, og ventelisterne til deres kreative workshops er lange. Nu vil de skabe en familie-højskole i Italien, hvor generationer kan samles om langborde og kreativiteten flyde uden krav om mål og resultater

Poetisk luksus. Sådan beskriver Simone Bendix og Helene Schjerbeck selv universet Edition Poshette, som de sammen står bag og har drevet i snart et årti. De håndsyede couture-tasker og eventyrlige lædervarer trækker tråde til litterære universer af magi og fantasi. Med små citater som ‘Never Postpone Joy’ og ‘May Good Fortune Find You’ syet ind i designet giver de plads til barndommens eventyr og nysgerrighed i både brilleetuier og punge.

Hverdags poesi

For selv om poesien kan virke uhåndgribelig, er det uendelig vigtigt at give den plads – særligt i hverdagen – mener tvillingesøstrene, der står bag Edition Poshette.

– Poesi er det, der gør, at alting ikke bare skal være pragmatisk. Det, der gør, at man faktisk ser, når noget er smukt. Den skal være der hele tiden, for den er fuldkommen nødvendig for os, siger Simone Bendix, og Helene Schjerbeck nikker bekræftende og tilføjer:

– Poesien i hverdagen har den gave, at den ikke nødvendigvis behøver at koste noget. Det er ikke noget, man skal have råd til, eller noget man kun kan opnå ved at nå hen til et bestemt punkt. Nej. Det er de der små fragmenter i livet, som skaber poesien.

Med lysende øjne refererer hun til både den italienske renæssancedigter Giovanni Boccaccios berømte værk

‘Dekameron’ og til Brødrene Grimms eventyrfortællinger, som de livet igennem begge har suget til sig.

– Det er dybest set det, det handler om for os, både med Edition Poshette og med vores papirklip: Hvor kan vi gøre noget for poesien, hvor kan vi fortælle historierne? fortsætter Helene Schjerbeck, og Simone Bendix indskyder:

– I dag lægges der meget vægt på begrebet lykke, når vi taler om glæde. Men vi kan ikke være lykkelige hele livet, og hvis vi bruger al vores energi på at prøve at være det, sker det modsatte: Vi bliver ulykkelige. Skuffede. Men hvis vi har de her små fragmenter af glæde, kan det lille moment måske vokse og være med til at skabe noget større. Det er der, vi gerne vil hen.

Tvillingesøstrene Helene Schjerbeck og Simone Bendix taler ofte i halve sætninger – den ene tager hul på en tankestrøm, den anden overtager sætningen halvvejs for at uddybe. Ofte veksler de flere gange i en sætning. Fra den anden side af bordet, hvor de sidder side om side, er det næsten som at se et spil tennis på ord, men det er egentlig ikke frustrerende – for de fuldender faktisk hinandens sætninger. Med deres nik og smil og bekræftende miner er det tydeligt, at de er enige om selv de mindste nuancer og formuleringer.

LÆS OGSÅ: Designer Dea Kudibal – jeg har altid haft store ambitioner

Et særligt bånd

De to søstre er vokset op i en familie med fire børn. Her har alle altid har været tætte på hinanden. De har altid skullet dele, og legen og det fantasifulde univers har været fremherskende gennem hele barndommen. Selv om tvillingerne søgte i forskellig retning med hver deres kreative virke – Simone er skuespiller, Helene er arkitekt – og selv om de i dag bor i hvert deres land – Simone i Frankrig, Helene i Italien – arbejder de tæt sammen om Edition Poshette og om deres eftertragtede papirklip-workshops i Danmark, hvor pladserne hurtigt bliver besat, og ventelisterne vokser.

– Vi har altid arbejdet parallelt og følt, at vi ikke kunne være den samme, for det ville blive lidt kikset. Da Simone ville være skuespiller, gjorde jeg noget andet, selv om skuespil også interesserede mig, og jeg også blev optaget på Odense Teaterskole. Det er ikke sådan, at vi trak lod, men vi blev enige om, at vi ikke kunne gøre det samme, forklarer Helene Schjerbeck. 

Edition Poshette var et projekt, Simone startede i Paris, hvor hun har haft fast base med sin familie de seneste 15 år. Helene havde slået sig ned med eget atelier i Italien. Men de to søstre kommunikerede – som de altid har gjort og stadig gør – hver eneste dag og ofte flere gange dagligt. Og da Simone skulle lave hjemmesiden til sit nye projekt, gik det op for hende, at Helene alligevel havde været med i det hele og hjulpet med både det kreative og praktiske, så selvfølgelig skulle hun være med.

– Alt andet ville jo være latterligt, for vi vender alligevel alting med hinanden. Det er virkelig en gave at have hinanden på den måde. Og så spørger du måske, om der er nogle ulemper ved at være søstre og arbejde sammen? Og nej, det er der overhovedet ikke, siger Simone Bendix og sender et varmt smil til Helene Schjerbeck.

Plads til det uperfekte

Der har været rift om pladserne, når tvillingesøstrene har holdt workshop på bl.a. Louisiana og i den engelske boghandel Books & Company i Hellerup. Her kan man give sig i kast med smukke papirblomster og klippede silhuetfortællinger, og det gælder ikke om at vise, hvor ferm man er med en saks og skabe et perfekt værk. Tværtimod. Fordybelse og nærvær er to vigtige pointer, understreger søstrene igen og igen.

– Når man sidder der med begge hænder i gang og skaber, så kan man ikke sidde med en telefon i hånden og være bekymret over alt muligt, for så er du i proces. Og lykkes det, du laver, er det dejligt, og lykkes det ikke, er det jo bare et stykke papir, forklarer Helene Schjerbeck, og Simone Bendix tilføjer:

– Lige præcis. Det handler ikke om, at det skal være perfekt. Nogle gange går det hele op i, om man har den rigtig yogapude for at kunne dyrke yoga, og man skal også helst have været på kursus i tre uger for virkelig at kunne opnå nydelsen. Men nej, altså. Træk vejret …

Simone Bendix trækker vejret dybt, demonstrativt højlydt, ind og ud.

– … du har to timer. Du kan godt nå det på to timer, ikk’? At fordybe dig og finde en ro. At dyrke yoga. Eller at skabe noget med papir og saks.

Helene Schjerbeck nikker smilende.

LÆS OGSÅ: Designer Yvonne Koné – jeg er ikke i tvivl om, jeg kan, jeg er i tvivl om, jeg vil

– Når vi laver workshops, er det vigtige for os, at alle kan tage derfra både med en følelse og med noget, som de kan sætte op derhjemme og forbinde med den følelse. En papirblomst fx – perfekt eller uperfekt – som kan fremkalde den følelse. Der opstår en stemning af samhørighed, når man sidder der skulder ved skulder og kreerer. Interessen for at være med viser os, at behovet er der. Det er et udtryk for, at vi har ramt noget, forklarer hun.

Som med én stemme fortæller de ivrigt om højskoletraditionen og de fine værdier, der knytter sig til den. Hvor vigtigt det er, at de ikke forsvinder. Og hvor vigtigt det er, at hobbyer og kreative sysler ikke skal være præstationsbærende, men får lov at forblive netop hobbyer.

– Vi hører hele tiden de der historier: ‘Så sad de der og nørdede, og så blev det til Skype’, eller ‘Så sad de der og legede, og så blev det til en millionforretning’. Det behøver ikke blive til noget. Det vigtigste er, at du har det sjovt. Det skal være som en leg, og måske skal reglerne for den leg ganske enkelt være, at det skal være sjovt. Mange af de største businesses bruger leg i udviklingen af deres produkter – Google, Lego og mange andre – og det giver mening, for hvis de presser citronen meget mere, vil der ikke være noget tilbage, forklarer Helene Schjerbeck.

For begge søstre har leg også været en vigtig del af opdragelsen af deres børn – det vigtigste er at have det sjovt, har de lært dem – og når hele familien denne weekend samles for at fejre tvillingernes far, har alle forberedt en leg eller et spil, som de andre skal være med på. Men selv om den legende tilgang til livet altid har været til stede, har søstrene måttet arbejde med deres forhold til det kreative.

– Jeg har måttet arbejde meget med, hvad der sker, når noget ikke er perfekt. Jeg har altid gerne villet gøre det så godt, at ingen kunne sætte en finger på noget. Men en dame sagde engang til mig, at det perfekte ikke var spændende, for der er ikke noget liv i det perfekte. Og det er rigtigt. Derfor handler det om også at kunne give slip og sige, at nu er det o.k. Hvis man gør sig umage – for det er ikke det samme som perfekt – så er det igen legen, der får lov at være det vigtige, forklarer Simone Bendix.

Og her kommer hverdagspoesien igen ind i billedet, forklarer hun. For det, man laver selv eller sammen med andre, vil man som regel ikke bytte væk. For det har en særlig betydning. Og det tilføjer poesi og magiske øjeblikke i hverdagen. Netop den tanke er også den drivende kraft for det nye projekt, der netop nu optager de to søstre – en familiehøjskole i Italien.

LÆS OGSÅ: Helena Christensen & Camilla Stærk – kom helt tæt på et inspirerende venskab

– Det skal ikke være et feriested som sådan, men en form for aktiv ferie for alle, hvor der er fokus på kunst og kultur, kreativ udfoldelse i dans og teater, keramik, madlavning, musik og alt muligt andet, forklarer Helene Schjerbeck, og Simone Bendix tilføjer:

– I de politiske sfærer er der meget lidt fokus på kultur. Mange mener, at det bare er noget, vi gør eller dyrker, fordi det er sjovt. Og det er det også. Men det er også et menneskeligt behov. Hvis vi ikke udfylder det, forsvinder der meget mening ud af vores liv. Vi kan få maskiner til at gøre en masse ting, men hvad skal vi så med vores tid? Hvad end det er havearbejde, keramik, madlavning, papirblomster … det at lave noget med sine hænder har en stor terapeutisk effekt på os. Man kan kalde det poesi, men det giver også en ro i kroppen. Det vil vi gerne lære vores børn og vores forældre. De ved det godt, vores forældre, men mange af dem har vist glemt det. At de ikke behøver at skulle både på Bakken og i Tivoli og altid bruge en masse penge, når de er sammen med deres børnebørn. Tænk, hvis vi kunne lave noget sammen, der kun kostede os vores tid? Det arbejder vi på. Nu planter vi et frø og håber, at det vokser sig større.

Stedet til den italienske højskole har søstrene fundet. Nu består opgaven i at skaffe investorer og finde samarbejdspartnere. Går alt, som de håber, kan de byde velkommen inden for cirka to år. Og ved siden af fortsætter Simone og Helenes indsats for at tilføje hverdagen lidt poesi – med papirklip, læderdesign og fællesskab om langbordet.

Blå bog: Simone Bendix og Helene Schjerbeck

  • Tvillingesøstrene Simone Bendix og Helene Schjerbeck er født i 1967.
  • Simone er uddannet skuespiller og har medvirket i en række danske og udenlandske film og tv-serier. Hun bor i Paris med sin mand, musikeren Kasper Winding, og parrets to børn, Polly og Pablo.
  • Helene er uddannet arkitekt og bor i Italien med sin mand, Iakob, som hun har to voksne sønner med.
  • De står bag Edition Poshette – couture-tasker, punge og brilleetuier, som er håndsyet i Italien, og hvor designet tager udgangspunkt i litterære universer.
  • Sammen holder de også workshops og udstillinger med papirkunst.

LÆS OGSÅ: Anine Bing – hvis det føles rigtigt, så bare gør det