INTERVIEWS

Skal du prøve ’Cuddling’?

Forestil dig, at du møder et menneske for første gang, og få minutter efter stryger vedkommende dig over håret, kærtegner dig i hånden og tilbyder at stikke en finger i dit øre. IN har været til ‘cuddling’ og lært noget om at sætte grænser.

Første gang, Christina og jeg rører hinanden…

… er også første gang, vi mødes. Hun åbner døren til sin toværelseslejlighed i den nordlige del af Los Angeles og giver mig en solid omfavnelse. Vi har talt en del sammen på telefonen nogle dage forinden, så krammet virker helt naturligt.

Til gengæld skal de næste par timer vise sig at blive nogle af de mest besynderlige, jeg har oplevet.

Christina Myers Hepburn er professionel ‘cuddler,’ og for omtrent 650 kroner i timen tilbyder hun at putte med klienter, der har behov for nærkontakt. Der er tale om overfladisk berøring med ‘helende intentioner’. Der er altså ingen sex indblandet, og alt foregår fuldt påklædt.

– Berøring er et af vores basale behov, men det er et sprog, vi slet ikke taler nok. Dem, der kommer hos mig, savner gerne nærhed og intimitet i hverdagen, forklarer Christina Myers Hepburn, som blev certificeret behandler for tre år siden.

LÆS OGSÅ: 8 daglige ritualer, der hjælper dig med at håndtere stress

– Når man bliver nusset, kommer man ned i gear, slapper af og føler sig godt tilpas takket være de hormoner, der bliver frigivet ved berøring, men cuddling handler også om at lære at sætte og udtrykke grænser. Mange af os er vant til at efterstræbe velvilje, og derfor kan det virke voldsomt både at sige fra og at modtage et nej. I cuddling ser vi et nej som en positiv ting, der er med til at træne vores grænse-muskler, forklarer hun.

Det lyder en anelse kryptisk for mig, men jeg har svoret at hoppe i mit blødeste ja-joggingsæt under min session med Christina Myers Hepburn. Dels fordi hun forinden har anbefalet, at man er iført behageligt tøj, dels fordi jeg må erkende, at jeg normalt nok ville foretrække en omgang klassisk massage med klar rollefordeling, stilhed og myose-opløsning.

Rollespil og grænseland

Cuddling er ikke som sådan noget nyt fænomen, og i Danmark har vi også hørt en del om både krammeterapeuter og hudsult. Et begreb, der især bliver brugt i sammenhæng med ensomme ældre og andre, der mangler fysisk kontakt.

I USA er cuddling-bevægelsen er de seneste knap 20 år vokset frem i mange større byer, og i Los Angeles vrimler det med både selvstændige og firmaer, der tilbyder sessioner enten hos klienten, hjemme hos behandleren eller på en klinik.

De fleste udbydere, mandlige såvel som kvindelige, tager imod klienter af begge køn, men tanken om at putte med en fremmed mand uden nogen form for tilløb er alligevel for fjern for mig.

I Christina Myers Hepburns lille lejlighed er det ene værelse helliget en stor seng til klientbesøg. Rummet flyder i dagslys og blød meditationsmusik, og på en kommode toppet med stakkevis af bøger om healing og alternativ behandling står en elektrisk diffuser og pulserer aromatisk appelsinduft ud.

LÆS OGSÅ: Dit almindelige sexliv er godt nok

Vi sætter os over for hinanden i skrædderstilling i sengen. Vi har begge et par indiske pyntepuder i ryggen, og Christina Myers Hepburns åbne, nysgerrige ansigt smiler til mig.

– Tak, fordi du er kommet og er til stede, indleder hun med efter en dyb indånding af den slags med ekstra lyd. Ind gennem næsen og ud gennem munden.

Så gennemgår hun spillereglerne: Al berøring er platonisk, og ‘bikini-zonen’ er forbudt område.

– Jeg vil gerne begynde med en rollespilsøvelse. Intentionen er at skabe et trygt rum, så vi er sikre på, at vi kommunikerer ærligt og autentisk, fortsætter Christina Myers Hepburn.

– Nu spørger jeg dig om noget, og så skal du sige nej, siger hun.

Cuddling handler også om at sige nej og mærke, hvor ens egne grænser går, erfarer INs journalist.

Hun trækker igen vejret ind gennem næsen og ud gennem munden med høj lyd på begge varianter.

– Vil du placere dine fingre på mine skulderblade? spørger hun så.

Et rungende ‘ja’ farer ud af munden på mig, og mens jeg sidder og måber, flækker Christina Myers Hepburn i et stort grin.

– Du skulle jo sige nej.

Det er virkelig mærkeligt. For samtidig med at min hjerne havde nået at konkludere, at jeg netop ikke havde lyst til at røre hendes skulderblade, tænkte selvsamme hjerne, at det kunne jeg da godt. For det virkede ubehageligt at sige nej. Var det min flinkepige-automatpilot, der kickede ind? Er jeg virkelig så nem og eftergivende?

Christina Myers Hepburn smiler skælmsk. Jeg er tydeligvis ikke er den første, der falder i ja-fælden, og vi prøver en gang til. Denne gang spørger hun, om jeg vil give hende massage, og jeg svarer et meget ærligt nej. 

– Tak for at sætte grænser. Jeg sætter pris på din ærlighed.

Formuleringen får mine nakkehår til at vibrere lidt, men Christina Myers Hepburns anerkendende udmeldinger er noget, der fylder meget i den kommende times tid.

Det betyder berøring

Ifølge Troels Wesenberg Kjær, der er hjerneforsker, professor og overlæge ved Sjællands Universitetshospital, har vi under huden små sensorer, der opfanger selv den mindste berøring. Hvis der er tale om berøringer, der ikke gør ondt, kan det sænke niveauet af stresshormoner som adrenalin og binyrebarkhormon. Samtidig sender hudens sensorer et signal til hjernen, der lynhurtigt frigiver en række stoffer, bl.a. dopamin, som giver os fornemmelsen af velbehag. Et andet hormon, der bliver sluppet løs, er oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet eller krammehormonet. Krammehormonet er kendt for at medføre, at vi knytter bånd til mennesker, vi er i fysisk kontakt med.

LÆS OGSÅ: Sådan går du mere offline

 – Derfor er cuddling ikke nogen ‘free lunch’. For det første betaler du for det, men du skaber også nogle relationer til det menneske, du er i kontakt med. Forbindelsen opstår ikke ved hurtigt kram med en fremmed, men hvis du over længere tid er i berøring, vil der med stor sandsynlighed opstå en form for relation, lyder det fra hjerneforskeren.

Flere mænd end kvinder

Christina Myers Hepburn har klienter, der kommer i perioder, mens andre kommer fast et par gange om måneden. Nogle vil tale dybt og personligt undervejs, andre siger ikke så meget. Nogle vil gerne bare holdes om, mens andre igen foretrækker gensidig berøring. Hun anslår, at 80 procent af hendes klienter er mænd.

– Jeg tror, at mænd føler, at det er mere okay at opsøge denne type service, hvorimod kvinder synes, at det er skamfuldt, at de er nødt til at betale for at blive rørt. Kvinder har også gerne mere kropskontakt i det daglige, også selv om de ikke har en partner eller bare ikke oplever nok nærhed med deres samlever. Måske krammer de deres veninder, går til frisøren eller får ordnet negle. Det tæller også lidt i berøringsregnskabet.

Hvis du tænker, at cuddling er et besynderligt udenlandsk fænomen fjernt fra danske postnumre, kan du godt tro om igen. Flere steder i Danmark tilbydes der nemlig også cuddling-sessioner.

Men Christina Myers Hepburn er overbevist om, at netop kvinder kan lære meget af cuddling.

– Her er der ingen forventninger om, at du skal gengælde eller opføre dig på en bestemt måde. Du lærer at tune mere ind på din egen krop og får tid og rum til at tænke over, hvad du har lyst til. Og du oplever, hvor ‘empowering’ det kan være at sige nej. Det gør dig måske også bedre til at sige nej i andre aspekter at dit liv – eller rumme andre menneskers nej, siger hun.

Men tilbage til mændene. Hvad hvis Christina Myers Hepburn ligger og nusser en mandlig klient, og der er noget i skridthøjde, der begynder at rumstere?

– Inden vi mødes, har jeg understreget, at cuddling ikke har skyggen af seksuelt formål, så forventer de noget andet, bliver de skuffede. Jeg har da haft mænd, der fik erektion, og så foreslår jeg, vi flytter energien og fokuserer på noget andet. Det kan hjælpe meget bare at tale om det eller at skifte position, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Findes kærligheden i en app?

Min session begynder med en position, Christina Myers Hepburn kalder ‘the mama pose’. Hun sidder lænet op af væggen, mens jeg sidder mellem hendes ben, og hun holder om mig. Det føles noget akavet.

Hun beder mig læne hovedet tilbage mod hendes bryst og trække vejret dybt. Jeg prøver, men er ikke leveringsdygtig i noget imponerende ilt-indtag.

– Må jeg røre ved dit ansigt? spørger Christina Myers Hepburn lidt efter.

Jeg pipper ja og mærker, hvordan hendes fingre forsigtigt føler mig i tindingerne og bevæger sig ind mod min kæbe, min næse, min hage. Hver gang hun vil røre et nyt punkt, spørger hun først.

– Hvis du har lyst, kan du også lægge armene om mine ben, siger hun.

Jeg skynder mig at forklare, at jeg er o.k. med, at hun nusser mig, men at gengælde berøringerne har jeg det mærkeligt med.

– Der er ingen grund til at forklare. Det er godt, du mærker efter, jeg er glad for din tillid. Tak for den, siger hun.

Lidt efter får jeg et endnu større tak. Imens Christina Myers Hepburn er i gang med at nulre mine øreflipper højrøde, spørger hun, om hun må stikke en finger i øret på mig, og hun kvitterer med høj latter og glædesudbrud, da jeg råber nej.

– Juhuu, tak, fordi du sætter grænser, siger hun, og var hendes hænder ikke optaget af al den nulren, tror jeg, hun ville være begyndt at klappe.

Vanvittig kluddermor

Christina Myers Hepburn er nemt selskab, og vi griner meget, men jeg har svært ved at slappe af. Jeg prøver ellers virkelig. Både at slappe af og udfordre mine grænser.

Jeg siger ja til at ligge med hovedet på hendes ene lår i en slags fosterstilling, mens hun blidt masserer min rygrad og fortæller, at netop den stilling kan dulme menstrua-tionssmerter. Jeg siger også ja til, at vores ansigter ligger helt tæt op ad hinanden kind mod kind, og jeg siger ja til, at hendes hage finder sig til rette i min øjenhule, mens vi ligger i noget, der må ligne en vanvittig kluddermor.

INs cuddler, Christina Myers Hepburn, har arbejdet som professionel cuddler i tre år efter at have taget et certificeret diplom-kursus. Hun er også kursusvejleder til ‘cuddling parties’, hvor større grupper mødes for at putte og nusse.

Mine grænser er absolut inden for rækkevidde, og imens Christina Myers Hepburn med en nærmest barnlig glæde hviner over, hvor magisk det er, at kroppe er som et organisk puslespil, kæmper jeg for at bevare min åbenhed og coolness. Da hun vil røre mine hænder, siger jeg igen ja, selv om de pludselig virker til at være helligt og nærmest intimt område.

– Jeg elsker at udforske detaljerne i et andet menneskes hænder. Jeg kalder det fingerdans, siger hun, mens hendes fingre ganske rigtigt danser på min håndryg og i min håndflade. Der kommer nogle nydende lyde fra hende.

LÆS OGSÅ: Derfor falder du for hype

– Det giver sådan en intens grad af tilstedeværelse. Vil du også at røre mine hænder, så vi opnår forbindelse?

Min grænse er voldsomt overskredet nu, og jeg svarer ærlig talt kun ja for at få en ekstra oplevelse med hjem at skrive om. Inden i spænder jeg som et børnehavebarn, der ikke vil i flyverdragten. Hvorfor har jeg ikke tænkt det her mere igennem? Hvad er det for en absurd situation, jeg har plantet mig i?

Christina Myers Hepburns fingre danser ind imellem mine. Bevæger sig fra håndfladen til håndryggen, frem og tilbage, fra knoerne og til fingerspidserne, fra håndleddet og lidt op af armen.

Jeg prøver at røre hende med samme lethed, imens jeg forsøger at fokusere på de fuglefløjt, der flyver ind gennem gardinerne og det åbenstående vindue, men jeg kan ikke holde det ud. Berøringerne er for kærtegnende, og jeg har aldrig før nusset hånd med nogen på den måde ud over kærester og børn. At mærke og oven i købet høre, hvordan Christina Myers Hepburn lader til at nyde det, kan jeg slet ikke overskue.

– Det er vist ikke noget for dig, griner hun, og jeg trækker hånden til mig.

Vores session slutter, som den begyndte. Med vejrtrækninger og taksigelser.

– Alle har forskellige grænser, og du fandt helt klart din, da vi rørte hinandens hænder. Men jeg sætter pris på, at du prøvede det, siger Christina Myers Hepburn.

– Jeg fornemmede i det hele taget, vi var til stede sammen flere gange, tilføjer hun.

Jeg tænker på fornemmelsen af flyverdragt og flitsbue. Jeg er ikke sikker på, at jeg havde samme oplevelse af at være til stede, men noget tager jeg helt sikkert med mig fra den lille lejlighed. I begyndelsen er det et virvar af snotforvirrede indtryk, jeg ikke helt kan tolke, men efter et par dage giver det selvindlysende mening.

De grænser, som Christina Myers Hepburn talte så meget om – det var jo dem, jeg mærkede. Ja, jeg havde svært ved at slappe af i situationen, og det kan jeg måske lære, hvis jeg er åben over for at prøve cuddling igen. Men umiddelbart har jeg faktisk ikke lyst til at få stukket noget i øret, og jeg har begrænset behov for at røre folk, jeg ikke har en relation til. Helt sikkert er det i hvert fald, at mine hænder er hellige og forbeholdt kærtegn til dem, jeg virkelig holder af.

For dem, der kan formå at finde ro, kan jeg godt se formålet med at betale sig til nus, men det er ikke for mig. Og jeg er sikker på, at Christina Myers Hepburn vil give mig anerkendelse for den indsigt og sige tak for mit ‘nej tak’.

LÆS OGSÅ: Kan vi redde verden ved at dele?