INTERVIEWS

Søstrene bag Rodarte: Forelskede i Pilou – og i store træer

Søstrene bag modehuset Rodarte, Kate og Laura Mulleavy, har lavet en poetisk film, som er inspireret af deres barndom i skovene i det nordlige Californien. De insisterede på at hyre danske Pilou Asbæk til deres debutprojekt som filmskabere.

Rodarte-søstrene: Laura & Kate Mulleavy

  • Født i hhv. 1979 og 1980.
  • Grundlagde modehuset Rodarte i 2005. Året efter vandt de prisen for bedste nye designere ved CFDA-prisuddelingen.
  • I 2009 vandt de prisen for bedste kvinde-designere ved samme uddeling.
  • De stod bag kostumerne til filmen ‘Black Swan’ – og også den kjole, Natalie Portman havde på, da hun vandt en Oscar for sin rolle i filmen.
  • Deres første spillefilm, ‘Woodshock’, havde premiere på årets filmfestival i Venedig. Den har Kirsten Dunst og danske Pilou Asbæk i hovedrollerne.

Kate og Laura Mulleavy påpeger med stolthed i stemmen, at de ‘fandt Pilou Asbæk først’. De hyrede den danske skuespiller til deres debutfilm, ‘Woodshock’, inden han fik rollerne i de internationale storfilm ‘Ben Hur’ og ‘Ghost in the Shell’ og tv-succesen ‘Game of Thrones’.

LÆS OGSÅ: Kærlighed, kaos og kvindekamp - 11 højdepunkter fra 2017


(Tv.) Kate Mulleavy, Kirsten Dunst og Laura Mulleavy til premieren på ‘Woodshock’ i Los Angeles. (Th.) Kirsten Dunst har selvfølgelig været iklædt Rodarte, mens hun har været med til at promovere ‘Woodshock’. Her er det en kjole fra modehusets seneste haute couture-kollektion.

De var ikke et eneste øjeblik i tvivl om, at det skulle være den krølhårede dansker, der skulle have rollen som Keith i filmen. Og de var så ivrige efter at få ham, at de tålmodigt ventede på, at hans visum til USA blev godkendt.

– Vi var så forelskede, fortæller Laura Mulleavy om følelsen af at have fundet deres Keith.

– Vi vidste ikke, hvem han var, men da vi så ham, var vi ikke i tvivl om, at det skulle være ham.

Verdens højeste træer

Det var oplagt for Kate og Laura Mulleavy, at de skulle indspille deres første spillefilm i skovene det nordlige Californien. De tilbragte mange timer i de storslåede skove som børn.

Da de skrev manuskriptet til ‘Woodshock’, var det med minderne om skovene og de følelser, som de var forbundet med, i baghovedet.

– Træerne deroppe er majestætiske. Vi ville give udtryk for vores kærlighed til dem. Vi filmede i en skov, hvor nogle af verdens største træer findes. De er de højeste levende organismer på planeten, og omkring 95 procent af dem er blevet fældet siden 1880. Men de er blevet fredet for 15 år siden, siger Laura Mulleavy.


Kirsten Dunst og Mulleavy-søstrene har været venner i mange år og arbejdede også sammen på en kortfilm, som skuespillerinden lavede. Nu spiller hun hovedrollen i ‘Woodshock’ over for Pilou Asbæk.

Hjælper mor til selvmord

Søstrenes debutfilm er en poetisk og eksperimenterende film om en kvinde, der hjælper sin syge mor begå selvmord – og bagefter skal finde fred med det.

Kirsten Dunst spiller hovedrollen som Theresa, som lider af det, man kalder ‘woodshock’ – en psykisk tilstand, hvor folk, der er faret vild i skoven, bliver mentalt påvirkede og træffer irrationelle beslutninger.

Den 35-årige skuespillerinde har været ven med Laura og Kate Mulleavy i mange år og ses ofte i deres kjoler på den røde løber, så hun var oplagt til rollen.

– Det var en virkelig kreativ proces at samarbejde med skuespillerne. Hvis man har en sjæleforbindelse med dem, er det bedst bare at lade dem blomstre og så lære af at betragte dem, siger Kate Mulleavy, der med sine 38 år er et år ældre end sin søster.

Begge er uddannet fra det fine Berkeley-universitet – i henholdsvis kunsthistorie og engelsk, men de drømte begge om at lave film.

– Det var næsten, som om vi blev to nye mennesker, siger Laura Mulleavy om at gå fra modeverdenen til filmbranchen.


(Tv.) Kate og Laura Mulleavy skabte kostumerne til ‘Black Swan’ – og den kjole, som Natalie Portman havde på, da hun fik en Oscar for sin rolle i filmen. (Th.) Hollywoods stilfulde kvinder står i kø for at iføre sig Rodartes kreationer på den røde løber. Her er det Nicole Kidman.

– Vi er meget lidenskabelige i forhold til det, vi skaber. Det skal repræsentere os og være et udtryk for vores integritet. Det har vi værnet om i meget lang tid. Vi har været modige nok til at overføre det til arbejdet med vores film og sige: Det her er vores projekt, og det skal reflektere det, som vi ønsker at sige som førstegangsfilmskabere.

Oscar-kostumer og -kjoler

Søstrene har før snuset til filmverdenen. De lavede de smukke og dramatiske kostumer til balletfilmen ‘Black Swan’ med Natalie Portman. De designede også den kjole, hun havde på, da hun modtog en Oscar for rollen som ærgerrig ballerina.

– Jeg tror altid, at det var meningen, at vi også skulle lave film. Vi har elsket film, siden vi var helt små. George Lucas var engang til et af vores shows, og han sagde, at det var ligesom at være med i en film. Så jeg tror, at vi hele tiden har haft lyst til at udtrykke os narrativt, siger Laura Mulleavy.

Det var helt tilbage i 2011, de to søstre begyndte på ‘Woodshock’-projektet. Det var ikke tænkt som en forlængelse af deres Rodarte-design og skulle ikke være en slags kampagne for deres kreative produkter. Men de har dog samarbejdet med deres kostumedesigner på nogle af filmkostumerne.


Den natur, som Mulleavy-søstrene er vokset op i, har været med til at inspirere dem til ‘Woodshock’.

– Jeg tror måske ligefrem, at det kunne have modsatte effekt, siger Kate Mulleavy om filmens funktion som alternativ Rodarte-reklame.

– Det gør os mindre kommercielle. For vi er jo designere, der har brugt flere år på at lave en film, selv om folk måske ville have, at vi skulle fokusere på at designe. Så det er ikke ligefrem den mest logiske karrierevej. Men jeg tror, at Laura og jeg følger vores kunstneriske vision, siger Kate videre.