INTERVIEWS

Sofie Lassen-Kahlke: Jeg er opmærksom på mine grænser

I 25 år har Sofie Lassen-Kahlke været et kendt ansigt, og det smilende væsen kan få en til at føle, at man kender mennesket indeni. Men hun er meget privat og har ofte brug for at lade op i sit eget selskab. Efter Sofie Lassen-Kahlke er blevet mor, er hun blevet bedre til at sige nej − og med sin karakteristiske jernvilje har hun også tilføjet et cand.jur. til cv’et.

Sofie Lassen-Kahlke kigger eftertænksomt ud…

… over det glimtende Øresund, mens hun trækker vejret dybt. Hun befinder sig i en varm sauna et stenkast fra sit hjem i Hellerup. Her er badetøj ikke tilladt.

Vi snakker om, hvad livet mon havde bragt med sig, hvis hun ikke var taget med på den familieferie til Møn, hvor hun blev ‘opdaget’ af filminstruktøren Regner Grasten.

LÆS OGSÅ: Talentfulde Nips: Fællesskab giver mod

— Det lå ikke ligefrem i kortene, at jeg skulle blive skuespiller. I min familie er der mange advokater, og som barn drømte jeg om at blive læge, smiler Sofie Lassen-Kahlke og mindes de mange dage med far og mor i retten og på advokatkontoret.

Selv endte hun også på jurastudiet − som det af gode grunde tog hende 17 år at færdiggøre. Både jurastudierne og skuespildebuten vender vi tilbage til.

Blufærdighed er der ikke tid til at tænke på…

… de 10 sekunder et koldt dyp i Øresunds blå bølger varer. Her bader stort set alle nøgne, i de måneder saunaen er åben.

– Mine venner og familie grinte lidt af mig og tænkte nok, at jeg aldrig ville færdiggøre det speciale. Men inden i mig selv vidste jeg, at jeg ville fuldføre studiet, siger Sofie Lassen-Kahlke.

Øreringe: Ninna York, 10.400 kr., Jakke: Nikolaj Storm Copenhagen, showpiece.

— Tidligere var jeg mere blufærdig, men med alderen tænker jeg ikke så meget over det. Vi ser jo mere eller mindre ens ud inden under tøjet, griner Sofie Lassen-Kahlke.

Vi bliver hurtigt enige om, at det også er mere behageligt at dyppe sig i det kølige vand uden badetøj efter en tur i den varme sauna.

— Efter jeg er blevet mor, er jeg blevet mere bevidst om at være til stede i nuet og hver dag huske på at være nærværende. Det gælder også hernede, hvor jeg får ro til at trække vejret helt ned i maven, siger Sofie Lassen-Kahlke, som ser frem til sin anden sæson som vinterbader.

Efter tre svedeture i saunaen og forfriskende dyp i Øresund er vi tilbage i omklædningsrummet, hvor den 39-årige skuespiller falder i snak med sin gamle gymnasielærer.

— Tillykke – du var jo helt fænomenal, Sofie!

Sofie Lassen-Kahlke kigger overrasket på hende og ligner et stort spørgsmålstegn.

— Ja, i ‘Vild med dans’, fortsætter den midaldrende lærerinde.

Sofie Lassen-Kahlke takker og er hurtig til at få samtalen drejet over på gymnasielærerens liv. Hun virker oprigtigt interesseret i andres gøren og laden. Som om hun har det bedst, når snakken handler om andet end hendes egne bedrifter.

Sofies leveregel nummer et

Sofie Lassen-Kahlkes leveregel kan skæres ned til ét ord: Taknemmelighed!

— Du har kun et liv til at være sammen med dem, du virkelig holder af. Så læg mobilen fra dig og lad være med at have for travlt, siger hun, som var det et mantra.

Som barn drømte Sofie Lassen-Kahlke om at blive læge, men sideløbende med skuespillet har hun fulgt i forældrenes fodspor og er blevet jurist.

Kjole: Birgitte Herskind, 2.699 kr., Bukser: Coatpeople by Stig P, 1.290 kr., Skjorte: Sur le Chemin, 1.300 kr., Sko: Samsøe & Samsøe, 1.500 kr., Øreringe: Jane Kønig, 1.250 kr.

— Det er ekstremt vigtigt for mig at mærke efter, hvad jeg har lyst til, og hvad der betyder mest for mig og min familie. Jeg er taknemmelig over i perioder at have meget tid til mine børn, min mand og mig selv. Og samtidig er jeg også taknemmelig for at kunne have perioder, hvor jeg fokuserer på mit arbejde, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: "Tykke"-Ida Rud: Tal til dig selv som til din bedste ven

— Jeg fik begge mine børn, da jeg turnerede med comedyshowet ‘City Singler’. Jeg elskede den tid og holder stadig meget af pigerne, som dengang bestod af Kaya Brüel, Anne Louise Hassing og Trine Gadeberg. Efter næsten syv år hang det desværre ikke sammen længere i forhold til familielivet. Jeg kan indimellem savne vores tid sammen på scenen. Vi havde det virkelig sjovt, men det var også hårdt at være på scenen som højgravid fire-fem dage i træk. Og hvis du spørger min mand, tror jeg ikke, han savner den tid lige så meget som mig, griner Sofie Lassen-Kahlke og fortæller, at hun har det bedst, hvis der går en rum tid imellem turneerne.

— Sidst i forløbet, når der er gået to-tre måneder, kan jeg næsten ikke rumme at være væk fra familien. Men jeg ved jo, at det ikke varer ved, og at vi også har lange perioder uden så meget pres på, siger Sofie Lassen-Kahlke.

Den stille pige

Har man oplevet hende live i ‘Vild med dans’, i comedy-showet ‘City Singler’ eller som vært i Dansk Melodi Grand Prix er det svært at forestille sig Sofie Lassen-Kahlke som den stille pige, hun efter sigende var i skolen.

— Som barn var jeg stille og pligtopfyldende. Jeg passede min skole, mine nære venner og spillede masser af golf i min fritid. Jeg husker, at min mor efter en forældresamtale i folkeskolen sagde til mig, at det ville være okay, hvis jeg skejede lidt ud en gang imellem. Jobbet som skuespiller lærte mig i mine teenageår at åbne op og være mere udadvendt, fortæller Sofie Lassen-Kahlke.

Hun anser sig selv som meget social, men har samtidig brug for engang imellem at lukke døren og bare være sig selv sammen med familien.

– Det kræver ­tilvænning at være et kendt ansigt, siger Sofie Lassen-Kahlke, der som barn gerne bare ville være Sofie, når hun var ude.

Buksedragt: Sabine Poupinel, 2.500 kr.

— Jeg er blevet bedre til at sige fra. Jeg siger ikke længere ja til alt og er meget opmærksom på mine egne grænser, siger Sofie Lassen-Kahlke og tilføjer, at hun giver meget af sig selv over for dem, hun kender godt, men at hun er meget bevidst om at beskytte sit privatliv.

Sofie Lassen-Kahlke - hele Danmarks darling

Som 14-årig er der ofte andre spændende ting at foretage sig end at tage med sine forældre på weekendtur. Og den unge Sofie Lassen-Kahlke havde da også besluttet sig for ikke at tage med sin familie til Møn. Men til sidst endte hun alligevel med at tage med.

Filminstruktøren Regner Grasten var tilfældigvis med på den tur, og han ville have Sofie Lassen-Kahlke til casting, da de kom hjem.

Det kom hun − sammen med Robert Hansen. Og de fik begge hovedrollerne i Regner Grastens film ‘Vildbassen’. Det var Sofie Lassen-Kahlkes første rolle.

— Jeg husker det som en sjov tid og en langsom introduktion til skuespil og til voksenverdenen. Jeg fik et ansvar og blev sidestillet med de voksne og kunne bruge det positivt. Men samtidig var det mærkeligt bagefter at komme ud i den virkelige verden, fortæller Sofie Lassen-Kahlke, der med årene er blevet bedre til at balancere livet mellem skuespilverdenen og sin almindelige hverdag.

Som barn var det noget af en prøvelse at blive genkendt fra ungdomsfilmene ‘Anja & Viktor’, når hun bare ønskede at være Sofie, der var ude og spise med sine forældre og sin yngre søster.

— Jeg kan huske, at jeg ofte havde det svært med pludselige skift − fra det ene øjeblik at være barn i min familie til det næste øjeblik at skulle skrive autografer til nogle fans. Det kræver tilvænning at være et kendt ansigt. Efter 25 år har jeg selvfølgelig vænnet mig til det, fortæller Sofie Lassen-Kahlke.


Strik: Leamusa – Tatianas Håndværk hos Sabine Poupinel, 2.000 kr., Nederdel: Designers Remix, 1.599 kr.

Hun mener, at hendes kendte ansigt på mange måder har gjort hende mere ekstrovert.

− Jeg føler, at jeg får meget forærende, fordi mit ansigt ofte får folk til at tro, at de kender mig lidt i forvejen. Så på den måde har det gjort vejen kortere til at lære nye mennesker at kende, og jeg elsker at snakke med folk − i hvert fald 90 procent af tiden. Selvfølgelig er der dage, hvor jeg ikke orker det, siger Sofie Lassen-Kahlke, der har det ambivalent med prædikater som ‘folkekær skuespiller’ og ‘hele Danmarks darling’.

LÆS OGSÅ: Det her er årets mest hørte sang

— På den ene side er det jo helt vildt fantastisk at være ‘folkekær’, for der ligger en masse kærlighed i det ord. Men til tider har jeg haft det svært med at høre den slags betegnelser om mig selv, fordi jeg ikke har følt, at jeg kan leve op til dem, siger Sofie Lassen-Kahlke. På vej fra saunaen møder hun en gammel barndomsven, som hun sludrer lidt med, inden vi cykler hjem i hendes have for at spise morgenmad.

— Jeg elsker at bo her, hvor jeg kan cykle rundt til alting. Skolen ligger for enden af vores vej, og børnehaven et stenkast herfra lige ved strand og skov. Og så har jeg mine forældre, min farmor på 92 år og flere gamle veninder tæt omkring mig. Jeg føler mig meget tryg her, smiler Sofie Lassen-Kahlke.

Oasen i Hellerup

Vi når ikke at få pulsen ret meget op på den korte cykeltur, før vi sidder i ly for solen på den hyggelige, lille overdækkede terrasse, som Sofie Lassen-Kahlkes mand selv har bygget.


Jeans: 2nd One, 599 kr., Kjole. The Sophie, 2.600 kr., Øreringe: Shamballa Jewels, 109.000 kr., Cardigan: Ivan Grundahl, 2.700 kr.

— Vi må drikke kaffen sort, for der har endnu ikke været tid til det daglige indkøb. Det håber jeg, at Hans når senere, så jeg kan nå min yogatime, griner Sofie Lassen-Kahlke.

Fra terrassen er der udsigt til klatretræet med det hjemmebyggede plateau, hvor børnene kan kravle op og spejde ud over de gule murstensrækkehuse, og et stort bed med tulipaner i dybrøde farver.

— Rød er min yndlingsfarve, fordi det er sådan en varm og kærlig farve, siger Sofie Lassen-Kahlke og fortæller om sin søns begejstring for havens røde blomster, efter de kom hjem fra Sydafrika.

— Han havde nærmest helt åndenød, da han kom løbende ind for at fortælle mig, at tulipanerne var sprunget ud, mens vi var væk, griner hun.

Inden Sofie Lassen-Kahlke blev mor…

… lavede hun to tv-serier og en spillefilm i Tyskland, og på disse rejser fandt hun ud af, hvor fantastisk det var for hende at rejse alene.


Øreringe: Ninna York, 10.400 kr., Jakke: Nikolaj Storm Copenhagen, showpiece.

— Jeg holder meget af mit eget selskab, og jeg nød at gå alene på café i Tyskland. Så sad jeg der, hvor ingen kunne genkende mig, og sugede indtryk til mig. Jeg er et nysgerrigt menneske og elsker at være ude blandt andre mennesker, men jeg holder også utroligt meget af at have små åndehuller helt for mig selv, siger Sofie Lassen-Kahlke, der også ser sig selv som et udpræget naturmenneske.

— I går var vi til forældremøde i vores datters skovbørnehave, hvor vi blev sendt på 15 minutters ‘silent walk’ i skoven. En lille skovvandring, hvor vi ikke måtte sige noget til hinanden. Alle sanser var til stede, og det var helt magisk at gå rundt der, hvor vores børn færdes dagligt, fortæller hun.

Sofie Lassen-Kahlke er Klar til Anja igen

Selv om skuespil har fyldt mest i Sofie Lassen-Kahlkes karriere, vidner mange sceneoptrædener i musicals og som sangerinde på landsholdssangen ‘Danmarks drenge’ også om en god sangstemme. Og det er netop diversiteten i opgaverne, som Sofie Lassen-Kahlke holder allermest af i sit arbejde.

– Mine venner og familie grinte lidt af mig og tænkte nok, at jeg aldrig ville færdiggøre det speciale. Men inden i mig selv vidste jeg, at jeg ville fuldføre studiet, siger Sofie Lassen-Kahlke.

Kjole: The Sophie, 2.600 kr., Øreringe: Shamballa Jewels, 109.000 kr.

— Jeg elsker at spille skuespil, fordi det ikke føles som et arbejde, men mere som en leg. Det samme gælder, når jeg skal optræde og synge i musicals. Ved liveoptrædener er der selvfølgelig nerver på, men jeg tager det mere cool nu, end jeg gjorde tidligere, fortæller Sofie Lassen-Kahlke, der, da vi mødes, lige er gået i gang med et seksugers intensivt træningsforløb med musicalen ‘Kærlighed ved første hik’, der har premiere den 20. september.

LÆS OGSÅ: 9 power-par, der deler hinandens succes

Hendes store gennembrud var netop i ‘Kærlighed ved første hik’, hvor hun i rollen som Anja blev et landskendt ansigt. Det var i 1999, og de efterfølgende år fulgte fire ‘Anja & Viktor’-film.

I dag − 10 år efter den sidste af filmene fik premiere − føler Sofie Lassen-Kahlke sig parat til at invitere Anja ind i sit liv igen.

— Når jeg ser billeder eller film af mig selv fra dengang, er det, som om jeg ser mig selv udefra. Som en anden Sofie. Der er sket så meget siden, både for mig, men også for karaktererne i musicalen, så jeg føler, at denne udfordring kommer på det helt rigtige tidspunkt, forklarer hun.

Hun glæder sig til at se, hvad både de gamle og nye skuespillere kan drive det til i samspil med instruktøren Peter Langdal. Et samarbejde, hun ‘har glædet sig utroligt meget til’.

— Under castingerne oplevede jeg, hvordan han gik til de unge skuespillere, og nu glæder jeg mig til, det er min tur til at stå over for ham på scenen. Peter tør tænke anderledes selv ved et kommercielt stykke som ‘Kærlighed ved første hik’, siger Sofie Lassen-Kahlke.

En sand fighter

Hun er en fighter. Vil kæmpe med liv og sjæl for, at musicalen bliver en succes. Med samme tilgang, som da hun med ‘Robinson Ekspeditionens’ motto − ‘intet er umuligt for den, som bærer viljen i hjertet’ − sidste år kæmpede sig igennem ‘Vild med dans’, uge efter uge. De svære dansetrin og den vanskelige koreografi, der syntes helt umulig i starten af ugen, lykkedes ved hjælp af jernvilje. Og sammen med Michael Olesen vandt hun finalen. 

— Efter min deltagelse i ‘Vild med dans’ kom jeg til at tænke på Thomas Myginds ord, når han stod der i ‘Robinson Ekspeditionen’ og sendte deltagerne af sted. Jeg ville bare klare det godt og kæmpede virkelig hårdt for det. ‘Vild med dans’ var ikke alene hård fysisk træning hver dag, det var også så mentalt udfordrende, at jeg ofte fik kvalme ved tanken om at skulle lære så svære dansetrin på så få dage, fortæller Sofie Lassen-Kahlke.

Hun skar al social aktivitet fra i de fire måneder og skruede ned for alt, der ikke havde med det altopslugende tv-show eller familien at gøre.

— Jeg drak nærmest ingen alkohol i de fire måneder og sørgede for, så vidt muligt med to små børn, at få min nattesøvn. Hver torsdag inden liveshowet sov jeg hos mine forældre, fortæller Sofie Lassen-Kahlke, der oplevede samme lykkefølelse ved at vinde ‘Vild med dans’, som da hun afleverede sit speciale og gjorde sig selv til cand.jur.

— At have kæmpet så meget for noget og så komme i mål med det − det er en helt fantastisk følelse, mindes Sofie Lassen-Kahlke.

Cand.jur. i aftentimerne

Som 19-årig søgte hun ind på jurastudiet, fordi hun ikke rigtig vidste, hvad hun ellers skulle.


Skjorte: Hunkøn, 1.599 kr., Bukser: Rabens Saloner, 1.900 kr.

— Mange af mine veninder startede studie, og jeg troede faktisk ikke, at jeg skulle være der i mere end et par måneder. Men så blev jeg hængende, fordi vi havde det så sjovt, fortæller Sofie Lassen-Kahlke.

Specialet havde hun dog hængende en hel del år.

LÆS OGSÅ: Legendarisk TV-show vender tilbage

— Mine venner og familie grinte lidt af mig og tænkte nok, at jeg aldrig ville færdiggøre det speciale. Men inden i mig selv vidste jeg, at jeg ville fuldføre studiet. Da jeg skrev under på min specialeafhandlingskontrakt, havde jeg masser af plads i kalenderen. Planen var, at jeg skulle fokusere på at skrive speciale, dyrke lidt yoga og ellers være der for mine børn i det halve år. Men jeg havde knap skrevet under, før det væltede ind med skuespiljob. Så specialet blev til aftenarbejde, efter de små var lagt i seng, fortæller Sofie Lassen-Kahlke, som føler sig klogere på sig selv og den branche, hun arbejder i, efter at være kommet i mål med sit speciale i medieret.

Sejrsrusen over at have vundet…

… ‘Vild med dans’ satte også sit præg på Sofie Lassen-Kahlkes krop i den intense danseperiode. Ifølge stylisterne blev hun 11 centimeter smallere om livet på de fire måneder.

— Jeg har aldrig været på kur. Det kunne jeg ikke drømme om. Jeg aner ikke, hvad jeg vejer, og er også fuldkommen ligeglad, ler skuespillerinden, der dog godt kunne mærke, at hun kom lidt tungere hjem efter 14 dages ferie i Sydafrika.

— Så skal jeg bare løbe en tur for at have det godt igen. Jeg er ligeglad med, om jeg vejer 68 eller 75 kilo. For mig handler livet om andre ting. Tricket for mig er at gå i kjoler, der ikke strammer, griner Sofie Lassen-Kahlke, der i en lang periode har droppet løbeskoene til fordel for yoga, som har hjulpet hende til at finde ro og nærvær.

Og efter at have tygget os igennem de sidste bidder af kanelsneglen er Sofie Lassen-Kahlke atter på sin Christianiacykel − på vej til sin yogatime. 

Blå bog: Sofie Lassen-Kahlke

  • Født i København i 1979. Gift med Hans Poul Petersen. Sammen har de Alfred på syv år og Agnes på fire år.
  • Vi kender hende bedst fra de populære film ‘Kærlighed ved første hik’ og ‘Anja & Viktor’, hvor hun med rollen som Anja fik sit store gennembrud. Sofie Lassen-Kahlke har medvirket i en lang række danske film, tv-programmer og teateropsætninger − bl.a. ‘Askepop the Movie’, tv-serierne ‘Maj & Charlie’ og ‘2900 Happiness’ og satireshowet ‘Live fra Bremen’. Desuden har hun turneret med ‘City Singler’ og været vært ved Dansk Melodi Grand Prix.
  • Sidste år vandt hun ‘Vild med dans’, og dette efterår er Sofie Lassen-­Kahlke aktuel i musicalen ‘Kærlighed ved første hik’, som har premiere i Tivoli 20. september og derefter turnerer rundt i landet.

LÆS OGSÅ: Victoria Beckhams vilde forvaldning - fra lårkort Spicegirl til stilfuld karrierekvinde

Læs mere om: