INTERVIEWS

Talentfulde Nips: Fællesskab giver mod

I eventyrene er tallet tre magisk. Det er det også for Julie R. Ølgaard, Neel Rønholt og Laura Christensen, som har været både veninder og samarbejdspartnere, siden de var teenagere. De tre skuespillerinder støtter hinanden, de udfordrer hinanden, og de tør kaste sig ud i nye, store og ‘lidt crazy’ projekter, fordi de står side om side.

Fornærmelserne står nærmest i kø, da instruktøren åbner munden…

– Jeg har læst jeres manuskript. Først tænkte jeg ‘det har de ikke selv skrevet’, for det er virkelig godt. Det må jeg sige, det er virkelig overraskende godt. Jeg har jo fulgt jer, siden I var … små. Det, I lavede, var noget, vi grinede lidt ad …

Han smiler veltilfreds og kigger rundt. Laura, Neel og Julie ved ikke rigtig, hvor de skal kigge hen, men nikker og smiler lidt beklemt. Stemningen er mærkelig. Så rejser instruktøren sig op og går – han skal i Radio 24syv, når han at blære sig med et par gange, inden døren smækker.

LÆS OGSÅ: Anja Lovén: 'Afrika skabte mig'

Scenen stammer fra den serie, Laura Christensen, Neel Rønholt og Julie R. Ølgaard laver på Youtube. Nipskanalen kalder de tre skuespillerinder serien, som er en blanding af virkelighed og fiktion. En slags forstørret, overdrevet billede af trioens venskab, karriere og arbejde med at skrive, få finansieret og produceret en spillefilm, som skal have titlen ‘Sensommer’ – med kærlig reference til ungdomsgyseren ‘Midsommer’, som Julie R. Ølgaard og Laura Christensen medvirkede i tilbage i 2003.

Mød Nips-pigerne her:

– Alt udspringer af virkeligheden, for det synes vi er sjovt. Det er karakterer, men de kommer et ægte sted fra, forklarer Julie R. Ølgaard og bliver suppleret af Laura Christensen på en glidende måde, der viser sig at være karakteristisk for de tre veninder, der har kendt hinanden, siden de var teenagere.

– Det er udgaver af os. Og vi spiller jo også på andres fordomme om, hvem vi er, og på de karaktertræk, vi hver især har. Laura er altid ‘den, der ikke har fået mailen’, griner hun, så man forstår, at både den fiktive og den virkelige Laura nogle gange lever lidt i deres egen verden.

Selvironien og -indsigten er en stor del af Nipskanalen, som kører på anden sæson. Hvert afsnit af serien ses af omkring 40.000 danskere, og stjerner som Sofie Gråbøl, Nikolaj Lie Kaas og Bodil Jørgensen stiller gladeligt op i rollerne som outrerede udgaver af sig selv.

De tre skuespillerinder gør tykt grin med sig selv, og deres serie-alter egoer havner igen og igen i tåkrummende pinlige situationer, fordi de mangler situationsfornemmelse.

– Uanset om man laver interview eller skal i ‘Go’morgen Danmark’, vil man altid gerne vise den bedste side af sig selv. Vi tænkte, at der også er noget fedt ved, at vi kommer på glatis og dummer os. Vi ville ikke være selvfede og lave et projekt, der handlede om, at vi tre klarer det megagodt og ‘se, hvor fede vi er nu!’. Det skal også være ‘se, hvad vi er dårlige til, og de træk, der er ucharmerende ved os hver især’, siger Julie R. Ølgaard og bliver suppleret af Neel Rønholt:

–  På den måde er det meget ærligt. Måske mere ærligt, fordi vi skruer op for de ting, man ellers prøver at skjule. Det er ikke, fordi vi skal være kiksede hele tiden, vi skal også være stærke kvinder. Men man kan også godt være stærk, selv om man begår fejl.

Julie R. Ølgaard tager ordet igen.

– Vi lukker folk ind i vores kamp for at lave en film, vi rigtig gerne vil lave. Det er jo en ret sårbar ting, faktisk, siger hun, mens Laura Christensen fortæller, at projektet med Nipskanalen også bunder i en lyst til at vise et mere ægte billede af livet som skuespiller og kunstnerisk iværksætter. ‘Få glansbilledet væk’, kalder hun det.

LÆS OGSÅ: Puk Damsgårds 10 leveregler

– Vi viser også den kamp, det er at ryste alle nej’erne af sig. Det er meget lidt tid, man står på en rød løber i en flot kjole, og meget tid man får at vide, at ‘nej tak til dig’ eller ‘det kan du ikke’, siger den 34-årige skuespiller.

Laura Christensen mødte Neel Rønholt på optagelserne til ‘Min søsters børn’ fra 2001. Neel så ifølge Laura ‘ret yndig ud’, mens hun selv var castet som veninden i en pink batikbluse – ‘hold kæft, den var grim!’. Nogle år senere mødte Neel Rønholt og Julie R. Ølgaard hinanden på et andet filmset og blev lynhurtigt veninder.

Blå bog: Julie R. Ølgaard

 • Født 29. september 1981 i København.
 • Uddannet skuespiller i USA.
 • Hun har været vært på tv-programmerne ‘Boogie’ og ‘Djævleræs’, men er især kendt for film som ‘Midsommer’, ‘Kollegiet’, ‘Dig og mig’ og ‘Julefrokosten’.
 • Dannede i 2005 sammen med Neel Rønholt og Laura Christensen teatergruppen N.i.p.s. (nye impulser på scenen) for at skabe forestillinger, der kunne trække unge mennesker i teatret. Nu hitter trioen med deres egen serie på Youtube – Nipskanalen.
 • Gift med skiløber og hospitalschef Gustav Muus, som hun har Cooper på et år sammen med.

‘Det kan vi da godt’

De talte om alting og delte også en frustration over, at teaterverdenen virkede som lukket land, selv om de begge allerede havde gang i fine filmkarrierer. De var allerede dengang ikke typerne, der resignerede eller lod sig nøjes, og sammen med Laura Christensen besluttede de at lave deres egne teaterforestillinger, som de selv ville spille med i, og som samtidig skulle være med til at åbne teaterverdenen for et nyt og yngre publikum. N.i.p.s. – ‘nye impulser på scenen’ – var født.

– Vi lavede jo film og tv alle sammen, men vi kommer alle tre fra boglige familier, hvor man er opdraget med at læse meget, sætte sig ind i tingene og være flittige. Og vi har altid været ambitiøse og tænkte ‘vi vil sgu også gerne teatret – vi vil vise, at vi kan mere!’ Jeg har aldrig tænkt over, at vi var unge, før vi sidder og siger det nu. Men det var vi, siger Laura Christensen om sit 21-årige jeg, mens de to andre nikker.

Men hvordan laver man lige teater, når man aldrig har prøvet at stå på de skrå brædder? Man læser et hav af dramatik – og så kaster man sig bare ud i det.

LÆS OGSÅ: Amanda Collin - nyudsprunget superstjerne

– Jeg tror, det var vores kæmpe force dengang, at vi bare gjorde det. Vi var unge og havde ikke fået så mange hak endnu, så vi tænkte ‘det kan vi da godt’. Så læser man lige 10 forestillinger på en aften – man gør det bare! siger Julie R. Ølgaard energisk og fortsætter:

– Jeg havde aldrig prøvet at lave et budget før, og vi fik en masse døre i hovedet. Men vi var vildt gode til at løfte hinanden. Hvis jeg var ked af det, var de andre gode til at sige ‘men så lad os prøve dén der dør’. Og pludselig var der nogle, der støttede os, og det gav en følelse af ‘okay, vi kan godt’, husker hun.

De lavede flere forestillinger sammen, sideløbende med at de indspillede film som ‘Dig og mig’ og ‘Råzone’. De var nogle gange sammen i døgndrift, og deres venskab blev i den grad cementeret.

– Der skete også meget for os rent privat i de år, som vi delte med hinanden. Jeg gik fra en kæreste, og så stod Julie og Neel der med en bil og havde pakket mit tøj. Og så var der en, der sagde til Julie, at han syntes, jeg var lidt sød, og så var hun der straks – ‘hun er da blevet single!’. ‘Klip’ til et år efter, hvor jeg blev gift, siger Laura Christensen med henvisning til skuespillerkollegaen Thomas Levin, som hun har haft papir på siden 2007.

Da IN interviewer veninderne og kollegerne, er trekløveret et femkløver. Både Julie R. Ølgaard og Laura Christensen har babyer med – Cooper og Martha, som tydeligvis er vant til at være med på job og sidder lige så glad på mors arm som hos en af ‘tanterne’.

Det er ikke bare ord, når de tre kvinder siger, at de ser hinanden som familie.

– For Gustav er det, som om jeg havde to søstre. De er lige så naturligt nævnt som resten af min familie, siger Julie R. Ølgaard om sin mand, Gustav Muus.

– Vores mænd er også seje nok til at kunne se den styrke, vi giver hinanden. Gustav kan godt se, at jeg bliver et sejere menneske af det, vi har gang i, fortsætter hun, og de to andre fortæller, at de heller ikke oplever sure miner derhjemme over det tætte forhold, de har.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

– Jens er bare sindssygt glad på mine vegne over, jeg har nogle, som er så tætte, og som jeg også kan bruge så meget professionelt, siger Neel Rønholt om kæresten, Jens Sætter-Lassen, og fortsætter:

– Jeg er også dybt taknemmelig over, at vi har fundet hinanden, for jeg ved godt, at det er meget unikt og enormt privilegeret at have det her. Vi er i en ensom branche, hvor man er sit eget lille firma og rejser rundt – en dag på dén optagelse, en dag her. Måske især ensom for kvinder. Jeg oplever mange flere mænd i vores branche, som har de her fællesskaber, hvor de altid arbejder sammen, eller i hvert fald går ud og drikker nogle øl. Der er kvinderne måske lidt mere ‘solo-runners’.

Blå bog: Laura Christensen

 • Født 26. januar 1984 i København.
 • Fik sit gennembrud som skuespiller allerede som barn, hvor hun medvirkede i bl.a. tv-serierne ‘Riget’, ‘Strisser på Samsø’ og ‘Taxa’.
 • Hun var med i den første sæson af ‘Forbrydelsen’ i 2007.
 • På film har hun bl.a. medvirket i ‘Midsommer’, ‘Kongekabale’, ‘Råzone’, ‘Dig og mig’ og ‘Dirch’.
 • Dannede i 2005 sammen med Neel Rønholt og Julie R. Ølgaard teatergruppen N.i.p.s. (nye impulser på scenen) for at skabe forestillinger, der kunne trække unge mennesker i teatret. Nu hitter trioen med deres egen serie på Youtube – Nipskanalen.
 • Hun er gift med skuespillerkollegaen Thomas Levin og mor til to børn, Jacob på otte år og Martha, som fylder et år i juni.

Fællesskabet giver mod

Julie R. Ølgaard, Laura Christensen og Neel Rønholt vender igen og igen tilbage til den styrke, der er i at være tre. At have hinanden at støtte sig til. De er ikke i tvivl om, at deres liv og karrierer havde set helt anderledes og mere fattig ud, hvis ikke de havde haft hinanden. Og det er et budskab, de rigtig gerne vil være med til at sprede – at man kan mere, når man står sammen og holder hinanden i hånden.

– Vi er helt klart der, hvor vi er i dag, på grund af hinanden, og vores projekt eksisterer på grund af hinanden. Vi gør hinanden stærke. Kvinde er tit kvinde værst – vi vil vise, at hvis man støtter hinanden, bliver man så meget stærkere. Den eneste, man skyder ned, hvis man begynder på det der, er en selv, siger Neel Rønholt.

LÆS OGSÅ: Tom Hanks: Ordets magt

Sammenholdet er også grunden til, at hun sammen med de to andre – igen – begav sig ud på dybt og ukendt farvand, da de lancerede Nipskanalen.

–  Jeg ville ikke turdet lave en Youtube-kanal, hvis det var mig selv. Jeg tror, der er mange kvinder i vores generation, som er bange for at træde forkert og begå fejl, men der er vi sådan ‘nu gør vi det, og så sætter vi vores røv i klaskehøjde og springer ud fra 20-metervippen og ser, hvad der sker’, siger hun, men Laura samler tråden op:

– Vi står ikke alene, vi står jo sammen, og det er et kæmpe fortrin. Jeg står ikke bare sammen med mine to bedste veninder, men også i et samarbejde og fagligt fællesskab. Man er jo stadig udsat, men vi har hinanden at støtte os til.

– Vi vil så gerne inspirere til, at kvinder bliver bedre til at stå sammen og ikke stikke hinanden i ryggen. Kvinder har nogle gange et underligt behov for at hive hinanden ned, og det er synd, siger Julie R. Ølgaard, der ikke bare har oplevet, at veninderne trækker hende op ad dyndet, når hun sidder fast, men også selv at lokke sine kompagnoner ud på eventyr.

– Jeg ville ikke stå mange af de steder, jeg står, uden at der var nogen, der sagde ‘aj, men det gør vi altså, Laura’. Så er jeg sådan lidt ‘nå, gør vi det?’ Der er nogle, der tager mig i hånden og siger ‘kom’, siger Laura Christensen.

– Laura er nok den mest forsigtige af os, siger Julie R. Ølgaard kærligt og lidt drillende.

– Jeg kan godt have tendens til at sidde lidt for meget på mine hænder. ‘Ej uha, det tror jeg ikke, jeg skal, det der’. Der kan det være fint, at nogen siger ‘jo, det tror jeg godt, du kan’, siger Laura Christensen og får ros:

– Bagefter er du god til at sige ‘okay, det gør vi’. Men man ved godt, at den første kommentar fra Laura, når man kommer med noget, der er lidt crazy, er et skeptisk ‘arh?’, siger Julie R. Ølgaard.

– Jeg skal lige have det ind og vende og tygge lidt på det, forklarer Laura Christensen.

– Det er også, fordi du tænker meget over, om der nu er nogen, der kan blive sure, analyserer Neel Rønholt.

Kan Laura så også hive jer den anden vej, hvis I snurrer lidt for meget?

– Nej! Julie R. Ølgaard brøler af grin, mens det lyder fra Laura Christensen, at ‘Julie er kørt!’.

– Det er fandeme sjældent, siger Julie R. Ølgaard, da hun får grinet af.

– Nogle gange går det lidt stærkt, når vi får en idé, især Neel og Julie, men vi er blevet bedre til at involvere Laura og vente på hende. Det er jo ikke sådan, at Laura sætter hælene i – hun har bare, som Neel siger, en kær bekymring for, om nogen opfatter det galt, og skal lige tænke over det. Mens vores deadlines som regel er i går, ik’? siger hun.

Neel Rønholt, Julie R. Ølgaard og Laura Christensen har fundet styrke og drivkraft i det fællesskab, de har. Og de nævner flere gange under interviewet, at de ved, det er sjældent i den branche, de har været i knap 20 år. Især for kvinder.

LÆS OGSÅ: Anja Lovén: 'Afrika skabte mig'

Laura Christensen forklarer, at der er mindre arbejde til kvindelige skuespillere – der er simpelthen færre roller. Det betyder, at der er hård kamp om jobbene, og det kan måske give anledning til mere spidse albuer og soloridt.

– Det virker, som om mændene i vores branche er bedre til at glæde sig på hinandens vegne. Og det kan godt være, at det er, fordi det er hårdere at være kvinde. Så kvinderne er mere trængt op i en krog, og det er jo aldrig et godt sted at komme fra. Men jeg tror, det er en misforstået måde at tænke på – ‘okay, det er presset at være her, nu skal jeg fandeme tage min plads’. Vi bliver altid spurgt, hvordan det er at være hinandens konkurrenter, når vi også er så tætte. Vi har aldrig set hinanden som konkurrenter, aldrig! Jeg ved ikke, om mænd får det samme spørgsmål … funderer Neel Rønholt, og Julie R. Ølgaard udbryder:

– 100 procent sikkert får mænd ikke det spørgsmål! Du har aldrig set den overskrift, selv om de er bedste venner.

Neel Rønholt tager over igen:

– Folk tror ikke rigtig på det, når vi siger ‘det er vi faktisk ikke’. Vi støtter hinanden og kan godt glæde os på hinandens vegne. Vi er så forskellige, så vi ved jo også godt, at hvis Julie skulle have den rolle, skulle jeg ikke have den, forklarer hun og fortæller, at de tre veninder har været til casting på samme rolle masser af gange.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

– Men vi havde jo ikke stået her, hvis vi bekrigede hinanden, siger Laura Christensen.

– Vi havde aldrig været her uden hinanden. Jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre uden de to – helt oprigtigt. Det er en familie. Er det det værd at blive misundelig og jaloux på bekostning af os? Alt, der kan gå ind og røre ved vores fine lille verden – det må man bare ikke, slår Julie R. Ølgaard fast.

Blå bog: Neel Rønholt

 • Født 17. september 1984 i København.
 • Havde en del filmroller som barn og teenager, i bl.a. ‘Min søsters børn’, ‘Råzone’ og ‘Dig og mig’, inden hun i 2011 blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole.
 • Siden har hun bl.a. medvirket i tv-serierne ‘Badehotellet’ og ‘Mercur’ og sidste års julekalender ‘Tinkas juleeventyr’.
 • Dannede i 2005 sammen med Julie R. Ølgaard og Laura Christensen teatergruppen N.i.p.s. (nye impulser på scenen) for at skabe forestillinger, der kunne trække unge mennesker i teatret. Nu hitter trioen med deres egen serie på Youtube – Nipskanalen.
 • Hun er forlovet med skuespilleren Jens Sætter-Lassen, som hun har to piger med: Ellen på fire år og Franka, som er født i februar.

Kønsroller og kvoter

På Nipskanalen er netop jalousi og indbyrdes konkurrence et af temaerne, de tager op – som et forvrænget spejl af virkeligheden.

Til et møde med instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis foreslår hun, at Julie og Laura bytter roller i ‘Sensommer’, så Laura får hovedrollen for næsen af veninden. Det falder ikke i god jord hos fiktive Julie.

– Man må tage pis på det og på folks fordomme, forklarer Laura Christensen.

Et andet tema, trekløveret behandler, er ligestillingen mellem mænd og kvinder på film. Tanken om, at kvinder kan bære en film og ikke kun være vedhæng til mændene i form af mødre, kærester og sexobjekter, er stadig ikke for alvor slået igennem – hverken herhjemme eller i Hollywood.

– Ideen om, hvad kvinder kan, er stadig er megagammeldags, siger Julie R. Ølgaard og fortæller, at hun lige har læst et ‘sindssygt godt’ filmmanuskript, hvor mande- og kvinderollerne var byttet om.

Producerne havde dog vendt tommelfingeren nedad til ideen, for ‘det er der ingen, der gider at se’.

– Da Shakespeare skrev, måtte der kun være mænd på scenen. Kvinderollerne blev også spillet af mænd. Det var mænd, der fortalte historier, fordi kvinderne lavede alt det andet. Sådan er det ikke mere. Kvinder har også et behov for at fortælle historier om deres liv, og det skal de og gør de i højere og højere grad. Heldigvis, siger Laura Christensen.

– Der ligger et stort ansvar i den kulturelle branche – især i film og tv, som er nemt tilgængeligt for folk. Det er jo der, man kan opdrage nye generationer i de forskellige syn, man har, på kønsroller. Hvad er en kvinde, hvad er en mand? Der synes jeg sgu, man skal tage en form for ansvar, siger Neel Rønholt og funderer videre:

LÆS OGSÅ: Puk Damsgårds 10 leveregler

– Jeg ved ikke, hvor det skal starte. Jeg tror ikke nødvendigvis på kvoter, men jeg tror, man bliver nødt til at være lidt radikal og sige ‘det kommer ikke til at ske af sig selv, vi er nødt til at starte et sted’. Det kunne være sådan, at fx ligestillingsministeren satte nogle penge af, så de film, som producerne ikke tør lave, kan blive lavet, siger hun og møder straks opbakning fra de andre.

Nips om Nips

Kan man beskrive sine bedste venner med kun ét ord? IN bad Nips om at prøve…

Sådan er Laura
Ifølge Julie: Kærlig
Ifølge Neel: Omsorgsfuld

Sådan er Neel
Ifølge Laura: Ben i næsen
Ifølge Julie: Sej

Sådan er Julie
Ifølge Neel: Initiativrig
Ifølge Laura: Loyal

Afvist af Robert

Opbakningen manglede dog, da Julie R. Ølgaard, Laura Christensen og Neel Rønholt ville indstille første sæson af Nipskanalen til en Robert.

– Nu siger jeg det altså, siger Neel Rønholt og afventer et nik fra sine to partnere, før hun fortæller historien.

– Vi ville gerne melde vores webserie til Robert. Et af kriterierne er, at den skal have været vist på en dansk tv-kanal. Det er jo lidt specielt, for den måde, folk primært ser serier på nu, er jo Netflix og streaming. Vi opfyldte alle andre kriterier, så vi søgte om dispensation, men endte med at få afslag ‘for de var ikke helt klar til webserier endnu. Næste år, måske’.

– Vi blev selvfølgelig rigtig ærgerlige over det. Vi skulle jo ikke nomineres, vi ville bare gerne indstilles på lige fod med andre serier. Vi har jo lagt lige så meget arbejde og lige så stor produktion bag som andre tv-serier, siger Julie R. Ølgaard.

– Men det gav os samtidig mere blod på tanden, og vi er ikke i tvivl om, at det er rigtigt, vi har gjort det på den her måde, siger Neel Rønholt.

LÆS OGSÅ: Amanda Collin - nyudsprunget superstjerne