INTERVIEWS

Tidligere Vogue-chefredaktør: Moden er for streng

Carine Roitfeld er træt af, at moden dikterer specielle dogmer.

Hun kender modebranchen indefra og ud, og derfor er den tidligere chefredaktør for fransk Vogue også godt træt af den til tider.

Sarah Jessica Parker er ikke så vild med mode, som mange tror.

59-årige Carine Roitfeld mener, at folk er for bange for at skabe kontroverser til, at de tør at tage chancer, når det gælder mode.

"Jeg bryder mig ikke om, at folk siger til mig: 'Dine piger kan ikke blive for unge'. Hvis Kate Moss ikke var blevet booket, da hun var 14, ville Kate Moss måske ikke eksistere. Hun var genial," siger Carine Roitfeld i et interview med Time Out Magazine.

Politisk korrekthed

Mange potentielle model-talenter bliver valgt fra på uskrevne regler, og det mener Carine Roitfeld er ærgerligt.

"Nu handler alt om: 'Åh, hun er for ung, for gammel, hun er for fed, hun er for tynd', så jeg synes, der er for mange regler," siger modejournalisten.

En ny webshop hylder dansk mode.

Stilikonet berører også den nye tendens med politisk korrekthed i modebranchen, og at hun støtter op om modellerne Naomi Campbells, Imans og Bethann Hardisons arbejde med organisationen Diversity Coalition, der skal sikre sorte modellers rettigheder.

"Hvis du giver en pige et tørklæde på, så lyder det: 'Åh, de muslimske kvinder vil komme efter dig', men jeg tænker hvorfor? Det er ikke imod dem, det er bare, fordi det er smukt," siger Carine Roitfeld.

Nød modeugerne

Selv har hun altid personligt været ret begejstret for sorte modeller.

"Jeg har altid brugt sorte piger på catwalken, fordi jeg synes, de er smukke. Jeg har ikke brug for, at folk siger til mig: 'Du bliver nødt til at bruge sorte piger.' Det har jeg gjort i 20 år! Nu bliver man nødt til at have kvoter," siger hun.

Læs om Rigmor Zobels to garderober

Til trods for kritikken, er hun da også stadig forelsket i branchen og i den fine behandling, hun får under modeugerne.

"Under modeugerne betyder din position meget. Men det er anderledes, når du er chefredaktør på Vogue - du får masser af blomster i ansigtet. Du bliver næsten en dronning - og når det er slut, betaler du en pris for din frihed. Du bliver nødt til at gøre meget mere selv, men jeg klager mig ikke," siger Carine Roitfeld.

Efter hun har sagt farvel til chefredaktørposten på fransk Vogue har hun nu lanceret sit eget magasin under titlen CR Fashion Book.